Solid Tech - referenční high-end audio racky

2021 02 28 TST SOtM Switch 1

Moderní doba si žádá moderní prostředky. Přesun zájmu náročných posluchačů od vinylů (jakkoliv částečně i zpět k nim) přes kompaktní disky až po soubory v počítačích a online streamovacím službám je čím dál patrnější a navíc kdo dnes chce nejvyšší rozlišení a nejvyšší potenciál zvukové kvality, ten jednoduše k „počítačovým“ formátům sáhnout musí. Částečně je to ale stále pole neorané a neprozkoumané a přesto, že jsme zvyklí u svých sestav řešit každý detail včetně nožiček a podložek, u digitálního streamovacího řetězce tak nějak povětšinou sázíme na konfekční supermarketová řešení.

Když se nad tím tak zamyslíme, je to vlastně naprosto nelogické – právě tak se to snaží prezentovat také jihokorejská specializovaná značka SOtM (Soul of the Music – „duše hudby“). Ta má (tedy krom jiného) v nabídce celkem široké portfolio komponentů, které budou i dnes jistě leckomu připadat jako černá magie nebo hadí oleje (jak se krásně říká v angličtině).

Do určité míry tomu nenapomáhá ani to, že třeba i SOtM prezentuje svá zařízení spíše poetickou formou, než vysvětlováním technických principů – na stranu druhou pokud SOtM pochopili nějaký základní princip, je logické, že s ním nechtějí seznamovat širokou konkurenci.

2021 02 28 TST SOtM Switch 2

Měl jsme možnost vyzkoušet v kopřivnické poslechové místnosti celou řádku komponentů a kabelů SOtM a to v několika verzích (firma často pracuje s možností upgradů, jakkoliv je kvůli tomu nutné zařízení poslat trochu zdlouhavě a nákladně do Koreje, takže sáhnout po případném vyšším modelu je možná lepší rovnou). Vlajkovou lodí katalogu se zdají být síťové přepínače, neboli switche. Jazykem pro méně počítačově zdatné – jde o zařízení, která směrují balíčky s daty od vysílajícího do přijímacího zařízení.

Vlastně jediným modelem v nabídce je sNH-10G, který můžete mít s vestavěnými „hodinami“, neboli generátorem časového signálu a nebo také se vstupem pro nějaký externí ultra přesný generátor. SOtM pak nabízí krom těchto tří základních možností ke každé i výkonností upgrady.

2021 02 28 TST SOtM Switch 22

Jednak si můžete za něco málo nechat vylepit vnitřní stěny a citlivé komponenty fólií, která pohlcuje radiofrekvenční rušení, jednak si můžete nechat vyměnit kondenzátory z premiové modely od EVOX a jednak si můžete nechat vyměnit veškeré měděné vodiče ve switchi za vodiče z čistého stříbra. V poslouchaném modelu byly všechny tři upgrady nainstalované.

Na rozdíl od běžných „počítačových“ přepínačů je SOtM sNH-10G velký a evidentně navržený i „na pohled“. Čelní panel je stříbrný, plný průduchů, evokujících notový zápis hudby a také informační diody jsou rozmístěny tak trochu „sinusoidně“. Jestli je to praktické je otázka, originálně pěkné to je.

2021 02 28 TST SOtM Switch 4

Celé šasi je koncipováno s ohledem na chlazení, boky mají chladící žebra, horní a dolní deska zase řádku větracích průduchů. Switch také není žádné pápěří – váží bezmála 2 kg při šířce 29,6 cm, hloubce 21,1 cm a výšce 5 cm.

Na straně zadní je pak v jedné lince vyrovnáno osm ethernetových portů (10 / 100 / 1000 Mbit) a dva SFP porty optické. Je tu standardní napájecí kolík (zařízení umí pracovat s rozpětím 6,5 – 12 V, byť s vestavěným generátorem hodinového signálu musí mít 8,5 V). Posledním prvkem je třípolohová spínací páčka (vypnuto / zapnuto / zapnuto se ztlumeným podsvícením).

2021 02 28 TST SOtM Switch 17

Co je uvnitř, to SOtM nikde a nijak nepopisuje. Zkoušeli jsme nicméně běžný (byť „lepší“) switch Cisco v hodnotě pár stokorun, základní model sNH-10G a hlavně tedy sNH-10G + sCLK-EX se všemi třemi upgrady včetně firemního lineárního napájecího zdroje sPS-500. Poslouchalo se přes Métronome DSS, Métronome c|AQWO, Vitus Audio SIA-030 a Rockport Technologies Avior II. Propojeno bylo přes Nordost Valhalla 2, ale zkoušeli jsme i napájecí kabel SOtM, stejně jako jsme zkoušeli LAN kabely Heimdall 2 od Nordost a celou škálu SOtM. Sestava je extrémně dobře ošetřena antivibračními a napájecími řešeními Nordost QRT.

Ačkoliv jsme do testu vstupovali velmi skeptičtí a očekávali spíše kosmetický rozdíl, síla změna, kterou výměna jediného a ještě tak „nesmyslného“ komponentu jako je switch přinesla do basové složky „Bílý den“ od Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2), byla ale nečekaná. Výrazně lepší bylo frázování a rytmická kvalita, zvuk je tu jakoby pocitově plnější a důraznější, má větší údernost. Zároveň se tak nějak celkově uklidnil, nebyl tak uspěchaný, jakkoliv neztratil nic z timingu. Jak se to událo, to těžko říct, ale je to změna srovnatelná s použitím lepšího, většího, rychlejšího, silnějšího a stabilnějšího zesilovače.

2021 02 28 TST SOtM Switch 18

Zřetelně jemnější, sebevědomější a přesto klidnější a samozřejmější byl také hlas Robina Gibba v jeho „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE). Celé střední pásmo se otevře jako při použití nějakého dobrého napájecího filtru, všechno je lépe integrované a zároveň lépe ohraničené, přesnější, čistší a snáz artikulované. Lépe vyzní dynamika zpěvu, jeho váha, v tutéž chvíli ale systém s SOtM v řetězci více odhaluje chyby a hraniční tvrdost.

Při mnohých posleších sestavy v Amarock Studiu jsme si říkali, že prokreslení nejvyššího pásma je už prostě špičkové – vrcholný switch SOtM ale činely v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469) ještě výrazně lépe prokreslil, ruku v ruce šlo cítit autentičtěji kvalitu nahrávky (která je trochu na efekt), ale i plochu činelu, delší, jasnější dozvuk a vůbec výraznější prezentaci, která ale nebyl v ničem vulgární, v ničem ostrá nebo nepříjemná.

2021 02 28 TST SOtM Switch 11

Když zabraly všechny nástroje v pěkně živém koncertním záznamu „Something Holy“ od Alice Phoebe Lou („Live at Funkhaus“ | 2020 | AWAL | APL010), působila reprodukce s přepínačem Cisco až nudně a zplihle, v přímém porovnání je switch SOtM jako dynamické nakopnutí zvuku. Hudba je plnější, důraznější, hlasitější, má větší odpich, ale umí být také tišší a delikátnější. Je prostě blíž pocitu skutečné živosti, skutečně dýchá a šlape.

Z Davisovy „Seven Steps to Heaven“ ze stejnojmenné desky (2005 | Columbia | COL 519509 2) odstranil switch naprosto nepatrnou, ale přesto zjevně zřetelnou a roli hrající vrstvu, díky níž byly nástroje prezentované ještě uvolněněji, ovšem i čitelněji. Tu zaslechnete důraznější brnknutí basy, támhle jemnější docinknutí činelu, tam zase neobjevené vrznutí dřeva a celá scéna je lépe strukturovaná, nástroje lépe oddělené. Je tomu těžko uvěřit, ale pouhá výměna switche prostě zlepšila čitelnost, vlastně ne nepodobně jako uzemnění systému pomocí doplňků QKore.

2021 02 28 TST SOtM Switch 20

Lépe vyzněl i prostor nahrávky „Rising Runner Missed by Endless Sender“ od Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) – bylo to kvůli pocitu, že celá scéna udělala krok kupředu, že je plastičtější a protáhne se jak pravolevá, tak předozadní osa, na jejichž souřadnicích pak samozřejmě jednotlivé nástroje a zvuky mají více místa ve všech třech dimenzích. Bylo to, jako kdyby se zvuk proporčně prostě zvětšil.

Zvýrazněná podmanivost „Swingin’ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) šla dozajista na vrub tomu, že všechno bylo nejen čitelnější, ale také plnější, bohatší a zřetelně energičtější. Bylo také cítit lepší, přesnější rytmus skladby, aniž by to ale znamenalo nějaké popohánění – hudba plyne naopak citelně relaxovaněji, faktem ale je, že hlavně zábavněji.

2021 02 28 TST SOtM Switch 9

Že v opravdu špičkových high-endových sestavách hraje roli a je slyšet už každý detail, o tom asi není sporu. Ale musíte být odvážný a zatvrzelý audiofil, abyste naslepo investovali pár desítek tisíc do tak zdánlivě okrajového zařízení, jakým je ethernetový přepínač, tedy zařízení, které v praxi „jen“ usměrňuje tok datových balíčků na správná místa. Leč jak ukázalo špičkové řešení SOtM sNH-10G + sCLK-EX, i na tak podceňované součásti sestavy se vyplatí neškudlit – cokoliv, co lze označit za high-endový systém totiž tahle krabička dobře doplní a pokud streamujete z TIDAL či jiných online služeb nebo z NAS serveru v síti, dočkáte se neuvěřitelné změny (nejen proto, že to prostě logicky nebudete čekat, ale i z faktu, že zvuk lze i při slepém testu jednoznačně identifikovat). Čím to je, to těžko říct. Mnozí si budou dozajista myslet, že jde o voodoo nebo přílišné nadšení. Ale není to tak – ať už je změna čímkoliv, je patrná a snadno vnímatelná. Ale nevěřte jen psanému textu, tohle je něco, co musíte naprosto jednoznačně vyzkoušet na vlastní kůži.

Kč 44 250,- - SOtM sNH-10G + sCLK-EX

Kč 600,- - upgrade stínící fólií

Kč 3 000,- - upgrade kondenzátorů na EVOX

Kč 6 000,- - upgrade na stříbrnou vnitřní kabeláž

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ při A / B / X testu naprosto zřetelný a opakovaně prokazatelný rozdíl

+ dost vstupů

+ podpora optického spojení

+ zřetelně čistší, kontrastnější přednes

+ možnost upgradů (vnitřních i třeba lineárního zdroje)

+ ještě další zlepšení s Nordost QSource

+ skvěle se „rozsvítil“ zejména TIDAL, ale i hudba z NAS

ZÁPORY

- cena je na „pouhý switch“ celkem vysoká

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

PRODÁVÁ: SOtM Audio | www.sotmaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies