2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 1

To, co před bezmála čtvrtstoletím začalo jako nadšení jednoho člověka v malém suterénním prostoru na pražských Vinohradech, se dnes přetransformovalo na široce uznávanou audiofilskou značku, jejíž hvězda zejména na asijských a zaoceánských trzích momentálně svižně stoupá. Jde pochopitelně o Xavian, který si našel své místo na výsluní díky výjimečné práci se dřevem nebo třeba vlastnímu vývoji technických součástí včetně používaných měničů. A i přesto si značka zachovává obdivuhodnou autenticitu manufaktury bez výrobních linek, kde se i těm nejlevnějším modelům věnují ruce truhlářů a ne automaty.

Nejnovějším přírůstkem do výrobního portfolia je druhá generace většího regálového modelu Premio, který získal přídomek Esclusivo, podobně jako dříve menší regálovka Perla Esclusiva. Premio Esclusivo, označované v katalogu jako ideální monitor, patří do série Natura, čemuž odpovídá klasicky působící vzhled s kabinetem zjemněným zakulacenými hranami.

Ozvučnice je vyrobená z masivního dubového dřeva o tloušťce 2,3 cm, krom toho má kabinet také vnitřní vzpěry pro maximální bytelnost (však také váží 14 kg při výšce 38,6 cm, šířce 23 cm a hloubce 27,6 cm). Uvnitř je nadále na stěnách nalepený bitumen a několik vrstev dalších akustických materiálů pro precizní zatlumení pracovního objemu. Ten je pak s vnějším světem spojený systémem Twin Reflex ve spodní části přední stěny; jde o dva úzké průduchy bezmála obdélníkového průřezu, které se pod tlakem prý chovají lépe a přesněji než jediný velký otvor.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 2

Na zadní straně skříně se nachází krom informativního štítku a "odznáčku" AudioBarletta jediný pár masivních zlacených reproduktorových terminálů, ozdobených nápisem Xavian Praga.

Oba osazené reproduktory jsou vyvinuté v Xavianu a pod značkou AudioBarletta vyráběné v Itálii na zakázku a přesně na míru modelu Premio Esclusivo. Zejména na středobasu je pak vidět, že jde o odvozenou technologii z modelu Orfeo, ať už jde o dvojitý velmi pevný závěs nebo o fázový nástavec, frézovaný z masivního kusu hliníku. Středobas má průměr 17,5 cm, membrána je tvořena lakovaným papírem, ve velkém magnetickém systému za litým košem se nachází tlustý měděný zkratovací kroužek pro zpřesnění chodu kmitací cívky.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 3

Vysokotónový reproduktor je klasická kopulka z měkké látky, je impregnovaná a zasazená do litého šasi s geometrií optimalizující vyzařovací charakteristiku. Kopulka samotná je mimochodem od stejného dodavatele - německého Mülleru - jako ty, které najdete v reproduktorech ScanSpeak. Cívka reproduktoru má nadstandardní průměr 2,9 cm a je navinuta plochým hliníkovým drátem. V keramickém magnetu je opět instalován měděný zkratovací prstenec. Reproduktor má přisazenou vlastní tlumenou labyrintovou pracovní komoru za kopulkou.

Frekvenční výhybka je pochopitelně dvoupásmová, s přechodovou frekvencí nastavenou na 2 690 Hz, osazená je pak kondenzátory Mundorf a Xavian, jsou tu precizně navinuté cívky a precizní odpory s malými tolerancemi, oboje konstruované pro audio obor. Výhybka spojuje oba reproduktory v sérii s technologií Fase Zero, která má za úkol přiblížit zfázování měničů teoretickému ideálu a tím nabídnout koherentní a přesný přednes.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 4

Xavian udává pracovní frekvenční rozsah mezi 35 a 30 000 Hz v tolerančním pásmu -3 dB, jmenovitou impedanci stanovuje na 8 ohm a charakteristickou citlivost na průměrných 86 dB / 2,83 V / m.

Premio Esclusivo jsme poslouchali v rámci všech redakčních sestav, tedy místo Harbeth Monitor 30 spolu s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140, dále pak místo Fischer&Fischer SN-70 spolu s Cambridge CXC, ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Grandinote Shinai a nakonec také s Teac NT-503, Emotiva XSP-1 a XPA-DR2 místo KEF LS50 v roli nearfield monitoru (kde Premio Esclusivo opravdu fungují bez větších problémů) za podpory GoldenEar SuperSub X. Střídali jsme také Hegel H120 a Hegel H390, případně také napájecí filtr GMG Power Harmonic Hammer. O použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství více viz pravý sloupec -->. Další poslech jsme mohli uskutečnit v poslechové místnosti dovozce, kde jsme porovnávali původní a tuto generaci modelu Premio na Norma DS-1 a Norma Revo IPA-140, alternativně na Audia Flight FLS10 na kabelech Xavian Aulos a Xavian Mondiale II.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 5

Přestože Premio Esclusivo patří velikostně k nadrozměrným regálovkám, stále to není kdovíjak obří reprosoustava, takže hloubka a požehnané množství basů, které dokázaly reprosoustavy nabídnout i ve větší místnosti je až překvapující - energická basa v "Power" Marcuse Millera ("M2" | 2001 | Telarc | CD-83534) byla skvěle artikulovaná, velká, ale hlavně hutná a mohutně, fyzicky citelná. Pochopitelně to není co do objemu stále bas pro 50 metrů čtverečních, nicméně v běžném prostoru je skvělý - objemný a výrazný, ale ještě ne přebujelý. Navíc umí být velmi rychlý, přesný a zejména pak konkrétní, aniž by ztratil šťavnatost a má tak velkou část kouzla firemního modelu Orfeo. Pokud se vám tak líbí masitý, rychlý bas s váhou a úderností a impulsem, který je fyzicky cítit, tak jste na správné adrese.

Vskutku monitorově přesný, detailní a hlavně otevřený a čitelný je střed frekvenčního rozsahu a tak zní hlas Bobbyho McFerrina v "Hush Little Baby" ("Hush" | 1992 | SONY Masterworks | SK 48177) s bezprostřední přirozeností, snadno srozumitelný a velmi "lidský". Není to technicistně strohý monitor, díky dobře tlumené membráně ani sykavky nepůsobí příliš expresivně, naopak je tu cítit hloubka, tělo a plnost bez nějakého celkového zdůrazňování. Hlas jednoduše a bez zábran plyne, znělý, energický a již opravdu dospěle samozřejmý, blízko kvalitám a nadhledu klidně o třetinu dražších modelů.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 7

S obdobnou kombinací klidu a dobré čitelnosti bez přehánění a akcentování zní také nejvyšší frekvence, jako je třeba cinkot činelu v nezaměnitelném začátku "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2). Podání je plastické, znělé a zemitě realistické; objemově není výšek přebytek, spíše právě tak akorát, takže nemusíte ani při vyšší hlasitosti mít strach z nacinkanosti. Detail je více než dobrý, takže si snadno vychutnáte dlouhý, samozřejmý dozvuk i realisticky podanou tonalitu.

Premio Esclusivo vyznívá velmi energicky, rozhodně pak nadchne také dynamikou - nástroje v "Two Bass Hit" Dizzy Gilespiho ("Night in Tunisia" | 2006 | Bluebird | 82876 84866 2) hrály živě, výbušně, zvuk byl pečlivě kontrolovaný a precizní, navíc úplně fyzicky cítíte váhu a plnokrevnost reprodukce. Zdá se, jako kdyby žádná dynamická špička nebyla nad síly Premio Esclusivo a reprosoustavy umí pěkně šlápnout na plyn, hrají ne snad dravě, ale rozhodně živě a šťavnatě.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 13

Svou deklarovanou "monitorovost" reprosoustavy podtrhly v "Tribal Dance" Peter Green Splinter Group ("Destiny Road" | 2010 | Snapper Music | SBLUECD055) - přesnost, pevnost, skvělá transparentnost a separace jednotlivých linek, to všechno vytváří skutečně přesvědčivý a "bytelný" zvuk s důrazem, v němž se ovšem neztrácí high-endová detailnost. Cinkot výšek je skvěle strukturovaný, nástroje ve středním pásmu mají krásné barvy a intenzivní energii a basový základ je různorodý a konturovaný. Reprodukce pak probíhá bez stresu, byť jde o reprodukci trochu "našlápnutou". Je zde už ovšem působivý nadhled a sebejistota.

Už zblízka nabízí Premio Esclusivo - patrně i díky opravdu dobrému sfázování pásem díky technologii Fase Zero - pěkný, koherentní prostor, kde reprosoustavy zmizí z prostoru a zůstává pevná a konkrétní hudební scéna, kam se "vejde" i orchestr, jako třeba ten hrající "Symphony No. 9" Ralpha Vaughana Williamse (1994 | Everest | EVC 9001). Celková čitelnost je prvotřídní, scéna zůstává soudržná i při poslechu z dobrých čtyř metrů s třímetrovým rozestupem mezi ozvučnicemi. Stejně tak ve "stolním" nasazení v roli nearfield monitorů. Pokud je v nahrávce dojem hloubky, bude i ve vaší poslechové místnosti, stejně tak separace jednotlivých nástrojových linek je už opravdu výtečná a obdobné kvality často stojí zřetelně větší sumu peněz.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo 19

Sytá muzikálnost s prakticky plným rozsahem je skvělá i pro takové skladby, jako je "Please read the letter" od Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382). Navzdory ne úplně jednoduchém technickém provedení nahrávky si Premio Esclusivo poradilo snadno a bez potíží, vytěžilo z nahrávky její hudební podstatu a nedalo najevo ty drobné otravné hrany, které někdy u této nahrávky zážitek zkazí. Ale jinak je sou Premio Esclusivo prostě brána k zážitku - reprodukce je přehledná, kopák má tělo a důraznost, basa impuls a celá rytmická sekce šlape jako hodinky, takže hudba pěkně odsýpá.

Značka Xavian momentálně prožívá zlaté období, o němž by se patrně dalo říct, že se firma "našla" - bezchybné rukodělné provedení exteriéru se zjevnou láskou k autentickým přírodním materiálům doplňuje technologická kvalita, které není (nejen) v rámci cenové třídy příliš co vytýkat. Je prostě poznat, že reproduktory jsou navrženy právě pro tento model a tedy fungují po všech směrech jako optimální celek. I bez nejmodernějších technologických výkřiků nabízí Premio Esclusivo vpravdě exkluzivní zážitek, autentický, dynamický, úderný, energický, bezbariérově čitelný a bezprostředně transparentní; nepřikrášlený a přitom ne strohý. Premio Esclusivo jsou skvělými reprosoustavami stotisícové třídy, které nabízí skutečně exkluzivní poslechové zážitky, co stojí za to minimálně okusit.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Přestože Premio Esclusivo je regálová reprosoustava, na křivce je jasně vidět, že zejména v pásmu vyšších basů je energie hodně a zejména vyššího basu nad 100 Hz je opravdu dost a svědčí to o tom, že by reprosoustavy měly hrát alespoň ve středně velké místnosti. Reálně začínají Premio Esclusivo hrát od cca 40 Hz. Energie v pásmu vysokých tónů je zřetelně méně, zejména nad hranicí 12 kHz. Při větší vzdálenosti měření ukázalo plošší (byť stále mírně energičtější) odezvu na basech, stejně jako nebyl patrný onen pokles na výškách. Náklon frekvenční křivky je pak pro Xavian poměrně charakteristickou záležitostí.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Na sedle mezi prvními dvěma peaky je vidět naladění dvojitého reflexu někam ke 38 Hz, celkový průběh křivky neklesá pod 8 ohm (takže Premio Esclusivo jsou skutečně poctivě osmiohmové, což je na dnešním trhu poměrně výjimečné). Celý průběh je velice čistý, prostý jakýchkoliv nežádoucích artefaktů nebo náznaků nežádoucího chování. Také elektrická fáze je úplně čistá, jediné výraznější vybočení do záporných hodnot na úrovni 80 Hz je doprovázeno velikým impedančním peakem, takže by neměla být ohrožena stabilita elektroniky, rozhodně pak ne té, která je adekvátní této cenové kategorii.

2019 10 25 TST Xavian Premio Esclusivo m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 110 019,- - standardní provedení

Kč 126 019,- - provedení "marina"

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nádherné fyzické zpracování

+ pocit energie, výbušnosti, důraznosti a dynamičnosti

+ přesvědčivá tonální autenticita

+ transparentnost

+ monitorová detailnost bez tvrdosti

+ živý, svižný zvuk

ZÁPORY

- nerozehrají se jen tak s ledasčím

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Xavian | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz/

 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies