ROTEL Michi zesilovače

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 1

Rakouská značka Crayon, statečně pojmenovaná po voskových pastelkách, sídlí ve Štýrském Hradci na jihovýchodě země a poměrně netypicky má v portfoliu (vyjma několika druhů kabelů) prostě a jednoduše dva integrované zesilovače – a ty se od sebe liší prakticky jen kvalitou provedení několika detailů. Ovšem to jen zdánlivě – pod téměř stejnou vnější slupkou leží na rozdíl od levnějšího CIA-1 u verze CIA-1 T mnohem víc změn, než by napovídalo ono písmeno navrch, byť v základu výrobce říká, že jde o „výkonnější verzi“.

CIA-1 T je klasický integrovaný zesilovač, designem střídmý, nízký a prakticky navržený, tedy „schůdný“ i pro designově citlivé domácnosti. Zepředu, shora i z boků (a též zespodu, kde je nenápadně integrovaný ne úplně malý chladič, což je velmi dobrý nápad) jsou obě verze integráče prakticky nerozeznatelné.

Štíhlý čelní panel má hravým písmem vytištěné označení zcela vlevo, následuje volič vstupů (tak jako ostatní tlačítka má teflonem vyloženou cestu, aby to „lépe klouzalo“) a čtyři diody pro jejich indikaci a téměř trojúhelníkový ovladač hlasitosti, který vypadá zajímavě, ale přitom se překvapivě příjemně drží. Navíc při zapnutí udělá předvádivé kolečko k nejvyšší a nejnižší úrovni, kde zůstane – to abyste vždy měli jistotu, že nepošlete do reprosoustav příliš silný signál a navíc máte nač koukat, když se stroj zapíná. Zcela vpravo je pak dioda, která se rozsvítí při použití MC phono předzesilovače a úplně u kraje spínací tlačítko.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 7

Chlazení obstarávají mimo CNC opracovaného hliníku šasi nevelké průduchy na horním panelu, hlavní rozdíl mezi oběma verzemi (krom zhruba sta tisíc v cenovce) spatříte vzadu. Počet vstupů je stejný, tak i možnosti nastavení, ovšem u CIA-1 T jsou všechny provedeny ve vysokém standardu WBT. Máte tak k dispozici tři linkové vstupy, jeden phono vstup a pak dva výstupy – jeden regulovaný a druhý linkový. Malou páčkou tu pak lze přepnout režim mezi PA (výkonový zesilovač) a IA (integrovaný zesilovač), což může pomoci třeba s integrací do systému domácího kina.

Uvnitř pak najdete spínaný napájecí zdroj (výrobce říká, že proto, že ho považují za přesnější a efektivnější), každý modul má vlastní zásobní kondenzátory, které se nabízí právě z rychlého zdroje, ale primárně si zesilovač bere energii právě z nich.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 2

Deska plošných spojů uvnitř má šest vrstev, proto může mít zesilovač relativně kompaktní rozměry. Výstupní moduly (dva na kanál) jsou zapojené jako můstek, aby byl dosažen žádoucí výkon a kontrola. Regulace hlasitosti spoléhá na řešení od ALPS. Vstupy jsou odděleny za pomoci indukčního prvku s proudovou kompenzací, takže máte aktivní filtr pro nežádoucí frekvence od 1 do 300 MHz (pokud věříte, že je to potřeba).

Výstupní výkon činí 90 Wattů do 8 ohm na kanál, v poloviční zátěži je to přesný dvojnásobek, jak to správně má být. Další technické parametry čítají odstup signálu a šumu přes 90 dB, frekvenční rozsah 25 – 100 000 Hz (+/- 0,5 dB) a rychlost přeběhu 25 V / uS.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 8

CIA-1 T jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček a to ve společnosti Bluesound NODE / Chord Qutest jakožto zdroje signálu a Paradigm Founder 80F. Propojeno bylo kabely Transparent Reference nebo Esprit Lumina. Ke srovnání byl primárně nižší Crayon CIA-1.

Broukavá „Looping Leaves“ Laurenta Rochellea („Polychrome Sounds from the Underground“ | 2020 | Linoleum) ukázala o hodně odhodlanější a autoritativnější basovou složku, zdánlivě zanedbatelných 12 Wattů navýšení výkonu prostě nemůže být jediným důvodem, proč je model s T na konci o pořádný kus lepší. To, jak plochoučký zesilovač dokáže podržet basové tóny v rovině a jak autoritativní důraz jim dá je opravdu dobré. Je to taková živá a šťavnatá razance, která dodá hudbě švuňk.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 9

Jakkoliv se bas zdá být maličko důraznější a byť ne přímo dominantní, tak výraznější, zněl vokál Syda Baretta v „Terrapin“ („The Madcap Laughs“ | 1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) významně zřetelněji než u základního provedení – byl jasnější i větší. Oproti CIA-1 je u CIA-1 T také patrné oddělení křísnutí plastu trsátka od samotného zvuku struny na akustické kytaře – středy jsou jednoduše pevnější, bytelnější a přítomnější. Celkově pak Crayon nabízí spíše „maso“ než audiofilskou lehkost a fokus na detail.

Cinkavý frekvenční vršek krásné jazzové nahrávky „A Baptist Beat“ (Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra | „Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649) se vyloupl v mnohem lépe strukturované podobě, zřetelnost je velmi dobrá – činely mají libou kombinaci těla, textury a energie, aniž by zněly zdůrazněně. Ale velmi znělé jsou, to rozhodně ano.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 13

CIA-1 T je pořád spíše malý přístroj s papírově nijak dramatickým výkonem, přesto dokázal Jandaliho „Koncert pro klarinet a orchestr III“ s tělesem Vienna Radio Symphony Orchestra („Concertos“ | 2022 | Cedille Records | 0735131922029) rozhýbat do poctivé šťavnatosti. Oproti základní verzi to je jako přidat dva koncové zesilovače na kanál, proměna je hodně podstatná. Je to takový ten zvuk, v němž už cítíte rezervu – ať už se tedy bere kde chce, protože přebytkem výkonu to určitě nebude. Není to nepodobný dojem jako třeba u zesilovačů Naim ze staré školy.

Vypulírovanou nahrávku „Factory Girl“ od Beoga („Live at Stockfisch Studio“ | 2010 | Stockfisch Records | 4013357405325) předá CIA-1 T s plnějším, tučným stylem, cinkavé a zvonivé vyšší frekvence jsou znělé, ovšem méně výrazné v porovnání s basovou linkou, přesto jste ve sféře opravdu dobrého hi-fi, kde čitelnost a zřetelnost už nejsou otázkou nějakých nejistot. Nasycený zvuk je spíše harmonický, než analytický, nahrávka neláká na perličky a jemnůstky, ale na pocit fyzické bohatosti.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 16

Prostor „Hot Liquorice“ Dicka Waltera („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061) byl oproti CIA-1 výrazně vzdušnější a plastičtější, celkově je solidně podaná pravolevá i předozadní osa. Celkový dojem stojí hlavně na subjektivně vnímané konkrétnosti. Přehledností a kontrolou spadá CIA-1 T do adekvátní „vyšší třídy“.

„In My Secret Life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2017 | ABC Records | HD-177) je houpavá, neuspěchaná, plynulá a temná, CIA-1 T jí umí promítnout nejen k uším, ale až do srdce, hrudníku a žaludku – jak 90 Wattů zvládne bas zhoupnout s takovou elegancí, to není jisté, ale rozhodně je to poslechově příjemné. Šťavnatá síla je snadno vstřebatelná a hudbě tohoto typu prostě sluší. Není to audiofilský styl s mnoha a mnoha detaily, Crayon svým stylem spíše připomíná nenucené anglické konstrukce.

2024 01 31 TST Crayon CIA 1T 15

Integrovaný zesilovač Crayon CIA-1 T se na první pohled téměř neliší od svého levnějšího sourozence, avšak 72 800,- Kč navíc vám krom jednoho písmenka v názvu dopřeje přístroj z prakticky úplně jiné kategorie. Rozdíl je úplně mimo rámec toho, co by 12 Wattů výkonu navrch mohlo znamenat a výrobce určitě musel udělat o dost víc změn, ač o nich nemluví. Jde o spíše stylově pojatý komponent, který ovšem ve svém štíhlém těle ukrývá třeba i solidní phono s dobrými možnostmi přizpůsobení a hlavně pocit síly, dynamiky, šťavnatosti a barevné bohatosti, která se dobře poslouchá. Je otázka, zda to i přes nezpochybnitelnou zábavnost stojí za tolik peněz, protože v této třídě už jsou k dispozici mnohé stroje se spoustou výbavy – ovšem jakožto originální komponent, který se jen tak u někoho nevidí a který i přes nijak šokující technické parametry hraje zábavně a s kontrolou, se osvědčil a je-li vaším cílem nenápadný stroj, s nímž lze s téměř anglickou nonšalancí poslouchat cokoliv a jakkoliv, tak CIA-1 T je dobrý tip.

Kč 145 600,- - základní provedení

Kč 166 900,- - včetně phono modulu

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výrazně lepší, než levnější, vizuálně téměř identický model

+ dobrá celková kontrola

+ pocit autority a pevnosti

+ nastavitelné solidní phono

+ solidně šťavnatý zvuk

ZÁPORY

- je otázka, zda bezmála šestimístný příplatek odpovídá změně kvality

- ani příplatek za phono není malý

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies