Solid Tech - referenční high-end audio racky

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 1

Na okraji malebného jihošvédského Malmö sídlí dlouholetý výrobce „podpůrných systémů pro audio“ (ve všech smyslech toho slova) – značka Solid Tech. Soustředí se na racky, podložky a nožičky všeho druhu, jejichž primárním účelem je potlačení vibrací. Charakteristickou cestou je u této firmy použití industriálních pružinek všeho druhu. Nejzákladnějším řešením v jejich portfoliu je puk IsoBlack, dostupný v sadách po třech či čtyřech.

Tělo IsoBlack je skutečně černé, rozdělené na dvě placičky a trochu připomínající velikostí i vzhledem sušenku Oreo. Horní část je pokryta stříbřitými nápisy a decentním kroužkem, spodní je čistě černá. Horní a spodní plocha jsou lesklé, pokryté materiálem, díky němuž podložka překvapivě pevně přilne k libovolnému povrchu (zkoušeli jsme sklo, dřevo a kov), někdy je až problém ji poté odlepit.

Obě půlky puků jsou vytvořeny spojením tří vrstev: akryl – tlumící pružný materiál – akryl. Vnitřní část má sedm otvorů (nahoře i dole) a do každého z nich lze zasadit laděnou pružinku – Solid Tech dodává dvě tuhosti a kombinace počtu a typu umožňuje přesně vyladit nosnost každého puku. To je důležité, protože optimální funkci prý IsoBlack plní ve chvíli, kdy má celkovou výšku 2,2 až 2,3 cm a obě poloviny jsou téměř úplně stlačeny k sobě, ale stále ještě mezi nimi prosvítá světlo.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 2

Maximální nosnost se sedmi pružinkami je 46 kg / 4 ks (34,5 kg u tří kusů), minimální naopak 6,6 kg / 4 ks, respektive 5 kg / 3 ks. V balení jsou tři standardní pružinky a jedna s poloviční nosností (tedy ta „ladící“), za pár stovek můžete dokoupit krabičku plnou dalších.

Výrobce říká, že při správném nastavení a zatížení je rezonanční kmitočet pružinek pod 4 Hz a že v zásadě umožňují volné pohybování komponentu ve všech osách (není to tak doslova plovoucí Feet of Silence, ale přesto když do komponentu strčíte, tak se houpe).

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 3

Podle výrobcem dodaných měření je účinnost IsoBlack až 81% - tedy drtivá většina rezonancí šasi je potlačena.

Líbí se nám i možnost různé konfigurace puků – kupříkladu pod redakčními monobloky Revo PA 160 MR jsou vpředu osazené pěti pružinkami a vzadu jen dvěma. Tím je dosaženo vodorovné polohy zesilovače, který má díky transformátorům těžiště úplně vpředu.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 4

Vliv Solid Tech IsoBlack jsme zkoušeli právě na zesilovačích Norma (jak předzesilovači, tak monoblocích), chvíli byly i pod Roon jádrem, stejně jako třeba pod IsoTek V5 Sigmas.

Hned zkraje je dobré říct, že tak jak třeba top model firemních podložek Feet of Silence má zvukově okamžitě rozpoznatelný přínos, tak IsoBlack jsou spíš z kategorie mírného přínosu, který si plně uvědomíte spíš až v okamžiku, kdy je zpod komponentů zase vyndáte. Je nicméně na sestavě s dobrým rozlišením patrnější, než jaký nabízí kupříkladu puky Orea od IsoAcoustics nebo různé obdobné drobnosti, které jsme měli možnost kdy prozkoušet.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 5

Ralf Gauck spustil prsty po strunách své baskytary v „Little Wing“ („Ultimate Tunes 2“ | 2013 | stereoplay), podložené zesilovače artikulovaly bas o něco čitelněji, zdálo se, že zůstává měkkost, tonalita i objem, ale že polohy jsou jaksi zřetelnější. Tak nějak by se dalo říct, že to přirozeněji brnkne. Šťavnatost hlubokých tónů se tolik nerozpije.

Jestliže pocit z kvality reprodukce lidského hlasu definuje množství informací a nuancí, které se dostanou k vašemu uchu, IsoBlack jemně, byť nijak drasticky popostrčí zvuk právě tímto směrem – celkové pojetí a ladění zůstává, jako kdyby však Grace Slick v „Triad“ (Jefferson Airplane | „Crown of Creation“ | nahráno 1968 | Culture Factory | 0819514010265), popisující nespoutanou svobodu 60. let a zkušenosti autora Davida Crosbyho, poctivěji pracovala se svým hlasem, takže slova jsou o špetku snáze srozumitelná a vokál snad o něco jasnější. Opět je to ale úroveň rozdílu, kterou si nejlépe uvědomíte nikoliv poté, co podložky nainstalujete, ale až ve chvíli, kde je dáte pryč – a najednou přijde ono „aha, takže tak!“. 

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 13

Pokud by se nějak dal popsat vliv na výšky ve „Feeling Alive“ (Agathe Jazz Quartet | „Räumlichkeit & Transparenz Vol. 1“ | 2015 | stereoplay), je to – trochu analogicky tomu, co se děje se šasi přístroje – jejich lehce vibrující chování se promění v pevnější, jistější a stabilnější obraz. Nic dalšího, to stačí; zůstává objem, energie i pocit živosti, ale je konkrétnější, o špetku vzdušnější i přístupnější.

Když se všechny výše sepsané efekty skloubí, vychází z toho o něco svobodnější přednes komorního tělesa I Musici v interpretaci Vivaldiho „Jara“ („Čtyři roční období“ | 1993 | Belart | 450 051-2). Není to tak, že byste měli pocit, že je rázem hlasitost vyšší a důraznost fyzičtější – jen když podložky vyndáte, vnímáte celkem zřetelně, že odhodlání jako kdyby povadlo a reprodukce lehce „změkne“ a ztratí kousek šmrncu. Vrátíte IsoBlack…a je to zpět.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 8

Xenakisova těžko stravitelná „Keqrops“ („Synephaï“ | 1986 | Decca | 476 5430) se za podpory IsoBlack puků trochu více otevře a už jen ono nijak obrovské, ale slyšitelné rozřazení zvuků dál od sebe a tím celkové zpřehlednění jednoznačně pomáhá proniknout k podstatě hudebního zážitku, dál od prosté masáže zvukovým chaosem. Je to krůček, ale krůček natolik citelný, že ten kousek klidu navíc na poslech, který tím získáte, vám přinese hlavně poklid a už se vám asi nebude chtít couvnout ani o tu špetku.

Ono patrné začištění a zpevnění reprodukce má za následek i lépe přehlednou, byť subjektivně ani širší, ani hlubší scénu v „That Old Feeling“ Paula Desmonda a Jima Halla („Easy Living“ | 2000 | nahráno 1965 | rcaVictor | 74321747962). Nástroje jsou ukotvenější na svých místech. Znovu se to projeví zejména ve chvíli, kdy podložky vyndáte s tím, že nemají zase takový vliv a najednou je scéna méně konkrétní, zastřenější. Rozhodně ne neposlouchatelně, leč přeci jen.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack 6

Velká a šťavnatě nahraná „All In“ skupinky Pieces of Dream („All In“ | 2015 | Shanachie | 0016351543721) byla ve společnosti IsoBlack puků jistější ve zdůrazněném basovém základu, stejně jako jiskrné výšky zněly o kousek méně pronikavě, ovšem ve prospěch prokreslenosti. Je to drobná, ač příjemná a po jednom dvou pokusech snadno zachytitelná změna v kvalitě, jakési jemné dotažení.

Pružinkové podložky Solid Tech IsoBlack mají několik nesporných výhod. Na podobný typ příslušenství jde o atraktivní cenu v první řadě – lehčí komponent vyřešíte za tři tisíce, těžší zhruba za čtyři, to je snesitelné i v dostupných hi-fi třídách. Další krásnou vlastností je možnost regulace výšky / nosnosti té které nožky, takže můžete zajistit jak vodorovnost, tak stabilitu, tak reflektovat případné nepravidelné rozložení váhy přístrojů. No a v neposlední řadě je to fakt, že jak měřitelně, tak poslechově IsoBlack takříkajíc „něco dělají“. Není to zdaleka tolik co násobně dražší firemní reference Feet of Silence, ale nejsou jen tak do počtu. Zvuk je s nimi klidnější, čitelnější, prostě jasnější, aniž by se měnil jeho vlastní charakter. Pokud tak hledáte nějakou drobnost, která není zase tak moc vidět, je naprosto nekomplikovaná na instalaci, rozhodně nezruinuje váš rozpočet a stejně dobře sedne ke komponentům za 20 i 200 (a víc…) tisíc, Solid Tech IsoBlack jsou taková drobnost, která instalována na všechny části řetězce, rozhodně není jen pro parádu. Nakonec, pod redakčním děleným zesilovačem Norma jsme je už také nechali.

MĚŘENÍ

Měření probíhalo na šasi zesilovače Norma Revo PA 160 MR, který stál na běžném dřevěném nábytku. Hlasitost při měření byla na vyšší, než obvyklé poslechové úrovni – cca 95 dB na poslechovém místě.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack m1

Waterfall – bez IsoBlack

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack m2

Waterfall – s IsoBlack

Na tomto grafu je v porovnání se standardním stavem dobře patrné, že dojde v čase jednak k výraznějšímu útlumu vibrací, jednak se posouvá do vzdálenějšího momentu. Je určitě vidět, že nožky vibrace potlačují.

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack m3

Výstup z akcelerometru – celé spektrum (červená bez, zelená s IsoBlack)

2023 11 30 TST Solid Tech IsoBlack m4

Výstup z akcelerometru – detail (červená bez, zelená s IsoBlack)

Kč 2 990,- / 3 ks

Kč 3 690,- / 4 ks

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost přizpůsobení výšky (respektive nosnosti)

+ cenově racionální

+ mírný, přesto slyšitelný vliv

ZÁPORY

- v dané ceně asi nic

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz | www.sotmaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies