2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 1

Ethernetové kabely, to je právě v této době to, čemu lecjaký bulvární novinář rád říká „kontroverzní téma“ – na jednu stranu totiž tyto vodiče spojují zařízení, která by měla výsostně využívat výhod digitálního formátu, tedy bezchybnou opakovatelnost, přesnost a bezpečnost (a tedy by neměly mít vliv), na druhou stranu je tu ovšem čím dál silnější skupina posluchačů, která na ně nedá dopustit. A koneckonců, proč by vliv ethernetových kabelů měl být tak neuvěřitelný, pokud nalézáme rozdíly i mezi jinými digitálními přenosy, ať už mluvíme o koaxiálních kabelech, HDMI nebo třeba i transportech pro digitální soubory nebo (SA)CD.

Jednou z nejsilnějších značek v rozrůstajícím se oboru je korejská SOtM (Soul Of The Music), která má ovšem výrobní program rozkročený od serverů, přes D/A převodníky až třeba k lineárním napájecím zdrojům a zesilovačům. Nejpopulárnější jsou celosvětově s jejich značkou nicméně ethernetové přepínače, čili switche.

Právě s ohledem na existenci switchů jsou v nabídce značky také doplňky, jakkoliv takové slovo téměř snižuje význam, který jim sama firma přikládá. Vrcholem současné nabídky je model dCBL-CAT7u, vylepšená verze dCBL-CAT7 – „u“ znamená přídomek „Ultra“. Aktuálně dokonce výrobce doporučuje switche řetězit a podle firemních specifikací je optimální streamovací systém s trojicí sNH-10G, modulem hodin sCLK-OCX10 a kabeláží dCBL-CAT7 s extra filtrem iSO-CAT6. Tím má vzniknout řetězec kategorie „Ultra“.

2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 2

Jak už z názvu dCBL-CAT7u jasně vyplývá, jde o kabel kategorie 7, certifikovaný pro přenos nejvyššími dnes dostupnými rychlostmi. Standard sám o sobě vypovídá o konstrukci – kabel je stíněný, plně stíněné jsou i páry kroucených vodičů. SOtM konkrétně říká, že čtyři datové vodiče jsou stíněny ještě individuálně hliníkovou fólií a následně překryty jako celek měděnou krycí tkaninou.

Osazené koncovky jsou rozhodně prémiové – jedná se o velké a bytelné zinkové verze s povrchovým poniklováním, které dobře drží v konektorech a působí adekvátně cenovce kabelu. Kontakty jsou zlacené. V cestě je také osazený blok, sloužící k blíže nespecifikovaným filtračním účelům. Tento blok také svou pozicí určuje směrovost kabelu, alespoň dle specifikací výrobce.

2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 3

Je velmi zajímavé, že v produktovém popisu výrobce udává, že dCBL-CAT7u je optimální pro propojení třetího switche v kaskádě a síťového přehrávače. Že prý právě v této roli zafunguje nejlépe, i když důvod k tomu SOtM neudává.

Technické parametry dCBL-CAT7u vychází logicky z vyžadovaných IT standardů – impedance 100 ohm se drží v toleranci +/- 15%, vodič má certifikaci pro přenos kmitočtů až do 1 600 MHz.

2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 4

dCBL-CAT7u jsme zkoušeli v rámci hlavní redakční sestavy, kde je nicméně navzdory doporučení výrobce pouze jediný sNH-10G & sCLK-EX, zato ve společnosti starší verze dCBL-CAT7 a lineárního zdroje sPS-500. K porovnání tak byl jednak právě dCBL-CAT7, ale třeba i Nordost Heimdall 2. Popisované zkušenosti vychází dominantně z přehazování nižší a „ultra“ verze.

V Jacksonově „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) prošel bas „mezikabelově“ změnou – byl pevnější, až tvrdý, rytmická linka má řád a snad až trochu suchý zvuk, který nicméně koresponduje s nahrávkou. Jestliže dCBL-CAT7 hraje lehce „na příjemno“, dCBL-CAT7u je pocitově průbojnější a autoritativnější. Nejde o nějaký dramatický rozdíl, spíš jemný pocit, jako když zvýšíte hlasitost a bas je o krůček konkrétnější.

2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 5

To vlastně platilo i pro hlas Renée Fleming v „River“ z desky „Haunted Heart“ (2006 | Rounder | 0602517032798) – nezměnila se celková příjemnost systému, ale zdálo se, že více vyniknou takové ty jemné detaily, podtrhující celkový pocit autenticity. Změna není obří, přesto i tato část pásma působí jako když je najednou hlasitější, zřejmější – je to vliv ne úplně nesrovnatelný třeba s přizemněním komponentů přes QKore nebo výměnou „obvyklého“ signálového kabelu.

Tentýž vliv lze pozorovat i u cinkání činelů v „Use Me“ (Vanessa Fernandez | 2014 | Groove Note | 0660318105028), kde jako kdyby se znělý kovový tón vždy vznášel ve vzduchu o něco déle, respektive jasněji, jako kdyby signálové pozadí bylo zasunuto o kousek hlouběji vzad. Samo rozlišení se tak vlastně nemění, ale přesto je reprodukce čitelnější.

2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 6

Z pohledu dynamiky i u tak odvážné skladby jako je „Wheel of Time“ z pera Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) bylo cítit, že systém jako kdyby se zvukově zpevnil a sebevědoměji předal to velké hudební drama. Uvolněná charakteristika získala pevnější ohraničení a větší pocit konkrétnosti, zejména v nejhlubších polohách, kdy jako kdyby bas získal váhu – na takovou, jako když třeba vkomponujete do systému subwoofer, ale skoro tak, jako když třeba komponentu dopřejete o stupeň lepší filtraci.

Rozdíl se zdál být patrný také na precizně nahrané „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) – jasný a křišťálově čistý zvuk jako kdyby byl v porovnání s dCBL-CAT7 konkrétnější, ne drasticky, přesto už dostatečně, abyste vnímali pocit změny. I tady jako kdyby to nebylo o tom, že se něco nového objeví, ale spíše o tom, že vše je lépe zakotveno a ohraničeno.

2022 02 28 TST SOtM dCBL 7u 7

„Northern Star“ Christine McVie („In the Meantime“ | 2004 | Koch | 00999239600027) zněla subjektivně, oprostíme-li se od hledání rozdílů, prostě „blíž“ – obecně komponenty SOtM jako kdyby udržovaly dojem jisté uvolněnosti a laskavější tón, kdežto dCBL-CAT7u mírně „přitvrdí“ a hudbu vyzdvihne, takže máte bohatší pocit.

Stále platí otázka, vznesená v recenzi nižšího modelu dCBL-CAT7 – je možné, aby kabel, který přenáší „jen jedničky a nuly“, jak rádi říkají ti, kterým kabelománie připadá neobhajitelná, měl vliv na výslednou reprodukci? Naše zcela subjektivní praktické zkušenosti říkají, že ano – také samozřejmě říkají, že by to neměl být první bod, z nějž začnete budovat svůj high-endový digitální streamovací systém. Ale možná to postavme takhle – máte-li skvělý systém se skvělým zvukem, pokud už máte komponenty za stovky tisíc a víc, pokud máte dobře fungující akustiku a jste si jisti, že vaše komponenty mají dobré napájení a nestojí jen tak na stolku z papundelku, pak ano, nastává čas zkusit i takovýto kabel. V redakčním vlastním vkusem sestaveném systému s jeho zvukovým stylem prozatím nic nefungovalo tak příjemně, jako top modely SOtM – a proto i teď dCBL-CAT7u nahradil model původní (který skončil jako propojovací k NAS jednotce), protože jsme z něj prostě měli lepší celkový pocit a hudba s ním zní záživněji. Jak toho dosahuje „pouhý kabel“? Kdo ví… I když zdá se, že SOtM ví.

Kč 20 990,- - 1 m

Kč 23 990,- - 2 m

Kč 32 990,- - 5 m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pečlivé zpracování

+ subjektivně lepší zvuk, než u jiných (i podstatně dražších)

+ dobrá třešnička na dortu každého streamovacího systému nejvyšší třídy

ZÁPORY

- vliv je menší, než například u výměny switche stejné značky, který není zase o tolik dražší

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

PRODÁVÁ: SOtM Audio | www.sotmaudio.cz & AV Center | www.avcenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies