2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 1

Američtí PS Audio jsou na světě již čtyři dekády a po celou dobu vzbuzují respekt svými řešeními - nejznámější v našich luzích a hájích snad mohou být pro své napájecí systémy, možná ale ještě více úcty si zaslouží za svá řešení digitálně-analogového převodu a nejen, ale zejména české publikum bude hodně atraktivní i skutečnost, že firma stále zůstává nohama na zemi a na high-endové poměry udržuje více než přiměřené cenovky svých produktů.

Vrcholem řady zdrojových komponentů je v katalogu PS Audio komplet transport + D/A převodník, konkrétně DirectStream Memory Player a PerfectWave DirectStream DAC.

PS Audio DirectStream Memory Player

První, s čím přijde vaše sbírka hudby do styku, bude v tomto systému DirectStream Memory Player, univerzální přehrávač disků s několika zajímavými řešeními. Přístroj je i přes mírně větší rozměry (šířka 43 cm, hloubka 36 cm a výška 10 cm) díky decentní výšce poměrně elegantní, čistotu vzhledu podporují i zaoblené rohy, hodně pěkné je vzhledem k ceně celkové zpracování - o něm ledacos napovídá hmotnost 10 kg.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 2

Čelní stěně dominuje velký, velmi informativní obdélníkový displej hrající barvami, díky dotykovému rozhraní pak supluje všechny fyzické ovládací prvky. Je tu cítit snaha o designovou čistotu, proto třeba i spínací tlačítko výrobce ukryl do podoby firemního loga (což může zprvu i trochu zmást). V levé části předku jsou dvířka mechaniky, kousek vedle USB port pro datové paměti s hudbou (podporuje PCM i DSD a to ve formě AAC, FLAC, WAV, ALAC, DFF, DSF a spoustě dalších).

Proběhněte pohledem kolem dokola transportu a objevíte krom klasické napájecí zásuvky až nečekané množství konektorů - přes AES/EBU (či chcete-li digitální XLR) vychází ven klasický stereo signál, pak jsou tu ještě bytelné koaxiální výstupy a výstupy standardu I2S, pro které výrobce zvolil podobu HDMI. Obě varianty výstupů jsou tu po třech - jeden slouží vždy pro stereo, další pro zadní kanály a další pro subwoofer; toto atypické rozložení využijete třeba při reprodukci multikanálových nahrávek.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 3

Na zadní straně je ještě ethernetový konektor a slot pro SD karty, skrze které lze aktualizovat softwarové vybavení přístroje.

Srdcem celého přístroje je vpravdě univerzální mechanika - krom CD přečte i SACD, DVD nebo Blu-ray disky, z těch opravdu okrajových i HRx nebo AVCHD, prostě prakticky cokoliv, co lze nazvat optickým diskem a nahrát na to hudbu. Přehrávat pak umí Memory Player DSD stream nativně a posílat ho přes I2S rozhraní do svého sesterského D/A převodníku.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 4

Na mechaniku pak navazuje řešení, nazývané firmou "digitální čočka". S tímto konceptem přišel už v roce 1993 jeden ze zakladatelů Paul McGowan spolu se svým hlavním vývojářem Bobem Stadtherrem. Cílem je zpracovat digitální stream perfektním způsobem tak, aby nebyl ovlivněn elektrickými ani mechanickými parametry transportu. Prakticky to znamená, že digitální data jsou načtena do vyrovnávací paměti, odkud si je bere a dále zpracovává FPGA (programovatelné hradlové pole s vysokým výpočetním výkonem) - tento způsob zpracování prakticky eliminuje jitter.

Transport je napájený pomocí diskrétně řešeného napájecího zdroje, rozděleného na tři části s pečlivou vzájemnou izolací. Základem je pak toroidní transformátor s trojitým galvanicky odděleným vinutím. Zásobu energie udržuje baterie filmových kondenzátorů s dvojitou regulací a impedancí nižší než jeden ohm.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 5

PS Audio PerfectWave DirectStream DAC

Poté, co načtená a "srovnaná" data odejdou z digitálního transportu, přichází ke slovu D/A převodník. Ten je uzavřený v prakticky identickém těle (co do váhy a rozměrů dokonce úplně stejném) jako transport, tj. v hliníkovém šasi s kulatými rohy a horní plochou v provedení klavírního laku. I tady je spínací tlačítko trochu maskované do podoby loga výrobce, čelní panel má ale v pouze velký barevný dotykový displej v pravé části.

To zajímavější je pochopitelně vzadu, kde najdete všechny konektory, které si jen můžete přát. Paleta digitálních vstupů zahrnuje dvojici I2S, pro než je samozřejmě i tady zvolena HDMI podoba, po jednom pak jsou zastoupeny AES/EBU, koax, optika a USB pro spojení s počítačem. Zpracovaný signál můžete vyvést buď symetrickými XLR konektory nebo nesymetrickými RCA.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 7

V levé části zadního panelu je krom napájecí zásuvky opět slot pro SD kartu pro softwarové aktualizace, nad ním se otevírá prostor pro modul Bridge, neboli streamovací rozhraní.

Začněme právě modulem Bridge II - ten otevírá pro tento převodník svět streamování nejen z lokální sítě, ale také třeba z TIDAL či Spotify a to včetně podpory MQA. Řešení nemá vlastní ovládací aplikaci, ale lze ho "krmit" jakoukoliv aplikací s podporou UPnP. Modul je také kompatibilní s knihovnou / systémem Roon.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 9

Samotný D/A převodník pak pracuje s jedním hlavním principem a sice že zpracování jakýchkoliv dat je nutné provádět v podobě jednobitového DSD streamu - proto všechna vstupní data prochází upsamplingem na dvacetinásobné DSD za pomoci 66 bitových FIR filtrů - to je vlastně podstata DirectStream řešení. To vše probíhá v FPGA, jak výrobce uvádí v pěkném diagramu, celý proces je vlastně výrazně jednodušší, než kdyby se používal některý z dostupných multibitových Delta-Sigma čipů.

Převedený analogový signál prochází na výstupu pouze pasivní filtrací, i to je velký rozdíl oproti většině konkurentů. Zesílení signálu mají na starosti video zesilovače s velkým výkonem pracující ve třídě A, přes které signál prochází dále do výstupního transformátoru.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 8

Platforma DirectStream pak zajišťuje i regulaci hlasitosti, o níž výrobce říká, že je v celém rozsahu "bit perfect". Tím by nemělo dojít k žádné ztrátě nebo zkreslení signálu bez ohledu na nastavenou výstupní úroveň.

Napříč celým procesem zpracování signálu je pak přesnost zajišťována i tím, že je tu pouze jediný zdroj hodinového signálu - konkrétně řešení navržené na míru firmou Crystek, což je renomovaný výrobce všeho, co nějak souvisí s časováním.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 12

V praxi téměř nutnou kombinaci obou přístrojů jsme měli možnost si osahat v ostravském Studiu Špalíček, kde jim společnost dělal DirectStream DAC Junior, monobloky PS Audio Stellar M700 i stereo verze Stellar S300, zkoušeli jsme také McIntosh MCD550 nebo Burmester 069 jako zdroje signálu, zesiloval pak ještě Burmester 911 MK3 nebo monobloky D´Agostino Progression Mono. Poslouchali jsme přes Bowers&Wilkins 802 D3, GoldenEar Triton Reference nebo Tannoy GRF 90 či Bowers&Wilkins 702 S2. Jako napájecí filtr pak sloužil PS Audio PowerPlant P20, IsoTek EVO3 Genesis One nebo IsoTek EVO3 Titan. V kabeláži vládla značka Cardas s modely Clear Cygnus, jen u napájení jsme používali PS Audio Power 3.

Ačkoliv na basové lince v "Riders on the storm" (The Doors | "The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) bylo cítit ten trochu lehčí, hebčí a jemnější charakter, který je pro PS Audio typický, přesnost, s níž dělený přehrávač artikuluje jednotlivá brnknutí baskytary, s jakou snadností navazuje jeden tón na druhý, jak to všechno doslova pulsuje s nenásilnou, samozřejmou rytmičností, to je silně návykové. Navíc přehrávač umí skvěle vystihnout barvu tónu a texturu strun, navíc to vše činí s nenápadnou grácií velmi dospělého high-endu. Primární zásluhu na tom nese soudě dle kombinací s jinými mechanikami D/A převodník, který tento charakter obtiskne téměř do každé kombinace. Ta nenucená, kulatá a až tekutá basová složka zní prostě famózně, v přirozeném objemu a bez jakékoliv tvrdosti či zjevné snahy protéká místností.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 13

Svou působivost dokazuje DirectStream Memory Player / PerfectWave DirectStream DAC i ve středním pásmu. Jak přesně a čistě vykreslil přehrávač pěkně remasterovanou, ale přeci jen obstarožní nahrávku "O Sole Mio" s třemi nejslavnějšími tenory (Carreras, Domingo, Pavarotti | "3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587), to bylo snad i působivější, než samozřejmost basů. Na jednu stranu je transport s DACem fantasticky přesný a čistý, slyšíte každý záchvěv hlasu, každou nuanci, perfektně vnímáte jemnou odlišnost hlasů všech zpěváků, jejich barvu i drobné rozdíly v technice. Fascinující a skvostně vtahující je ta celková líbeznost, harmoničnost a do nakažlivé muzikálnosti zabalená čistota, transparentnost a brilantní detailnost, s níž sestava odevzdává hlasy, které tak vyznívají doslova jako živé.

Excelentní přesnost a nenucenost provázela i prezentaci činelů v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2). Jednotlivá cinknutí činelu nelze než popsat jako dokonale přiměřená - činel má realistickou velikost, správnou tonalitu i úžasnou škálu detailů, tón vystřelí jako z praku a pak jemně, klidně a dlouho doznívá, jasný a zřetelný. Nebýt lehounkého přídechu jemnosti, byl by to prostě naprosto realistický činel v poslechovém prostoru. PS Audio nabízí velmi zábavnou a neuvěřitelně snadno poslouchatelnou kombinaci jemné klidnosti a výraznosti přednesu.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 14

Onen nepříliš běžný mix charakteru vykazuje DAC a transport také zaměříte-li se na dynamiku skladeb. Ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) necítíte žádný stres, žádnou snahu, když smyčce zaberou, je to pohnutí země samé, mocný, hutný zvuk bez dynamické komprese, prezentace je neostýchavá, ale zároveň nenašponovaná. Je to reprodukce s nadhledem, s jistotou a tak samozřejmá, až vyznívá s brilantní "obyčejností", tedy jako nepřehnané, prakticky neamplifikované smyčcové nástroje v reálném prostoru. A i díky excelentně fungující regulaci hlasitosti si užijete pocit dýchající dynamičnosti i při nízkých poslechových úrovních.

V Claptonově "Before you accuse me" z "MTV Unplugged" (2013 | Reprise | 8122796367) bylo fascinující poslouchat, jak transport s převodníkem nakládají zejména s těmi nejjemnějšími detaily, kdy právě to dělá z DirectStream Memory Player / PerfectWave DirectStream DAC kombinaci razantně aspirující na nejlepší zdroj signálu své třídy. To, že skladba je snadno a samozřejmě čitelná, to tak nějak jde ruku v ruce s cenovkou, za níž si můžete užít rok bezstarostného života v jihovýchodní Asii. Že ale set od PS Audio umí prokreslit a zorganizovat skladbu tak, že naprosto jasně a zněle vystupují i ty nejjemnější ozvěny prostoru, že jednotlivé tóny jsou separované a že je tu transparentnost a přirozenost na takové úrovni, že mizí prakticky jakýkoliv vjem reprodukovanosti, to už je prostě něco. Ten poklid a samozřejmost, s níž je tam prostě všechno, to je jednoduše vstupenka do první řady.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 23

Podání prostoru v "Need you now" ze stejnojmenné desky Lady Antebellum (2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) působilo stylem "takhle to prostě je", všechno bylo nenuceně, jednoduše poskládané jak v pravolevém, tak předozadním prostoru, beze stopy nejistoty, konkrétně, s perfektními konturami a nadhledem. Nástroje mají spoustu prostoru kolem sebe, lze je lehce lokalizovat ve všech osách a prostě tu není co víc říct - PS Audio nezveličuje, nezmenšuje, nabízí přirozenost jak jen je to možné.

Naprosto excelentní je k tomu všemu ale celková muzikálnost, s níž dělený přehrávač zvládne naprosto cokoliv, co mu naservírujete, bez ohledu na žánr či kvalitu nahrávky. Cashova "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) zněla dokonale přehledná a hlavně tak netechnická, tak uvolněná, že vám nic nebrání vnořit se hluboko do muziky, nic nestojí mezi vámi a mrazivě syrovým vyzněním skladby, nic ale ani netahá za uši, lehoulince měkčí přednes PS Audio nenechá k uším dojít žádnou nepříjemnost, aniž by ale zatajil sebemenší detail. Je to poslech, který bez únavy či úpadku nadšení můžete prožívat předlouhé hodiny.

2018 07 20 TST PS Audio Memory Player DAC 25

Digitální univerzální transport DirectStream Memory Player a streamující D/A převodník PerfectWave DirectStream DAC jsou dechberoucím zdroj signálu a je vlastně až stěží uvěřitelné, že takovou muzikálnost, detailnost, takovou univerzálnost zdrojů jedniček a nul a trochu jako bonus i tak skvělou regulaci hlasitosti nabízí americký výrobce za tak vlastně férovou cenu. Podíváme-li se napříč trhem high-endových zdrojů signálu, jen stěží najdete něco tak dobrého za tak (relativně) málo peněz. Je fakt, že pro leckoho navíc dnes stačí mít doma DAC s modulem Bridge II, pak se roztáčeč kotoučků za prakticky stejné peníze jeví jako maličko drahý - nicméně je to patrně jedna z nejvýhodnějších "digitálních konečných", kterou si můžete pořídit. Takovému přívalu muzikálnosti jako nabízí tento dělený přehrávač se prakticky nedá odolat...

Kč 207 890,- - DirectStream Memory Player

Kč 226 990,- - PerfectWave DirectStream DAC s modulem Bridge II

Kč 197 490,- - PerfectWave DirectStream DAC bez modulu Bridge II

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečný D/A převodník / streamer / předzesilovač

+ skvostná šíře podporovaných fyzických i virtuálních formátů

+ podmanivě muzikální přednes

+ plynulá a jemná regulace hlasitosti

+ konektivita

ZÁPORY

- digitální transport je vlastně v porovnání s DACem (dle funkcí) poměrně drahý

- dělený přehrávač vtiskne celkem zřetelně svůj zvuk jakékoliv sestavě (= není neutrální)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies