2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 1

Americká značka Emotiva si zakládá na tom, že nabízí u svých výrobků za férové peníze hodně atraktivní hodnotu a třeba nejvyšší řada X brousí zvukově na dohled high-endu za ceny obvyklé spíše u střední kategorie běžné hi-fi techniky. Za firmou stojí konstruktéři se zkušenostmi z vývojových oddělení zvučných zámořských jmen a staví svou pověst na tom, že díky racionálními, promyšlenými a zejména pak modulárními řešeními dokáže nabídnout dostupnou kvalitu, aniž by to bylo jen heslo marketingového oddělení.

Hodně zajímavé jsou pak v katalogu koncové stupně XPA, které mají modulární konstrukci a za velmi rozumné peníze nabízí velké výkony i možnost postupně rozšířit řešení ze sterea třeba na bi-amping nebo domácí kino, prostě jak jen bude potřeba a to pouhým zasunutím karty s modulem koncového zesilovače.

Právě řada XPA-2 Gen. 3 se dočkala přírůstku, doposud nejambicióznějších modelů DR (Differential Reference), jejichž uvedení navíc provází (sympatické) postupné převádění výroby z Číny zpátky do Spojených států amerických - XPA-DR2 se ve Státech vyrábí od A do Z.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 3

Na první pohled vypadá dvoukanálový (a tedy i jedno- či třeba tříkanálový) model XPA-DR2 identicky jako předchozí generace XPA, i to vcelku vypovídá o tom, jak efektivně Emotiva k věci přistupuje. Žádné zbytečné kudrlinky, spíše účelnost.

Čelní panel je velmi čistý, krom kulatého spínacího tlačítka s (velmi) sytě modrým orámováním je tu ještě tmavý průhled na horizontální linii diod, každá signalizuje jeden aktivní zesilovací modul (osadit můžete jeden, dva nebo tři).

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 6

Samotné tělo zesilovače není nijak extra robustní (i proto, že nemusí odvádět teplo z modulů, každý má vlastní chladič), byť je dobře vyrobené a bohatě perforované kvůli chlazení. Když říkáme, že není robustní, týká se to spíše tloušťky stěn, protože jinak je s šířkou 43 cm, hloubkou 48,3 cm a výškou 20,3 cm zesilovač rozhodně pořádný a i hmotnost 20 kg není už úplně muší váha (byť je s ohledem na rozměry vlastně překvapivě malá).

Pohled na zadní stranu vám odhalí sedm slotů, u verze DR2 jsou pak čtyři použité pro výstupy zesilovacích modulů (každý modul zabere dva). V levé části je pak krom napájecí zásuvky pojistka, malé šoupátko, jím lze odstavit svit informativních LEDek vpředu (ačkoliv stále zůstane zářit tlačítko) a 3,5 mm konektory spouští - vstupní a výstupní, abyste mohli spínat celý systém jednodušeji.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 7

Vnitřní konstrukce je pak poměrně jednoduchá - uvnitř šasi je jakýsi systém podpěr, do nějž se montují jednotlivé moduly. Vpředu je napájecí zdroj, není tu žádný veliký toroid nebo baterie kondenzátorů. Je tu poměrně malý transformátor na EI jádře, který ale zjevně poskytuje dostatek proudu a vše je koncipované jako spínané s tím, že skrze zdroj dokážou protéct až 3 kW. Zesilovací moduly jsou pak dva spřažené vedle sebe, v tom "kladném" se nachází pěkný cinch a XLR vstup, mezi nimiž vybíráte pomocí malé páčky; samozřejmě je tady také reproterminál a to dokonce excelentně bytelný a snadno použitelný. Na "záporném" modulu se pak nachází jen terminál.

Celá obvodová konstrukce je plně symetrická, výstupní část je pak konstruována diskrétně. Zesilovací moduly diferenciálního zesilovače pracují ve třídě A/B, díky spínanému napájení Soft-Switch, které pracuje ve třídě H (v zjednodušeném popisu - dle zátěže optimalizuje odběr proudu) zůstává XPA-DR2 velmi úsporným strojem i přes opravdu vysoké výkony.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 8

Do 8 ohm totiž XPA-DR2 dodává 550 Wattů na kanál a do poloviční zátěže je to dokonce velmi tučných 800 Wattů. Stroj pracuje od 20 do 50 000 Hz (0, -2 dB), celkové THD+N nepřekračuje 0,008% (100 W / 8 ohm / 1 kHz). To jsou výtečné parametry, stejně jako odstup signálu a šumu přes 120 dB nebo tlumící faktor 500 a více.

Koncový stupeň Emotiva XPA-DR2 jsme měli možnost poslouchat jednak přímo v místnosti dovozce, kde k němu byl k dispozici předzesilovač XSP-1, OPPO UDP-205 a reprosoustavy RIHA Mikro S Plus spolu s kabely KrautWire a Nordost. Větší část poslechu jsme absolvovali v klasických redakčních prostorách, tedy s OPPO UDP-205, Teac NT-503 nebo třeba Cambridge CXA80 pro řízení hlasitosti, krom OPPO a Teac byl zdroje signálu ještě Cambridge CXC nebo VPI Scout přes Grandinote Celio. Srovnávali jsme s Grandinote Shinai nebo Norma Revo IPA-140. Poslouchali jsme přes Harbeth Monitor 30, Fischer & Fischer SN-70 nebo třeba Monitor Audio Studio. Soupis používaných kabelů a filtrů najdete v pravém sloupci -->.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 9

Přes hodně výrazné udávané výkonové údaje nemáte "od oka" pocit, že by XPA-DR2 i s ohledem k ceně měl být něco výjimečného. Ale jak se zdá, klame tak trošku tělem - basová linka v "Riders on the storm" ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) byla neuvěřitelně dobře kontrolovaná, vystoupila do popředí, nesmírně přirozeně, nenásilně a samozřejmě konturovaná, neuspěchaná a prezentovaná od velmi tichoučkých úrovní s konkrétností a nadhledem. Tóny jsou skvěle zaříznuté, precizně rytmické a skvěle čisté. Zejména v porovnání s lehce nadupaným zvukem předchozí generace je tu cítit výrazný krok směrem k dospělosti a opravdovému high-endu, je tu taková ta citelná rezerva, s níž přichází přirozenost a uvolněnost. Zesilovač zcela bez stresu zvládá protlačit bas s pěkným objemem a utaženou neokázalostí a kontrolou i skrze malé reprosoustavy.

XPA-DR2 hraje s parádní čistotou a přirozeností, která v této cenové relaci není rozhodně nijak obvyklá. Zesilovač zvládl s již zmiňovanou uvolněností a samozřejmostí nechat tryskat hlasy Carrerase, Pavarottiho a Dominga v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) - parádně energické, otevřené a famózně přirozené, je to hlas s tělesností, s výbušností, se spoustou detailů a velmi aktivní, znělý a zřetelný, je to velmi transparentní přednes a hlasy působí velmi "osvobozeně"; není to opět ten nadupaný, nutkavý přednes, ale samozřejmý a uvolněný, který nechává vyznít nahrávku jako takovou a právě tak, jak je.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 11

Možná byste čekali, že tak obrovská porce výkonu přispěje k určité "natlačenosti" na nejvyšších frekvencích, že snad budou až příliš aktivní. Ale je to právě ten krok, který Emotiva udělal s novým zesilovačem směrem k opravdovému high-endu, který tomu zamezuje - činel v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl lehoučký, decentní, velmi rychlý a přirozeně působící, nikterak zdůrazňovaný nebo protlačovaný. Skvěle vystižený kov, velká plocha a spousta detailů, dlouhý dozvuk a vůbec pocit, že se linka činelu odvíjí bez násilnosti, bez nervozity a bez zdůrazňování.

V dynamice se pak projevuje celková rychlost zesilovače a v dané kategorii až stěží uvěřitelná schopnost zabrat od podlahy kdykoliv a jakkoliv je to potřeba - bez ohledu na připojené bedny nebo hlasitost, které chcete dosáhnout. Dynamičnost, s jakou nechají vyznít smyčce ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) je prostě famózní. Ta kontrola, ta jistota, drajv a přitom klid, z něhož cítíte, že se zesilovač netlačí ani zdaleka na hranu svých možností, to vše ústí v celkově nesmírně přirozený poslechový zážitek, který ve finále působí až obyčejně tím, jak samozřejmě se to všechno odehrává. Vlastně až tak nějak nechápete, že takový zesilovač může stát takovéhle peníze. Jistě, výtečné high-endové konstrukce za statisíce vám k obdobným pocitům přibalí ještě jakýsi nádech luxusu a umí být ještě citelně působivější, ale to musíte jít s cenou opravdu výrazně směrem vzhůru.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 in 1

Pevný, samozřejmý a velmi transparentní přednes jako kdyby otevíral reprodukci a díky tomu je každá hudba snadno čitelná, nahrávky jako kdyby se usadily a zklidnily, takže se vyloupnou i mnohé jemňoučké detaily; vše je velmi nekomplikované a dospěle organizované. Claptonova "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) byla plná dění, nic nesplývalo, nic ale nebylo ani technicistně vytažené a zdůrazněné, prostě se to odehrávalo, kytary, zpěv, echo koncertního sálu a tleskání mnoha rukou v publiku. Je to detailnost neokázalá, snadno srozumitelná, příjemná a přirozená - opět něco, co byste jen stěží vyžadovali v téhle cenové hladině.

Obdobně samozřejmě pracuje XPA-DR2 i s podáním prostoru - hudba tak nějak "prostě je". Přehledná v pravolevém směru, přehledná v předozadním směru, s nástroji pevně, konkrétně umístěnými a obklopenými prostorem, takže jasně vnímáte, kde ten který hráč stojí. "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) tak byla otevřená do prostoru, vzdušná, přehledná a vykreslená s velmi zábavou jistotou.

2018 06 15 TST Emotiva XPA DR2 in 10

Když přijde na atmosféru, Emotiva XPA-DR2 se do reprodukce nepokládá tak dravě a intenzivně jako předchozí generace - třeba Cashovu "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) nechal zesilovač vyznít s velmi "neutrálním" přístupem, jako kdyby prostě jen nechával proplout nahrávku a nevnukával jí nějak zásadně žádnou svou charakteristiku. Třeba tady bylo cítit, jako kdybyste seděli přímo u mikrofonu, na který se nahrávka zaznamenávala, bylo to působivé, intenzivní, byla tam syrovost a pevnost, byl to jednoduše zážitek.

Koncový stupeň Emotiva XPA-DR2 má v zásobě několikavrstvý "wow efekt". Zprvu se vám nebude chtít věřit, že v tak vlastně dostupném a nepříliš těžkém stroji se spíše uspokojivým zpracováním se nachází hotová elektrárna, ale dlouhodobý poslech vás přesvědčí, že zesilovač umí zabrat pěkně od podlahy, ovládnout a nakrmit jakékoliv reprosoustavy při jakékoliv hlasitosti. Druhá vrstva onoho "wow efektu" pak spočívá v tom, že čím déle posloucháte, tím víc zjišťujete, že XPA-DR2 zní jako skutečný high-end se vším všudy - už má tu dospělost, jistotu a samozřejmost, je tu detail, je tu skvělá čistota a výtečná dynamika, prostě všechno a navíc je tu klid, s nímž se všechno odehrává. Ne, Emotiva samozřejmě nemůže konkurovat čtvrt, půl či milionovým koncovým zesilovačům, ale na druhou stranu, už sama skutečnost, že lze Emovitu označit jako opravdový high-end se vším všudy, to je s ohledem na pořizovací cenu XPA-DR2 třešnička na dortu onoho "wow efektu" - tohle je bez přehánění výjimečná nabídka pro ty, kteří chtějí vstoupit na půdu opravdu fantastického zvuku. Ostatně - od dnešního dne je Emotiva XPA-DR2 součástí redakční výbavy, protože je to skvělá a přitom přístupná reference...

Kč 53 490,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ obrovský výkon a schopnost ho kdykoliv naplno dodat

+ rychlý, velmi samozřejmý přednes

+ neokázalá high-endová dospělost

+ čistota

+ úctyhodná dynamika

ZÁPORY

- možná ne úplně luxusní zpracování, byť v dané ceně je ok

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz | www.emotivaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies