2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 1

Jen málokdo zanechal na audiofilské populaci v České a Slovenské republice během posledních 30 let takovou stopu, jako František Kraut, autorita v oblasti vinylů, gramofonů, pásků, elektronek nebo třeba restaurování obrazů, svého času zasloužilý recenzent a také notorický výrobce a experimentátor s kabeláží napájecí, reproduktorovou (kdo by neznal jeho ORG, bezmála umělecký objekt v ceně osobního auta) a samozřejmě i signálovou. Právě do kolonky propojovacích kabelů přibyl nedávno Super Symetric (ano, s jedním „m“, podtrhujícím svébytnost značky KrautWire).

Super Symetric je k dispozici ve verzi z postříbřené mědi, nebo jako v případě testovaného produktu, v provedení ze stříbra s přesně dávkovanou 3% příměsí zlata, což má vytvořit parametrově nejlepší kovový vodič, který lze pro přenos signálu používat. Toto provedení má přídomek Gold. Pro úplně fajnšmekry výrobce nabízí alternativně ještě o kousek dražší provedení, kdy se tato slitina před finální montáží prožene kryogenickým procesem pro stabilizaci atomární struktury, což by mělo dodat ještě nepatrnou špetku vodivosti navrch.

František Kraut označuje Super Symetric Gold za „nový standard firmy“ a „finální výsledek vývoje“, navazující na modely Passion Air a Analog, jakkoliv stojí v katalogu nad nimi. Na první pohled je kabel ale pevnou součástí rodiny KrautWire díky použitému opletu – z černé tkaniny ozdobené tenkým protkáním bílou linkou. Na pohled druhý je tu ale něco jinak – jde totiž o první model s plochým designem, držícím oba póly na pevnou vzdálenost od sebe, čímž se zaručují konstantní parametry.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 2

Své jméno kabel získal podle teorie supersymetrie – kladný i záporný vodič mají svůj vlastní zemnící vodič a to v přesně nastaveném zkrutu (proto ona plochá a pevná konstrukce). Výsledkem je nebývale nízká (a samozřejmě všude stejná) hodnota kapacity. Zároveň je díky vzdálenosti dosaženo i lepšího odstínění obou cest.

Stínící tkanina s nanotechnologickými prvky vychází z materiálů používaných i v náročných armádních podmínkách díky vysoké účinnosti. Základním materiálem je slitina černého niklu, tato se nachází kolem každého jednoho vlákna, z kterého je nakonec výsledek utkán. Výrobce říká, že díky tomu všemu je tkanina mimořádně hustá a výtečně vodivá, což dokáže utlumit až o 110 dB kmitočty až do výše 20 GHz.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 4

Vodiče s pevnou roztečí dále používají vzduchové dielektrikum a jsou dále uloženy v klasickém teflonu. V dané cenové kategorii tak materiálově i technologicky nabízí Super Symetric Gold opravdu mnoho.

Na kabelu dále najdete ozdobné pouzdérko s ručně napsaným sériovým číslem a firemním logem. Zakončené jsou symetrickými XLR konektory Neutrik.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 5

Na rozdíl od jiných firemních modelů se u Super Symetric Gold nedočtete o konkrétních měřených parametrech.

Novinku od KrautWire jsme zkoušeli primárně v hlavní sestavě, kde nahrazoval Nordost Heimdall 2 – buď mezi předzesilovačem Norma Revo SC-2 LN a monobloky Norma PA 160 MR, alternativně mezi Métronome DSC1 a zmíněným preampem. Součástí sestavy je dále Xavian Quarta Evoluzione, GMG Power Harmonic Hammer 3000P, kabely Nordost Heimdall 2, Valhalla 2 a další vybavení, o němž se dozvíte v pravém sloupci -->. Během těch několika měsíců zkoušení a prohazování se v poslechové místnosti vystřídalo velké množství komponentů a reprosoustav, z nichž u mnoha jsme Super Symetric Gold vyzkoušeli.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 12

Na kontrabasu Esperanzy Spalding v „Little Fly“ („Chamber Music Society“ | 2010 | Heads Up | 31810-02) bylo cítit, že Super Symetric Gold má do jisté míry své ladění, kterým vstupuje do charakteru sestavy. Je to v podstatě známé krautovské pojetí s plnějším, sytějším a krásně sametovým basem, který ovšem neznamená nekonkrétnost nebo nějakou povolenost. Naopak je každé brnknutí přítomnější a bohatší, jako kdyby se nástroj rozrostl nebo byl postaven blíž k mikrofonu. S Heimdall 2 se možná tón zdál tvrdší, nicméně s KrautWire zněl zároveň kovověji i dřevitěji, bylo v něm víc informací a větší síla.

Skutečně excelentně konkrétně sejmutý vokál Barbry Streisand v „All The Children“ („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2) měl s Nordostem třeba sykavky až na hraně příjemnosti, jsou skutečně hodně přímé. KrautWire zachovává tento pocit intenzity, ale představuje ho s jaksi výraznějším nadhledem, takže vám to vůbec nevadí. Hlas je také výrazně plnější a celkově bohatší, zní tedy méně jako záznam a více jako skutečný zpěv s pocitem blízkého těla, z něhož vychází. Jsou to všechny ty neokázale prezentované nuance, z nichž se tento dojem seskládá a které byly dříve zasuté v pozadí – nyní jako kdyby měl vokál nestísněný prostor k vyniknutí.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 10

Cinkání činelu v „Albatross“ z alba „The Pious Bird of Good Omen“ od Fleetwood Mac (2004 | nahráno 1968 | BHOR | 0184719000367) ztratilo trochu na pichlavosti, přednes se tu uvolnil a zjemněl, přitom však jednotlivé činely působí větší, jasnější a zřetelněji texturované. Jako kdyby byla reprodukce méně urputná a přitom v ní zaznívalo víc informací a víc přirozenosti – je to čistší a autentičtější reprodukce. Tak jako v celém rozsahu, i na jeho nejvyšším konci se zdá, že zvuk je dospělejší, sladší, barevnější a všeobecně bohatší, zní bezprostředněji.

Velmi výrazně se Super Symetric Gold podepsal na změně subjektivního vnímání dynamiky komorního smyčcového tělesa I Solisti Italiani, hrajícího Vivaldiho „Concerto No. 2 in C, RV 188-1“ („12 Concerti Op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498). Je to jako kdybyste byli blíž, energie proudí snáz a ve větším měřítku, zvuk je usazenější a má zřetelně víc objemu zejména ve spodní polovině spektra. Díky tomu více vnímáte rezonující těla dřevěných nástrojů a jejich záběr je jednoznačně fyzičtější. Jako kdyby se oproti Nordostu zvuk pořádně nabral na proporcích i na důrazu.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 9

Detaily v „Medley“ Davida Sanborna („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) se zdály být organičtěji zapuštěné do hudební plochy, zároveň ovšem byly samozřejměji ohraničené a čitelné – tento lehce neintuitivní popis se snaží říct, že zapojení Super Symetric Gold mělo efekt jako každé použití komponentu s nižším zkreslením. Zvuk se zdál klidnější, méně nápadný, ale s každou ubíhající minutou bylo jasné, že „vidíte“ víc do hloubky nahrávky, je před vámi věrnější a zřetelnější obraz. Jednotlivé linky byly lépe rozvrstvené a dostává se k vám více odstínů, respektive nahrávka jako taková je vám ukázána se vší svou parádou, takže se do ní můžete ponořit hlouběji a je tu výrazně méně rušivých prvků, ostrostí. Prostě všechno vás vede ke snazšímu soustředění se na hudební podstatu záznamu.

Prostor Dolphyho avantgardní „Gazzelloni“ („Out to Lunch!“ | 1999 | nahráno 1964 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4) se v zásadě nijak zvlášť nezměnil, šlo spíše o celkové vnímání – vcelku přímočarý a místy i pichlavý zvuk se výrazně zjemnil a zdálo se, že třeba nástroje jsou přirozeněji a samozřejměji ukotvené, což dozajista přispělo k celkovému pocitu otevřenosti a čitelnosti reprodukce.

2022 12 31 TST KrautWire Super Symetric Gold 7

Co se ale změnilo nejsilněji, to byl celkový pocit z Rutherfordovy „Man of Our Times“ od Genesis („Duke“ | 2007 | nahráno 1980 | Atlantic | 0603497996438) – poněkud tvrdší a říznější zvuk nahrávky byl najednou o řád snesitelnější, prostý takových těch unavujících a odrazujících řízností, takže bylo mnohem příjemnější ho poslouchat. Také jsme cítili zesílenou rytmiku a měli pocit výraznější plnokrevnosti. Hudba jinými slovy citelně víc baví, je bohatší a mnohem méně myslíte na techniku, kdežto víc na muziku.

Propojovací kabel Super Symetric Gold od KrautWire patří už mezi dražší řešení, ale pořád ne nějak nesmyslně – u mnoha světových výrobců je taková cenovka pořád sotva v prostředku jejich katalogu. Přitom však František Kraut nabízí materiály a výrobní technologii, kterou se konkurence pyšní v často až násobně dražších sférách. V našem konkrétním systému přinesl kabel Super Symetric Gold větší plnost, zvýraznění rytmiky a povýšení kvality reprodukce o citelný krok, zejména v tom, jak dobře se teď vnímají jednotlivé zvuky, aniž by došlo k jejich vypichování. Naopak, oproti dosud používanému kabelu Nordost Heimdall 2 je cítit, že vše je organičtější, barevnější a přirozenější, je tu méně techniky a o dost více muziky – pročež se Super Symetric Gold stal jednou z investic do naší hlavní sestavy a od nynějška propojuje Métronome DSC1 s předzesilovačem, protože funguje jako skvělé zdůraznění poslechové zábavnosti u jakékoliv hudby.

Kč 54 900,- / 2x 0,8 m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zábavné naladění, podtrhující plnokrevnost reprodukce

+ dobré zpracování (byť vypadá jednoduše, tak vše lícuje a drží)

+ zdůraznil muzikálnost systému, aniž by omezil rozlišení

+ v naší sestavě se zlepšila pevnost a konkrétnost

ZÁPORY

- je to stále kabel s trochou vlastního charakteru (pokud byste hledali úplnou neutralitu)

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: KrautWire | www.krautwire.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies