2023 01 30 TST XAVIAN Aria 1

Bylo, nebylo, před více než 25 lety mladý Ital s vášní pro hudbu a techniku založil ve skromných podmínkách firmičku na výrobu reprosoustav, doslova one man show – sám vyvíjel, sám vyráběl, sám prodával. Po čtvrtstoletí snahy jsou XAVIAN a jeho ředitel Roberto Barletta nedílnou součástí nejen lokální, ale i světové hi-fi scény a výrobky této značky sbírají ocenění napříč kontinenty, což je pro vlastně malou společnost, usazenou v adaptovaném hostivickém mlýně víc než pozoruhodný úspěch. Na své stříbrné výročí si XAVIAN připravil (mimo jiné) i novou řadu Armonia, doplněnou nedávno regálovým modelem Aria.

Pojmenování Aria pak není jen jasnou muzikální referencí, ale též italským překladem slova „vzduch“, protože právě vzdušnost a lehkost projevu prý chtěla značka postavit jako hlavní pilíř zvuku řady Armonia.

Svým provedení jsou Aria maximálně klasické konzervativní reprosoustavy s ostrými hranami a kvádrovitou ozvučnicí z MDF profilů. Že jde o XAVIAN se pozná podle výtečného zpracování i volby skutečně hezkých dýh, což ostatně vždy bylo nedílnou součástí DNA značky.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 2

Aria se vyznačují pojetím v až britském stylu, na čelní panel se vešel tweeter se středobasem i tvarovaným výdechem bassreflexového otvoru. Vzadu pod elegantním černým štítkem s nezbytnými informacemi najdete jediný pár signaturních terminálů XAVIAN, jsou zato robustní a poctivě zlacené. Krycí mřížky drží na čele magneticky, ale dostanete je za příplatek.

Také Aria pokračují v nastoleném trendu používání měničů Scan-Speak pro dostupnější modely. Jde o měniče ručně párované tak, aby pracovaly v toleranci +/- 1 dB – samozřejmě ještě před finální korekcí pomocí frekvenční výhybky. Zvolené modely reproduktorů si pak firma nechává ještě na míru upravit potřebám tohoto modelu s cílem dosáhnout co nejvyšší citlivosti.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 3

Na výškách hraje měkká hedvábná kalota s nízkou hmotností a průměrem 2,6 cm, která je ručně impregnovaná, pro středy a basy je to pak kevlarový kužel o průměru 18,1 cm, jehož koš je ukrytý za elegantním rámečkem.

Vnitřní pracovní prostor 12 kg těžkých ozvučnic s výškou 44,5 cm, šířkou 22 cm a hloubkou 30 cm je tlumený trojicí komplementárních materiálů, zahrnujících bitumenové panely, rouno a pěnu. Frekvenční výhybka používá vybírané komponenty od Jantzen a Mundorf, přičemž filtr je nastavený na úroveň 2 300 Hz.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 5

XAVIAN udává kmitočtový rozsah 50 – 30 000 Hz (-3 dB), jmenovitou impedanci 8 ohm a v tomto kontextu nadprůměrnou citlivost 89 dB / 2,83 V / m.

Regálovky ARIA jsme poslouchali v showroomu výrobce, kde se hrálo primárně na Marantz PM8006, ale alternativně také na Rotel RA-1572 MKII, přičemž zdrojem signálu byl Marantz ND8006. Měli jsme možnost srovnávat krom Xavian Concerto a Concertino také třeba s Ambra Esclusiva a jinými firemními modely. Propojeno bylo základními kabely Real Cable.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 7

Basová složka Gershwinovy skladby „A Foggy Day“ v podání Charlese Minguse a jeho kapely („Pithecanthropus Erectus“ | 2002 | nahráno 1956 | Atlantic | 0081227361624) zněla velmi svěže, je to rychlý, „citlivý“ bas s velice solidní artikulací, kdy jsou jednotlivé tóny čistě oddělené. Nedočkáte se takové té hutné, mocné váhy, i když při střední hlasitosti už má hlubokotónový základ i nějaký ten fyzický švih. Objemově je bas srovnaný „do roviny“, bez převisů a efektů. Tam, kde zaznívá kontrabas v nahrávce samotný, tam cítíte, že Aria zvládají předat i vkusnou porci jeho broukavosti. Spíš než masivnost ovšem reprosoustavy nabízí pocit napětí a strukturovanosti.

Zpěv Renaty Scotto v úryvcích z Verdiho „Rigoletto“ (nahráno 1964 | Deutsche Grammophon | 437 704-2) byl lehoučký a vzdušný, tak jak slibuje samotné jméno reprosoustav. Hlas samotný má kolem sebe skutečně dost prostoru a je čistý, informativní a neutrální – různé přepojování elektroniky výrazně ovlivnilo jeho charakter. Střední pásmo všeobecně je dosti transparentní a více než samotné reprosoustavy tak slyšíte svou nahrávku a systém. Lze to jistě přičíst reálné, nejen papírově uváděné vyšší citlivosti. Navzdory dobré přesnosti a vyrovnanosti najdete ve zvuku Aria i stopu typického, elegantně plynoucího charakteru XAVIAN.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 13

Ve své nikoliv suché, ale přesto vyrovnané průzračnosti Aria odhalují vcelku jasně tvrdší naturel výšek v Rogersově „Buried Treasure“ („Eyes That See In The Dark“ | 1983 | Sanctuary Records | CMRCD608). Také zde je znát, že reprosoustavy se rozehrávají velmi snadno, tak nějak volně a rychle, což vede k pocitu otevřenosti, dobrého prokreslení a netechnické živosti. Je to svižné a lehké, přiměřeně znělé a opět vytvarované nemalou mírou podle toho, jakou elektroniku k reprosoustavám připojíte – je to další potvrzení citlivosti a transparentnosti reprosoustav. Konkrétně s Marantzem byly výšky jemnější a sladší, zatímco s Rotelem přímé a zvonivé.

Dynamika vybraných pasáží Stravinského „L’oiseau de feu“ v interpretaci Sira Simona Rattla a City of Birmingham Symphony Orchestra (2009 | nahráno 1987 | EMI | 50999 2 42754 2 2) byla podaná svižně a průbojně, spíše než ve snaze podtrhnout robustní zvuk orchestru. Cítíte rozhodně, že reprosoustavy se rozehrávají velmi ochotně a snadno. Není to fyzická síla, kterou vás Aria ohromí, ale rozhodně zaslouží respekt za to, že udrží formu i u náročné skladby, za svou kontrolovanost a schopnost slušně předat pocit dynamického gradování. Velmi lehce se pak díky citlivosti dostanou i na vyšší hlasitosti, aniž by působily přetíženě nebo příliš snaživě – vzdušnost a lehkost je jim vlastní i v této úrovni, kde mají takový atletický a napjatý přednes.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 16

Rozlišení Jarrettova cembala v „Aria, BWV 988“ z Bachových „Goldbergových variací“ (1989 | ECM | 839 622-2) bylo nenásilné, s trochu až monitorovým stylem, ač ne suše technické. Dozvuky strun tu zní nadprůměrně suverénně, pokud dbáte na všechny takové ty jemné nuance a dobré zaostření, na celkovou soustředěnost, pak jsou Aria pro vás vhodný model. Čistota a zřetelnost pak budou hlavně takové, jaké poskytne připojená elektronika – Aria jsou tvárné a transparentní, takže víc než dobře a věrohodně zobrazují co do nich pouštíte. Reprodukce jako taková má však vždy pevnost a lehkost, je to přesný a rychlý zvuk, stíhající vykreslit signál nad standard své třídy.

Prostor nahrávky v Debussyho „Sonátě pro violoncello a klavír v d moll“ (Héléne Grimaud / Sol Gabetta | „Duo“ | 2012 | Deutsche Grammophon | 479 0090) byl vysloveně krásný. Je to svobodný zvuk, posazený mezi reprosoustavami, i v blízkosti zdi se objevuje pocit jisté hloubky a je tu hlavně spousta vzduchu. Lokalizace jednotlivých tónů i celých nástrojů je nadstandardně snadná. Není to takový ten technický prostor s objekty jako holograficky vyřezanými, pořád je tu takový ten dotek organičnosti, ale orientace ve stereo bázi je bezproblémová, stejně jako se reprosoustavy nejeví prakticky směrové, můžete sedět pohodlně, stejně jako je můžete snadno umístit.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria 15

Mohutná a záměrně efektní „I See Red“ od Clannad („Greatest Hits“ | 2000 | nahráno 1983 | BMG | 07863 67878 2) byla disciplinovaná, onen wow efekt velkých, hřmotných basů i cinkavých výšek tu byl vcelku zkrocený, skladba tak působí decentněji. O to lépe je ale čitelná, než kdyby se Aria přehltily její masivností. Skvělé pak je, že i lehounké doteky na triangl tu nezapadnou v ostatních zvucích a jsou slyšitelné snáze a jasněji, než je obvyklé i u dražších reprosoustav, aniž by ovšem působily zdůrazněně. I toto je velkou výhodou citlivých reprosoustav. Hudba pak plyne celistvě a s lehkostí obláčků na nebi, prostě se příjemně poslouchá, nemá žádná cingrlátka a ozdůbky, je kultivovaná, bezstarostná a zároveň věrná.

XAVIAN říká, že řada Armonia představuje nový zvukový standard firmy a je pravdou, že zní jinak, než řady, na něž jsme byli zvyklí v předchozí dekádě, jakkoliv i v těchto modelech (samozřejmě včetně regálovky Aria) cítíte dotek laskavé hudebnosti, pro kterou je značka oblíbená. Aria je zdánlivě jednoduše, až trochu britsky pojatá reprosoustava s charakteristicky kvalitním zpracováním a dobře sladěným osazením, s velmi nízkým zkreslením a čistým, živým, rychlým zvukem, který ochotně ukazuje charakter elektroniky a nahrávek, zatímco sám se drží zpátky. Pokud hledáte disciplinovaný, přesný a přitom kultivovaný „skoro-monitor“, XAVIAN Aria v sobě mají velmi atraktivní potenciál.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberec, závěsy, několik na míru vyrobených akustických panelů,…) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Aria vykazují v zásadě ukázněnou, vyrovnanou frekvenční charakteristiku, která s ohledem na projev výšek nahrává spíše umístění souběžně se zadní stěnou. První energii je pak vidět již v oblasti kolem 40 Hz, tedy níže, než je definovaný rozsah. Bas je zarovnaný se zbytkem pásma, bude tedy případně i vhodné posadit je skutečně blízko stěn.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m9

Waterfall

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Naladění bassreflexu je položené na úroveň cca 45 Hz, impedance se nikde nepropadá pod úroveň 6 ohm a její průběh je poklidný, nenáročný pro zesilovač. Na 450 Hz je vidět nepatrný záchvěv rezonance, ovšem bez síly, která by mohla jakkoliv ovlivnit reprodukci. Též elektrická fáze se drží velmi dobrých mravů a Aria tak budou lehkými partnery pro zesilovač.

2023 01 30 TST XAVIAN Aria m14

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 59 023,- - základní provedení zebrano / rosewood / třešeň / ořech / dub

Kč 71 023,- - provedení vysoký černý nebo bílý lesk

Kč 2 990,- - volitelné krycí mřížky

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skutečně velmi živá, rychlá a vzdušná reprodukce

+ pěkné zpracování

+ velmi dobrá transparentnost – různé sestavy zní zřetelně jinak

+ reálná vysoká citlivost a snadné rozehrávání

ZÁPORY

- pokud chcete vydatnější bas, je třeba postavit bedny ke zdi, případně doladit elektronikou

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: XAVIAN | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies