Métronome referenční streamer

2018 05 31 TST Marantz ND8006 1

Řada 8006 od jednoho z nejtradičnějších jmen audio byznysu - původně americké, dnes japonské značky Marantz - je jedním z nejnovějších přírůstků do katalogu. V této řadě je krom integrovaného zesilovače k dispozici "univerzální zdroj" ND8006, kombinující klasický CD přehrávač s širokými možnostmi, které se otevírají ve světě streamování.

Idea spojení sice stále rozšířeného, ale (velmi) pozvolna odeznívajícího kotoučku s obvody určenými pro lov jedniček a nul v domácí i celosvětové síti je v maximálním souladu s aktuálními trendy. Jednak se dnes valná část posluchačů minimálně tu a tam uchýlí do komfortu digitálních toků, kde je všechno na dosah ruky, jednak trend prodejů svědčí o tom, že už během životnosti tohoto přístroje bude stream i v této střední třídě důležitým prvkem i pro náročné posluchače.

Na první pohled je ND8006 klasickým Marantzem - běžně velké tělo s šířkou 44 cm, hloubkou 34,1 cm a výškou 10,6 cm a váhou 8 kg nese ty nejklasičtější firemní tvary, tedy hlavně charakteristické rozdělení do tří částí, z nichž obě krajní jsou mírně zaoblené. Všechny důležité prvky až na spínací tlačítko jsou umístěny v prostřední části. Dominuje velký displej s dobře čitelnými znaky, ale nečekejte barvy a třeba obrázky obalů - je to stále spíše displej z CD přehrávače, informující decentně a stručně (byť dostatečně).

2018 05 31 TST Marantz ND8006 2

Nad displejem se nachází kryt dvířek mechaniky, jejíž šuplík je vlastně běžný a ničím nepřekvapivý, chod mechaniky samotné je "v pohodě". Po obou stranách jsou do kruhu uspořádané ovládací prvky - vpravo ty pro ovládání reprodukce, vlevo ty pro procházení nastavení a dalších nabídek přístroje. Pod levým prvkem se nachází dvě maličká tlačítka, jedním se přepínají vstupy, druhé slouží pro skok vzad v nabídkách. Na stejné straně je ještě USB port pro rychlé připojení datových pamětí s hudbou. V pravé části je 6,3 mm výstup na sluchátka s vlastním potenciometrem.

Osazení zadní strany je jednoduché - signál dovnitř proudí (krom mechaniky, pochopitelně) přes dva optické vstupy, jeden vstup koaxiální a také po asynchronním USB typu B pro spojení s počítačem. Streaming se otevírá buď přes klasický ethernetový kabel nebo dvojici antének umístěných po stranách - těmi se připojíte jak k Wi-Fi, tak k bluetooth zdrojům.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 3

Signál ven lze dostat jak analogově, tak digitálně. Digitálně to umí přístroj přes koax nebo optiku, analogově přes jeden z párů analogových cinchů. Dvě sady tu jsou z dobrého důvodu - robustnější cinche patří linkovému výstupu, ty klasičtější pak výstupu variabilnímu. Konektivitu doplňují "technické" konektory - 3,5 mm spouštěcí port, RS232 pro systémy chytrého řízení nebo vstupní a výstupní cinch oranžové barvy, sloužící pro signály dálkového ovládání.

Vnitřní streamovací modul podporuje jak klasické domácí protokoly pro streaming z NAS (pro PCM i DSD soubory a to včetně přehrávání bez mezer), podporuje AirPlay, ale také služby Tune-In pro internetová rádia, Spotify Connect a TIDAL. Je tu také integrovaný modul systému HEOS pro snadnou stavbu multiroom systémů.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 4

Mechanika JTL-101Y umí přečíst klasické kompaktní disky, bohužel SACD mechanika osazena není. Po galvanicky izolovaném USB portu zvládá ND8006 jak PCM signál, tak protokolem DoP i jednobitový DSD stream až do rozlišení 11,2 MHz.

Základem napájení je toroidní transformátor, v obvodech se používají diskrétní firemní moduly HDAM a HDAM SA2 s proudovou zpětnou vazbou, druhý zmíněný má na starosti i sluchátkový výstup.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 5

Převod digitálního signálu na analogový obstarává čip ESS ES9016 s technologií HyperStream, možností volby digitálních filtrů a dvěma krystalovými oscilátory pro obě základní frekvenční hodnoty. Pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz, nabízí dynamický rozsah slušných 100 dB a celkové harmonické zkreslení pod úrovní 0,00002%.

Marantz ND8006 jsme měli možnost poslouchat ve vícero sestavách - zdaleka nejmuzikálnější to byla ta s PM8006 a Xavian Accorda, zkoušeli jsme pak ale samozřejmě všechny redakční kombinace, tedy nasadit ND8006 k Norma Revo IPA-140 místo OPPO UDP-205, místo Cambridge CXC ke Cambridge CXA80 nebo třeba místo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII či Teac NT-503 k Naim Nait XS / FlatCap XS / NAP 250. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla nebo Fischer&Fischer SN-70. Více o kabeláž, filtrech a dalším příslušenství se více dozvíte v pravém sloupci -->.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 6

Houpavou basovou linku v "The Hunter Gets Captured by the Game" od Massive Attack ("Batman Forever" | 1995 | Altantic | 7567-82759-2) zvládl přehrávač s decentní spořádaností, ne mohutný či robustní, ale spíše s na čistotu, na přiměřenost objemnost a na barevnost a pěknou tonalitu zaměřenou klidností. Basy nesou stopu jisté hebkosti, jsou trochu měkčí, ale až trochu tekuté a příjemně poddajné.

Zejména kombinace s PM8006 pak umocní i na středech "do pěkna" mírně posunutou tonalitu přístroje; třeba vokál Diany Krall ve "Walk on by" ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256) byl opravdu podmanivě jemný, něžný a vřelý, zároveň ale velmi decentně čitelný, přirozeně a klidně se linul s křehkostí a barevností, které byste se možná ani nenadáli. Je to spíše takový jemně audiofilský zvuk, který se neřítí kupředu, ale nabízí zajímavou porci intimity a křehkosti.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 7

Také na výškách se ND8006 projevuje spíše decentněji a jemněji, i tady je cítit maličko hladší dotek, nicméně to neznamená, že by třeba činel v "Indigo Dreamscapes" od DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities Live..." | 1993 | Jazz Door | JD1521/52) byl ochuzený o vkusnou porci detailů, přehrávač vám je jen nenutí, nechává je vyplout přirozeně na světlo svým poklidným způsobem. Celková znělost nebo barva kovu je ale rozhodně dobrá.

Ve Straussově "Radeckého pochodu" ("Dynamic Experience Classics Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS6111139) bylo cítit, že ND8006 se nesnaží vybuchovat, tlačit na pilu nebo nabízet mocný a razantní zvuk, mnohem spíše i tady funguje decentní dynamika, která ale vychází velmi samozřejmě, velmi klidně, plynule a jaksi organicky, takže vám zvuk sice možná nerozevlaje nohavice, ale žije, pulzuje a dýchá, když přijde úder to kotlů, máte ten správný pocit vzedmutí zvuku, ale spíše než úder traverzou je to rána ručkou v sametové rukavici.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 8

Ona nekomplikovaná plynulost působí příjemně taktéž v "Puer natus est nobis" od Benediktýnů z kláštera Santo Domingo de Silos ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725). Detailů je dost, přehrávač umí již nenásilně oddělit vícehlasný sborový zpěv na jednotlivé proudy hlasů, stejně jako vnímáte živé odrazy nahrávacího chrámového prostoru, celé to nicméně působí propojeně, jako jeden veliký (a dobře přehledný a organizovaný) celek.

V Mingusově "Flamingo" ("Tijuana Moods" | 2000 | BMG France | 74321749992) bylo cítit, že co do podání prostoru funguje ND8006 (poměrně výrazně) nejlépe ve spojení se svým předpokládaným partnerem, zesilovačem PM8006. Právě ta kombinace totiž dokáže vnést do zvuku spoustu vzduchu, celá scéna se pak zdá poměrně nadýchaná, ale objemná, široká a hluboká, tak nějak nenásilně se vznášející v prostoru, v němž však zároveň není problém určit polohu jednotlivých instrumentů, které se nepřekrývají a mají kolem sebe dost prostoru, i když jejich kontury jsou spíše jemnější a měkčí, nikoliv holograficky vysochané. ND8006 nicméně nabízí takový ten organický celek, homogenní a přitom už dobře přehledný.

2018 05 31 TST Marantz ND8006 9

Ani trochu řízněji zaznamenaná "The Queen and the Soldier" od Suzanne Vega ("Tried and true - The Best of" | 1998 | A&M | 540 945-2) neměla v podání ND8006 žádné nepříjemné hrany, i tady se chová přehrávač velmi kultivovaně, jemně a i když hudba nemá takový ten velmi energický drajv, vynahrazuje to plynulostí, pohodou a ve správné kombinaci také často neslýchanou porcí muzikálnosti. Všechno to tak nenásilně sedí a provází vás hudbou, která se velmi, velmi snadno poslouchá.

Přehrávač Marantz ND8006 byl pro nás velice milým společníkem, byť je trochu citlivý na tu správnou kombinaci (respektive férově funguje všude, ale to muzikální kouzlo se probouzí zejména s PM8006). Moc se nám líbí, že za ještě zaplatitelnou cenu dostanete jak přehrávač kotoučků (byť s mírným posmutněním nad absencí SACD), tak přehrávač síťových streamů. ND8006 je skvělým příkladem toho, jak by univerzální stroj dané cenové třídy měl vypadat a fungovat, nenarazíte u něj na žádnou překážku na cestě za hudbou a pokud se vám podaří seskládat vhodnou kombinaci, všechno zapadne a k vám se bude linout krásně barevný, klidný a hlavně obrovsky muzikální zvuk, který je čistá radost poslouchat.

Kč 30 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělý univerzální zdroj za férové peníze

+ nesmírně muzikální přednes

+ hladký, lehký zvuk

ZÁPORY

- nesedí samostatně do úplně každé kombinace

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies