2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 1

Rakouský Pro-Ject se snaží předefinovat sortiment, který pomáhal takzvaně „dostat do světa“ – tedy dostupné vinylové sestavy. K tomu, že firma začíná přesvědčovat širokou audiofilskou veřejnost o důležitosti celkové symetrie zpracování signálu (tj. od MM přenosky přes XLR kabely až po symetrickou konstrukci své elektroniky), adekvátně tomu přebudovává své portfolio „krabiček“. Do nové generace patří i Tube Box DS3 z druhé nejvyšší série phono předzesilovačů.

Od pohledu je Tube Box DS3 typickým výrobkem z vídeňských designových kanceláří – šasi je čistě hranaté, poměrně kompaktní a industriálně jednoduché, vše podstatné je soustředěno do předního panelu a zbytek je maximálně jednoduchý.

Tedy ne že by vpředu bylo něco vysloveně výrazného. V levém dolním rohu je nenápadné modelové označení, nad ním spínací tlačítko s droboučkou stavovou diodu a v o trochu menší verzi najdete takové i na opačném kraji – tam pochopitelně slouží k nastavení parametrů. Volíte mezi variabilní a fixní zátěží (pro MC / MM) v ohmech, kapacity v pF pro jemné doladění MC přenosek (4 úrovně – 50 / 150 / 300 / 400) a samozřejmě zisk (6 možností od 40 do 65 dB). Poslední dvě tlačítka zapínají subsonický filtr a přepínají mezi RCA a XLR vstupem (skvělé je, že nastavené parametry jsou v paměti uložené pro každý vstup zvlášť, třeba máte-li dva gramofon či minimálně dvě přenosky / ramena).

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 9

V centru čela je vsazen potenciometr, umožňující pohodlnou a hlavně plynulou úpravu zatížení v rozsahu od 10 do 1 000 ohm. Kombinace všech dostupných parametrů by měla být pojistkou, že Tube Box DS3 vyhoví opravdu širokému spektru MC přenosek.

Zadní strana je skoro všemi prvky úhledně rozčleněná na pravý a levý kanál podle pravidla pravolevé symetrie, výjimkou jsou „praktické“ prvky těsně pod hranou horního krytu. Tam je zemnící kolík, 3,5 mm vstup a výstup napěťového spouštění a konektor pro připojení externího 18 V napájecího zdroje.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 2

Většinu prostoru zabírají konektory. Na každém kanále je k dispozici vstup a výstup a to jak v XLR, tak RCA podobě. Pro-Ject nicméně preferuje, abyste pro vstup použili jejich nový symetrický kabel, který jednak spojuje oba kanály do jednoho drátu a jednak má specifický konektor, umístěný přímo doprostřed plochy.

Dva kroužky na nožičkách na horní ploše potvrzují tajemství prozrazené už v názvu – jde o elektronkový předzesilovač a právě dvěma kroužky vykukují špičky použitých lampiček E88CC.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 3

Zajímavostí může být, že vnitřní obvodové řešení podle všeho navrhoval pro Tube Box DS3 Dr. Bohumil Sýkora (zesnuvší předloni). Výsledkem je předzesilovač, který na výstupu nabízí odstup signálu a šumu přes 87 dB (váženo křivkou A), celkové harmonické zkreslení pod 0,03% a přesnost RIAA kompenzace +/- 0,5 dB (20 – 20 000 Hz). Subsonický filtr odstraňuje frekvence pod 20 Hz se strmostí 18 dB / oktáva.

Fyzicky patří Tube Box DS3 mezi malá zařízení, ač na poměry Pro-Ject je naopak mezi většími. Má půdorys 20,6 x 19,4 cm (š x h) a na výšku zabírá 7 cm. Váží přitom 1,56 kg bez napájecího zdroje.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 7

Tube Box DS3 jsme měli možnost zkoušet v hlavní redakční sestavě proti Grandinote Celio (na Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR / KEF Blade One MetaVPI Scout / Jelco SA-250 / HANA ML s kabely Nordost Heimdall 2), ale také v ostravském Studiu Špalíček, kde se hrálo na Vimberg Mino, systému Musical Fidelity Nu-Vista PRE / Nu-Vista PAS a to proti Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl 2 nebo Brinkmann Edison MkII. Hrálo se na gramofonu Brinkmann Taurus s přenoskou Goldenberg Maestro. Propojeno tu bylo kabely Esprit Lumina. Na obou místech jsme tu a tam přidali také Pro-Ject Step Up Box DS3.

Bylo zajímavé, jak se Tube Box DS3 postavil k podání basy ve „Wild Man Blues“ Michela Legranda a Milese Davise („Legrand Jazz“ | 2022 | nahráno 1958 | WaxTime In Color | 950725). Není tu totiž u minulých předzesilovačů Pro-Ject výrazná stopa elektronkové vřelosti a tučnosti – naopak, Tube Box DS3 hraje spíše sušeji, utaženě a docela konkrétně. Basy mají civilní podobu, v rámci ceny solidní napětí a konkrétnost a všeobecně slušnou pevnost.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 12

Efekt „lampičkování“ nebyl znát ani na ostřejších strunách kytary Sary K. nebo jejím zpěvu v „I Can’t Stand The Rain“ („In The Groove“ | 2011 | Stockfisch Records | SFR 357.8011.1). Možná je tu trochu méně objemu, o to konkrétněji se však Tube Box DS3 projevuje. Rozlišení je slušné, charakter stále zejména civilní. Pocit čistoty i detailnosti je rozhodně odpovídající, je ale dobré neočekávat od tohoto modelu nabublanou efektní elektronkovost.

Pocit snaživé zaostřenosti byl patrný také na činelech v „It’s a Raggy Waltz“ (The Dave Brubeck Quartet | „Time Further Out“ | 2014 | nahráno 1961 | WaxTime Records | 771959). Kov je znělý, má už svůj říz a co do detailů není špatný hlavně díky tomu, že Tube Box DS3 má jaksi malou vlastní stopu – v tichu mezi tóny je na danou třídu minimum šumu, v barvách tónů zase nenajdete přidanou vřelost nebo měkkost elektronek.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 19

Spíše než plnou váhu a bohatost úderů do bubnů v „One for Joan“ Chico Hamilton Quartet a Charlese Lloyda („Drumfusion“ | 2023 | nahráno 1962 | WaxTime Records | 772338) nabízí Tube Box DS3 pevnost a snahu o konkrétnost. Za dané peníze je dynamika dobrá, míněno hlavně z pohledu rychlé a čisté prezentace, objemově zvuku je spíše méně, ale o to více udržuje Pro-Ject pocit ohraničení a ráznosti.

Práce rukou a nohou Glenna Goulda v Bachově „Aria“ („The Goldberg Variations“ | 2022 | nahráno 1955 | WaxTime In Color | 950733) byla docela dobře zřetelná, zejména proto, že Tube Box DS3 hraje celkově trochu analytičtěji a že skutečně jen docela málo šumí. Máte pocit takové úpravné, kontrolované čistoty, v dané ceně je vše prostě civilní, bez výmyslů a detailnost je plně odpovídající cenové hladině. Díky celkovému charakteru si Tube Box DS3 dovedeme dobře představit k měkčeji hrajícím přenoskám střední třídy, jejichž zvuk by mohl pěkně zkonkrétnět.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 16

Slovo „organizované“ by mohlo dobře popsat zvukový charakter, který Tube Box DS3 převedl z pohledu podání prostoru v coververzi „Hotel California“ („Akapelleando“ | 2021 | nahráno 2006 | Vocal Sampling | ESAAI0192356). Objem zvuku, velikost scény nebo celková expanzivnost jsou spíše mírnější, ne že by zvuk byl malý, ale je kompaktní. Analytičtější charakteristika pak už vlastně slušně rozsazuje jednotlivé vokály a zvuky po pravolevé ose, není to „zašmodrchané“, přehlednost je prostě solidní.

Pokud si gramofon a k němu elektronkové phono chcete pořídit proto, aby tak nějak automaticky vynikla „analogovost“ (tedy to líbezné zkreslení a měkká vřelost), Tube Box DS3 asi není lístkem na takovou cestu. Ukazuje poslušně a civilně, co je v nahrávce – třeba starší záznam „Non, Je ne regrette rien“ Édith Piaf („L’Essentiel“ | 2021 | nahráno 1946 | French Connection | 490633) je ukázaný se svými nedokonalostmi, ne přímo nekompromisně, ale bez přidaného patosu a tolerantnosti. Přesto lze hudbu poslouchat snadno a nekomplikovaně – detailů je dost, přednes je pevný, má i solidní konkrétnost a vůbec je vše „po kupě“.

2024 03 31 TST Pro Ject Tube Box DS3 13

Gramofonový předzesilovač Tube Box DS3 od Pro-Ject je šikovná, kompaktní věcička, která díky svým možnostem (z pohledu nastavení a konektivity) dobře sedne do širokého spektra systémů. A protože díky zvuku, který se nesnaží budovat krásu typickým elektronkovým harmonickým zkreslením, ba naopak se drží co nejvíce neutrálního středu a nabízí tím čistý, jasný a konkrétní pohled na vaše nahrávky. Chcete-li tedy kompaktního společníka pro svůj gramofon (zejména střední kategorie) a máte chuť slyšet skutečný, nepřikrášlovaný, ovšem na druhou stranu ani ne suchý nebo odtažitý obraz svých vinylů, tak proč ne právě s Tube Box DS3.

Kč 22 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skladný formát

+ prakticky nulová stopa po zkreslující „libozvučnosti“ elektronek

+ dobrá konektivita

+ v dané ceně solidní možnosti nastavení

ZÁPORY

- v některých kombinacích působil trochu sušeji (za což může asi ona absentující elektronková stopa)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies