ROTEL Michi zesilovače

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 1

Anglická značka Cambridge Audio oslavila působivé půlstoletí existence a přestože primárním dárkem byla nová série top modelů EDGE, jako takový malý dáreček na konec oslav bychom mohli brát i na první pohled nijak zvlášť nápadné osvěžení velmi populární série CX, k níž byl přidán jen letmý přídomek Series 2.

Největším rozdílem oproti minulé generaci je samozřejmě optická úprava - čelní panel má stále tytéž tvary úzkého obdélníku se zaoblenými rohy, který v nové barvě měsíční šedi působí pěkně moderně. Dominantní stále zůstává malý obdélníček s ovládacími prvky a dvojicí stavových diod, oproti minulé generaci zmizelo ovládání tónových korekcí (protože zevnitř zmizel kompletně celý obvod). Zůstala ale tlačítka pro přímý přístup k analogovým i digitálním vstupům, či možnost volby výstupních reproterminálů A, B nebo A+B.

Na čelní stěně už je pak jen nově esteticky pojatý ovladač hlasitosti s přehlednějším označením pozice pomocí kovové tečky, spínací tlačítko a 3,5 mm výstupní jack pro sluchátkový poslech.

O množství ztrátového tepla napovídá bohatě perforovaná mřížka na většině horního krytu. Zadní panel je pak využit pro konektory téměř beze zbytku.

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 2

Je tu samozřejmě napájecí zásuvka, jsou tu pak reproterminály pro dva sety reprosoustav nebo bi-wiring. Šroubovací terminály jsou pěkné, byť trochu blízko u sebe. Je tu také požehnaná analogová i digitální konektivita. Digitální svět zastupují dva optické a jeden koaxiální vstup, doplněné o USB port pro spojení s počítačem (s možností volby typu zemnění) a také integrovaná anténka Bluetooth rozhraní s podporou aptX HD, která u předchozí generace musela být připojena přes USB modul.

Analogový svět reprezentují čtyři linkové vstupy, tři mají podobu klasických cinchů, jeden má zdvojené provedení jak cinchové, tak symetrické ve formě XLR konektorů. Přidejte k tomu cinchový regulovaný pre-out výstup a monofonní konektor pro subwoofer a máte velmi univerzální přístroj.

CXA81 lze i poměrně dobře ovládat, protože má i rozhraní RS232 pro komunikaci se systémy chytrých domácností, má firemní sběrnici Control Bus, která umožňuje předávání příkazů mezi přístroji a má vstupní a výstupní jacky 12 V napěťové spouště. Navíc je tu i 3,5 mm jack pro externí čidlo dálkového ovládání třeba ve chvíli, kdy je zesilovač ve skříňce.

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 4

Lehkým faceliftem prošla také vnitřní technika. Nejvýraznější je inovace čipu D/A převodníku na modernější 32 bitový ESS Sabre ES9016K2M. Díky tomu zvládá CXA81 PCM signály 32 bit / 384 kHz i DSD256.

Signálové cesty zůstaly v topologii prakticky stejné, vynechán byl obvod tónových korekcí a změněny byly kondenzátory a další prvky včetně nového toroidního transformátoru. Koncept odděleného levého a pravého kanálu v symetrickém provedení ale zůstal, stejně jako třeba regulace hlasitosti potenciometrem ALPS. Výstupní výkon 80 Wattů do 8 ohm, respektive 120 Wattů do 4 ohm také zůstal zachován. Výrobce udává frekvenční rozsah 5 - 60 000 Hz (+/- 1 dB), která se též nezměnila, stejně jako fyzické rozměry 43 x 34,1 x 11,5 cm (š x h x v) či váha 8,7 kg.

Cambridge CXA81 jsme poslouchali v redakčních sestavách, tedy jak s OPPO UPD-205 a Harbeth Monitor 30 na místo Norma Revo IPA-140, tak s Teac NT-503 a KEF LS50 / GoldenEar SuperSub X namísto Emotivy XSP-1 / XPA-DR2 a hlavně spolu s Fischer&Fischer SN-70, kde jsme mohli novou generaci srovnat s původní CXA80 a původním CXC. Srovnávalo se nicméně i s CXA61 a novými CXC a CXN v2. O kabelech, filtrech a dalším příslušenství najdete vše v pravém sloupci -->.

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 3

Kontrabas Charlieho Hadena, znějící ve společné skladbě s Antonio Forcionem "Anna" ("Naim Sampler 6" | 2006 | Naim Label | naimcd106) byl pěkně poddajný a bohatý, ve správné chvíli ale nabídl i pěkný impuls a pocit hloubky. Je o kousek uvolněnější a bohatší, než u předchozí generace. Oddělení jednotlivých tónů už patří do sféry důstojného, seriózního hi-fi, měkčí puls dokáže pěkně zaplnit prostor svou sytostí a je čitelný.

Zpěv Julie London v "People who are born in May" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) byla překvapivě odvážný ve své velikosti, pevnosti kontur a vlastně celkové klidné konkrétnosti. I tady je znát otevřenější reprodukce v porovnání se starší generací. Díky tomu i prokreslení působí přirozeněji, celé střední pásmo jako kdyby udělalo krok vpřed a tím je i čitelnější. Opět nechybí objem, pocit těla tónů a přitom Cambridge zůstává hladce důstojný.

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 5

Oživení v porovnání s minulou generací se dotklo také nejvyšších pásem, kde kupříkladu doznívající cinknutí v "No Matter What" od Xu Ganga ("Be There" | 2004 | Usher) jsou výrazná, nebojácná, je cítit síla a dobrá kontrola zesilovače, navíc i výšky se zdají být lehounce "dopředu", aniž by ale vybočovaly z dobře vyrovnaného frekvenčního standardu směrem k efektu. Zesilovač má ve své třídě velice dobrý detail, neexponovaný, ale přesto zřetelný.

Přestože výkon zůstal stejný a změna proběhla jen na nemnoha místech, působí CXA81 oproti CXA80 silnější a dynamičtější, jak ukázala Claptonova "Lay Down Sally" ("Ultradisc II" | 1994 | MFSL | SPCD 016). Hudba rytmicky pumpovala, dokázala nabídnout energii a celkovou šťavnatost o kus dospělejší než původní model a ve své kategorii také výrazně snaživý zvuk, který je posazený o krůček více dopředu než v minulé řadě. Je to dynamicky působící zvuk, který má v pozadí dobře působící pocit rezervy.

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 9

Cambridge se svými zesilovači neaspiruje na nějakou přebujelou analytičnost, přesto bylo mnoho vrstev v "Clouds" od Stevea Colemana a Five Elements ("Harvesting Semblances and Affinities" | 2008 | Pi Recordings | PI33) cítit dobrou přehlednost. Může za to i lepší transparentnost než v minulé generaci, respektive hudba jako kdyby o krok blíž, než předtím. Frekvenční vyrovnanost je dobrá a v mezích třídy je suverénnost reprodukce vlastně výtečná. Zvuk není zaměřen na expresivní prezentaci mikrodetailů, ale hraje s kontrolou, čistotou a jistotou už opravdu dobrého hi-fi.

Co se změnilo v porovnání CXA80 výrazně, to je podání prostoru hudební scény. Drobné zásahy do koncepce roztáhly "Wolkenmeer" Beo Brockhausena ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) do šířky i do hloubky, hlavně ale také jaksi proporčně, takže zvuky mají kolem sebe více vzduchu, jsou blíže posluchači a scéna je jednoduše plastičtější. Není to změna revoluční, ale je rozhodně snadno postřehnutelná a reprodukce jako celek je také uvolněnější, aniž by ztratila konkrétnost.

2020 01 30 TST Cambridge CXA81 8

Energická "I Love the Life I Have" Buddy Guye ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) poukázala na dobrou rytmičnost zesilovače, hudba šlapala a bavila. Zvuk je možná z těch spíše větších a mohutnějších, hutnějších, ale má drajv a je v něm cítit síla a výkon. Poslouchat CXA81 je příjemné, v bohatém zvuku nevadí ani expresivnější momenty v nahrávkách a oproti minulé generaci máte pocit, že zesilovač je prostě jaksi výkonnější a ty drobné, živé transientní okamžiky přenese suverénněji.

Faceliftovaná verze povedeného integráče Cambridge CXA80 se v názvu posunula o jeden krůček směrem k CXA81 a stejná proměna "o krůček dál" se udála i ve výbavě a zvuku. Digitální část splňuje dnešní standardy stran podpory opravdu vysokých rozlišení, analogová výstupní část je pak přímočařejší, pocitově výkonnější a samozřejmější, takže reprodukce je otevřená, bohatá a zábavně rytmická. Zesilovač nesahá k nějakým oslnivým efektům, zní příjemně, vyrovnaně a je to všestranné audiofilské řešení za rozumné peníze - prostě opravdové dobré hi-fi se vším všudy.

Kč 32 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ slyšitelně suverénnější než původní CXA80 i CXA61

+ bohatá konektorová výbava

+ dobrá kontrola reprosoustav

+ pěkné podání prostoru

ZÁPORY

- výrobce nevsadil na stále populárnější možnost streamingu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies