Solid Tech - referenční high-end audio racky

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 1

Dvojhvězda Sirius, neboli Psí hvězda, je nejjasnější stálicí na nočním nebi – možná proto Keith Martin zvolil toto pojmenování pro svůj napájecí filtr, který je nejvyšší modelem mezi lištami, vyšší modely už mají komponentovou podobu. Pojmenování se probojovalo i do nejnovější generace V5 a pozice na vrcholu „malých“ filtrů zůstala zachována.

Oproti minulé iteraci je pak jméno v podstatě vše, co zůstalo, snad spolu s celkovým počtem šesti výstupních zásuvek. Hliníkové tělo má úpravnější, čistší, ale zároveň subjektivně méně robustní podobu v souladu s nejnovějšími trendy. To znamená zejména čisté linie a zakulacené hrany.

Na horní straně jsou zásuvky rozděleny do dvou bloků po třech, uprostřed je typové označení a výrazně, opravdu výrazně svítící dioda. Z jedné strany proud do filtru přivádí zásuvka C20 kvůli potřebě zajistit 16A standard bez omezení. Strana opačná hostí powerCON konektor System Link pro možnost řetězení jednotlivých filtrů, vedle je praktická novinka generace V5 – kolébkový spínač.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 3

Přestože V5 Sirius zvnějšku nepůsobí nijak okázale, využívá mnohé z nejmodernější technologické generace řešení firmy IsoTek – ty mají oproti minulé rodině EVO3 být o tolik vyspělejší, že se britský výrobce, montující svá zařízení ve slovenském Prešově, rozhodl označení se čtyřkou prostě přeskočit.

Základem je skutečnost, že každá zásuvka na liště je připojena samostatně pro minimalizaci vzájemného ovlivnění. Filtry mají vysokou účinnost – 23 dB na 10 kHz, 40 dB na 100 kHz a dokonce 60 dB na 1 MHz, takže si můžete být jisti, že v reprodukci se značně sníží obsah vysokofrekvenčního rušení.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 4

Filtry na desce plošných spojů odstraní jak šum ze sítě od vašich ledniček, praček, světel a bůhvíčeho všeho ještě, co všichni máme doma, pracují ale také na snížení vzduchem šířeného záření.

Také V5 Sirius využívá platformu KERP (Kirchoff’s Equal Resistance Path), zajišťující identické parametry pro jednu každou zásuvku. Vnitřek je propojen na míru vyráběnými kabely. Jde o bezkyslíkatou měď čistoty 6N s vnějším postříbřením. Konstrukce je z vícero vodičů, ovšem nejde o drobné drátky v počtu stovek, jak je zvykem, ale o „menší množství“. Jako dielektrikum je použit Teflon. Nejprve v podobě tenké trubičky, svinuté spirálovitě kolem vodičů a následně ještě v podobě obalu kolem celého kabelu, což částečně simuluje ideální vzduchové dielektrikum.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 5

Součástí filtru je také ochranná bariéra proti přepětí až 54 000 ampérů. V5 Sirius má nedestruktivní pojistku, není třeba v případě přetížení řešit klasické skleněné trubičky – navíc má jeho řešení větší kontaktní plochu. K bezpečnosti přispívá i poctivě hvězdicové uzemnění zásuvek.

Šasi V5 Sirius má na šířku 55,5 cm, na výšku 5,5 cm a do hloubky 8,8 cm, přičemž váží 2 kg.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 6

V5 Sirius jsme poslouchali proti Nordost Qb8 a V5 Polaris na dvou sestavách. Primárně s Cambridge CXC / RME ADI-2 DAC FS / Cambridge CXA81 na reprosoustavách Fischer & Fischer SN-70, kdy bylo propojeno kabely Dynamique Audio Horizon 2, ale také na Grandinote Shinai / EverSolo DAC-Z8 na reprosoustavách Fyne Audio F1-5, kde se používají ZenSati Authentica. O doplňcích a úplném složení sestav se můžete dočíst v pravém sloupci.

Prozatím každé setkání s filtry generace V5 pro nás znamenalo překvapení – zejména u dostupných lišt bylo až neuvěřitelné, jaký posun zajistí za dané peníze. Ani V5 Sirius není výjimkou, i když intenzita posunu versus doporučená cenovka jsou v o špetku méně bombastickém poměru, nežli u V5 Polaris. Nicméně na mocném basu v „Né quelque part“ od Joy Olasunmibo Ogunmakin, vystupující jako Ayo („Royal“ | 2020 | Wagram | 3596973757829) bylo cítit, že jeho reprodukce je uvolněnější, více vynikne sametová vřelost a přitom cítíte, že tóny pronikají do větší hloubky. V čem přichází ale největší šok (a je to doslova šok), to je posun v samozřejmosti, s jakou jsou noty oddělené a ohraničené. Také fyzický impuls, který vám pronikne do hrudníku, je razantnější. Podivuhodná změna a jak bylo řečeno, generace filtrů V5 nepřestává udivovat.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 8

Terfelův precizní basbaryton v árii „Non Piu Andrai, Farfallone“ z „Figarovy svatby“ Wolfganga Amadea Mozarta („Opernarien“ | 1996 | Deutsche Grammophon | 445 866-2) získal u svých propracovaných „r“ na tvrdosti a jadrnosti, sám vokál jako kdyby postoupil v nahrávce o půl kroku kupředu, takže byl dominantnější, jasnější a „bytelnější“. Celé střední pásmo ovšem získá větší šmrnc a energii, více vynikne a jakmile filtr odstraníte, hudba jakoby splaskne. Rozdíl je i tady docela velký.

Naproti tomu acid-jazzově dravé výšky v „South to Perpignon“ od James Taylor Quartet („Room at the Top“ | 2002 | Sanctuary | SANCD117) ztratily se zapojeným filtrem na hrubosti, i když si zachovaly jiskrnost a zdravou dávku agrese. Klidnější, respektive spíše dospělejší podání znamená snazší čitelnost a V5 Sirius jako kdyby sfoukl z nejvyššího spektra drobný závoj. Delikátní informace zní snáze, čímž výšky působí komplexněji a vliv na tuto část frekvenčního rozsahu se zdá nakonec být nejvýraznější. Je tu o tolik víc detailů a jsou o tolik samozřejmější, že máte pocit, že snad už jen kvůli tomu stojí za to do V5 Sirius investovat.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 12

V Davisově a Evansově bebopové „Springsville“ („The Complete Columbia Recordings“ | 1996 | nahráno 1957 | Columbia | 0827969092323) se zdálo, že častá pověra, že napájecí filtr vám přiškrtí dynamiku, tady neplatí. Naopak, bas dokonce třeba získal na údernosti a na žesťových nástrojích rozhodně přibyl říz a intenzita. Celkově nahrávka působila „probuzeně“, živěji a rozmanitěji. Dokonce i celkem „žravý“ áčkový Grandinote Shinai s dvojitým napájecím přívodem rozhodně připojením na V5 Sirius získal na autoritě.

Porovnání vnímání detailů u „Kyrie“ z „Missa Papae Marcelli“, nejznámějšího díla renesančního mistra kontrapunktu Giovanni Pierluigi da Palestriny (1992 | nahráno 1991 | Amadis | 21) bylo také jednoznačné – V5 Sirius přinesl do obou sestav jen a pouze prospěch, nebylo nic, co bychom postrádali. Hlasy sboristů jsou o parník lépe oddělené (na poměry dané třídy, pochopitelně), vysoké polohy s tvrdými katedrálními odrazy přestaly najednou být nepříjemně řízené. Reprodukce je civilnější, uhlazenější a celkově zřetelnější, třeba u Cambridge nešlo až tak o drobný posun, jako o hotovou transmutaci.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 15

Nebo třeba záznam jednoho z nejznámějších Bachových děl „Koncert č. 1 v f dur, BWV 1046“ z nahrávky cyklu „Braniborských koncertů“ Nevilla Marrinera a Academy of St. Martin in the Fields (2001 | nahráno 1980 | Philips | 468 549-2) dostal jednoznačně výraznější rozměr směrem do hloubky, dvourozměrná reprodukce se nadechla a otevřela. Působila tak volnějším a opět samozřejmějším dojmem.

V Conteho „Coup de Théâtre“ („Psiche“ | 2008 | Platinum | 3000140) se více zatnul bas, hluboký tón působivěji zavrčel a pevněji odměřoval rytmus skladby. Tím to však neskončilo, větší pořádek a o kategorii lepší čistota vám dovolí hlouběji vniknout do hudby, takže můžete kupříkladu hrát i tišeji, aniž byste přišli o vhled a zřetelnost. Posun reprodukce k lepšímu a zábavnějšímu je prostě skvělý.

2023 06 30 TST IsoTek V5 Sirius 11

Ať už Keith Martin vyvinul pro novou generaci filtrů V5 jakýkoliv druh černé magie, implementoval jí poctivou dávku do všech modelů – nejskvěleji to pak působí u těch nejdostupnějších, protože od lišty očekáváte jaksi podvědomě drobný posun, zatímco nová řada IsoTek dodá výrazně víc, než jen to. Zejména na dostupných komponentech od Cambridge poskočila kvalita výstupu o řád, o víc, než kolik by patrně přinesla výměna některého z přístrojů či kabelů ve stejné výši investice. Přestože objektivně není poměr cena / výkon TAK báječný jako u V5 Polaris, je stejnou optikou V5 Sirius přeci jen lepší – v přímém porovnání nechal systém odhalit ještě o kousek víc detailů, hrát ještě otevřeněji a tím celkově zábavněji. Pokud tak hledáte racionální upgrade své sestavy, i V5 Sirius od IsoTek by měl být horkým kandidátem, nemáte-li napájení vyřešeno něčím ještě účinnějším.

Kč 22 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost řetězení

+ výtečný výkon – posun a čistší zvuk je slyšet i na dražší sestavě

+ pevná konstrukce s možností přimontování na zeď

+ je ještě o kousek lepší, než V5 Polaris

ZÁPORY

- stavová LED je skutečně velmi silná

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies