2021 12 31 TST SONOS One Five 1

Kalifornská značka Sonos patří mezi průkopníky bezdrátových audio technologií a už přes 20 let nabízí svá řešení lifestyle ozvučení s mnoha chytrými prvky a byl to právě Sonos, kdo jako první nabídl skutečné multiroom řešení, které nepotřebovala statisícové investice a komplikované instalace. A přestože už mnoho let v tomto není na trhu sám, pořád platí mezi všeobecnou populací za to nejznámější jméno v tomto segmentu.

Nejnovější generace přístrojů Sonos zahrnuje jak kompaktní přenosné reproduktory, tak větší (až velké) reproduktory domácí a třeba také soundbar nebo vestavené reprosoustavy.

Sonos One

Takovým tím typickým výrobkem Sonos je dnes model One (případně One SL, týž model, ale ochuzený o hlasové ovládání a tedy i bez mikrofonů nahoře) – kompaktní reproduktor, který se vejde do dlaně, má moderně čistý a jednoduchý vzhled a snadno se umisťuje prakticky kamkoliv. Plastová odolná konstrukce odolá i vlhku, takže teoreticky může být i v koupelně.

2021 12 31 TST SONOS One Five 2

Na horní ploše jsou rozmístěné podsvícené dotykové ovládací prvky, prakticky tedy regulace hlasitosti a spuštění / zastavení streamu. Kolem dokola je reproduktor překryt mřížkou, vespod pak má gumovou protiskluzovou základnu s mezerou, kam se vsouvá napájecí kabel. Celkově působí skutečně pěkně.

Do zadní strany se vešly dva prvky – párovací tlačítko, které využijete při „oživovacím“ procesu a ethernetový konektor. To pokud byste nechtěli využívat integrovaného bezdrátového rozhraní – to je důležité zejména tam, kde byste chtěli mít třeba jeden reproduktor daleko od ostatních, kam třeba ani nedosáhne Wi-Fi.

2021 12 31 TST SONOS One Five 3

Unvnitř se samozřejmě skrývají digitální zesilovače, které dodávají výkon ve třídě D. Jeden modul slouží pro jeden vysokotónový reproduktor, druhý modul pro středobas. Samotná ozvučnice stojí na půdorysu 12 x 12 cm a šplhá do výšky 16,2 cm, přesto má One poctivou hmotnost 1,85 kg.

Sonos Five

Pokud byste chtěli trochu víc basu a o hodně víc energie, můžete místo One sáhnout po velkém modelu Five. Šesti a půl kilový reproduktor je lehce prohnutý do oblouku a těžko správně definovat výšku a šířku, protože Five je připraven stát „na šířku“ (pak je to 20,3 cm a 36,4 cm) i „na výšku“ (pak je to samozřejmě obráceně). Zůstává hloubka 15,4 cm.

2021 12 31 TST SONOS One Five 10

I tady je odolné a praktické tělo z matného plastu, mřížka tady zakrývá jen přední stranu. Několik dotykových prvků je veprostřed horní (nebo boční?) stěny, vzadu je opět dvojice ethernet / párovací tlačítko, tentokrát je tu ale i „špunt“, dobře utěsňující napájecí kabel. Do Five lze také zapojit externí analogový zdroj a to přes 3,5 mm jack.

Technologie sdílí Five s One, ovšem samozřejmě v řádně zvětšeném formátu. Jsou tu tři středobasové měniče a rovnou tři reproduktory vysokotónové – zatímco woofery míří všechny dopředu, z tweeterů s nimi drží směr jen jeden. Oba zbylé míří každý jedním směrem, což pomáhá zlepšit prostorovost reprodukce. Samozřejmě i tady jsou zesilovače třídy D, jeden modul pro každý z reproduktorů.

2021 12 31 TST SONOS One Five 12

Sonos Beam (Gen 2)

Pokud byste pak chtěli i něco k televizi a nechtěli to řešit třeba přes stereofonní pár některého z výše zmíněných modelů, nabízí Sonos již druhou generaci soundbaru Beam.

2021 12 31 TST SONOS One Five 18

Beam (Gen 2) je kompaktní řešení, které zvládne bez problémů pokrýt všechny aktuální formáty domácího kina, primárně pak díky virtualizaci prostorových kodeků - teoreticky tak nepotřebujete nic dalšího a přesto můžete zažít "víc než stereo". Beam (Gen 2) je velmi malý, snadno se dá položit pod televizor nebo připevnit na stěnu a je to velmi neinvazivní prvek i v minimalisticky zařízeném domově. Konektivita je poměrně omezená, leč cílí na naprostou jednoduchost, na propojení ideálně přes jediný kabel. 

Platforma Sonos

Sonos jako takový je stejnou měrou hardware jako software. Právě na míru ušitý software je polovinou úspěchu.

Aplikace Sonos je přehledná, je v češtině a nevyžaduje žádné hlubší znalosti proto, abyste s ní mohli začít pracovat. Začněte nastavením – reproduktor Sonos stačí připojit do napájení, stáhnout aplikaci a ta aniž by reproduktor byl na Wi-Fi, tak ho umí rozpoznat a provést vás v několika krocích nastavením. Do pěti minut je připojeno a během minuty dvou můžete přidávat další a další.

2021 12 31 TST SONOS One Five 20

Reproduktory lze pojmenovávat a rozřazovat do předem nabízených místností (ale přizpůsobení jmen je možné, takže si můžete nastavit cokoliv jak si jen přejete), dělat z nich stereofonní páry, případně vytvářet multiroom sestavy. Svobodu rozhodnutí máte na dosah prstu, svázání do celků je otázkou několika kliknutí. Multiroom pak funguje bezchybně, signál odkudkoliv nasměrujete kamkoliv.

Budete-li chtít, můžete pak vytvořit také virtuální 5.1 / 5.2 systém ke své televizi, opět je to otázkou pár kliknutí v aplikaci. Nejlepší je, že efektové reproduktory lze z této konfigurace vyjmout a používat třeba jako ozvučení pro kuchyň nebo cokoliv jiného a následně večer zase kliknutím zařadit do domácího kina. Flexibilita je neomezená.

2021 12 31 TST SONOS One Five 13

Výjimečně atraktivní funkcí je Trueplay, automatizovaná nadstavba běžně dostupné ekvalizace. Během zhruba minuty až dvou, kdy budete chodit po své místnosti a mávat telefonem nahoru a dolů, zatímco reproduktor Sonos bude vysílat testovací signály, si algoritmus Trueplay udělá obrázek o akustice a aplikuje zpracování signálu tak, aby nebyly patrné nevýhody konkrétní akustiky prostoru – a rozdíl slyšet rozhodně je.

Sonos pak nabízí mnohé způsoby streamování – buď můžete použít aplikaci Sonos, která je ale fajn spíše pro ty, kteří chtějí využít třeba Spotify nebo internetové rádio, ale ne zase až tak pěkně přehledná pro ty, kteří mají hudbu na NAS serverech nebo obecně chtějí mít trochu víc své kontroly. Tam nicméně stačí využít třeba Roon. Nebo aplikaci Tidal. Nebo mConnect. Nebo prostě cokoliv, co zvládá AirPlay 2 – Sonos snadno spolupracuje prakticky s jakýmkoliv řešením.

2021 12 31 TST SONOS One Five 22

Jediné, co není úplně ideální, je chování systému ve chvíli, kdy odstraníte první nastavený komponent – Sonos totiž drtivou většinu nastavení uchovává právě v reproduktoru a jeho odstranění tak samozřejmě ze systému odstraní i vaše provedené úpravy. Když jsme vraceli testovací vzorek, zůstali dva reproduktory naše a najednou bylo třeba provést jak reset aplikace, tak nové nastavení reproduktorů a třeba přidání odkazů na domácí knihovnu apod. – vzhledem k rychlosti je to spíše drobná obtíž, ale pořád obtíž.

Sonos One & Five

Kompaktní One je překvapivě agilní, když přijde na velmi hluboký bas v „The Mooche“ od John Harle Band („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2). Basy mají dokonce i slušný objem a váhu a v běžném prostoru by i takhle maličký reproduktor měl být úplně přijatelný – v porovnání s (dnes již bývalým) redakčním řešením Mu-so od Naim to kupodivu není zase takový rozdíl. Přejděte na Five a dostanete sytost a bohatost, stejně jako velmi překvapující sílu – je to bas trochu načančaný, ale Sonos si neklade za cíl puristickou autenticitu, ale zábavnost a tu nabízí měrou vrchovatou.

Další překvapení čekalo u hlasů pětice zpěváků z King’s Singers v „Now is the month of maying“ Thomase Morleyho („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) – i tady totiž maličký One hraje vysoko nad svou cenovou třídu a v pevnosti, čistotě a srozumitelnosti (díky šikovnému zpracování signálu) se dotýká sestav základního hi-fi. Opět možná ne tak puristicky a přesně, jako „opravdové hi-fi“, ale velmi dobře – je to hlavně díky dojmu energičnosti a živosti. Five právě energii a živost ještě přidá (a to značně), byť základní (ten trochu načančaný, bohatý a šťavnatý) charater zůstává identický s One, což mimo jiné umožňuje snadné kombinování modelů.

2021 12 31 TST SONOS One Five 9

Cinkající činely v „Blowin’s Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) jsou jasné, jejich objem je přidaný, ale v míře přijatelné – je to efektní reprodukce, nicméně neagresivní. I tady je cítit výhody signálového zpracování, kdy u skladeb s případně agresivnějším vyzněním vnímáte dost energie, ale zároveň vás neotravuje a díky tomu i menší reproduktor dobře vyplní prostor. Větší Five opět zachovává daný styl, jen je ho jaksi víc. Co do rozlišení, oba reproduktory jsou opět srovnatelné třeba se zvukem a rozlišením reprosoustav cenové kategorie 10 až 20 tisíc.

Bombastická je pak dynamika a to u obou modelů, jakkoliv ten menší má samozřejmé limity – v malé místnosti nebo když si spojíte dva je to ale působivé. Mohutně nahrané nástroje v přepisu Händelova „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No. 2“ od Jacques Loussier Trio zněly odhodlaně, plně, srdnatě a vůbec vášnivě. I maličký One produkuje tak sytý zvuk, že máte pocit, že každou chvíli musí začít poskakovat. U Five je přeci jen cítit větší nadhled a samozřejmější dynamika, jakkoliv je to stále týž pocit nadšené a energické reprodukce, prostě jen ve větším měřítku.

2021 12 31 TST SONOS One Five 4

Skvělá je prostorovost – samozřejmě, že pokud hrají One i Five osaměle, zvuk je jasně lokalizovaný do jejich pozice, v čemž třeba Mu-so se svými doširoka roztaženými reproduktory jasně vede. Na druhou stranu prostor i tak komplexní skladby, jako je Mussorgského „Noc na Lysé hoře“ v podání Moscow Radio & TV Symphony Orchestra („Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502) byl vcelku hezky zorganizovaný, One i Five umí (patrně lehkou manipulací s fází signálu) vykouzlit aspoň trochu „skoro-stereo“. Když pak propojíte dva reproduktory, stereo je (po kalibraci) opravdu pěkné a soudržené, že se zákadní hi-fi sestavy možná ani nechytají.

V čem je největší síla Sonos, to je zábavnost. Pusťte si něco jako „Christmas Day“ od Robina Gibba („Titanic Requiem“ | 2012 | Rhino | 2564661065) a hudba je sytá, barevná, příjemná, hlas nemá ostré sykavky (i když nahrávka s tím trochu koketuje) a celkově je to dobrá zábava. Ne stoprocentně věrná nahrávce, ne stoprocentně věrná realitě, ale naladěná s chutí a energií.

Sonos Beam (Gen 2) & 2x One

Sonos má dobré řešení také pro domácí kino. Maličký Beam (Gen 2) sám o sobě dokázal velmi působivě nabídnout dojem prostoru se scénou širokou skoro jako v naší klasické sestavě. Hudební scéna má i hloubku a je posazená hodně dozadu, takže prostorovost filmových záznamů je vlastně velmi dobře naznačená – nic, co byste mohli postavit v klasické podobě s receiverem a reprosoustavami se tomu nemůže rovnat, aniž by to stálo 3x tolik. Zpracování signálu je skvělé a algoritmy opravdu vytváří dojem rozsáhlé zvukové plochy, jakkoliv všechno dění je před vámi, chybí vjem zvuků přicházejících zezadu – na to ale stačí přihodit dva reproduktory One nebo One SL.

Beam (Gen 2) měl sám o sobě i ve větší místnosti poměrně dost basu, takže třeba i dusající Tyranosaurus v prvním „Jurském parku“ naplní prostor náznakem toho subbasového dunění a rezonování, což je na tak maličké zařízení velký wow efekt. Co teprve když přidáte jeden (nebo jak Sonos doporučuje rovnou dva) bezdrátové subwoofery, to už musí být velká jízda.

2021 12 31 TST SONOS One Five 5

Jediné, co by šlo – a to i za danou cenu – u Beam (Gen 2) lehce rozporovat, to je vokální pásmo. Jeho transparentnost a soustředěnost není kupodivu taková jako u One / Five. Stačí, pravda, zasáhnout pomocí ekvalizéru a žádané si můžete „vytáhnout“ ke své spokojenosti. Na druhou stranu, stále je to velmi dostupný soundbar, takže celkový výsledek je jednoznačně dobrý.

Co říct víc? Sonos je pionýrem v lifestyle ozvučení a přináší opravdu dobrý zvuk, moderní design a to všechno za atraktivní ceny. Dnešní generace výrobků zpracovává signál fantastickým způsobem (v poměru k ceně a velikosti) a ukazuje, kam lze dotlačit za pomoci chytré optimalizace nijak high-endový hardware. Ovšem komfort ovládání, líbivé zvukové ladění a spousta, spousta energie, kterou dokáže i maličký One, natož pak velký Five, zaplnit poslechový prostor, je prostě famózní. Stejně tak domácí kino, které dokáže z jediné kompaktní „tyčinky“ zaplnit s opravdovým pocitem prostorovosti každý běžný prostor, to je také působivá ukázka moderní techniky. Ne, Sonos nenabízí dokonale čistý, dokonale věrný a dokonale přesný zvuk, naopak jakýkoliv zvuk přepracovává tak, aby byl zábavný za každých okolností – nicméně jen těžko hledat v dnešní době víc sexy řešení pro běžné ozvučení domácnosti, které bude přístupné pro každého člena rodiny. Sonos mimo jiné přesně proto skončil u nás v kuchyni i v dětském pokoji…

Kč 12 990,- - Beam (Gen 2)

Kč 15 990,- - Five

Kč 6 290,- - One

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní a estetická řešení

+ férová cenovka

+ možnost (funkční!) kalibrace akustiky

+ snadné nastavení i používání

+ dobrý zvuk, byť s trochu basovějším stylem

+ plný zvuk ze soundbaru

+ možnost vytvoření plnohodnotného kina

ZÁPORY

- hlubší nastavení (streaming z NAS apod.) nejsou TAK intuitivní

- závislost na „centrálním“, prvním nastaveném zařízení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Sonos | www.sonos.com 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies