Solid Tech - referenční high-end audio racky

2022 12 31 TST IsoTek V5 Polaris 1

Keith Martin je energický malý muž, který svými velkými nápady vybudoval neméně velkou firmu – IsoTek. Začal v Británii, dnes žije ve Švýcarsku a vyrábí v dedikované továrně na Slovensku. Je pravda, že Martin a jeho tým nějaký ten rok zůstávali poměrně potichu, o to senzačněji se ale prosadili s novou řadou V5, která kompletně přeskakuje čtvrtou vývojovou generaci – prý prostě proto, že pokrok oproti EVO3 byl tak značný, že jim přišlo škoda nevyjádřit to už rovnou v označení.

Základním modelem série je V5 Gemini, velmi malý dvouzásuvkový model, který je ale prý technicky lehce omezený – ta pravá pátá generace začíná u lišty V5 Polaris s šesti zásuvkami a vším, co má tato generace k dispozici.

IsoTek V5 Polaris se ukrývá v šasi typickém pro novou sérii. To znamená zaoblené hrany a celkově o hodně uhlazenější zjev, než jaký měly modely EVO3. Nezměnil se koncept se zásuvkami na horní straně ploché lišty, jsou rozděleny do dvou bloků po třech (uvnitř jsou ovšem všechny oddělené, aby nedošlo k vzájemnému rušení), mezi nimi je krom nezbytných nápisů a označení i velmi, ale velmi svítivá stavová dioda, kterou si nicméně IsoTek asi mohl odpustit. V noci ale v místnosti s V5 Polaris nemusíte rozsvěcovat noční světélko při cestě do lednice.

Na jednom konci listy se v černé ploše s hrubým nástřikem nachází vstupní 10 A zásuvka, nově je k dispozici kolébkový vypínač. Na protilehlém konci najdete powerCON zásuvku, která umožňuje komfortní řetězení jednotek z nové generace, kdyby vám náhodou došly zásuvky – nejen, že v takovém případě zmenšujete počet nutných zásuvek na zdi, ale všechny přístroje ve všech zřetězených lištách mají také stejnou hvězdicovou zemnící cestu. Vnitřní propojení je realizováno postříbřenými měděnými kabely v teflonovém dielektriku.

2022 12 31 TST IsoTek V5 Polaris 2

Všechno to zásadní se mezigeneračně odehrálo uvnitř. Nová filtrační řešení jsou výrazně účinnější – IsoTek říká, že útlum diferenciálního zkreslení je oproti EVO3 modelům až devítinásobný a odpor signálové cesty o plných 60% nižší. Stejně tak ochranné prvky mají dvojnásobnou účinnost. V tvrdých číslech to znamená filtraci radiofrekvenčního rušení až o 35 dB nebo ochranu až před 45 000 A okamžitého přepětí.

V5 Polaris jsme zkoušeli porovnávat s EVO3 Sirius zejména na Cambridge CXC / Cambridge CXA81 / Teac NT-503, kdy se poslouchalo přes Fischer & Fischer SN-70 a kde je propojeno napájecími kabely ZenSati Authentica, Cable4 Black nebo Dynamique Audio Horizon 2. Měli jsme možnost porovnání také s V5 Corvus, který je výkonem zcela a úplně identický, takže pokud jste četli recenzi na tento model, můžete si být jisti, že je jedno, který zvolit – liší se jen počtem zásuvek.

Nutno říci, že náš až zaskočilo, jak moc se proměnil bas v „Imagination“ Arta Peppera („Meets the Rhythm Section“ | 2010 | nahráno 1957 | Concord | 0888072319929) – vcelku příjemná reprodukce s EVO3 Sirius dostala výrazně koncentrovanější podobu, víc energie i údernosti a také citelnější pružnost, takže máte pocit, že hraje větší nástroj, přestože fakticky se objem basu snížil. To je ale efekt patrný vždycky, když se zvuk zpřesní. Přestože cenově jsou oba srovnávané filtry velmi blízké, V5 Polaris představuje minimálně rozdíl třídy z pohledu suverénnosti a konkrétnosti.

2022 12 31 TST IsoTek V5 Polaris 3

Také vokál Carole King v „It’s Too Late“ („Tapestry“ | 1999 | nahráno 1971 | epic | 493180 2) se rozezpívával mnohem snáz, mnohem volněji a energičtěji, reprodukce ve středech je citelně svěžejší a otevřenější. Dokonce méně vadí poměrně jadrně namíchané sykavky, můžete hrát hlasitěji a rozhodně se lépe rozeznávají jemné nádechy nebo jiné drobné detaily.

I na cinkání činelů v Pontyho „The Trans-Love Express“ („Enigmatic Ocean“ | 1989 | nahráno 1977 | Atlantic | 19110-2) získalo citelně přesvědčivější prokreslení, méně agresivní a přesto živější energii. Jednotlivé zvuky byly také lépe oddělené. A to o tolik, že prostě máte pocit, že posloucháte jiný zdroj signálu.

Důrazné bubínky v Gillespieho „Cubana Be“ („A Night in Tunisia“ | 2006 | nahráno 1946 | RCA | 0828768486627) rozhodně po zapojení filtru nebyly nějak dynamicky omezenější – naopak, V5 Polaris jako kdyby přidal a nechal energii proudit pevněji a rázněji, takže bubínek má naopak větší údernost a sílu, což působí, jako kdybyste přidali na hlasitosti. Navíc k tomu má i lepší kontrolu a pevnější kontury, takže působí zřetelněji.

2022 12 31 TST IsoTek V5 Polaris 4

Do „Déja Vu“ od folk-rockové superskupiny Crosby, Stills, Nash a Young („Déja Vu“ | 1994 | nahráno 1970 | Atlantic | 7567-82649-2) bylo s novou generací filtru mnohem lépe „vidět“ – hudební obraz se zvětšil, ale nejen to, nástroje prostě zpevněly a získaly tělo, jednotlivé tóny zase pevnější obrysy a tím pádem se celá skladba jednodušeji, přirozeněji čte, lépe se v ní zorientujete a rozhodně si vychutnáte více detailů. Změnou filtru se kvalita reprodukce posunula o hodně citelnou úroveň.

Průvodním jevem všeho toho výše popisovaného zpevnění, zpřesnění a zkonkrétnění byl i lépe organizovaný a plastičtěji působící prostor ve „Fast“ Steve Reicha v podání Pata Methenyho („Electric Conterpoint“ | 1989 | Elektra | 559-79176-2). Nástroje jsou dál od sebe a reprodukce získala vzdušnost, kterou předtím neměla.

To nejdůležitější je ale skutečnost, že V5 Polaris až těžko uvěřitelným způsobem posunul ne jednotlivosti, ale úplně všechno, co můžete na reprodukci posuzovat. „Give Your Best“ od Bee Gees („Odessa“ | 2009 | nahráno 1969 | Reprise | 8122-79886-6) byla energičtější, jasnější a prostě zábavnější. Když jsme pak zase vrátili starší generaci filtru, jako kdyby hudba zplihla a kapela hrála s menším nasazením, reprodukce rozhodně ztratila velkou část svého kouzla.

2022 12 31 TST IsoTek V5 Polaris 5

Někdy je těžké mezigenerační změny produktů postřehnout a docenit, jindy je to ale zcela zjevné – a vlastně ani nepamatujeme, kdy se rozdíl projevil tak neuvěřitelně markantně, jako při srovnávání EVO3 a V5 modelů od IsoTek. Možná nevypadají materiálově a designově tak robustně jako dřív, ale co se týká funkční stránky věci, dostanete mnohem, ale mnohem víc než dřív. Je až šokující, jak dokázal V5 Polaris „rozsvítit“ relativně zaplatitelnou sestavu a o kolik víc detailů, energie a života navíc získáte „pouhou“ změnou napájecí filtrace. A protože V5 Polaris patří stále k finančně dosažitelným řešením, měl by se stát základním prvkem výbavy pro každého, kdo ještě napájení ošetřené nemá! A jen tak na okraj, testovaný kousek už jsme ze sestavy nevypojili, protože to prostě nešlo…

Kč 14 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výrazně účinnější, než modely generace EVO3

+ férová cena

+ možnost rozšíření o další filtr

+ kvalitativní změna je až šokující

ZÁPORY

- design a materiály působí možná méně hodnotně, než u minulých generací

- stavová LEDka je opravdu, ale opravdu příliš silná

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies