ROTEL Michi zesilovače

2017 12 31 TST YBA IA350 1

Název značky YBA je prostým akronymem jména jejího zakladatele - Yves Bernard André. Ten se pohybuje v oblasti navrhování audio elektroniky již od roku 1971, od roku 1981 pak vytváří přístroje pod svým vlastním jménem. Současné produktové portfolio zahrnuje celkem pět řad, z jejichž komponentů můžete snadno poskládat kompletní systém.

K nám doputoval integrovaný zesilovač IA350 z druhé nejvyšší řady Passion. Nicméně na všech sériích a všech produktech je cítit jednotící Andrého ruka a design s jasně identifikovatelnými prvky, ať už jde o charakteristický tvar displeje nebo třeba usazení na trojici nožek a podobně.

Zesilovač IA350 je zepředu výjimečně jednoduchý - krásně zpracovaný hliníkový čelní panel je vyvedený ve dvou povrchových úpravách, jejich přechod má tvar oblouku a prochází přímo prostředkem centrálně umístěného OLED displeje. Jeho žluté velké znaky zobrazují minimum informací, ale pro daný typ přístroje víc než navolený vstup a úroveň hlasitosti znát nepotřebujete. Po stranách jsou symetricky rozložené ovladače pro přepnutí vstupu a regulaci hlasitosti. Spínací tlačítko se nachází na hraně panelu dole pod přístrojem.

2017 12 31 TST YBA IA350 2

Jak už bylo řečeno, zpracování je excelentní (něco řekne i hmotnost 15,4 kg při šířce 43 cm, výšce 10,8 cm a hloubce 38 cm), navíc jsou to elegantní tvary, jednoduché, čisté a vhodné pro jakýkoliv interiér. Vyleštěný zadní panel je rozdělený do dvou bloků, po levé straně je pole konektorů, v pravé části napájecí zásuvka a čtveřice reproterminálů.

Hodně zajímavá je hlavně skladba vstupů (a výstupů). Že je tu jeden pár symetrických analogových XLR vstupů a dva páry analogových RCA vstupů, to je asi nepřekvapivé. Ani jeden RCA pre-out není nic výjimečného. Zajímavý je ale rozhodně digitální blok - najdete tu koaxiální konektor i nejvhodnější AES/EBU a I2S v podobě ethernetového konektoru. Je tu též konektor pro iPod a klasický USB port. Je tu i maličká páčka, s jejíž pomocí utnete napájení celého digitálního bloku a získáte čistě analogový zesilovač bez sebemenší stopy rušení, které by snad mohlo z digitální sekce přijít. Atypická je také možnost digitální signál znovu vyvést ven pomocí koaxiálního konektoru.

2017 12 31 TST YBA IA350 3

K vnitřní konstrukci toho André mnoho neříká - jako vstup vždy doporučuje použít nesymetrické RCA vstupy, protože věří, že sčítání signálu u jeho symetrického vedení nadělá více škody, než kolik přinese užitku (ale přesto je zesilovač koncipován od napájecího zdroje jako dual mono). A také prý proto, že cinche lze vyrobit kvalitněji, než XLR konektory.

Dostatek síly řeší v IA350 hned trojice transformátorů - každý kanál má svůj rychlý R-core transformátor, digitální část je pak ještě dále oddělená a má svůj vlastní malý zapouzdřený toroidní transformátor. Napájecí zdroj je lineární. Zesilovač poskytuje výkon 115 Wattů na kanál do 8 ohm (160 W do 4 ohm) díky dvěma párům tranzistorů (míněno pro každý kanál) s až 30 Ampéry na výstupu. Je tu také velká baterie filtračních kondenzátorů. Odstup signálu a šumu je minimálně 95 dB, THD+N v celém slyšitelném pásmu (20 - 20 000 Hz) je pod hodnotou 0,03%. Digitální část je osazena čipem CS439, který podporuje PCM signál s rozlišením až 24 bit / 192 kHz. Regulace hlasitosti je řízena digitálně pomocí čipu PGA2320 od Burr Brown.

2017 12 31 TST YBA IA350 4

YBA IA350 jsme poslouchali na místě zesilovačů ve všech redakčních sestavách (do detailu se o nich můžete informovat v pravém sloupci -->). Hrál tak místo Norma Revo IPA-140 spolu s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30 na kabelech Nordost Heimdall 2, hrál místo Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250 spolu s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Pioneer BDP-LX71 spolu s Xavian Premio nebo Xavian Perla a hrál také místo Cambridge CXA80 spolu s Cambridge CXC (přes ASUS i přímo do digitálních vstupů) do Fischer & Fischer SN-70. Používali jsme také dodané kabely slovenské značky Cable4 (XLR a reprokabely) - obě propojení pocházelo ze série SuperBlack (cenová hladina 1 200 EUR za set 1 m XLR a 1 250 EUR za set 2,5 m reprokabelů).

Bylo zajímavé sledovat, kterak se zvuk YBA nijak zvlášť nepromítal do charakteru připojených systémů. Přesto - pokud šlo o bas, je IA350 velmi akurátní zesilovač, držící brnkání ve "Spiritual" ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) velmi pevně v rukou. Zesilovač umí slušně vyjádřit hloubku tónu, umí vystihnout vřelý "dřevěný" nádech kontrabasu a pěkně barevně podat jeho polohy, zůstává poddajný, měkký a přitom jistý, houpavý a podaný s nadhledem. Na integrovaný zesilovač je to výtečné - není to velký bas, objemný a mohutný, nezaplaví vás objemem a neutluče razancí, za to je velmi "normální" a očekáváte-li vyrovnanost a audiofilskou autenticitu, tohle je ztělesněný takových hodnot.

2017 12 31 TST YBA IA350 5

Na hlasu Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) bylo cítit, jak je zvuk IA350 prostý zabarvení nebo dalších vlivů - vysoká transparentnost ukázala jak přirozený vokál, tak ale i limity nahrávky jako takové. Zvuk je opět klidný, čistý, je v něm lehoučká stopa vřelosti, ale ne umělé, je to jaksi signatura přirozeného vyznění akustických nástrojů a tepla lidského hlasu. Hlas je, jak už bylo řečeno, podaný velmi autenticky, sykavky syrové (ne jedovaté, ale neohlazené), jsou tu slyšet i jemné nádechy a byť zvuk se plně otevře spíše při standardních a vysokých hlasitostech (tj. úplně potichu nebyl TAK snadno a s nadhledem prezentovaný), je to neobvykle dospělé podání na integrovaný stroj.

Skvěle si pak IA350 poradil s vibrafonem v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530). Cinkavý nástroj byl zkrocený, hebký a přitom zřetelně kovový, čistý a neagresivní, byť s jasným pocitem řízně zaznamenaných hran. Zvuk je živý, detailní, rychlý a vzdušný, má již solidní dávku samozřejmosti a jen jako kdyby prostě přeposílal získaný signál dál s nenuceností a nadhledem. Kov je dokonce tak správně "křupavý" a jadrný, bez příkras - adekvátní objem, pevný tón, rychlý nástup a dlouhý dozvuk.

2017 12 31 TST YBA IA350 7

Přes papírově nijak dramaticky vysoký výkon nabízí YBA IA350 velmi výbušné podání, pocitově jakoby ničím nebrzděné; McLaughlinova "Thieves and Poets (Part 2)" ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) byla sebejistá, nepřehnaná, ale přesto úderná, zesilovač má pocitově sebevědomou kontrolu, ale nedává to nijak zvlášť najevo a přitom zvládá vzbudit dojem pohybu obrovské masy energie, úplně v pozadí za každým tónem cítíte velký nadhled a rezervu.

Z "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) udělal IA350 pěkně přehlednou show, všechno má své místo a čas, detaily nejsou nijak zdůrazňované, je to prostě všechno hladce stmelené a přitom skvěle čitelné. Všechno dění je rozvrstvené, vpředu je hlas, ale i ta nejposlednější vrstva s ruchy z publika je tu zřetelná, je vzadu, ale je dobře zaostřená.

Stejně tak podání hudební scény v "Roxanne" ze Stingovy desky "Symphonicities" (2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) bylo příjemně plastické, velmi, velmi vzdušné, je tu výtečná lokalizace, vše je nenásilné a přitom usazené. Pravolevý i předozadní směr je ukotvený, klidně přehledný, vše je pěkně propojené, homogenní - prostě nenásilné, samozřejmé.

2017 12 31 TST YBA IA350 8

Je nutné říct, že IA350 hraje tím lépe, čím lepší systém kolem něj postavíte a čím lepší nahrávku skrze něj pustíte. Zesilovač se stejným klidem a úplně stejnou samozřejmostí zvládá i komplexní klasiku - Listzův "Mefistofeles" v podání RSO Berlin a Eliahu Inbala ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) byl krásnou ukázkou organické, živoucí a uchvacující reprodukce. Dostatečná dynamika, schopnost udržet hudbu i nahlas a přitom vše podané s klidem, bez efektu a s nenuceností.

Francouzský integrovaný zesilovač YBA IA350 je skvělým příkladem high-endového všeuměla - velmi pěkné zpracování s francouzským šmrncem, konektivita ctící tradiční i moderní možnosti a výkon, který uživí i náročnější prostory a reprosoustavy. Největší devizou tohoto stroje pak je maximální transparentnost, minimální zabarvení signálu a samozřejmost a klid, s níž je prezentována jakákoliv hudba. Dobré nahrávky v dobré sestavě pak zní krásně poddajně, čistě, jsou zcela netechnické a krásně plynulé - je to nádherná oslava hudby, stejně jako vám YBA prostě dá vědět o charakteru problematických komponentů i nahrávek. Ale ani to nedělá vulgárně a celkově nabízí IA350 komplexní, dospělý přednes s nadhledem - takhle nějak má vypadat audiofilský stroj.

Kč 153 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělé zpracování

+ dynamika

+ výbava / konektivita

+ příjemně přirozený zvuk

ZÁPORY

- nic co by stálo v dané ceně za zmínku

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: 4CE Distribution | www.hifi4ce.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies