Métronome referenční streamer

2020 08 30 TST Metronome DSS 1

Francouzské Métronome (a / nebo jejich luxusnější odnož Kalista) jistě znáte jako výrobce špičkových CD / SACD transportů, kompletních CD / SACD přehrávačů nebo D/A převodníků, u nichž všech najdete mimořádně silné dispozice k muzikálnosti. V nejvyšší řadě Digital Sharing (doposud zastoupené jen převodníkem / streamerem DSC1) nově přibyl komponent doposud málo vídaného typu (alespoň v high-endovém světě). DSS, to je digitální transport, který zprostředkovává luxus streamingu všude tam, kde se ho nedostávalo a vy tak můžete svou starší, prověřenou sestavu obohatit o nové funkce bez nutnosti přidávat velký komponent.

DSS je totiž „krabička“ velmi kompaktních rozměrů, šasi staví na půdorysu 25 x 25 cm při výšce 7 cm. I tak nicméně DSS váží plnohodnotných 4,8 kg. Komponent je krásně zpracovaný, jak se ostatně v této cenové hladině sluší a patří – jde o relativně nenápadný, konvenční tvar, který nicméně výrazně oživuje „klaviatura“, sloužící místo čelního panelu. Není tu žádný displej, nic. Jen jedna „klávesa“ je vyvedena v kontrastní modři a slouží jako spínací tlačítko, další z „tlačítek“ je okrášleno firemním logem v obdobné tyrkysové modři.

A to je vše, DSS nemá sloužit - třeba na rozdíl od opravdu velikého DSC1 s výrazným displejem – jako vizuální dominanta vaší sestavy. Čisté, jednoduché, až trochu obyčejné tělo nicméně zapadá kvalitou zpracování nebo třeba 2 tloušťkou použitých hliníkových profilů do kvalitativního standardu Métronome naprosto bez problémů.

2020 08 30 TST Metronome DSS 12

Vzadu není úplně mnoho místa, ale i tak se vešlo více konektivity, než většina transportů běžně nabízí – k napájecí stačí běžná zásuvka s kolébkovým vypínačem, hned vedle je zásadní blok vstupů, tj. ethernetová zásuvka, obklopená z obou stran USB porty pro připojení flash disků s hudbou. Nulová mezera mezi těmito třemi konektory může být nepříjemná, pokud máte robustnější koncovky kabelů – a samozřejmě nepřichází v úvahu nemít síťové připojení, protože přes ně se přístroj také ovládá (Métronome nemá vlastní aplikaci, doporučuje placenou verzi mConnect).

Signál je na výstupu v čisté digitální formě předán na všechny čtyři dostupné výstupy – je tu konvenční dvojice koaxiálního a optického výstupu, je tu ale i AES/EBU nebo HDMI (které tu slouží jako firemní pohled na nijak pevně definovaný standard I2S). Poslední port je opět USB pro datové paměti, ale tentokrát je určený jen pro servisní účely.

2020 08 30 TST Metronome DSS 3

Uvnitř přístroje podstatnou část místa zabírá toroidní transformátor a několik nezávislých regulovaných napájecích zdrojů. Použité digitální rozhraní podporuje standardy UPnP a DLNA, nabízí podporu rozlišení 24 bit / 192 kHz u PCM, DSD64 nebo MQA formátu. Transport má certifikaci Roon Ready, zvládá ale i běžný protokol Airplay, ze služeb bez problémů využijete TIDAL, Spotify Premium, Qobuz nebo Deezer.

Vliv malého transportu DSS jsme zkoušeli přímo u dovozce v akusticky vypiplaném showroomu v Kopřivnici a to ve spojení se systémem c|AQWO a t|AQWO stejného výrobce, na stejné sestavě jsme poslouchali také Métronome DSC1 nebo Naim ND555. Poslouchalo se přes Rockport Atria II. Napájení obstaral Accuphase PS-550, propojení pak kabeláž Nordost Valhalla 2, lišta Nordost Qb8, pro periferie byl k dispozici lineární napájecí zdroj QSource a dodatečnou podporu měly na starosti komponenty QRT – QPoint, QKore a Sort Kones. Zesiloval Vitus Audio RI-101MK2 (jehož streamovací modul s D/A převodníkem posloužil také k porovnávání), k alternaci byl připravený Vitus Audio SIA-030.

2020 08 30 TST Metronome DSS 4

Bylo velmi zajímavé sledovat, jak pouhý „zpracovatel jedniček a nul“ dokáže změnit zvukovou charakteristiku systému. Streaming přes Vitus, přes DSC1, přes ND555 a DSS zní každý zřetelně jinak, byť se fakticky v řetězci nemění nic jiného, než právě a jen streamovací modul. Mimochodem, obdobnou zkušenost jsme měli také s OPPO UDP-203 a UDP-205 – jejich digitální výstupy se velmi signifikantně liší, ačkoliv by – v takovém tom intuitivním slova smyslu – prostě neměly. Obecně byl nejlepším v tomto smyslu DSC1, ale hned za ním byl DSS.

Basové drnkání v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) bylo pěkně plné a trochu vřelejší, jak se na právoplatný Métronome sluší a patří. DSS třeba oproti Vitus dodá pocit větší hloubky, většího těla a větší váhy, nabízí měkčí, ale přesto dobře definovaný a výtečně čitelný bas.

2020 08 30 TST Metronome DSS 5

Zpěv Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) byl velmi důstojný, takový pěkný, příjemný, hladký a přitom dobře propracovaný, s přirozenou energií, ale nevtíravý a ani na sykavkách nijak agresivní. Otevřenost není příliš daleko od zvuku DSC1.

Největší rozdíl oproti násobně dražším řešením byl cítit u DSS na výškách, cinkot činelu v „La Rosita“ Bena Webstera a Colemana Hawkinse (2013 | Verve | 31452147-2) byl poměrně přímočarý, ale rozhodně ne příliš tvrdý nebo únavný. Čitelnost byla výborná, přirozeně nenásilná, DSS se nesnaží o analytický přednes, hraje spíše s celkovou pohodou, i tady je cítit nadstandardní objem a už opravdu dospělá čistota.

2020 08 30 TST Metronome DSS 6

Pokud se zvuk Métronome může něčím skutečně pyšnit, je to pocit tučnosti a dynamičnosti a DSS vnáší do sestavy právě takovou charakteristiku. Mohutné bubny v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158) byly vskutku mohutné, neostýchavé, razantní a syté. DSS nechává energii dýchat, zvuk je velký a plnokrevný, že i dražší streamovací řešení (upřímně vyjma DSC1) jsou opatrnější a „menší“.

DSS také dokáže udržet zvuk „Fortysomething“ zpěvačky Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) působivě čistý a detailní, je to skutečně „na dosah ruky“, jak se na skutečně high-endovou úroveň sluší a patří. V porovnání se vším krom DSC1 jako kdyby byl zvuk výraznější, živější, prostě snáze čitelný, aniž by to ale bylo techničnosti – extrakce detailů je přirozená a nenásilná.

2020 08 30 TST Metronome DSS 7

Maličký DSS „zdědil“ firemní zvukové ladění, které se poslouchá mimořádně jednoduše, „Breaking Silence“ od Janis Ian („Breaking Silence“ | 1993 | Columbia | 519 614-4) byla až překvapivě podobná zvuku stejné nahrávky na CD z t|AQWO (kterýžto transport je pro připomenutí více než 5x dražší). Oproti zmíněnému transportu je zvuk méně propracovaný, ne tak komplexní, ale přesto je to prostě skvělý, barevný a bohatý zvuk, který zdůrazňuje hudebnost nahrávek.

Možná si říkáte, že pouhý „přeposílač“ digitálních dat by neměl mít vlastně z logiky věci téměř žádný zásadní vliv, ale jak se ukazuje, tak podobně jako u CD / SACD transportů, i streamovací transport má svůj vliv a rozhodně JE slyšet. Verze od Métronome v podobě kompaktního DSS pak funguje velmi příjemně – zvládá valnou většinu dnes žádoucích (a reálně dostupných) formátů a rozlišení, na pokyny ovládací aplikace reaguje rychle a bez výpadků, hlavně ale nabízí firemní zvukovou charakteristiku s plností, barevností a muzikálností. DSS je pak zajímavým řešením hlavně pro ty, kteří mají v sestavě nějaký D/A převodník vyšší úrovně, ale doposud se věnovali zejména kompaktním diskům a přišel pro ně čas otevřít se (tedy hlavně svou sestavu) bezbřehému světu streamování. Ano, DSS není žádná levná hračka a může se jevit jako trochu redundantní záležitost, umíte-li připojit laptop přes USB, faktem ale je, že DSS je příjemnější na ovládání a hlavně – prostě dokáže sestavu „rozezpívat“.

Kč 92 450,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rozdíl v kvalitě digitálního transportu je slyšet

+ plný a dynamický zvuk

+ dobrá volba konektivity

+ zajímavá možnost jak rozšířit „offline“ high-endový systém o moderní služby

ZÁPORY

- minimalizovaný formát je mírně nepraktický

- cena je vysoká (ale Métronome je prostě prémiová značka)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies