ROTEL Michi zesilovače

2018 01 22 TST Yamaha A S701 1

Yamaha - jeden z klasických výrobců high fidelity, který má nesmírně dlouhou tradici (konkrétně 125 let) a záběr, který sahá od výroby hudebních nástrojů až po motorky. I v segmentu audio-vizuálních přístrojů má ale značné úspěchy i díky opravdu hodně širokému portfoliu. Krom moderních stereo receiverů ale nezapomíná ani ve své pozici v zásadě mainstreamové značky respektující trendy ani na klasické hi-fi komponenty v rozumných cenových úrovních.

Širokou nabídku má značka například v oblasti integrovaných zesilovačů - v jejím katalogu najdete jednoduchý stroj za jednotky tisíc Korun, ale i high-endový velký stroj za 130 000,- Kč. Zhruba uprostřed, stále ještě v přijatelné cenové třídě, se nachází model A-S701. Jde o dobře vybavený stroj, který ale nezapomíná na univerzálnost.

Po estetické stránce je to (a je na vás, jestli je to škoda, nebo výhoda) typická Yamaha se stejnými křivkami, jaké najdete u všech dostupných modelů. Čistý design, přehledně rozložené ovládací prvky, typické úzké vertikální pojetí ovladačů korekcí - všechno už znáte, pokud jste viděli zesilovač Yamaha. Nám se líbila organizovanost a čistota celku, stejně jako solidní zpracování (to je rozhodně lepší, než u levnějších sourozenců).

2018 01 22 TST Yamaha A S701 2

Největší knoflík na čelním panelu ovládá hlasitost, hned vedle je jeho menší variace, která přepíná aktivní vstup. A v řadě vedle, uprostřed přístroje, se nachází čtyři svislé tenké prvky, kterými řídíte korekci na výškách, na basech, vyvážení kanálů a také starý dobrý průběh loudness křivky. Dvojice tlačítek tu pak ještě zapíná Pure Direct režim, kdy se vypne všechno digitální a přemostí se korekce, a CD Direct Amp, což je také obdoba Pure Direct pro co nejčistší přenos signálu, poplatná ale speciálně pro CD vstup.

V levém dolním rohu se nachází krom spínacího tlačítka ještě 6,3 mm výstup na sluchátka a čtyřpolohový přepínač, jímž volíte (či úplně vypínáte) aktivní set reproterminálů.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 4

Zadní panel je neméně čistě a jasně organizovaný - v levé části najdete sadu analogových vstupů. Je tu šet párů linkových cinchů - jeden patří phono předzesilovači vhodnému pro MM přenosky, další dva pak mají rovnou i pár RCA konektorů jako signálové linkové výstupy pro nahrávání. Je tu ale i digitální konektivita - přímo do zesilovače můžete dovést signál optikou nebo koaxiálním kabelem. Připojení subwooferu umožňuje jeden konektor subwooferového výstupu. Je tu i konektor pro připojení externího bluetooth modul.

Jak už bylo naznačeno, jsou tu dva sety reproterminálů (A a B). Jednoduchým dvoupolohovým přepínačem si pak můžete jejich výstup přizpůsobit podle impedance připojených reprosoustav. Posledním prvkem vzadu (nepočítáme-li nevyhnutelně přítomnou napájecí zásuvku) je další šoupací prvek, jímž můžete vypnout ekologické automatické vypínání.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 5

A-S701 je prostě a jednoduše klasicky pojatý, nekomplikovaný stroj, na kterém by nemělo nic scházet. Ostatně při šířce 43,5 cm, hloubce 38,7 cm a výšce 15,1 cm váží zesilovač 11,2 kg, takže můžete mít dobrý pocit z neošizené stavby.

Vnitřní pojetí přístroje je pak s ohledem na cenu až překvapivě disciplinované - místa kontaktu kov-kov jsou polepená antirezonanční pěnou, energie je vedená v kritických místech tlustými kovovými můstky, všechny obvody na sebe logicky navazují a vůbec celé řešení dává smysl. Nejde o vesmírný high-end, ale rozhodně jde o poctivě pojaté hi-fi podle těch nejlepších standardů pro danou kategorii.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 6

Obvodové řešení vychází z firemní technologie ToP-ART (Total Purity Audio Reproduction Technology). Od vstupu po výstup se Yamaha chlubí symetrickým rozložením obvodů (pokud nepoužijete korekce), ale také zakázkovým transformátorem, doplněným filtračními kondenzátory o celkové kapacitě 12 000 uF.

Dva páry tranzistorů na každém kanálu dávají výkon solidních 100 Wattů (20 - 20 000 Hz, 8 ohm, 0,019% THD), špičkový výkon do 4 ohm je 160 Wattů. Výrobce říká, že zůstává použitelně stabilní až do 2 ohm, kde umí dát 290 Wattů, ale optimální provozní podmínky jsou ve spojení se 4 ohmovými reprosoustavami (a výš). Tlumící faktor činí na danou třídu slušných 240. Odstup signálu a šumu 99 dB také vůbec není špatný.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 7

Zesilovač Yamaha A-S701 jsme poslouchali v showroomu značky Xavian, která Yamahu používá jako jednu ze svých nosných značek při vývoji reprosoustav. Signál dodával CD přehrávač CD-S700, propojeno bylo základními modely kabelů (signálových i reproduktorových) od Real Cable. Poslouchalo se přes reprosoustavy Xavian - Bon Bonus, Deliziosa, Perla, Ambra i přes jeden z doposud tajných prototypů. Ke srovnání byla v podstatě celá škála zesilovačů a stereo receiverů Yamaha, plus třeba i zesilovače Norma nebo Tsakridis.

Basovou linku v "Prism" z desky "American Dreams" Charlieho Hadena (2002 | Verve | 064 096-2) zvládla Yamaha "ustát" s decentním klidem přes jakékoliv připojené reprosoustavy a nebyla rozhodně nedůstojným partnerem ani těm z padesátitisícové třídy. Snad je to i poměrně vysokým výkonem, ale je tu cítit jednoduše dobrá kontrola, tóny jsou hluboké, spíše poddajné, ale přitom ne rozměklé. Kvality poctivého hi-fi potvrzuje i solidní oddělení a definice kontur tónů i při nižších hlasitostech. Není to žádná exploze energie či barevnosti (nebo chcete-li "nabušný" zvuk), je to spíše audiofilsky poklidný, kultivovaný přednes, ale působí v rámci standardů dané cenové hladiny velmi autenticky.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 8

Podobně i v "Over the rainbow" v podání vokalistů ze slovenského uskupení Fragile ("Next Level" | 2010 | Qstudio | 1617-002-2) bylo cítit, že střední pásmo je s ohledem na danou kategorii pěkně transparentní a čisté, největší silou zesilovače je jeho nadhled - za dané peníze si koupíte vokály podané s klidem, bez nervozity nebo uspěchanosti či naopak uťápnutosti. Z reprodukce možná netryská energie, jako třeba z podobně drahých stereo receiverů stejné značky, ale je to jaksi vyzrálejší zvukový projev, s větší jistotou a lepším, ale méně okatým rozlišením, je to bez neklidu a nutkavosti solidně zformovaný a přehledný přednes, v němž možná jednotlivým detailům není přikládán takový důraz, ale jako celek je to rozhodně už audiofilsky pojatý hi-fi zvuk, dá-li se to tak definovat.

Spíše živější je pak charakter zesilovače v pásmu nejvyšším, jak dokazují činely a kovová chřestítka v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6); zvuk je stále solidně transparentní, dobře kontrolovaný a dobře prokreslený, kov činelu je podaný zněleji, ale stále v mezích realističnosti, ne s takovou vervou a řízností, jako třeba u již zmíněných firemních síťových receiverů, které mají snahu přeci jen hrát "živěji". Ač A-S701 nepatří mezi vysloveně analytické stroje, informace poplatné pořizovací cenovce umí předat bez nátlaku, bez uspěchanosti, prostě skutečným hi-fi způsobem.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 9

Dynamika zesilovače je pak vysloveně dobrá - i s většími reprosoustavami nepociťujete, že by docházel dech, díky na danou třídu velkému výkonu není problém ani hlasitost, ani pocit jistoty v "Signal to noise" od Petera Gabriela ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9). Razance zesilovače sice nemá tendence rozdunět váš dům až do samých základů, ale údernost je dostatečná, aby vynikla nemalá energie bubnů, navíc tu není ani stopa po nejistotě, A-S701 hraje na svou cenovou kategorii s velkým nadhledem a bez pocitu mechanické nucenosti.

Svým rozlišením Yamaha A-S701 nepřekvapí, nenabízí ten typ zvuku s akcentovanými jednotlivostmi a brilantně zaostřeným přednesem. Naopak v "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) bylo cítit, jak - chce se říci "se způsoby starého dobrého hi-fi" - zesilovač neefektně, klidně až důstojně udržuje přehled nad nahrávkou, jak v klidu odděluje vokál od linky klavíru, jak udržuje nenásilně oboje dobře čitelné, spíše jednodušší, ale ne strohé, dobře vybalancované a organizované tak, že v kategorii do 30 000,- Kč nemáte možnost říct jediné negativní slovo. Navíc opravdu ani ve spojení s padesátitisícovými reprosoustavami nepůsobí výkon zesilovače nějak nedostatečně.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 10

Stejně tak podání prostoru v "Theatrum Universi" od Oskara Rózsy ("Under My Spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) bylo až nadstandardně dobré. Ta neokázalá přehlednost, v níž vlastně snadno a bez potíží vnímáte jak rozložení hráčů v orchestru, tak pozici vokálu zpěvačky, kolem níž je dost prostoru, stejně jako máte pocit solidní, byť neholografické plasticity, to všechno je jednoduše solidní a s ohledem na cenu dokonce výtečné. Není to možná "moderní" zvuk, takový ten s ostře načrtnutými konturami a super pocitem zaostření jednotlivostí, možná je lehounce "staromilský", ale po delším poslechu se rozhodně dá popsat jako přirozený a nenásilný.

Podobně i trochu efektněji nahranou "Please Read the Letter" od Roberta Planta a Alyson Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Rounder | 475 9382) zvládl A-S701 usměrnit, zklidnit a nechat s férovým nadhledem vplout do prostoru. Hudba je tu prostá takového toho super energického pocitu, ale má příjemnou plynulost, klidnou konkrétnost a kontrolu, kdy i dynamická špička má potřebnou jistotu a vlastně nikde nic neschází a nikde nic nepřebývá.

2018 01 22 TST Yamaha A S701 11

Zesilovač Yamaha A-S701 je to, čemu by se dalo říct "klasické hi-fi". Základem všeho je možná až nečekaně pečlivá konstrukce, kdy byla zjevně věnována pozornost i detailům, které byste od "komerčního" stroje patrně ani nevyžadovali. Pečlivé ošetření rezonancí, promyšlené vedení signálu nebo třeba celkově jednoduše bytelné a důvěryhodně vyvedené šasi, to vše vám v dobře zaplatitelné třídě dává nejen dobrý pocit, ale v podstatě i jistotu, že s tímhle strojem můžete žít dlouho a bez obav. K tomu vybízí i zvuková charakteristika, kdy tento zesilovač netlačí na pilu a je parádně "normální" - vysoký výkon zajišťuje schopnost vypořádat se s v podstatě čímkoliv co do něj pustíte, uživí i lehce neproporčně drahé reprosoustavy, aniž by působil jako limitující faktor a hraje pěkně "analogově" - hladce, klidně, s porcí nadhledu a se schopností zvuk dobře poskládat. To vše se pak prolne do skutečnosti, že s A-S701 můžete poslouchat hudbu, která je zábavná i po několika hodinách a nemusíte se omezovat ani žánrově, ani v hlasitosti. Takhle vypadá prostě solidní, bez chyb, problémů a omezení navržený dostupný zesilovač, který dělá slovu "hi-fi" čest.

Kč 18 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ poctivá konstrukce

+ vysoký výkon a dobrá kontrola

+ vyrovnaný, kultivovaný přednes

+ dobrá výbava, pokrývající všechny běžné potřeby

ZÁPORY

- možná nejde o úplně hyperdetailní stroj

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: XAVIAN | https://eshop.xavian.cz/ 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies