Solid Tech - referenční high-end audio racky

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 1

Brit Keith Martin je energický nezmar, který se rád pouští do objevování věcí - jeho primární zábavou je výrobce napájecích filtrů a příslušenství pro audio IsoTek, ale příval jeho nápadů, které se tak úplně nevejdou do tohoto vymezení, se realizuje třeba i pod značkou Blue Horizon Ideas a z Martinovy hlavy tam najdete třeba i kartáček na LP, podložku na gramofon, phono předzesilovač nebo komponentový stojan s několika neobvyklými řešeními pro eliminaci záchvěvů.

Nicméně zpět k IsoTek - v tento moment firma nabízí 7 úrovní napájecích kabelů, 1 "chytač" nečistot v síti a 13 aktivních a/nebo pasivních filtrů. Značka je dělí do 5 sérií, z nichž každá odpovídá orientační souhrnné cenovce sestavy (což je mimochodem fajn vodítko). V té nejzákladnější sérii Discovery nedávno přibyl filtr EVO3 Corvus, který je tak trochu komplexnější verzí lišty EVO3 Polaris.

Dvoukilogramový filtr má podobu plochého obdélníku s občas lehce nepraktickou koncepcí dvojité řady zásuvek, na horní straně je deset stejných čtvercových pozic, jedna v prostřední řadě je vyhrazená krytu se stavovou diodou, ostatní jsou osazené pěkně zpracovanými EU zásuvkami.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 2

Jednoduché tělo (36,3 cm x 14,6 cm s výškou 4,5 cm) je složené ze dvou kovových profilů s hrubým a odolným povrchem, nahoře ve stříbrné a dole v černé barvě, celý filtr můžete také připevnit díky čtveřici otvorů na zeď či jiné vhodné místo. Na jednom z čel je centrálně vsazená 16A zásuvka, která zajišťuje bezbolestný odběr plných 3,68 kW. Abyste nemuseli pracně hledat vhodný kabel, správnou zásuvku najdete na v balení dodávaném kabelu EVO3 Premier.

Uvnitř těla se nachází deska plošných spojů s filtrem samotným, je tu poctivě provedená kabeláž (postříbřená bezkyslíkatá měď v PTFE dielektriku) a zásuvka má poctivý zemnící bod. Zásuvky jsou zapojené paralelně a mají hvězdicové uzemnění.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 3

Filtr samotný zvládá ochránit zařízení proti 13 500 A, filtrace potlačuje až 30 dB rádiového rušení. Filtrace také slouží k potlačení nežádoucího šumu v napájecí síti.

Filtr IsoTek EVO3 Corvus jsme zkoušeli v redakčních podmínkách proti EVO3 Solus, EVO3 Polaris či dvojici EVO3 Titan One / EVO3 Genesis One ze stejné stáje. Napájeli jsme ze zdrojů OPPO UDP-205, motor VPI Scout, phono Grandinote Celio, transport Cambridge CXC nebo třeba převodníky ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo Burmester 113. Zkoušeli jsme (a s úspěchem) i zesilovače - Norma Revo IPA-140, Cambridge CXC nebo celý dělenec Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250, krátce také Grandinote Shinai. Poslouchalo se pak tradičně přes Harbeth Monitor 30, Fischer & Fischer SN-70 nebo Xavian Perla. Krom dodávaného kabelu jsme filtr zkoušeli i s Nordost Heimdall 2, což se jeví jako velmi funkční kombinace.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 4

Těžko konkrétně popisovat vliv filtrace do detailů, protože tady více než kdekoliv jinde platí, že v každém prostředí a v každé sestavě bude přínos jiný. Za redakční prostředí nicméně platí následující a hlavně platí, že ze všech zásuvek a se všemi komponenty byl vliv nijak extrémně drahého filtru znát. Tu víc, tu méně, ale byl.

Na basové lince v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) bylo cítit to, co u většiny dobrých napájecích filtrů. Jisté omezení v těch nejhlubších tónech, které ovšem bohatě vynahradilo zlepšení kontroly. Basu jinými slovy bylo o kousíček méně, ale zdálo se, že je poměrně signifikantně pevnější v konturách a také snad o kousíček důraznější. Základní charakter sestav se nijak nezměnil, jen byly zdánlivě trochu živější a o krůček autoritativnější.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 5

Vokál Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) se vlastně nijak zásadně neproměnil na žádné ze sestav, ale třeba na té nedostupnější prošel nejvýraznějším posunem - všude bylo znát, že hlas je o kousíček klidnější, o chlup jako kdyby byl kontrastnější a jasnější, trošku čistší a jednodušeji srozumitelný. Tu změnu, ten krok kupředu naprosto nepopiratelně ucítíte.

Na jemných vysokých tónech ve "Spirit of the air" Pata Methenyho ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) byl vliv filtrace také velice patrný. Zvuk se o něco zklidnil, kov tak působil jemněji, hladčeji a největší rozdíl byl u těch nejtišších ťuknutí a šustnutí. Ta jako kdyby nabyla na objemu a byla vytažena o krok směrem do popředí, lépe zaostřená, jako kdyby pozadí na digitálním systému i tak neslyšné ještě o krůček ustoupilo.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 7

Čemu filtr výrazně pomohl, to byla dynamika - každému z připojených zdrojů i zesilovačů, zdálo se, pomohl tu víc, tu méně uvolnit otěže. Orffova "O Fortuna" ("Carmina Burana" | Riccardo Chailly + RSO Berlin | 1984 | Decca | 411 702-2) oživla, získala hlavně zřetelný kus sebevědomí, jako kdyby hudby bylo víc, byla větší a více vás zaplavila. Je to změna - na poměry filtrace - poměrně dramatická, jako kdybyste najednou do přístroje pustili více energie.

Rozlišení sestav se v Davisově "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) příliš nezměnilo, byť jsme měli pocit, že zvuk udělal krůček kupředu, že se více vylil z reprosoustav, takže byl jaksi o něco čitelnější. Není to o tom, že by se ve zvuku objevil nějaký nový detail, jen si možná snáze všimnete delikátnějších drobností v pozadí.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 9

Obdobný pocit pak zažijete u podání prostoru hudební scény. Třeba ve "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) byl "filtrovaný přednes" o něco čitelnější, jasnější a snad možná i vzdušnější, lépe rozprostřený do prostoru. Není to revoluční změna, máte ale - a to platí obecně - pocit, že všechno je tak nějak lépe, čitelněji poskládáno.

Vliv IsoTek EVO3 Corvus byl znát i na tak jednoduché skladbě, jak je "Like a Soldier" ("American Recordings" | 1994 | american | 0602537351145), kde se Johnny Cash vystačí jen se svým typickým hlasem a kytarou (a nápaditostí Ricka Rubina, pochopitelně). Pokud od hry zapojíte filtr, je zvuk jaksi syrovější, tvrdší, jistější. Pokud vám předtím naskočila hustí kůže na rukou, teď se vám zvednou i chloupky za krkem, asi takový krok kupředu to je.

2018 04 17 TST IsoTek EVO3 Corvus 11

Nový filtr IsoTek EVO3 Corvus je, jak věříme, takový solidní standard, takový základ, který by měl být přítomen v jednom každém systému. Není to žádný esoterický komponent, ale praktická ochrana i skutečně napříč systémy fungující filtr se slyšitelným přínosem - zvuk byl vždy o něco konkrétnější, o něco dynamičtější, o něco živější. Snad je to filtrem samotným, snad zásuvkou C19, která pustí do komponentů více "šťávy", kdo ví... Možná jen trochu méně praktická koncepce dvou řad zásuvek vedle sebe (zkuste tam zapojit klasické typy spínaných zdrojíčků, když máte osazeny všechny zásuvky) je věcí k vytknutí. Jinak je EVO3 Corvus skvělým doplňkem, který dává funkční i finanční smysl v sestavě za 50 i 250 tisíc Kč.

Kč 16 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ doposud asi nejlépe fungující filtr do 20 000,- Kč (minimálně v našich podmínkách)

+ přibalený solidní kabel

+ čistší, jaksi klidnější a čitelnější zvuk

ZÁPORY

- mírně nepraktické dvouřadé řešení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies