Solid Tech - referenční high-end audio racky

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 1

Technologická úroveň naší civilizace vcelku strmě roste – minimálně v průměru. Proto najdete v běžných domácnostech spousty a spousty komfortní výbavy od dnes běžných věcí jako jsou lednice, LED žárovky až po různé malé počítačové periferie, servříky a bůhví co. To vše je neustále napojeno na elektrické rozvody a z principu věci nejen z vašich okruhů odebírá, ale také cosi svého vrací. A to „něco“ (šum a zkreslení) snadno může proniknout do vašich audio zařízení, kde to bude zesíleno. Svou nestále sílící roli tak mají v sestavách napájecí filtry – jedny z nejlepších, ne-li úplně nejlepší momentálně vyvíjí a vyrábí britský IsoTek.

Firma pár let nabízela osvědčenou řadu EVO3 a neuvedla poměrně dlouhou dobu žádnou novinku, načež si to však kompenzovala momentálně osmičlennou novou sérií V5. Čtyřku v pořadníku vynechala proto, že filtry generace V5 jsou podle nich o tolik pokročilejší, že si zaslouží v označení poskok „ob generaci“.

Největším modelem je V5 Sigmas, kombinující tři „výkonové“ zásuvky pro zesilovače (takže tak trochu V5 Titan) s čtveřicí výstupů pro zařízení s menšími odběry.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 16

Šasi přístroje je černé nebo stříbrné a o hodně moderněji, čistěji a jednodušeji střižené, než u minulých vývojových stupních filtrů. Nejvýraznějším prvkem je jedenáct vodorovných vyfrézovaných drážek, které obepínají boky a předek a vytváří futuristický nádech. Jinak je vše naprosto minimalistické – vpředu je vyjma loga jen dvojice drobných, vcelku odvážně svítivých diod (protože jsou tu dva okruhy), nikde žádné viditelné šrouby a spoje. Boky čelního panelu jsou zakulacené.

Zadní plocha je rozdělena červenou barvou na výkonové (až 16A) a černou na běžné zásuvky (až 10A). Jsou horizontálně vyrovnané, pod nimi najdete 16A zásuvku typu C20 a powerCON pro spojení s dalšími firemními filtry bez ztráty reference na hlavní zemnící bod. Zapojit ale můžete samozřejmě i cokoliv jiného, co chcete mít bez filtrace.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 2

Výrobce popisuje, že výstupy pro zesilovače má na starosti skutečně mírně zjednodušený obvod Direct-Coupled, který najdete v parádně fungujícím filtru V5 Titan. Toto řešení by mělo poskytovat neomezený průtok proudu a mizivou impedanci, tedy přiblížení se teoretickému ideálu. Obvody také sází na technologii K.E.R.P. – Kirchhoff’s Equal Resistance Path, kdy každá zásuvka má stejné parametry, čili stejnou dodávku napětí i stejný odpor. Oproti minulé generaci EVO3 to znamená mimo jiné o 35% vyšší maximální dostupný proud. Filtry mají technologii Adaptive Gating, která přizpůsobuje dynamicky funkci aktuálnímu zatížení.

Jedna každá zásuvka uvnitř V5 Sigmas má svůj vlastní čistící obvod, zabraňující mimo jiné i vzájemnému ovlivňování připojených komponent. Tato řešení odstraňují jak souhlasné, tak diferenciální zkreslení nežádoucím šumem. Všechny zásuvky se setkávají na hvězdicové topologii uzemnění. Vedení proudu mají na starosti postříbřené měděné kabely s dlouhými krystaly, taženými metodou Ohno Continuous Cast. Pro udržení optimálních parametrů jsou uloženy ve vzduchovém dielektriku uprostřed teflonových obalů a to díky tomu, že kolem každého vodiče je volně vinuta teflonová spirála.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 5

Součástí filtru je také ochranný obvod, který umí pokrýt okamžitou špičku až 121 500 A, takže vaše drahocenná zařízení by měla být za běžných podmínek dobře chráněna. Tato vysoká hodnota se patrně týká hlavně bleskojistky.

V5 Sigmas má bytelné hliníkové šasi o šířce 44,5 cm, výšce 15 cm a hloubce 35 cm. Váží přitom 15 kg.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 8

Filtr jsme poslouchali v showroomu dovozce a to ve společnosti zesilovačů AVID Accent, Musical Fidelity A1 a Burmester 088 / 911 MK3, zdrojem signálu nám byly přehrávače Accuphase DP-450 a Burmester 089. Propojeno bylo kabeláží Nordost Tyr 2 a srovnávali jsme proti stavu „ze zásuvky“, pouze s kvalitní lištou Nordost Qb8 Mk II. Poslouchalo se na Fyne Audio Vintage Fifteen a F501SP, oboje stály na Blue Horizon Spike Shoe Extreme. Krátce se však filtr ocitl i v redakční sestavě, když sem zabloudil spolu s Musical Fidelity NuVista 800.2 a hrálo se tu s KEF Blade One Meta a Métronome DSC.

Prvním poznatkem bylo to, že při prvním zkušebním přehazování hrál AVID Accent (Kč 129 990,-) ne zase o tolik hůř, než Burmester 088 / 911 MK3 (Kč 1 108 000,-) – i když samozřejmě, když se filtroval Burmester, rozdíl se znovu vrátil do správných poměrů. To samo o sobě vypráví příběh o tom, jak funguje generace V5 filtrů.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 11

Spyro Gyra je reprezentantem klasického populárního jazzu s kořeny v 70. letech, proto není divu, že „Midnight Thunder“ („Wrapped in a Dream“ | 2006 | HeadsUp | HUSA 9107) stojí na bytelné basové lince. Změnu v její kvalitě mezi stavem „napřímo“ a „přes filtr“ nelze popsat jinak než jako brutální, je to jako kdybyste přidali do mixu turbo. Bas získal napětí, semknul se a důraz, který přibyl, posunul výsledný zvuk minimálně o kategorii, spíše dvě výš. Až se tomu nechce věřit (a samozřejmě, že tam, kde máte čistý napájecí rozvod, bude rozdíl menší). Objem se utáhl, ale přesto neztratil váhu, nezmizela síla, ba naopak. Nejen, že je bas přesnější, ale je i dynamičtější a intenzivnější – pak že filtrace výkonové stupně dusí.

Kytara Pepe Romera v Rodrigově „Concierto de Aranjuez“ (1994 | Philips | 438 016-2) stojí na krásně sejmutém nástroji mistra kytaristy. Změna po zapojení do filtru byla tak značná, že se zdálo, že Romero vyměnil nylonové struny za kovové – o tolik lepší textura a znělost tu byla. Zároveň i spadla jakási opona, reprodukce se nádherně otevřela, každý tón měl víc prostoru a byl konkrétnější, pronikavější, víc, víc, víc…prostě všechno. Je to na roveň změně komponentové sestavy a jedná se dost možná o nejúčinnější proměnu po zapojení filtru, s jakou jsme se mohli kdy kde setkat. Třeba je to jen náhoda a shoda okolností na základě místních podmínek (protože filtr je nutno hodnotit ve svém prostředí, neb všude funguje trochu jinak), ale tady by vám měla z rozdílu spadnout brada.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 10

Jeff Goldblum není herec, je to jazzový klavírista – aspoň k tomu jistě dojdete, když si poslechnete jeho nejnovější nahrávku „Lazy Afternoon“ z alba „Plays Well With Others“ (The Mildred Snitzer Orchestra | 2023 | Decca | 0602448399649). Kenny Elliott se na bicích také pěkně snaží, jeho činely získaly po zapojení systému do V5 Sigmas zřetelnější, pevnější, prostě kovovější zvuk, větší zvonivost a také objem – ne nutně ve smyslu zastoupení v celkovém zvuku, ale v dojmu skutečně fyzických proporcí kovové plochy přítomné v místnosti. Už to není bod, ale znělá plocha. Někde jinde byla také struktura, doznívající po každém dopadu paličky – je to samozřejmější, klidnější, jasnější. Zvuk se posunul o víc než sto tisíc, které filtr stojí.

Častou „městskou legendou“ mezi milovníky dobrého zvuku je to, že když připojíte zesilovač do filtru, zvuk zplihne a zpomalí – což, přiznejme, se skutečně občas stane. V5 Sigmas ale, zdá se, tímto neduhem netrpí; jedině výše citovaná NuVista 800.2 hrála lépe přímo ze zásuvky, ač i to jen z pohledu živosti a energičnosti, nikoliv co do detailů a čistoty. Navíc je to dle vysvětlení jejího konstruktéra tím, že má v sobě svého druhu svůj vlastní filtr. Vše ostatní, co jsme zkoušeli, z pohledu dynamiky dokonce získalo. Williamsova „Revolution“ („Escapology“ | 2002 | Chrysalis | 724358057928) se utáhla, napjala nebo spíše dokonce vzepjala. Každý kousek frekvenčního rozsahu, každý nástroj i hlas byl energičtější, jistější, soustředěnější a hudba tak dostala kopanec a sílu jako to příslovečné prase. V5 Sigmas tedy rozhodně reprodukci nedusí, ba naopak funguje, jak už jsme řekli, spíše jako turbo.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 6

Pendereckým složená a dirigovaná skladba „Metamorphosis“, určená pro a rovnou zde i hraná na Stradivárky Anne-Sophie Mutter („Violin Concerto No. 2“ | 1998 | Deutsche Grammophon | 453 507-2), byla s dopomocí IsoTek V5 Sigmas podstatně plastičtější. Housle zněly více vpředu, nástroje orchestru lépe rozložené a celé to bylo o tolik snadněji čitelné, že prostě jen kroutíte hlavou. Celý systém, ať v tom či onom složení, poposkočil o ligu výš, s reprodukcí samozřejmější, méně technickou a více hudební, jasnější a jakoby hlasitější díky celkovému vyčištění. Pevnější bas, přítomnější střed a znělejší, přesto kultivovanějí výšky jsou prostě celkově zábavnější a umožňují větší zanoření do hudby samé.

Co dělat v Římě, to vám poradí Dean Martin ve své „Sott`er Celo de Roma“ (neboli „Na večer v Římě“ | „The Very Best of“ | 2000 | nahráno 1959 | EMI | 724352777129). A za přítomnosti V5 Sigmas budete mít spoustu prostoru ho poslouchat, neb prostor stereofonní báze se otevřel doprava, doleva i dozadu, je to rázem větší zvuk, lépe zkonstruovaný z pohledu umístění nástrojů a zvuků a dokonce se nám zdálo, že bedny úplně vyklidily pozice v místnosti a zůstala jen hudba na ně nijak nevázaná. Velké Fyne Audio ve středně blízkém poli mají nádherně velkou a otevřenou scénu za každých podmínek, podtržená filtrací od IsoTek byla však věru brilantní, téměř holografická.

2023 10 31 TST IsoTek V5 Sigmas 7

V „J`Y Suis Jamais Alle“ od Yana Tiersena („Amélie“ | 2001 | Virgin | 0724381079027), notovém zápisu snové představy Paříže, která už dnes není, přinesl IsoTek jaksi mnohem přátelštější, vroucnější atmosféru. Nu a třeba i harmoniku, která najednou zněla tak konkrétně, že působila jako živák z některého z pařížských nároží. Reprodukce získá zároveň kázeň, stejně jako energii a průbojnost, je tu muzikálnosti až na půdu a V5 Sigmas napomáhá velmi značně zdůraznit charakteristiku celého vašeho řetězce.

Keith Martin se svým týmem vždycky dělal dobré napájecí filtry, ale co se mu povedlo s generací V5, to je vlastně záhadou. V5 Sigmas – podobně jako základní V5 Polaris, V5 Corvus, V5 Sirius či střední V5 Elektra a V5 Aquarius a hlavně špičkový V5 Titan – nabízí vyčištění, vybroušení a zpřehlednění vaší reprodukce, popostrčení komponentů k jejich maximálním výkonům a hlavně zlepšení, které – soudě samozřejmě jen podle dvou různých míst, ale i tak – překonává to, co jsme doposud měli možnost kde slyšet v segmentu napájecích filtrů. Proč je to tak dobré? Těžko říct. Ale hledáte-li filtr, kam se vejdou tři komponenty s větším a čtyři s menším odběrem a který přináší velikou změnu, pak V5 Sigmas je skvělým řešením. Vlastně tak skvělým a přesvědčivým, že rovnou přibyl i do redakční výbavy vedle V5 Titan.

Kč 103 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ hezký moderní design

+ dostatek zásuvek

+ fantastická účinnost, blízká modelu V5 Titan

+ možnost „vrstvení“ filtrů díky výstupu System Link

ZÁPORY

- LEDky svítí se zbytečnou intenzitou

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies