Solid Tech - referenční high-end audio racky

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 1

Není v tuto chvíli patrně známější výrobce napájecího příslušenství pro audio-video segment, než je britský IsoTek, založený hyperaktivním Keithem Martinem. Nejnovějším počinem firmy jsou "buňky" v druhé nejvyšší sérii Mosaic (určené dle výrobce pro systémy s cenou cca 300 000,- až 1 000 000,- Kč), v praxi jde o oddělené filtry s jedinou zásuvkou, kdy je celý efekt soustředěný na jediný komponent, co by mělo minimálně teoreticky mít největší možný pozitivní vliv.

Zatímco již testovaný model EVO3 Genesis One generuje "od píky" dokonalou napájecí sinusoidu, ale zvládne maximální odběr do 100 Wattů a hodí se tak pro zdrojové komponenty, doplňující EVO3 Titan One je určen pro zesilovače, respektive cokoliv (subwoofery, aktivní reprosoustavy,...) potřebujete čistě napájet až do odběru 3,68 kW.

Filtr je vestavěný ve fortelném úzkém a dlouhém těle z tlustých hliníkových profilů, můžete jej ještě kvůli lepšímu větrání umístit na vysoké hroty. Vedle sebe můžete pak natěsnat "tělo na tělo" až 6 jednotek, které zaberou jedno standardní rackové místo. Že filtr není jen tak nějaká hračka naznačuje jeho hmotnost 10 kg při hloubce 47 cm, šířce 7,5 cm a výšce 12,5 cm.

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 2

Při pohledu zepředu uvidíte krom typového označení jen jedinou maličkou stavovou diodu a zhruba polovinu výšky panelů zabírající vroubkování, které je snad estetické, snad má i napomoci chlazení, neb filtry se i díky své kompaktnosti relativně prohřejí (ale jen do příjemného tepla, nikoliv do horka).

Horní i spodní stěna jsou bohatě perforované, filtr standardně stojí na měkkých podložkách, ale instalace hrotů je důrazně doporučená.

Zadní stěna je pak plná zásuvek, jsou tu tři, doplněné o kolébkový vypínač a přístup k pojistce. Vstupní 16A zásuvka typu C19 zajišťuje dostatečný přísun proudu, výstupní zásuvka je klasická. Třetí zásuvka typu powerCON slouží pro sériové propojení filtrů z této série - ze zdi tak můžete vést jen jediný kabel a spojit Titan One a Genesis One do jednoho celku, pochopitelně pak s Genesis One až na konci.

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 3

Vnitřní konstrukce stojí na technologii Direct Coupled Design, identické třeba s referenčním modelem Genesis z Ultimate Series. Filtr potlačuje až 82 dB RFI při 50 ohmovém standardu a to od úrovně 5 Hz. Vnitřní kabeláž je postříbřená měď s dlouhými krystaly (PCOCC) v teflonovém dielektriku.

IsoTek EVO3 Titan One už je zhruba půl roku členem naší "audio domácnosti" - za tu dobu hrál samozřejmě s Normou Revo IPA-140, Cambridge CXA80 nebo Naim Nait XS i Naim NAP 250, hrál i s Grandinote Shinai, YBA IA350 nebo třeba Rotel RA-1592, hrál i s Advance Paris BX2 (byť tady spíše na krátké porovnání jak hraje ten samý zesilovač "s" a "bez") nebo Emotiva A-300. Zkoušeli jsme ho i jako filtr pro zdrojové komponenty, ale tam je výrazně účinnější EVO3 Genesis One, který stojí obdobné peníze. Srovnávali jsme se všemi filtry, co máme nebo jsme měli k dispozici - IsoTek EVO3 Sirius, EVO3 Corvus, EVO3 Solus, ale také s Power Module lištou od Mudra Akustik, kde bylo zařazeno jak 200 VA trafo, tak filtrovací blok. Používali jsme pro napájení dovnitř i ven vždy kabely Nordost Heimdall 2. Poslouchalo se primárně přes kombinaci s Harbeth Monitor 30.

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 6

Na basové části skladby "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) bylo po zapojení filtru znát citelné utažení, provázené samozřejmě i pocitem mírného úbytku objemu. Moc se nám líbilo, jak bas zkonkrétněl, brnknutí struny bylo výrazně tvrdší, razantnější a nástup tónu jako kdyby získal větší švih. Máte najednou pocit, že muzikanti se na hudbu víc soustředí, že jsou preciznější a celé je to prostě o řádný krok dospělejší. Není to krůček, ale skutečný, razantní krok.

Hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) jako kdyby se posunul blíž - cítíte, jak se vše jakoby zklidní a z pozadí zmizí jakýsi šum či nervozita, jichž jste si předtím vlastně vůbec nebyli vědomi. Jakmile ale EVO3 Titan One začne fungovat, přednes je jednoduše řečeno čitelnější, transparentnější a energičtější, hlas je živější jako celek a hodí se na něj i okřídlený popis v tom smyslu, že je "méně reprodukovaný". Filtr totiž zajistí i pocit větší jistoty zvuku.

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 8

Velmi zřetelný je vliv filtrace také u jemných zvuků, jaké produkují všechna ta cinkátka, břinkátka, chrastítka, prostě všechny ty bicí a strunné elementy, které Pat Metheny použil k vytvoření hudby ve své "Spirit of the Air" z desky "Orchestrion" (2010 | Nonesuch | 7559-79847-3). Jeden každý tón v celé té spleti jako by byl lépe definovaný, konkrétnější a snáze dostupný, vnímáte intenzivněji vrstevnatost skladby, můžete výrazně snáze sledovat linku jen jediného nástroje a nebo vnímat hudbu jako celek, všechno je citelně přirozenější a nenáročnější, děje se to samozřejměji. Není to šokující efekt, ale ústí v pocit, že všechno hraje tak nějak víc nahlas, aniž byste pohnuli hlasitostí, všechno je razantnější, objemnější a jasnější.

Opravdu zřetelný vliv měl pak filtr na dynamiku všech zkoušených zesilovačů a - tak jak je to u filtrace pravidlem - čím levnější stroj to byl, tím výraznější vliv se projevil, byť nutno přiznat, že i poctivě navržené stroje prostě hrály tak nějak snáze. Poznáte to hodně na dynamice velkých orchestrů jako je RSO Berlin řízený Riccardem Chaillym, když hrají Orffovu "O Fortuna" ("Carmina Burana" | 1984 | Decca | 411 702-2). Je to jako kdyby zesilovač najednou měl signifikantně více výkonu, výbuchy hudby jsou jasně sebejistější, emotivnější a energičtější.

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 7

Nejen ale v rozmáchlé dynamice přináší EVO3 Titan One větší jistotu - tu vnáší i na úrovni prezentace jemných detailů. Díky jednoznačně tiššímu signálovému pozadí máte pocit, že hudba lépe vystoupí z reprosoustav, že toho slyšíte víc, aniž byste nutně mohli identifikovat co konkrétně přibylo, hudba je ale rozhodně pocitově blíž. Třeba v Davisově "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) jsou najednou slyšet celkem výrazně i lecjaké jemné zvuky a drobnosti z pozadí, takový ten ambientní šum, tu vrznutí, tam další zvuky a celé to podtrhuje pocit větší komplexnosti nahrávky, než jak ji vnímáte bez filtru.

Přesnější reprodukce stojí i za pocitem lepšího stereo obrazu, který jako kdyby se jednoduše řečeno nafoukl - muzikanti z The Paperboys ve "Waiting" ("Closer to the Music vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) mají přirozeněji působící nástroje co do proporcí a vnímáte, že tam, kde je dobře zvládnutá lokalizace, kde má scéna skutečně hloubku, tak tam filtr nechá váš systém vytvořit skutečně působivou, sebejistě konkrétní až holografickou rekonstrukci trojdimenzionálních informací.

2018 03 29 TST IsoTek EVO3 Titan One 5

Filtr pak nemění charakter toho, jak se váš zesilovač chová, spíše jako kdyby mu dával naopak možnost intenzivněji projevit svůj charakter. I na tak jednoduché skladbě, jako je "Like a soldier" Johnnyho Cashe ("American Recordings" | 1994 | american | 0602537351145) vnímáte ten sebevědomější přístup, energičtější, jaksi transparentnější a intenzivnější, ať už mluvíme o kterémkoliv ze zesilovačů. Někde je rozdíl výrazný, někde méně, vždy tam ale je a vždy máte pocit, že je snazší soustředit se na hudbu, že si vás více získává.

Keith Martin a jeho tým v IsoTek zjevně vědí, čeho a jak chtějí dosáhnout. A zdá se, že nová koncepce "buňkových" filtrů pro jednotlivé komponenty funguje excelentně. O přínosu zcela čisté sinusoidy pro zdrojové komponenty u EVO3 Genesis One není vůbec třeba hovořit, je to ale i EVO3 Titan One, který zanechává excelentní dojem. Je báječné, jak snadno, energicky a sebevědomě začne hudba hrát, jak čistěji působí, jak je vše usazenější, preciznější a čitelnější - tenhle filtr není rozhodně levnou záležitostí, ale rozhodně funguje a funguje výtečně. Je to excelentní způsob, jak zajistit svým high-endovým komponentům podmínky, aby mohly hrát skutečně na 100% - a možná budete leckde překvapeni, jak dobré to pak může být.

Kč 44 990,- (včetně kabelu Premier)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělé fyzické zpracování

+ zřetelný přínos zejména v pocitu dynamiky a čitelnosti

+ jeden z nejlepších filtrů pro vysokoodběrové komponenty

+ zřetelně tišší signálové pozadí

ZÁPORY

- nic podstatného, pokud jste připraveni zaplatit za špičkové řešení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies