HIFIStyl

2018 02 21 TST Xavian Accorda 1

Hostivice kousek západně od Prahy jsou domovem značky Xavian, která za 21 let své historie rozkvetla od odvážné suterénní one-man show svého italského zakladatele Roberta Barletty až do dnešní podoby prémiové manufaktury, která i na dostupných reprosoustavách ukazuje ve světě audio techniky výjimečnou kvalitu práce se dřevem. Jako jedna z mála značek se Xavian ale pustil i do výroby vlastních měničů a vůbec takříkajíc dělají věci pořádně.

Nejaktuálnějším přírůstkem do firemní nabídky je půl roku vyvíjený sloupek s libozvučným italským jménem Accorda, který je zařazený do série Dolce Musica, pojaté jako to nejklasičtější ze světa reprosoustav. Charakteristické jsou pravidelné pravoúhlé tvary a klasické pojetí, stejně jako nabídka povrchových provedení jak v klasické dřevěné dýze (tmavé nebo světlé), tak v lakovaném hladkém provedení (černé, bílé a "kovově" šedé).

2018 02 21 TST Xavian Accorda 2

Accorda jsou (nejen) vizuálně robustnější variací na stávající sloupek Deliziosa. S výškou rovných 100 cm, šířkou 21 cm a hloubkou 28 cm váží už dosti důvěryhodných 27 kg; za nemalou hmotností stojí krom stěn bytelné tloušťky 2,1 cm také trojice vnitřních vzpěr, extra výztuha čelní desky u každého reproduktoru nebo třeba šikmá vkládaná příčka ve spodní části, která jednak zabraňuje vzniku stojatého vlnění, jednak díky ní vzniká komora, kterou Xavian ve výrobě vyplňuje několika kilogramy písku nejen pro lepší stabilitu. Je dobré říct, že Accorda jsou velmi citlivá na to, na čem stojí - máte-li měkčí podlahu, hroty (které najdete v balení) nebo něco jako žulová deska jsou nezbytností, jinak hrozí riziko "rozměknutí" basu.

2,5 pásmová Accorda jsou postavena v koncepci "vše vpředu", díky čemuž na zadní stěně najdete pouze (tedy vyjme informativní nálepky s typovým označením) dva klasické kovové otvory reproterminálů, takže jedinou možnou konektivitu nabízí banánky (základní dostanete v balení), jejichž kontakty tak projdou přímo do výhybky.

2018 02 21 TST Xavian Accorda 3

O nejvyšší tóny se stará měkká hedvábná kalota s impregnací a průměrem 2,6 cm. Reproduktor používá silné magnety a energie ze zadní strany membrány se ztrácí v uzavřené pracovní komoře. Jako u všech modelů, i v Accorda najdete reproduktory vyráběné v Itálii podle návrhu Xavianu a přímo pro Xavian jako AudioBarletta.

Pod vysokotónovou kopulkou najdete dvojici identických kónických membrán o průměru solidních 18 cm. Polypropylenová membrána má papírový vrchlík a sedí v litém koši, závěs má méně tradiční podobu - místo velké vlnky je tu dvojice tužších a menších závěsů, které omezují interferenci s přímým vyzařováním membrány.

2018 02 21 TST Xavian Accorda 4

Konstrukci skříně jsme již popsali, důležité je ještě zmínit velmi bohaté zatlumení jednak bitumenem, jednak dalšími materiály. Rozmístění tlumících prvků je tak složité, že jej lze realizovat jen ručně, což má ale příznivý vliv na jeho funkčnost. Zajímavé je i provedení bassreflexu - jde o pro Xavian běžný hliníkový nátrubek, vepředu i vzadu je zakončený difuzorem s pečlivým zakulacením lakovaného MDF prvku. Toto zakulacení i zvolený materiál výrazně omezují turbulenci v porovnání s klasickým ostrým zakončením portu.

Výhybka využívá paralelní zapojení, osazená je mimo jiné i velmi dobrými kondenzátory Mundorf, které v dané třídě nepoužívá mnoho výrobců.

2018 02 21 TST Xavian Accorda 5

Výrobce udává velmi solidní pracovní rozsah 40 - 20 000 Hz (-3 dB), přechodovou frekvenci na úrovni 2 600 Hz a přátelsky nízkou impedanci 4 ohmy. Ta v kombinaci 91 dB / 2,83 V / m předurčuje Accorda jako univerzální a snadno rozehratelné reprosoustavy pro širokou paletu elektroniky.

Xavian Accorda jsme poslouchali jak v obou redakčních místnostech na všech třech sestavách, tak v poslechové místnosti Xavian. Hráli jsme primárně na OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140 s kabeláží Nordost Heimdall 2, ale také na setu Norma - IPA-140, IPA-70B a CDP-1R, také jsme hráli na Marantz PM8006 + ND8006 (což je o míli nejmuzikálnější kombinaci a výtečné doporučení pro Accorda), to vše na signálových i reproduktorových kabelech Xavian, případně Sroll Purity Kapton. Zkoušeli jsme také Grandinote Shinai, Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250 s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo třeba Cambridge CXA80 / CXC. Do cesty se ale přimíchalo v podstatě vše co najdete v redakčních sestavách v pravém sloupci i několik dalších věcí, porovnávali jsme s Harbeth Monitor 30, Xavian Perla, Xavian Orfeo nebo Fischer&Fischer SN-70.

2018 02 21 TST Xavian Accorda 6

Když svou kombinaci elektroniky a klasických elektrických nástrojů spustili Massive Attack v "The Hunter Gets Captured by the Game" ("Batman Forever soundtrack" | 1995 | Atlantic | 7567-82759-29), bylo cítit, s jakou chutí, vášní a energií se stále ještě kompaktní sloupky odvažují do hlubokých sfér. Bas klade důraz na audiofilskou decentnost, tedy hlavně jasné kontury a přirozenou probarvenost, neoslňuje suše technickým důrazem pneumatického kladiva, ale přesto je bohatý, velký a razantní víc, než byste čekali a díky tomu je zvuk objemný, poctivě hutný a basová linka má tu správnou porci "temné hmotnosti". Je tu cítit velice dobrá kontrola a snadná reakce reproduktorů až dolů ke 40 Hz a možná i hlouběji bez pocitu úbytku energie. Pokud stojí ozvučnice na hrotech / nožkách / kamenném podkladu, pak je to utažený a snadno čitelný bas - za 60 000,- Kč vysloveně skvělý, nepřehnaný ani poblíž zdi.

Všechny modely Xavian, zejména pak od počátku používání vlastních měničů AudioBarletta, se vyznačují na svou třídu nadstandardní transparentností středů a přirozenou lehkostí zejména v podání hlasů. Pro Accorda to platí ale ještě víc - možná jsou o maličko tenčí než modely řady Natura, ale ta čistota a detailnost, s níž zahrály hlas Diany Krall ve "Walk on by" ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256), ta byla tedy opravdu odzbrojující. Reprosoustavy mají ten high-endový styl, v němž už vlastně neposloucháte bedny, ale jen hudbu samou. Vokál byl usazený pevně v prostředku, vepředu přes nástrojovými linkami, byl větší než jste asi zvyklí, byl poklidně dospělý, jednoduše parádně přirozený - hlas byl prostě hlas, lidský, hebký, díky velmi nadstandardní detailnosti Accorda skvěle prokreslený a živoucí, přímo překypující chutí vyrazit do poslechové místnosti a přitom všem bez pocitu nucenosti. Jako kdyby prostě vše "klouzalo", jako kdyby signálu nic nestálo v cestě - výsledný dojem je návykově "normální", vůbec nevnímáte reprosoustavy samé.

2018 02 21 TST Xavian Accorda 7

Nejvyšší tóny činelů či vibrafonu a dalších perkusí v "Indigo Dreamscapes" od DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities Live..." | 1993 | Jazz Door | JD1251/52) měli o krapet více energie než jinak pocitově téměř ideálně "rovný" zbytek pásma, přesto máte pocit, že vše zaklapává tam kam má s nebývalou snadností a přirozeností. Činel má pěkné tělo, šum metliček má jasnou strukturu, objem není úplně dominantní, ale je výrazný a tudíž ani lehounké doteky štětečku nezapadnou v pozadí - přes vší energii ale není zvuk (ještě) nacinkaný, byť konec pásma energií nešetří. Důležitější je, že na svou třídu nabízí Accorda fantasticky přesvědčivou a uvěřitelnou tonalitu - jsou velmi neutrální a kov činelu je snadno rozpoznatelný, protože takhle prostě zní činel. A i tady je patrná celková lehkost a chuť hrát bez pocitu jakéhokoliv tlumení energie cestou k vašemu uchu.

V kontextu své kategorie a chce se říct třeba i v kontextu tříd "do sta" nabízí Accorda pocit velké dynamiky - zejména za tím stojí ta ochota hrát, ochota reagovat na sebemenší podnět od zesilovače a zjevně efektivně nakládat s výkonem zesilovače, který pro opravdu živé rozehrání nemusí být nijak omračující. Ani téměř bez komprese nahraný Straussův "Radeckého pochod" ("Dynamic Experience Classics Vol. 1" | 2014 | STS | STS6111139) nevykazoval nějaké obtíže, Accorda jdou za signálem až hladově. Není to zvuk, který by vám shodil na hlavu strop, ale přesná, kontrolovaný a úderná podání dynamických špiček, více než dostatečná jistota od nejhlubších tónů napříč celým pásmem a audiofilsky poklidná pevnost vás nechají vychutnat si sebejistý přednes s rozhodně nadstandardní makrodynamikou, která dává přednost autoritě a čistotě před nějakými rozmáchlými efekty. Je to opět jaksi bez příkras "normální" či nehezky technicky řešeno "neutrální".

2018 02 21 TST Xavian Accorda 8

Pustíte-li si sbor benediktýnů z kláštera Santo Domingo de Silos zpívající "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725), objevíte, že Accorda mají toho správného high-endového ducha v tom, že srozumitelnost hlasů je již snadná, nemusíte se snažit, abyste cítili, že zpívá vícero různých hlasů s vlastním charakterem, abyste slyšeli dost jemných zašustění kutny nebo papíru, abyste slyšeli nádechy a vnímali ozvěny velkého netlumeného prostoru. Není to analytický monitor, ale přesto ta - opět se chce říci velmi audiofilská - celková čistota a transparentnost pasují Accorda mezi to nejlepší, nejsnáze čitelné a nejlépe artikulované, co si v lize "do sta" můžete koupit. Není to hon za detailem, některá konkurence umí více zdůraznit a vytáhnout jednotlivosti, ale uměřená, přirozená komplexnost s onou chutí hrát vytváří příjemně organickou kombinaci, v níž vlastně nic neschází.

Podobně kultivované a přirozené, pozornost na techniku nijak nepoutající podání mají Accorda i z pohledu prezentace hudební scény - nejcharakterističtější dojem, který jsme při poslechu Mingusovy skladby "Flamingo" ("Tijuana Moods" | 2000 | BMG France | 74321749992) měli, byla schopnost reprosoustav zmizet. Potřebují k tomu, pravda, stát na pevné podložce a půl metru až metr odstupu od zadní stěny je spolku s lehoučkým vtočením rozhodně doporučeníhodným opatřením, ale pak to prostě funguje. Hudba nemá prakticky žádnou vnímatelnou vazbu na korpusy reprosoustav, máte pocit spojitosti a jasné lokalizace v pravolevém směru, kdy šířku definují osy měničů a vnímáte dokonce i předozadní lokalizaci nástrojů, kolem kterých je prostor a mají snadno čitelné kontury i proporce blízké realitě. Prostě opět - je to hudba, bez brzd a bez pocitu, že by vám něco scházelo, už je to tak klidně a pohodově poskládané, už to tak snadno zapadá všechno do sebe, že nic neřešíte - zejména plasticita ve středním pásmu je za dané peníze prostě super.

2018 02 21 TST Xavian Accorda 9

"The Queen and the soldier" od Suzanne Vega ("Tried and True - The Best of" | 1998 | A&M | 540 945-2) jasně ukázala na audiofilský charakter modelu Accorda. Reprosoustavy kladou důraz na celkovou srozumitelnost a transparentnost, drží se přirozenosti v objemu i tonalitě, netlačí na pilu, ale díky nebývalé snadnosti, s níž se rozehrávají, hudba proudí nenásilně do prostoru. Až organickým způsobem, chce se říct, s takovým tím jasným pocitem, že drnkající struna je kovová, že za ní rezonuje vzduch ve dřevěném těle kytary a že zpěvačka umí syknout, ale přitom to není prezentované jakkoliv za uši tahajícím způsobem. Naopak velmi snadno a již čitelně i s dotykem basů hrají Accorda už při doslova šeptavé hlasitosti, stejně snadno a neúnavně ale vydrží až do hlasitostí, které byste dlouhodobě neměli využívat ani kvůli sousedům, ani kvůli svým uším.

Nové sloupky Xavian Accorda možná patří do vstupní série Dolce Musica, ale míří svým talentem velmi vysoko. Je z nich každým coulem totiž cítit dobrý návrh - všechno do sebe jednoduše a přirozeně zapadá. Funguje vizuální podobu s tradičně výtečným zpracováním, fungují proporce kombinující pocit robustnosti a skladnost, funguje vizuální jednoduchost zepředu i zezadu, funguje vlastně již pěkně plnokrevný frekvenční rozsah a nic nevadí lehce energičtější výšky, funguje to prostě jako celek tak strašně dobře, že ani nevnímáte, že posloucháte reprosoustavy. Je to tak harmonické a smysluplné (a zejména se sestavou Marantz série 8006 také nádherně zpěvné), že vám Accorda umožní poslouchat libovolnou hudbu libovolně nahlas a to je právě "TO ONO" - to je to, proč chcete poslouchat, to kouzlo, kdy reprosoustavy fungují ne jako technický prostředek, ale jako přenašeč emocí.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 02 21 TST Xavian Accorda m1

Naměřené hodnoty v praxi dobře korespondují s vnímaným - reprosoustavy v pohodě uslyšíte i pod deklarovanými 40 Hz, od 40 do cca 300 Hz je bas o pár decibel silnější, ale bez výkyvů. Pásmo od 500 do 10 000 Hz je pak naprosto excelentně vyrovnané, nezasluhující jedinou výtku. Výšky mají zřetelný peak na 15 kHz, stojící za dojmem bohatého a živého vyššího konce spektra a přidaná energie při poslechu z běžné cca dvoumetrové vzdálenosti zajistí, že nejvyšší tóny "dohrají" až k vám. Ve frekvenční odezvě najdete mírný propad na úrovni 400 Hz, který se objevil ve všech testovaných místnostech, ale nezdá se, že by tím vokály či nástroje trpěly co do čitelnosti nebo energie.

2018 02 21 TST Xavian Accorda m2

Průběh impedanční křivky (červená) je velmi poklidný, o bohatém vnitřním tlumení svědčí spíše jen naznačený peak na 20 Hz, bassreflex se zdá být naladěný na 35 Hz. Impedance i přes udávanou impedanci 4 ohmy tuto hodnotu jen "líže", nemusíte se tedy bát jakýchkoliv přehnaných nároků na stabilitu elektroniky. Stejně tak tu není jediná stopa po nějaké nespojitosti, která by prozrazovala vibrace kabinetu - je to zjevně velmi korektně a dobře navržená reprosoustava. Ani elektrická fáze (černá) nevykazuje nic, co by mělo indikovat nepřiměřenou zátěž - naopak se zdá, že Accorda budou velmi snadnými partnery a univerzálně je rozehrajete skutečně čímkoliv.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 60 018,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá transparentnost - zejména na středech

+ velký a přitom dobře artikulovaný bas

+ vyrovnaný, organizovaný, na danou třídu bezchybný přednes

+ solidní dynamika i s běžnou elektronikou

+ velmi audiofilský, přirozený a neutrální hudební zážitek

ZÁPORY

- potřebují pro pevný zvuk hroty nebo třeba žulovou podložku

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: XAVIAN | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies