2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 1

Jihoanglická značka Dynamique Audio je vlastně jednomužnou manufakturou, Daniel Hassany stojí jak za vývojem, tak za obchodní činností, tak ale i za samotnou fyzickou výrobou kabelů pod tímto jménem. Ve své nabídce má velice široké spektrum kabeláže a to od vysloveně dostupné (a mimochodem v rámci ceny téměř bezkonkurenční) řady Horizon 2 až po šťavnatými cenovkami opatřenou sérii Apex, kde za každý metr kabelu zaplatíte přes 130 000,- Kč.

Celkově je ale politikou Dynamique Audio zjevně zůstat nohama na zemi a v kontextu mnohých dnešních konkurentů jsou výrobky této firmy vlastně velmi dobře zaplatitelné. Po Horizon 2, která už v redakci zůstala jako reference dostupného, se u nás objevilo také několik kabelů z prostřední modelové řady Shadow 2. „Prostřední“ je nicméně trochu vágní označení, u některých typů kabelů je dostupných řad šest, někde tři, někde dvě…

Analogový signálový kabel

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 4

Společnými konstrukčními principy řady Shadow 2 je použití stříbra – ať už v čisté podobě, nebo v podobě postříbřené mědi. Analogové interkonekty, ať už ty zakončené RCA nebo ty zakončené XLR konektory (konektory jsou velmi solidní a jsou vyráběné na míru přímo pro kabely Dynamique Audio s ohledem na co nejmenší množství použité hmoty), využívají vodič s pevným jádrem z čistého stříbra. Konkrétně ze stříbra čistoty 99,99%, průřez každého ze šesti vodičů je 0,21 mm2. Vodiče jsou organizované do spirály, výrobce pak hovoří o trojité symetrii. Kolem vodičů je teflonové dielektrikum, od samotných drátů ho ještě odděluje vrstva vzduchu.

Pozorný čtenář si patrně všiml, že nikde není ani slovo o stínění – Dynamique Audio jsou prý proti použití metalického stínění na kabelech, protože dle jejich vlastních testů je efektivnějším řešením správná geometrie vodičů, díky níž jsou dostatečně odolné proti vniknutí elektromagnetického rušení. Díky tomu kabely nemají stínící vrstvu, která by přidávala na kapacitě a – jak říká výrobce – mohla být zdrojem více problémů než řešení při špatném zapojení.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 7

Kabel sám je dobře ohebný, okrášlený elegantním tmavým opletem, dominantním prvkem je kovový velký blok, tlumící rezonanční filtr, charakteristický detail kabelů Dynamique Audio. Krom bavlny kolem samotných vodičů je tu právě tento váleček, mající za úkol potlačení mikrofonního efektu. Součástí je ale také materiál, který pohlcuje elektromagnetické záření, čímž pádem se z tohoto prvku stává filtr jak mechanický, tak elektrický.

Napájecí kabel

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 9

Také napájecí kabel této řady se drží jednotného tmavého vzhledu, zůstává úzký, designově elegantní a ohebný. Na to, že nejde o „hadici“, je možná nečekané, že do něj výrobce dokázal vtěsnat plnou desítku různých vodičů – jde o kombinované typy, jak materiálově, tak průřezově.

Je tu jeden pár čistě stříbrných (99,99%) vodičů s pevným jádrem s průřezem 0,52 mm2, jeden pár z postříbřené mědi čistoty 99,99999%, opět s pevným jádrem a o průřezu 0,82 mm2, další pár vodičů je z postříbřené mědi čistoty 99,99999%, tentokrát ale sestavený z mnoha tenkých vláken o celkovém průřezu 0,4 mm2 a k tomu je tu ještě jeden vodič průřezu 1,3 mm2 (opět stříbřená měď výše zmíněné čistoty), sloužící jako zemnění. K tomu jsou ještě tři blíže nespecifikované vodiče, u nichž se dozvíte pouze o průřezu 1,3 mm2 (to pro jeden z nich) a 2,6 mm2 (to pro zbylé dva). Různorodé vodiče mají za úkol dle vyjádření firmy poskytnout co nejnižší zkreslení.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 11

Poměrně složitá a netypická konstrukce opět zahrnuje blok mechanicko-elektrického filtru, stejně jako lehké koncovky, opět vyráběné na zakázku. V koncovkách se na kontaktech používá pozlacená měď.

Vodiče jsou i v napájecím kabelu vedeny dle spirálovité geometrie, obalené teflonovou izolací s velikou vzduchovou mezerou, což je v praxi elektricky ideální řešení.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 12

Reproduktorový kabel

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 13

Také reproduktorový kabel je prakticky identicky pojatý, stále jde o relativně tenké, ohebné a praktické kabely celkově elegantního vzhledu. Technologicky se vlastně dost podobá výše popisovanému napájecímu kabelu.

Jsou tu dva vodiče průřezu 1,3 mm2 a dva vodiče průřezu 0,8 mm2, všechny jsou z postříbřené mědi čistoty 99,99999% a mají pevné jádro. Doplňuje je ještě dvojice vodičů o průřezu 0,5 mm2, ty jsou ale z čistého stříbra (99,99%), stále ale s plným jádrem.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 16

Dielektrikum je tradiční teflon se vzduchovou mezerou, vodiče jsou stočené do „symetrické spirály“ (opět se tak výrobce vyhýbá použití klasického stínění). Také v tomto kabelu je použitá technologie kombinující různorodé průřezy pro dosažení nižšího zkreslení a také se tu používají bloky sloužící jako tlumící prvek po stránce mechanické i elektrické. Tentokrát ale nejde o čistě kovové prvky, nýbrž o pouzdra, které kombinujíc kov s velkým množstvím uhlíkového vlákna.

Zakončení kabelů je možné buď banánkem (zlacený fosforový bronz) nebo vidličkou (zlacená měď), oba konektory jsou opět z dílny Dynamique Audio.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 2

Kabeláž Dynamique Audio jsme poslouchali vždy jako celek, měnili jsme za Nordost Heimdall 2 (u Métronome DSC1 / Norma Revo IPA-140 / Xavian Quarta), Nordost Red Dawn (Teac NT-503 / Grandinote Shinai / Fischer & Fischer SN-70), Dynamique Audio Horizon 2 (Cambridge CXC / Teac NT-503 / Cambridge CXA81 / Fischer & Fischer SN-70) nebo za kombinaci vodičů ZenSati Authentica a Cable4 Superblack (u Emotiva ERC-4 / Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2 / KEF LS50 Meta / GoldenEar Super Sub X). Více o sestavách najdete v pravém sloupečku -->.

Kabeláž Shadow 2 měla v každé sestavě poměrně konstantní (a ne úplně neutrální) charakter, na kontrabasu v „Upojenie“ ze stejnojmenné desky Anny Marie Jopek a Pata Methenyho („Upojenie“ | 2008 | Nonesuch | 7559-79909-8) bylo cítit, jak kabel dodává nástroji na odvážnosti, je to robustní bas, pěkně kulatý, snad až lehoulince dominantní a zřetelný mocný. Cítíte už opravdu velkou část těla nástroje, ta váha a plnost (v objemu i barvě) je velmi příjemně poslouchatelná. K tomu přispívá i to, že zapojení kompletní kabeláže Shadow 2 z hudby jaksi povytáhne celkovou příjemnost a vřelost.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 3

Neznamená to ovšem, že by kabely Shadow 2 byly prvoplánově zabarvující – poměrně řízná, respektive velmi přímočará, ale kvalitní nahrávka „So far so good“ od Caroly („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2) ukázala, že Dynamique Audio nijak „nestírá“ až agresivní sykavky a hraniční „syčivost“ nahrávky. Také ale díky tomu vynikne celkový drajv a energičnost nahrávky, hudba má šťávu, má fyzickou ráznost a je to intenzivní, nebojácný zvuk. Lehce teplejší tonalita tu nijak nebrání vyniknout celkové dravosti, všechno hezky „zařezává“ a reprodukce prostě šlape.

Jadrnost kombinovaná s lehce sladším stylem nepolevuje ani na nejvyšším konci frekvenčního spektra, kupříkladu cinkání činelu v „Caravan“ Dukea Ellingtona („Money Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7423 5 38227 2 9) bylo skvěle úderné a rázné, pořád tu ale zůstává ta lehká vrstva „klidu“, která brání tomu, aby poslech byl agresivní a únavný. Čistota už je velice solidní, třeba oproti základní řadě Horizon 2 jako kdyby zvuk vykrystalizoval, byl konkrétnější, jasnější a přes lehký akcent „do příjemna“ je činel už velmi příjemně „hmatatelný“. Objem je přiměřený, detail prezentovaný bez analytické rozborky a přitom velmi dobrý, třeba dozvuk činelu je až překvapivě dlouhý a snadno čitelný.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 6

Pěkně plná a šťavnatá charakteristika kabelů víc než dobře funguje z pohledu dynamiky, velký a bohatý zvuk „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2) byl přes Shadow 2 ještě umocněný. Ta plnost, ta váha a přitom až luxusní pocit vás jednoduše vtahují do hudby, reprodukce má šťávu a basové tóny jsou pěkně napjaté a pulsující. Shadow 2 nemají takový ten „instantní“ charakter, kde zvuk švihne jako bič, ale umí rozpohybovat masu, mocný proud energie a hudba tak má sílu a pěkně šťavnatě zabublá.

Shadow 2 nejsou cíleně analytické kabely, spíše nechávají tak nějak proplout charakter té které nahrávky a toho kterého řetězce – třeba Mehldauovu „Sabbath“ („Largo“ | 2002 | Nonesuch | 9362-48114-2) propojení těmi kabely (na rozdíl třeba od Heimdall 2) nijak „nerozsvítí“, jaksi zamuchlaný zvukový charakter zůstává právě takový. Kabely nevytahují detaily do popředí, vše plyne jaksi v klidu, takové plné a bohaté a i když kabely nejsou stoprocentně transparentní (prostě mají trochu svého charakteru), stejně máte pocit výtečné čitelnosti a výtečné autenticity.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 18

„Summertime“ Briana Wilsona („Reimagining Gershwin“ | 2010 | Walt Disney | D000428902) byla tak nějak organicky rozprostřená v prostoru; hudba sice není tak úplně holografická, přesto pozici jednotlivých nástrojů není problém určit, jsou dobře oddělené a máte pocit takové přirozené, nenucené organizace. Plnost a objem s nestísněnou velikostí nástrojů vytváří pěkný dojem plasticity.

Co je ale na Shadow 2 nejzábavnější, to je jejich schopnost přenést element muzikálnosti a snadné poslouchatelnosti intenzivněji, než případné nedostatky. Je to, řekněme, příjemná, ale dostatečně autentická charakteristika. Lehce kvalitativně kompromisní „The Blackest Lily“ od Corinne Bailey Rae („The Sea“ | 2010 | EMI | 5099960851123) přes všechny své problémy, jako je jistá „deka“ na středech nebo převis basového spektra zněla až distingovaně, kabely neupozorňují na tyhle problémy, naopak akcentují barevnost, rytmiku a živost, probouzejí pocit zátahu odspodu a celkově je reprodukce zábavná, hladká a šťavnatá.

2020 12 31 TST Dynamique Shadow 2 14

Daniel Hassany a jeho Dynamique Audio vyrábí dobré kabely – řada Shadow 2 možná nebudí tak bombastický pocit hodnotnosti vůči ceně jako základní Horizon 2, ale přesto jde pořád o kabely, které přes ne úplně striktně neutrální tonální ladění akcentují v reprodukci to zábavné. Je tu dost basu, dost energie, šťavnaté středy a znělé, ale kultivované výšky. Je tu příjemně hodnotné zpracování a technologie postavená na racionálních základech, nikoliv principech neuchopitelné esoteriky. A v neposlední řadě je tu ne snad přímo nízká, ale rozumná cena, kdy zvukově srovnatelná konkurence „velkých jmen“ bude povětšinou klidně o takovou třetinu dražší. Shadow 2 nejsou naprosto univerzální kabely, které snadno sednou k čemukoliv (ale které jsou, že?), ale tam, kde oceníte jejich plnost a jejich drajv, tam si buďte jisti, že poslech bude velmi, velmi zábavnou záležitostí.

cca Kč 17 000,- / 1 m - signálový kabel (RCA i XLR)

cca Kč 17 500,- / 1 m – napájecí kabel

cca Kč 23 500,- / 2 m – reproduktorové kabely

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ solidní provedení

+ realistické cenovky vůči daným výkonům

+ pěkně plný, robustní zvukový projev

+ tonální bohatost

+ muzikální přednes

ZÁPORY

- snad jen až takový „wow efekt“ vůči ceně jako u základní série Horizon 2 (byť v poměru cena / výkon patří stále rozhodně na špičku)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Dynamique Audio | www.dynamiqueaudio.com 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies