2018 12 13 TST Reed Muse 1C 1

Historie litevské značky Reed, specializované na výrobu ultimativních gramofonových ramének, ale nabízející i zajímavé gramofony jako takové, je už relativně dlouhá - zakladatel a duše společnosti, elektroinženýr Vidmantas Triukas (přes mimořádné technické vzdělání má ale též "paralelní" edukaci - přesněji řečeno, vystudoval krom techniky i umění na univerzitě v Petrohradě) pracuje v hi-fi již od roku 1985. Svou praxi ale tento pán získal na výzkumu akustiky - konkrétně ultrazvuku v rámci raketového programu SSSR. Reálné zhmotnění osobního koníčku ale pod značkou Reed začal Triukas realizovat naplno až v roce 2008.

Firma Reed má zajímavé motto - "For painting on silence", neboli "pro malbu na ticho". Dost to mimo jiné vypovídá o tom, co si Triukas myslí o tom, že je hlavní slabina analogových zdrojů signálu a jak by se s ní mělo naložit...

Měli jsme možnost osahat si základní firemní gramofon (či přesněji základní firemní šasi) Muse 1C - jak sám výrobce říká, že to gramofon konstruovaný vizuálně s estetikou 70. let před očima. Tělo má mnoho oblin, talíř stojí v jakémsi "sopouchu" po levé straně a vůbec tu prakticky absentují ostré linie a hrany. I ovládání v podobě dotykových prvků je zapuštěno do horní desky - v 70. letech byt o byl hyper-futuristický vzhled, dnes je, řekněme, velmi osobitý. Ať si ale nakonec o vizuální stránce myslíte cokoliv, zpracování je prvotřídní a máte pocit, že tohle tělo musí přetrvat. Navíc při osahávání zjistíte, že z každého detailu čiší hlavně pevnost a že vibrace tímto tělem nemají šanci protéct...

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 2

Základem konstrukce je tu dřevo, dvojice motorů s krystalovým řízením a chybou pod 0,05% je chytře integrovaná přímo v šasi (a vy si můžete jen vybrat, zda dáte přednost řemínkovému nebo patrně o něco lepšímu třecímu převodu jejich otáček) a elektronicky lze nastavit krom běžných 33 a 45 otáček za minutu i režim 78 a 16 otáček za minutu i pro exotické výlisky. Navíc tu nejvyšší rychlost pak můžete ručním doladěním "dotlačit" až na 85 otáček za minutu či naopak srazit až na 70 - na Muse 1C si tedy nakonec pustíte ve správné rychlosti úplně cokoliv.

Úroveň promyšlenosti celé konstrukce pak naznačuje i to, že je tu zabudovaný indikátor vodorovnosti - můžete tak snadno gramofon doladit kdykoliv a kdekoliv pomocí čtyř nožiček a právě této indikace. Mimochodem, je to dobré, protože tohle je už velký gramofon - jeho 15 kg je vtěsnáno do šířky 65 cm, hloubky 52 cm a výšky 35 cm. Tělo Muse 1C je připraveno na raménka s dálkou od 9,5" do 12".

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 3

Testování Muse 1C probíhalo při napájení za pomoci Reed Source 12V, externího zdroje s bateriemi, který zajišťuje dokonale lineární a čisté napájení, čímž pomáhá udržet precizní přesnost otáčení talíře.

Hvězdou celé sestavy bylo ale bez diskuse ultimativní tangenciální raménko Reed 5T, jedno z nejpreciznějších a nejúžasnějších, s jakými se lze potkat - naprosto extrémní jsou detaily, které objevíte a to, s jak dokonalou péčí a precizností je vyvedena i ta nejmenší součástka, aby chod ramene po tečně byl absolutně dokonalý. Všechna pohyblivá místa kloužou naprosto úchvatně a mechanicky dokonale jako snad u žádné jiné značky na světě, všechno k sobě sedí jak má a navíc je cítit, že každé detail má tu nejlepší možnou mechanickou i materiálovou kvalitu. Žádné pozlátko, ale racionální konstrukce od raketového inženýra - spolehlivost a funkčnost na prvním místě.

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 4

První čeho si všimnete je bez diskuse to, že raménko má obrovskou, ale obrovskou základnu a navíc ještě vlastní napájení zmíněným bateriovým zdrojem. To má svůj jednoduchý důvod - je tu instalován laserový zdroj i přijímač, kterými nastavujete po prvním seřízení optimální polohu raménka vůči desce. Další pohyb a udržení dokonale přesné dráhy pak zajišťuje integrovaný motorek. Je to uživatelsky mimořádně příjemné řešení - stačí trefit paprsek na vyznačený bod a raménko je tam, kde být má. Extrémně složitá konstrukce je tak uživatelsky extrémně jednoduchá a tím geniální.

Funkce tangenciálního raménka je založena na známém Thaletově teorému - jeho aplikace na přehrávání vinylu je vlastně velmi logická a jakmile jednou objevíte, jak "jinak" zní černé desky bez zkreslení, který způsobuje rozdílnost polohy ramene na začátku a konci desky, nebudete chtít jinak. Ostatně dle slov konstruktéra nabízí model 5T o řád (až dva) nižší zkreslení než jakákoliv jiná tangenciální ramena, nemluvě pak o tom, jak jsou na tom raménka běžná.

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 5

Že rameno 5T umožňuje v závislosti na použité přenosce, ale třeba i při použití jiné trubičky změnit všechny provozní parametry v potřebném rozsahu, to je tak nějak samozřejmost. Ze svého principu nepotřebuje jen žádné řešení antiskatingu, ale na vše ostatní je tu cesta.

Sestavu z říše vinylových snů doplňovala MC přenoska ZYX Ultimate Omega. Poslouchat jsme mohli v útulných prostorách dovozce, kde gramofonu dělala společnost elektronika Musical Fidelity - phono předzesilovač NuVista Vinyl a zesilovač NuVista 600, poslouchali jsme přes Bowers&Wilkins 804 D3 a Sonus faber Olympica III. Pro změnu jsme si přivezli i vlastní elektroniku - integrovaný zesilovač Grandinote Shinai a phono předzesilovač Grandinote Celio. Propojeno bylo variací kabelů značky Oehlbach.

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 6

Už od první vteřiny, kdy jsme položili raménko na desku "Zappe Zappa" Pierrejeana Gauchera ("Heavy Duty Judy" | 1997 | Zappo Records | ZR001), bylo jasné, že tady je něco jinak... Není tu takový ten typický "analogový", hřejivý feeling, není tu taková ta typická nadýchanost a přestože i od kombinace prvků Reed cítíte, že pokud je tu zkreslení, je to to vinylové příjemné, tak cítíte i to, že právě zkreslení je absolutně minimální a v gramofonovém světě neslýchané - je to znát napříč frekvencemi a ve všech ohledech. Třeba basa ve skladbě "Heavy Duty Judy" byla famózně kontrolovaná, tak konkrétní, přesná a hluboká, naprosto bez stresu a přesto překypující energií, že vůbec nemáte pocit, že posloucháte černou placku. Leckterý zdroj signálu takhle precizně nezvládne ani hi-res soubory. Ty perfektně vykrojené kontury, ten sebevědomý způsob, jakým tóny vystřelí kupředu i zastaví, ta pružná tuhost a nelimitovaná energie, to je prostě kvalita, k níž nelze mít jedinou připomínku a další kroky kupředu jsou snad možné jen osazením nějakou ještě lepší přenoskou.

I v zásadě kvalitativně standardní nahrávka od "Muddy Waters" od LP ("Lost on you" | 2017 | Vagrant | 538284881) naprosto neuvěřitelně rozkvetla a gramofon jako celek dokázal odhalit díky své výjimečné transparentnosti spoustu, spoustu a spoustu informací. Od nahrávky, u které očekáváte právě jen standard, máte pocit, že se dějí vinylové zázraky. Je to úžasně přirozená reprodukce, bez pocitu takové té zprofanované "analogovosti", je to prakticky nezkreslená reprodukce, je to čisté, krásně čitelné a přestože sestava od Reed umí jasně ukázat limity nahrávky a výlisku, ale přes vší detailnost a čistotu to není technické nebo unavující, ba naopak - gramofon hraje okouzlujícím způsobem, neúnavně, tolerantně a muzikálně. Zejména na vokálech to je jen stěží uvěřitelná živost, životnost a přirozenost s až hypnotizující hloubkou.

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 8

Ani u nejvyšších tónů jsme nevycházeli z extatické neuvěřitelnosti - jen stěží lze pochopit, jak diametrálně odlišně od drtivé majority gramofonů a jak čistěji, jasněji a ve finále přirozeněji dokáže Reed předat jemné ševelení činelu v pozadí Caveovy "People Ain´t No Good" ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V). Je fantastické, jak transparentně, jak živě, jak bohatě co do barev a detailů gramofon hraje a jak dokáže vytěžit dobrý záznam. I tichounké zvuky mají své místo, svůj prostor a jsou skvěle integrované a přesto famózně čitelné. Tóny jsou pevné a kontoréní, vibrafon je jasný a zřetelný a šum metliček jemňounký a přes svou pozici hluboko v pozadí fantasticky samozřejmě a snadno čitelný. I textury jsou úžasně realistické a vlastně celkově máte nesmírně přesvědčivý pocit, že záznam je prezentovaný se "zvukem s tak mizivou mírou zkreslení, že i nebojácný muž by zaplakal" (Douglas Adams, "Stopařův průvodce po Galaxii", str. 28 - 2008 | Kosmas | ISBN 978-80-257-0030-3).

Přes až opravdu šokující samozřejmost reprodukce jako celku je to dynamika, která je nejpůsobivější - respektive ten nadhled, ta absence komprese a ta energie, kterou gramofon zvládl vykouzlit v "Modul 29_14" ("Continuum" | 2016 | ECM | 476 4790). Respektive ono to není kouzlení, ale přesně to opačné - absence limitů, absence ostýchavosti a absence snahy hrát "hezky". Je tu obrovský nadhled a odzbrojující živoucnost, makrodynamicky je reprodukce naprosto spořádaná a výbušná v přesně tom okamžiku, kdy výbušná být má. Necítíte žádnou ostýchavost, necítíte žádné nedostatky, hudba je naopak prezentovaná s takovou rezervou, že se naprosto ztrácí pocit přítomnosti technického mezičlánku mezi vámi a hudbou.

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 21

Naprosto uchvacující je ale i to, jak čistě, jak jasně a jak naprosto bezprostředně si tangenciální raménko Reed poradí s jakoukoliv nahrávkou z pohledu rozlišení - třeba v Gilmourově "Take a breath" ("On An Island" | 2006 | Paraphone | 0946 3 55695 1 3) cítíte, že nahrávka byla obnažená na kost, že pozadí je tiché a hudba jako taková naprosto klidná, pevná, usazená a uspořádaná v libovolně komplexním momentu, zvuk je delikátní, jemňoučký a zároveň neomezeně respektující energii nahrávky. Dá se říct, že hudba je naprosto "normální", že tu je všechno jak má být, přehledné, oddělené, rozlišení je zcela netechnicky suverénní a Reed snadno srovnáte s obdobné drahým digitálním rozhraním přehrávajícím soubory s vysokým rozlišením - a je otázkou, jestli takové nabídce více informací, než právě poslouchaná kombinace Reed / Zyx. Je šokující, co všechno z černé desky vylézá.

Otevřený a nelimitovaný zvuk, smazávající svou samozřejmostí jakýkoliv pocit techničnosti reprodukce, skvěle prezentuje i pocit prostorovosti nahrávek - třeba Chauveauova "Blanc" z desky "Nocturne Impalpable" (2014 | Minority Records | MIN33) byl nesmírně přesvědčivá. Když to trochu zjednodušíme, prostě vám v místnosti hraje klavír a jen to, že mikrofon byl až příliš hluboko v jeho nitru vám brání uvěřit, že stojíte u reálného nástroje. Bez pocitu jakékoliv exhibice nebo naopak nedostatečnosti, bez zdůrazňování nebo naopak zakrývání, všechno je krásně integrované, scéna je široká, nesmírně vzdušná, bohatá na detaily i dozvuky, takže vše působí nesmírně realisticky až holograficky - je tu velký nástroj a když zavřete oči, je prezentovaný působivě přesvědčivým způsobem včetně těle a pocitu fyzičnosti.

2018 12 13 TST Reed Muse 1C 9

Důležité je, že Reed / Zyx kombinace není "vybíravá", že je to gramofon, který je pečlivý a analytický, neskoupý na energii a přes to všechno je tolerantní a kultivovaný, takže vám nebrání přehrát si ani nahrávku jako je poměrně přímočará a tvrdá Kavinského "Nightcall" ("Outrun" | 2013 | Record Makers | LC-15765). Nejde říct, že gramofon je analytický, muzikální nebo vlastně cokoliv - je to naprosto přirozená hudebnost, je to živé a famózně bezprostřední a zůstává vlastně to, co zůstávat má, ta emotivnost, která vyvěrá i z hudby, od které jste si třeba mysleli, že jde tak nějak po povrchu. Reed z toho udělá zážitek, hluboký a návykový, který vás téměř doslova nutí, abyste na talíř položili další, další a další nahrávku.

Gramofon a (zejména) raménko z dílny Vidmantase Triukase nejsou možná láskou na první pohled (protože účel tu jednoznačně světí prostředky), ale po prvním poslechu vás čeká láska pravděpodobně doživotní, od jejíhož naplnění vás může oddělit výhradně hloubka vašeho bankovního konta. Samotné šasi je fortelné, intuitivně a přesně fungující, pohlcující svou konstrukcí vibrace a nabízející tak ideální pracovní podmínky pro jeden z technických zázraků světa high endu. Tangenciální rameno Reed 5T je něco, co vás svou dokonalostí dožene k slzám (radosti, pochopitelně). Ještě exponenciálně více pak díky tomu, jak absolutně snadno se používá, jak nenáročné je i vůči běžnému uživateli, který ho chce jen zvednout a položit na desku. Přes to všechno je kombinace šasi a ramene Reed (s nezanedbatelnou podporou přenosky Zyx, pochopitelně) ve světě analogu zjevením - ta přesnost, ta detailnost, ta realističnost, ta samozřejmost, ten nadhled, to všechno dohromady je tak úžasné, že to v konečném souladu vyzáří do prostoru vší hudebnost, harmonii a muziku jako takovou, takže mizí veškerý pocit technických zprostředkovatelům mezi nahrávkou a vámi. Tohle je opravdový high-endový zvukový zážitek bez kompromisů a důkaz, že dobře navržený a vyrobený analogový zdroj signálu může patřit do kategorie absolutních a právě to je nakonec v high-endovém řetězci to nejdůležitější...

Kč 247 800,- - řemínkový převod

Kč 297 800,- - třecí převod

 

Kč 398 800,- - raménko Reed 5T

Kč 80 800,- - lineární napájecí zdroj Reed Source 12V

Kč 94 800,- - přenoska ZYX Ultimate Omega

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rozhodně nejpřesnější a nejčistší zvuk z gramofonu, který jsme kdy slyšeli

+ živost a energie

+ snadné ovládání

+ naprosto přirozené a neúnavné

+ i velmi průměrná LP rozkvetou neslýchaným způsobem

+ bytelné zpracování

+ absolutně přesný chod raménka, které má ale i uživatelskou přívětivost

ZÁPORY

- estetika je spíše účelná, než luxusní, jak je v dané ceně zvykem

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Altei | www.altei.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies