2018 04 30 TST Koss Porta Pro Wireless 1

Neexistují sluchátka a dost možná ani obecně žádný audio produkt, který by se v praxi nezměněn dodával na trh po předlouhých 34 let a ještě k tomu měl před sebou zjevně další dlouhou životní dráhu. Koss Porta Pro se prostě trefila do vkusu - svou akceptovatelnou cenovkou, komfortem nošení i zvukem, který je prostě fajn a může vám hrát do uší celý den, aniž by vás otravoval. Navíc ikonický úkon, kterým sluchátka "zlomíte" do malého kroužku, to je prostě něco, co si spojíte právě a jen s modelem Porta Pro a jejich design odolal zubu času úspěšněji, než kdy kdo mohl předpokládat.

Americký Koss se aktuálně rozhodl model Porta Pro doplnit o vymoženosti 21. století a kupodivu se to povedlo bez pocitu svatokrádeže. Model Porta Pro Wireless totiž přidává k naprosto klasickým Porta Pro kompaktní Bluetooth modul, v němž je i mikrofon a tlačítka pro ovládání hlasitosti.

Že až po kabel jsou to stále klasické Porty, to poznáte na první pohled. Kdo by je také po těch třech dekádách doslova všudypřítomnosti (zejména žijete-li ve městě, určitě jich každý den pár vidíte) neměl vštípené do paměti?

Je tu ten typický dvojitý týlní most z tenkého kovového pásku, jsou tu plastové černé jezdce fixující pozici a velikost mostu, je tu klasický sklápěcí mechanismus s hákem a očkem a s měkkými molitany na oporu na bocích hlavy a je tu i systém comfortZone, jímž můžete klasicky malým jezdcem volit přítlak sluchátek.

2018 04 30 TST Koss Porta Pro Wireless 2

Stejné jsou i mušle a jejich okolí, stejné je to klasické stříbrné orámování a dokonce i šroubek, který byl původně určený pro možnost připojení mikrofonu, to všechno tu je. Dokonce i stejný kablík, který z každé mušle vychází (ale stejných je jen prvních pár centimetrů). Pokud už se něco liší, tak barva šoupátka pro nastavení přítlaku a vnější strana muší má jaksi sytější modrý odstín.

V klasicky otevřených mušlích se nachází podle všeho identický měnič jako v klasickém pasivním modelu - pracuje v rozsahu 15 - 25 000 Hz a má průměr 4,4 cm.

Pokud jsme řekli, že stejných je jen prvních pár centimetrů kabelu, má to důvod - signálový kabel totiž spojuje jednu mušli s druhou a slouží zároveň tak trochu jako pojistka proti pádu sluchátek, protože si jej hodíte za krk. Na jedné straně najdete poblíž mušle nevelký prvek s ovládáním hlasitosti, mikrofonem, malou diodou indikující stav napájení a bluetooth modulem. Je tu také USB konektor pro nabíjení. U druhé mušle je pak téměř stejně velký blok s polymerovou baterií pro snadné nabíjení a dlouhou výdrž.

2018 04 30 TST Koss Porta Pro Wireless 3

Bluetooth modul podporuje standard 4.1 a také aptX kodek, což by pro běžné nošení mělo být víc než dostatečné.

Koss Porta Pro Wireless jsme měli možnost slyšet na iPhone, ale třeba i přes počítač s Bluetooth modulem a přehrávačem Foobar. Porovnat jsme mohli s klasickými Porta Pro CZ, ale také se Sennheiser IE8, Sennheiser HD 26 Pro nebo beyerdynamic Amiron Home.

Když spustí rytmická basová linka v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582), cítíte, že se něco změnilo. Ano, pořád jsou to Porta Pro s trochu bohatším objemem spodních frekvencí, ale bas se zpevnil, projasnil a je tedy sice o něco méně objemný, zato ale utaženější, konkrétnější a dá vám silnější pocitu pulzu a důrazu. Je to zajímavé, čitelnější a energičtější.

2018 04 30 TST Koss Porta Pro Wireless 4

To samé vlastně "postihlo" i střední pásmo - ta sladká, barevná a měkce jemná charakteristika Porta Pro se solidní čitelností zůstává, ale jakoby pod lepší kontrolou, je to energičtější, čistší a přestože je tu stále cítit ta barevná plnost, cítíte také kontrolu a drajv. Dokonce i vokály v "O Sole Mio" v podání Carrerase, Dominga a Pavarottiho ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) byly o řád čitelnější a tím také více vynikla výjimečnost těchto tří zpěváků, byl to jednoduše intenzivnější zážitek a klasické pasivní Porta Pro vedle toho působí až příliš měkké a klidné.

Na třítisícovou kategorii prostě fungují Porta Pro Wireless napříč všemi pásmy - i na tom nejvyšším konci jako kdyby se sluchátka "probudila"; v "Take Five" Dave Brubecka ("Time out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) bylo cítit, že činel je větší, znělejší a jasnější, objemově je ale stále "akorát". Přednes je navíc stále bezkonfliktní, hladký, ale přesto energičtější a jadrnější. Cinknutí jsou vlastně velmi pěkně podaná, byť dozvuk odpovídá stále dané cenové třídě.

2018 04 30 TST Koss Porta Pro Wireless 5

Největší změnou prošla dynamika sluchátek - ať už to aktivní elektronika řeší jak chce, Porta Pro Wireless jsou prostě živější a razantnější, než jejich pasivní verze (tedy pokud ji neprovozujete na desetitisícovém sluchátkovém zesilovači a podobně). Akustické nástroje ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) byly slušně živé a na vlastně velmi malá otevřená sluchátka za rozumnou cenu odvádí Porta Pro Wireless velký kus práce - zvuk je objemný, energický a výbojný, aniž by bylo cítit, že nějak dramaticky tlačí na pilu.

Stále jsou to ale Porta Pro, nějaký hon za detailem třeba po způsobu některých velkých německých jmen tu není. V "Before you accuse me" Erica Claptona ("MTV Unplugged" | 1994 | MFSL | UDCD 725) se projevuje celkově laskavý, příjemný a bohatě barevný, měkce muzikální naladění Porta Pro, které se nežene do technické analýzy, ale nabízí spíše hudbu jako celek. I tady se ale zdá, že o něco pevnější kontury tónů i energičtější projev vám detaily trochu přiblíží.

2018 04 30 TST Koss Porta Pro Wireless 6

Hudební scénu v "Need you now" Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) naservírovala sluchátka s lehkostí a vzdušností, která je pro Porta Pro typická a je příjemná. I když vás tak trochu (ale ne vysloveně rušivě) slyší i okolí, to důležité je, že máte pocit, že hudba se pěkně poskládá zprava doleva a dokonce i s nějakou tou naznačenou hloubkou, že to není plochý zvukový obraz, ale skutečně férově přehledná scéna.

Co je ale nejlepší, to je to, že se Koss podařilo zachovat ten příjemný, laskavý a barevně zábavný základ zvuku, ale aktivní elektronikou ho povýšili - přidali trochu pevnosti, trochu autority, trochu dynamiky a trochu energie celkově a heuréka, ideální verze je na světě. Porta Pro Wilreless jsou stejně snadno, nenáročně a neúnavně poslouchatelné jako pasivní model (a ten, jelikož beze změn pokračuje dále, stále můžete zvolit, pokud chcete svobodu volby zdroje zvuku a podobně), ale jsou živější, dotaženější, je v nich víc hudby a vůbec, prostě jsou o krok dál. Je zvláštní po 34 letech neměnné ikoničnosti vidět první opravdový zásah do konceptu Porta Pro a je skvělé, že ve své kategorii jedna z jednoznačně nejzábavnějších sluchátek se otevřela světu 21. století nejen "aby se neřeklo", ale skutečně smysluplným způsobem, který zdůraznil všechno to dobré, co na Porta Pro je po zvukové stránce a navíc zvuk celkově "probudil". S tím, že cena zůstává realisticky nastavená nelze než volně parafrázovat Luboše Vlka a jeho nějaké čtvrtstoletí staré prohlášení - mít u sebe Porta Pro je po chvíli soužití stejně přirozené jako mít u sebe chytrý telefon a mít v uších hudbu v dané cenové hladině zábavněji, praktičtěji, komfortněji a přenosněji prakticky nejde. Koss Porta Pro Wireless jsou zásah do černého.

Kč 2 999,- včetně pevného cestovního obalu

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ citelně lepší zvuk než u klasických Porta Pro

+ dlouhá výdrž na baterie

+ pohodlné nošení i přenášení - ideální na cesty

+ jen mírně nabasovaný, energický a dobře kontrolovaný zvuk

+ fér cena za pěkně vyrovnaná a muzikální bluetooth sluchátka

+ smysluplná aktualizace fungujícího konceptu

ZÁPORY

- nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz | www.koss.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies