2023 03 31 TST Ultrasone Isar 1

Bavorská značka Ultrasone sama sebe pasuje na výrobce luxusních a high-endových sluchátek a Michael Willberg ji vymyslel už v roce 1985 (reálné první modely spatřily světlo světa roku 1991) s cílem dosáhnout maximální kvality reprodukce, pročež se firma rozhodla vyvíjet i vyrábět vlastní řešení včetně měničů. I přes tento primární záměr najdete ale u Ultrasone i dostupnější řešení modernějšího střihu – konkrétně model ISAR, bezdrátová sluchátka s aktivním potlačením hluku za atraktivní cenu.

Vnější podobou v zásadě ISAR nevybočují z mainstreamu podobně drahých sluchátek přes uši. Oválné uzavřené mušle, jednoduchý nastavitelný týlní most s „tak akorát“ vypolstrovanou horní částí, materiály přizpůsobené odolnosti proti stříkající vodě dle normy IPX5, nízká hmotnost 246 gramů a hlavně vestavěné aktivní potlačení hluku – prostě kompletní balíček pro použití na každodenních cestách.

Z pohledu designu nepředstavují ISAR nic výjimečného, jsou ale pohodlná a sedí pohodlně na uších, kdy už i jejich uzavřený koncept účinně utěsní posluchače od vnějšího hluku. Venkovní plocha pravé mušle pak slouží jako všestranné ovládání (jakmile se naučíte potřebná gesta) přehrávání i hovorů. Přepínají se tu i režim aktivního potlačení hluku s naopak aktivní distribucí zvuků z okolí do uší, potřebujete-li mít přehled o dění, aniž byste sundávali sluchátka. Systém ANC snižuje hladinu okolního hluku až o výrazných 40 dB, konkrétní účinnost si lze zvolit. Praktické zkušenosti ukázaly, že eliminace nežádoucího zvuku z vnějšího prostředí je opravdu účinná.

2023 03 31 TST Ultrasone Isar 4

Signál pochopitelně primárně přijímají sluchátka přes Bluetooth 5.0 přes čipset Qualcomm QCC3034, který podporuje profily A2DP/AURCP/HFP/HSP/SPPDID/HOGP/PXP/FMP/BAS a kodeky AAC, SBC i aptX HD. Připojit sluchátka lze paralelně ke dvěma zařízením. Krom bezdrátového provozu je k dispozici i 3,5 mm analogový jack (když dojde baterie) a USB-C konektor, sloužící výhradně pro nabíjení.

Tři mikrofony v každé mušli mají na starosti jak snímání hlasu při hovorech, tak analýzu ruchu z okolí. Krom toho stojí za zmínku ještě vestavěná baterie, poskytující 32 hodin provozu bez potlačení hluku, zapnutí ANC z její životnosti nicméně ubere jen 2 hodiny, což je skvělé. 900 mAh lithiového článku dobijete za něco kolem tří hodin.

2023 03 31 TST Ultrasone Isar 5

Osazené měniče uvnitř mušlí s dostatkem prostoru a pohodlným, výraznějším polstrováním náušníků využívají firemní technologii S-Logic pro podpoření prostorovosti reprodukce. Jde v praxi o natočení měničů tak, aby zvuk prý co nejpřirozeněji vstupoval do zvukovodu.

Ultrasone uvádí vlastně jen pár obecných technických parametrů. Například průměr membrán běžných 40 mm, frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz nebo citlivost přes 95 dB při impedanci 32 ohm (to pro kabelový provoz).

2023 03 31 TST Ultrasone Isar 6

Rytmicky pěkně šlapající Jacksonova „Rock with you“ („Off The Wall“ | 2009 | nahráno 1979 | epic | 88697 53621 2-1) ukázala, že ISAR mají docela dost basu, dokonce tu lehce dominuje, nicméně ne tak, aby efektně přehlušil zbytek frekvenčního rozsahu. Na danou cenu mají sluchátka nadstandardně důstojné podání a umí rozlišit i jednotlivé basové polohy, ohraničení tónů je slušné, byť to není audiofilsky utažený zvuk. Možná bychom krom objemu ocenili i trochu víc hutnosti a pocitu těla, nicméně na dostupná cestovní sluchátka odvádí ISAR rozhodně dobrou práci.

Lyrický soprán Renée Fleming v „River“ („Haunted Heart“ | 2005 | Rounder | 0602517032798) vyzněl v příjemném duchu, ISAR hrají bez tvrdosti nebo ostrosti na sykavkách a i když možná subjektivně střední pásmo lehce uhlazují, je zpěv slušně čitelný. Drobný akcent na spodní část rozsahu s sebou přináší plnější vjem právě i u hlasu, co do prokreslení patří sluchátka rozhodně mezi to lepší z kategorie 5 - 10 tisíc.

2023 03 31 TST Ultrasone Isar 8

Výšky v „Use Me“ ze stejnojmenného alba Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028) byly méně pronikavé, v objemu jich bylo tak akorát. Výsledkem je zvuk, v němž panuje dobrá čitelnost, nicméně ne zvonivost nebo cinkavost, kterou nalézáme u mnoha sluchátek, určených k obdobnému nasazení. Rozlišení je i tady velice slušné, opět lepší, než byste za takové peníze očekávali.

Zimmerově mohutné „Wheel of Fortune“ ze soundtracku k „Pirátům z Karibiku“ („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) zvolené frekvenční vyvážení rozhodně slušelo, pomohlo pak svou šťavnatostí i celkové dynamice. Reprodukce rozhodně není dramaticky akční, možná i naopak klidnější, ale pocit síly je dobrý a rytmus hudby, postavené na velikánské kapele, sboru a orchestru, ubíhá kupředu velmi slušně, zejména patrně díky nadstandardně zastoupenému basu. ISAR však také netlačí na pilu tak, aby vás jejich přednes po chvíli zábavy začal unavovat, jejich charakter se dá poslouchat docela dlouho.

2023 03 31 TST Ultrasone Isar 11

Výtečně nahraná interpretace Gabrielovy „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | nahráno 2000 | Chesky Records | 0090368026965) nebyla typicky „křupavá“ a ultra transparentní, nicméně čitelnost je i v hladším zvuku velmi dobrá. Uhlazený a měkčí projev přes tuto základní charakteristiku nabízí na danou cenu vynikající míru detailů, i když nejsou expresivně tlačené do uší. Hudba zní s lehkostí a za svých pár tisíc dostanete velmi dobře prokreslenou hudbu, za což by se nemusela stydět ani sluchátka dvojnásobné hodnoty.

Technologie S-Logic sice nevytáhne obraz hudební scény z vaší hlavy (což ostatně neumí prakticky žádná uzavřená sluchátka), ale scéna Bachovy „Orchestrální suity č. 1 v c dur, BWV 1066“ (Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | „Orchestral Suites Nos. 1 – 4“ | 1991 | nahráno 1971 | Decca | 430 387-2) byla až překvapivě soudržná, vzdušná, volná a přehledná. Není to vysloveně veliký zvuk, ale lokalizace a pocit nestísněnosti opět přesahují standard třídy.

2023 03 31 TST Ultrasone Isar 13

Super čisté nahrávky, jakou je i „Northern Star“ od Christine McVie („In the meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027), vynikají přes ISAR skutečně poslouchatelně. Hudba plyne, nespěchá, ale těší uši a hraje s pohodou. Lehký nadbytek v basech funguje jako jakýsi muzikální polštářek, zvonivější nejvyšší konec nahrávky je krotší, proto se ale zároveň nemusíte bát zvýšit hlasitost nebo poslouchat na dlouhých cestách. ISAR možná nejsou audiofilské, nicméně hudbou vás provedou ve velké pohodě.

Bezdrátová sluchátka na cesty jsou populární záležitostí posledních let, neb když si jednou zvyknete na dobrý zvuk, tak se pak mimo domov jen těžko smiřujete s kompromisy, které poskytují sluchátka dodávaná k telefonům nebo jiná podobná základní řešení. Nechcete-li ale utrácet zase tak moc a přesto si dopřát solidní zvukovou kvalitu, Ultrasone ISAR jsou až překvapivě dobrá. Nehrají si na luxus, nicméně na uších sedí dobře a ani po delší době nejsou nepříjemná, solidně vás pak oddělí od vnějšího světa svým systémem potlačení okolního hluku. Zvuk je díky lehkému nadbytku basu a klidnějším výškám naladěný tak, aby byl tolerantní k méně kvalitně nahraným skladbám, přesto víc než hezky vykreslí ty, které dobře zaznamenané jsou. Vůči pořizovací ceně nabízí ISAR nad očekávání dobré rozlišení, stejně jako kultivovanou organizaci prostoru nahrávek. Celkově jsou Ultrasone ISAR důstojné řešení pro poslech na cestách, dvojnásob atraktivní díky své vstřícně nastavené cenovce.

EUR 229,-
cca Kč 5 500,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ komfortní na nošení

+ velmi dobře fungující ANC

+ zábavný, sytý zvuk od basů

+ dobré prokreslení vzhledem k cenové relaci

ZÁPORY

- někdy máte pocit, že by krom objemu mohlo být ve zvuku i více těla

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dream Audio | www.dreamaudio.sk 

 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies