2018 12 13 TST Polk Signature S20e 1

Firma Polk Audio je ve Spojených státech amerických, respektive asi i na více místech za oceánem poměrně velkým pojmem. V roce 1972 ji založilo několik kamarádů v marylandském Baltimore na východním pobřeží USA a od té doby pověst firmy (nyní usazené v Kalifornii), založená na solidní technice za skvělé ceny jen rostla. Nicméně Evropa pro ni byla stále tak trochu okrajovou záležitostí, hlavně proto, že esteticky i zvukově byly její produkty jednoduše laděné pro trochu jiné publikum ve Státech - až doposud, kdy bez vší pompy a trochu překvapivě přišla na svět variace řady Signature, která nenápadným "e" na konci označení jednotlivých produktů říká, že jsou zvukově laděné pro rozmlsaná evropská ouška.

Největším ze tří regálových modelů série Signature, kterou výrobce označuje jako "domácí kino s vysokým rozlišením", je regál S20e. Proč je už takto předem vymezený jako čistě domácí kino, to těžko soudit, ale každopádně patří S20e spíše k větším regálovkám.

Má vkusně zpracovanou ozvučnici protaženou na výšku i do hloubky, zato skladnou co do šířky - navíc jsou MDF panely vytvarované a velký rádius na bocích ještě podporuje dojem kompaktnosti. Nějakých 7,7 kg hmotnosti při výšce 37,6 cm, šířce 21,6 cm a hloubce 35 cm ale hovoří o tom, že za své peníze dostanete víc hmoty, než byste čekali.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 2

Vpředu se na zesílené čelní desce nachází v hrdým nápisem "American HiFi" označeném zvukovodu nachází kopulka tweeteru i kónus středobasu, všechno zakomponované v moderním stylu a všechno estetické rozhodně nad rámec své cenové třídy.

Přejeďte pohledem kolem dokonale ozvučnice a vzadu objevíte krom očekávané standardní vaničky s jedním párem reproterminálů hlavně netypickou konstrukci, označenou štítkem PowerPort. Jde o difuzor, který výraznou špičkou zasahuje do bassreflexového otvoru a tlak vzduchu tak rovnoměrně rozlévá do všech stran krom zadní. To bude zajisté užitečné řešení třeba při instalaci blízko stěn.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 3

O nejvyšší tóny se stará kopulka klasického průměru 2,5 cm, vyrobená je z terylenu - jde o pevnou tkaninu, známou hlavně pro svou pevnost v tahu. Středobasový reproduktor je vybavený 16,5 cm širokou membránou z polypropylenu, vyztuženého slídou. Závěs je z butylové gumy.

Výrobce se příliš nerozepisuje o technických parametrech svých výrobků a proto i u S20e najdete udaný "celkový" frekvenční rozsah 39 - 40 000 Hz a "maximální" citlivost 88 dB / W / m. Trochu extra hledání vám řekne, že výhybka dělí obě pásma na úrovni 2 500 Hz a že impedance by měla být 8 ohm.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 4

Polk Signature S20e jsme měli možnost poslouchat v akusticky výtečně ošetřených prostorách dovozce, kde jim společnost dělala elektronika Denon - zejména PMA-800NE, DCD-800NE a DNP-800NE, ale třeba i gramofon DP-450USB. Zkoušeli jsme i spojení z akčního setu s RCD-N10 Ceol, ale třeba i AVR-X250BT, AVR-X550BT, AVR-X1500H a AVR-X2500H od Denon. Napájeno a propojeno bylo kabely InAkustik Premium, do reprosoustav vedl kabel InAkustik LS-1603. Srovnávat jsme mohli s Polk Signature S55e a S60e, ale také s Bowers&Wilkins 603 nebo 606.

Od prvních tónů "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) bylo jasné, že Polk Audio má i přes "poevropštění" stále ten americký velký a rozmáchlý basový základ. Na tak levné a ještě regálové reprosoustavy dostanete opravdu řádnou porci hlubokých tónů a ačkoliv S20e nejdou hlouběji než nějakých 60 Hz, vynahrazují to snadností, nadýchaností a lehkostí, navíc je to bas měkký a dokáže zaplnit překvapivě velký prostor. Samozřejmě, že Polk S20e nejsou precizním nástrojem, oddělujícím jednotlivé tóny a definující exaktně jejich kontury a energii - jsou ale živé, mohutné a přesto vlastně nepodbízivé, bas je to příjemný a "hezký".

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 5

Zpěv Julie Stone v "I´m not yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) byl rozumně čistý a jakoby posazený opravdu hodně dopředu, až před reprososutavy a takový hodně energický až živelný. Není tu ta měkkost a sametovost jako v basovém pásmu, spíše naopak je to hlas trochu tenčí, přímočarý a vlastně jednoduše naznačený, není ale tvrdý nebo nepříjemný. Je to přednes slušně jasný a nekomplikovaný, hrající snadno a hlavně - díky tomu, že snad nějakou prací s fází signálu posouvají Polk vokál skutečně hodně dopředu, tak působí v dané třídě pěkně bezprostředním dojmem.

Cinkot kovových perkusí v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS-6111152) byl jadrný, snad maličko tvrdší, ale ne ostrý, byl to zvuk možná kratší, ale přímočarý, zřetelný a vlastně pěkně znělý. Je to snad trochu efektní ladění díky celkově velké energii, ale ani s levnější elektronikou nemají Polk S20e tendenci být kousavé.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 11

Coplandova "Gun Battle" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) byla taková dynamická "Amerika ve spreji". Zvuk je spíše nadýchaný, ale je řádně velký, živý, působí sytým dojmem a dynamický ráz je snadno zvládnutý, zvuk se pocitově pěkně nadechne a na to že jde o levné regálovky umí vyplnit prostor.

Že Signature S20e nejsou žádnými precizními analytickými nástroji, o tom jsme se přesvědčili v "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) - na druhou stranu, reprosoustavy mají zátah v basech a pěkně zacinkají na výškách a díky jakési celkové přímosti a energii je v nich dost informací, aby vás už hudba bavila. Musíte si jen dát pozor na správnou hlasitost - S20e potřebují maličko "postrčit", ale nesmíte hrát ani moc nahlas, to jim nedělá moc dobře.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 12

"Thus saith my Cloris brite" v podání Renaissance Ensemble ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) ukázala, že i ve velkém prostoru a relativně daleko od sebe (minimálně vzhledem k své velikosti) umí Signature S20e udržet slušně spojitý prostor, i tady je patrné takové to "velké" americké ladění. Trochu možná cítíte ozvučnice v prostoru, ale na druhou stranu - v rámci cenové kategorie není absolutně co vyčítat, protože Polk umí nabídnout pocit férově přehledné scény.

Co je pak nejdůležitější, to je jakási celková fajnová kulatost a nadýchanost, kdy i komplexní skladby typu "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) zní prostě dobře. Je to zvuk bohatý a relativně klidný, byť s výrazným vokálem a s kontrolou, která je v rámci dané třídy dobrá. To důležité je, že reprosoustavy umí tak nějaký dýchat a gradovat energii kde je třeba a je to zvuk "v pohodě".

2018 12 13 TST Polk Signature S20e 8

Větší regálovky Polk Signature S20e jsou zajímavou alternativou v kategorii pod 10 000,- Kč - nabízí totiž zvuk živý a přesto kulatý a takový americký velký, jsou příjemně plnokrevné a díky tomu, že se umí nadechnout v dynamických pasážích, působí celkově zábavným dojmem, rozehrávají se pocitově snadno a umí tak nějak vyplnit prostor a to i větší, než by jim dle velikosti mělo příslušet. Ačkoliv jsou S20e primárně určeny domácí kino (čemuž odpovídá i jejich přeci jen efektní ladění s co do objemu zdůrazněnými konci pásem a vokálním spektrem zdůrazněnými jaksi co do energičnosti), použitelné bezezbytku jsou i jako hlavní pár klasického sterea základní třídy. Jejich jediným realistickým limitem vůči ceně tak je to, že nemohou hrát úplně nahlas a vůbec jim sluší takové ty "běžné" poslechové úrovně. Každopádně co do poměru cena výkon jsou Signature S20e rozhodně zajímavé.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, se zakázkově upravovanou akustikou. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e m1

Naměřená frekvenční odpověď celkem odpovídá "mírně loudness" pocitu z poslechu, je zajímavé pozorovat, jak se woofer chová - ještě na 50 Hz hraje ve volném prostoru s poklesem -10 dB (takže takové frekvence využijete při umístění poblíž stěny), na 60 Hz už ale má plnou energii. Zdůrazněná jsou tu pásma 60 - 100 a 200 - 700 Hz, což dává celkový dojem plnosti a bohatosti. Zdůrazněné jsou ale i výšky od úrovně cca 5 000 Hz výše s tím, že kolem 12 kHz je energie opravdu hodně. Přestože křivka se může zdát rozkolísaná, s ohledem na cenu je slušné, že se od 60 do 20 000 Hz vejde do tolerance +/- 4 dB. Plnější spodní i nejvyšší frekvence jsou jasně namířené na efektní reprodukci.

2018 12 13 TST Polk Signature S20e m2

Sedlo na křivce impedance (červená) mezi výraznými peaky v basových oktávách svědčí o naladění bassreflexu na hranici 45 Hz, impedance na několika místech klesá až na 4 ohmy, ale nemělo by to být nic, co by přehnaně zatížilo i základní elektroniku. Nejsou tu navíc žádné výrazné stopy po přítomnosti vnitřního stojatého vlnění či rezonancích kabinetu, které by mohly zkreslovat výstup. Elektrická fáze má několik relativně prudkých výkyvů, zejména v oblasti pod 100 Hz by mohla být zátěž přeci jen nadprůměrná zejména při vyšších hlasitostech.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 7 490,-

Kč 16 490,- - set s Denon RCD-N10 Ceol

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá cena za rozumnou kvalitu

+ poměrně živý a kulatý zvuk

+ celkem plnokrevná reprodukce

+ dost basu z malého prostoru

ZÁPORY

- nesnesou příliš vysokou hlasitost

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies