ROTEL Michi zesilovače

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 1

Jméno dánské firmy AVA GROUP řekne něco jen těm zasvěceným, řekne-li se nicméně Vitus, je jasněji - značka, pod kterou se tato firma navenek prezentuje, odkazuje na zakladatele, majitele a hlavního konstruktéra Hanse Ole Vituse. Jeho nejnovější hračkou je integrovaný zesilovač SIA-030.

Jde o obrovský stroj, který si nezadá co do velikosti s jakýmkoliv masivním koncovým stupněm. Na první pohled vlastně ani nejde poznat, že to některý z výkonových zesilovačů z prostřední Signature Series (která s sebou nese dodatek "Extreme" na počest používaných řešení a komponentů), protože chybí typické prvky jako otočné ovladače hlasitosti apod. Čelní panel je složený ze dvou robustních hliníkových desek, které dělí přímo v ose umístěný černý pruh s nenápadným displejem. Na každé desce jsou pouze tři základní ovládací tlačítka.

Zbytek šasi je podřízen účelnosti chlazení, boky tvoří množství žeber, i horní stěnou prochází po stranách pruhy chladících otvorů. Hloubka zapuštění desky s firemním logem odhaluje, jak extrémně tlusté jsou jednotlivé použité panely.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 2

Zadní panel je pečlivě rozčleněn na levou a pravou část podle svislé osy, veprostřed jsou volné sloty pro příplatkový modul D/A převodníku (včetně možnosti streamování) a druhý modul phono předzesilovače. Jinak je tu čistě analogová konektivita a na každý kanál jediný pár robustních terminálů, doplněný o cinchový pre-out.

Pohled dovnitř okryje, že zhruba čtvrtinu prostoru zabírají chladiče po stranách, další čtvrtinu masivní transformátor a další nezanedbatelný kus obří filtrační kondenzátory. Co není vidět na první pohled, to je pečlivě navržený regulovaný napájecí zdroj. Pro výkonovou část je převzatý z top modelů řady Masterpiece, pro ostatní části navržený zcela od začátku.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 3

Přesná a také zcela nová regulace hlasitosti nabízí kroky po 0,5 dB, desky s plošnými spoji jsou uzpůsobeny pro možnost budoucího upgradu, budou-li to vyžadovat technologické standardy. V kombinaci s možností nastavení zisku u jednotlivých vstupů by měl být rozsah regulace hlasitosti dokonale vhodný pro jakýkoliv zdroj signálu.

Přes nabídku na maličkém displeji můžete upravovat také provozní parametry. Můžete vybírat mezi provozním režimem ve třídě A nebo ve třídě A/B (rozdíl je nevelký, ale dobře slyšitelný), můžete zapnout i zvláštní režim "rock", který celou zvukovou charakteristiku přístroje změkčí (přenastavení parametrů znamená asi minutu práce, takže jde zjevně komplexní proces) a upřímně zesilovač poté hraje poněkud zvláštně.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 4

V nabídce můžete využít také úpravu vyvážení kanálů i praktické detaily jako je zapamatování poslední nastavené hlasitosti, můžete pojmenovávat vstupy a určovat jim zisk, případně u nich nastavit fixní úroveň hlasitosti či úplné vynechání regulace.

Zesilovač je koncipován tak, že prvních 30 Wattů dodává v čisté třídě A, pokud je to potřeba, přepne do režimu A/B a je schopen dodávat trvalý výkon 200 Wattů do 8 ohm, ale režim můžete také pevně "zafixovat", jak jsme si řekli výše. Působivé provozní parametry doplňuje frekvenční rozsah 0 - 800 000 Hz, odstup signálu a šumu přes 120 dB nebo hodnota THD+N, která nepřesáhne za žádných podmínek 0,01%. Výrobce udává také rychlost přeběhu 35 V / us.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 5

SIA-030 je vskutku masivní přístroj - má sice běžnou komponentovou šířku 43,5 cm, jeho výška 26,8 cm i hloubka 53 cm jsou nicméně velmi nadstandardní, stejně jako čistá váha 63 kg.

Zesilovač SIA-030 jsme poslouchali v kopřivnické, akusticky příkladně optimalizované místnosti dovozce, kde mu společnost dělaly jako zdroj signálu Métronome AQWO a dělená podoba Métronome t|AQWO a Métronome c|AQWO. Porovnávat jsme mohli s dojmy ze sestavy Pass XP-30 / X350.8. Vždy se poslouchalo na Rockport Avior II, kompletní kabeláži Nordost Valhalla 2 a řadě "optimalizačních" pomůcek od divize QRT amerického Nordost - od zemnících jednotek QKore, napájecích lišt Qb8, filtrů Qx4 a Qx2 až po harmonizační jednotky QPoint s lineárními napájecími zdroji. Většinu poslechového času jsme také strávili ve třídě A, protože ač režim A/B nabízí o něco větší údernost, je čistá třída A jednoduše příjemnější a 30 Wattů poctivého výkonu prostě stačí.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 8

I když je SIA-030 velký a je velmi drahý, vlastně je to pořád jediný přístroj a nenasazujete na něj podvědomě tak nějak úplně absolutní měřítka. O to větší překvapení znamenalo rozbroukání kontrabasu v "I Can´t Stop Loving You" od Madeleine Peyroux ("The Blue Room" | 2012 | Universal | 0602537242689), kde každý tón byl samou definicí suverénnosti a autority, rezervy a síly. Až rozverná bohatost hlubokých mroukání byla pevně utažená a zkrocená ocelovou pěstí zesilovače, brnknutí mohutného nástroje zněla s mimořádnou pevností, jadrností a geniálně nenásilným "odpružením" jednotlivých not. Je to úroveň, která i dělené sestavy stejné či vyšší třídy překonává tou nesmírnou konkrétností a neomezeností, tou přesností a skvostnou rychlostí, kterou cítíte na každé famózně konturované notě. Zesilovač nechá nádherně vyniknout potenciál nahrávky.

Vokální pásmo je, chce se říct, až extrovertní a když zpívá Renée Fleming Debussyho "Mandoline" ("Night Songs" | 2001 | Decca | 467 697-2), její školený vokál dostává výjimečnou porci prostoru, jeho expresivnost je podtržena fantasticky řízenými (a řízně rychlými) transienty. I tady cítíte parádně pevnou ruku elektroniky, výjimečnou přesnost a sebejistou celkovou pevnost. Hlas je jako vysochaný ve své plastičnosti, v tom, jak je zároveň součástí hudebního celku i jeho přirozenou, předsazenou dominantou, je skvělý v tom, jak super detailně a precizně ho zesilovač stíhá vykreslit a kombinace plnosti, konkrétnosti a detailnosti vede k dojmu odstranění jakkoliv technického rozměru reprodukce, zůstává hlas v lidské, naprosto uvěřitelné podobě.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 13

Výjimečně přesvědčivý zůstal SIA-030 také na nejvyšších příčkách frekvenčního spektra - cinkot činelů v "Midnight Voyage" Michaela Breckera ("Tales from the Hudson" | 1996 | Impulse | 051 191-2) byl perfektně rozčleněný, utažený a zaříznutý. Ta obrovsky seriózní kázeň, s kterou zesilovač vykresluje i ty nejjemnější zvuky je skutečně působivá, stejně jako energie, který z reprodukce srší. Fantastická je hlavně rychlost, s jakou po dopadu paličky tóny doslova vystřelí do prostoru i snadno, s jakou zesilovač reproduktory zastaví. Zcela v souladu s maximalistickou cenovkou jsou ultra čisté i dozvuky za jednotlivými tóny, doznívání má naprosto plynulý gradient a neztrácí se ani za hlasitějšími zvuky.

Ruku v ruce s působivou svižností reprodukce jde i dynamika, která se snoubí s celkovým pocitem síly, energie a intenzity - klavír v Schumannově "Piano Quintet in E-Flat major op. 44" ("The Complete Piano Trios" | 1997 | Philips | 456 323-2) zněl s nádhernou přesností, zněl naprosto nestísněně a dynamika úhozu byla nezmenšená, nefiltrovaná. Ve třídě A/B jako kdyby Vitus ještě trošku přidal na razanci a průraznosti tónů, je to ještě realističtější, nicméně ztratí se trochu harmonie patrná naopak ve třídě A. Dynamická suverenita a zásobárna energie je tu nicméně větší, než u nemalé části dělený "velkých" zesilovačů a SIA-030 jako kdyby dokázal realizovat okamžitý transport energie z nahrávky přímo k posluchači.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 17

Celkově až perfekcionistický, kontrolovaný a výjimečně pevný zvuk dokázal excelentně rozlišit všechno, co se ukrývalo v mnohých vrstvách "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644). Naprostý nadhled, schopnost přirozeně rozlišit každý nástroj, každý jeho tón i všechno okolo, suverénní artikulace zvuku a lehkost, s níž toho všeho zesilovač dosahuje, ho řadí mezi věru špičkové stroje. Nadvláda nad signálem a fantastická svižnost, s níž SIA-030 načrtává i mikrodetaily tak, jako kdyby to byla nejsnazší věc na světě, budou fantastickými průvodci libovolnou nahrávkou. Chce se říct, že Vitus nabízí všechno, co mu zdroj signálu dovolí zesílit, protože skrze reprosoustavy dokáže "protlačit" v podstatě cokoliv.

S přesností se pak pojí i velmi pěkné podání hudební scény - že v "Over the Rainbow" od The Modern Jazz Quartet ("Fontessa" | 1956 | Atlantic Masters | 81227 3687-2) je stereo báze pevná a konkrétní nebo že má jasnou pravolevou i předozadní organizaci, to by na tuto třídu bylo málo (ale samozřejmě to tak u SIA-030 je). Lokalizace tónů je stejně působivá jako ostatní aspekty reprodukce - zesilovač nenabízí nějaké obří objemy nástrojů, ale stojí nohama na zemi s lehkostí a samozřejmostí, s imponující konkrétností můžete prstem ukázat, odkud zrovna právě teď vyšel ten který tón a vnímáte hranice jednotlivých nástrojů. Je to koncentrovaný zvuk a zároveň plný vzduchu a trojdimenzionální uvěřitelnosti a přehlednosti.

2020 02 20 TST Vitus Audio SIA 030 18

Zajímavé je, že ani u nahrávek s jistým celkovým limitem - třeba jako je jinak krásně šťavnatá a vášnivá "Champs Elysées" od Zaz ("Paris" | 2014 | Warner Music | 0825646149216) - nepůsobí Vitus SIA-030 jako technicistní kat, který odsuzuje ve své technokratické dokonalosti nepovedené nahrávky do sféry neposlouchatelných. Kdepak, i tady SIA-030 produkuje naprosto civilizovaný zvuk, byť ne tak dobrý, jako u špičkové nahrávky. Nijak nicméně nezdůrazňuje přítomné hrany (ač je ukáže), naopak skvěle zvládá zkrotit mohutné basové tóny, zvuk je pevný, průzračný a nádherně rytmicky strhující. Lehká ukřičenost záznamu není otravná a mezi vámi a nahrávkou jako kdyby Vitus umetl přímočarou, pohodlnou cestičku, na níž není žádá překážka, která by bránila splynutí s hudbou.

Jakkoliv má Vitus ve světě high-endové elektroniky vysoká hodnocení a skvělou pověst, ambice integrovaného zesilovače (s jakkoliv luxusní cenovkou) se nám na papíře zdály být až příliš vysoko posazené. Inu, po hodinách poslechu můžeme říct, že Hans-Ole Vitus by mohl ještě nadsadit a stejně by nepřeháněl - SIA-030 patří naprosto bez diskuse mezi ty nejlepší integrované zesilovače na světě a jeho výkony jsou z krajiny ultra high-endu, kde je (minimálně) na roveň drahým děleným řešením. Ta fascinující kontrola, ta pevnost, ta schopnost artikulovat i ten nejhlubší bas i ty nejdelikátnější výšky a při tom všem zůstat ve sféře naprosté kultivovanosti, přesnosti a čistoty, to je něco výjimečného a svůj necelý milion utratíte za léta vpravdě výjimečných zážitků. Na nemalém, ale nikterak šíleném půdorysu nabízí SIA-030 zkoncentrovaný celý vesmír hudby, z kterého se vám už nebude chtít odcházet...

Kč 899 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ precizní, super pevný zvuk

+ možnost dokoupení D/A převodníku a phono modulu

+ skvostná kontrola i u náročných reprosoustav

+ volnost a sebevědomí v míře nečekaně u integráče

+ možnost úpravy provozních parametrů

+ výjimečně působivá přesnost

ZÁPORY

- cena je stejně suverénní jako projev

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies