HIFIStyl

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 1

Je to již přes 20 let, kdy vznikla tehdy one-man-show Roberta Barletty se jménem Xavian - o nějakých 15 let později pak konstantně rostoucí značka, produkující puristicky či chcete-li tradicionalisticky pojaté reprosoustavy, vkročila do světa dostupného hi-fi se svou řadou Dolce Musica (neboli Sladká hudba). Nyní přichází obroda této brány do světa zvuku Xavian - malé Bonbonus nahradil model Bon Bonus, sloupovou sestřičku Delizia pak aktuálně nejžhavější model Deliziosa.

Ačkoliv na první pohled nová Deliziosa navazuje na styl nastavený předchozí verzi Delizia, na pohled druhý je rozdíl značný... Jako kdyby Delizosa byla jednoduše harmoničtější, čistší a dospělejší - ale vlastně totéž už platí i o Bon Bonus; dost možná jde o promítnutí dalších let získaných zkušeností tvůrců.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 2

Každopádně jde stále o kompaktní sloupek s klasickými pravoúhlými tvary a s koncepcí "vše vpředu". Zůstala zachována výška 90 cm, šířka se zvětšila o z 16 na 18 cm a hloubka z 20 na 23 cm. Navýšení váhy z 12,1 na 14,5 kg má z velké části na svědomí vysypání spodní části pod bassreflexovým otvorem přírodním pískem. Zůstalo také ruční dýhování pravými dřevenými dýhami.

Onu čistší optiku má na svědomí zejména opuštění D´Appolito koncepce a použití klasičtějšího uspořádání měničů, tedy tweeter nahoře s dvojicí sředobasových reproduktorů pod ním. Ještě o kousíček níž pak najdete pečlivě obrobený a zapuštěný bassreflexový nátrubek. Měniče jsou mnohem jemněji tvarované, jejich obruby působí elegantně.

I zadní strana je velice čistě pojatá - vlastně jediné co tu je, je nalepený štítek s modelovým označením a dalšími náležitostmi, pod nímž se nachází dva droboučké otvory, které snadno pojmou běžné banánky. Pokud byste se báli, že nemůžete použít jiné řešení, tak se nebojte - Xavian dodává ke každým reprosoustavám sadu vhodných banánků (a ve stejném balíčku jsou - pokud byste cítili potřebu je použít - i robustní hroty).

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 3

Dvou a půl pásmový sloupek je uvnitř MDF ozvučnice o tloušťce stěn 2,1 cm nadprůměrně zatlumený, v Xavian se chlubí použitím tří různých druhů tlumení a to včetně materiálů, které jsou kvůli nákladům většinou používané spíše v dražších modelech.

O nejvyšší tóny se u Deliziosa stará hedvábná kopulka s impregnací, vyráběná v Itálii pod značkou AudioBarletta - hned za membránou je vlastní pracovní komora. Nižší frekvence si mezi sebe dělí dvě polypropylenové membrány o průměru 15 cm, vrchlík v kónusech je pak z papíru. Reproduktor včetně litého koše pochází opět i italských výrobních kapacit AudioBarletta.

Díky novému osazení nabízí Deliziosa frekvenční rozsah jdoucí hlouběji než u předchůdce - konkrétně jde o 47 - 20 000 Hz v tolerančním pásmu -3 dB. Xavian Deliziosa mají poměrně vysokou citlivost 89 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 4 ohm. Dělící frekvenci posunuli v Xavian oproti minulému modelu níž na 2 500 Hz.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 4

Xavian Delizosa jsme poslouchali jsme v poslechovce Xavian v Hostivici na širokém spektru přístrojů Yamaha včetně R-N803D nebo A-S701 či A-S501, ale i v domácích podmínkách na OPPO UDP-205 / Norma Revo IPA-140 / Nordost Heimdall 2, případně i na Cambridge CXA80 / Cambridge CXC. Nutno říci, že Deliziosa se snadno rozehrávají i "obyčejnou" elektronikou a umí "ustát" i elektroniku daleko za své standardy. Další komponenty poslechových sestav viz pravý sloupec --->.

Deliziosa vás patrně překvapí tím, jak se umí při svých nijak omračujících rozměrech položit do nejhlubších oktáv - basu je proporčně sice o dýchnutí víc, než zbytku pásma, ale nemáte nikdy pocit, že by reprodukci zbytečně dominoval. Basová linka ve "Spiritual" od Charlie Hadena a Pata Methenyho ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) byla příjemně objemná, sytá a tak akorát hutná a pružná, bylo cítit i odkaz na to správné, dospělé mrouknutí velkého nástroje. V rámci své třídy, ale i nad jejími standardy nabízí Deliziosa pevné kontury, spíše měkčí, avšak bohaté a poddajné tóny zaplní nenásilně i větší prostor.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 5

Za co si Deliziosa zaslouží vychválit do nebes a to i v rámci třeba třicetitisícové hladiny, to je podání hlasů, respektive středního pásma obecně - "Dance me to the end of love" Madeleine Peyroux ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) tento dojem jen podtrhla. Čím novější generace reproduktorů AudioBarletta, tím - zdá se - právě v této oblasti funguje lépe a lépe. V této cenové hladině jen těžko najdete přirozeněji, uvolněněji a méně technicky podaný hlas, nadchlo nás, jak "bezešvě" a s jakým klidem a nadhledem vokál vyzněl, jak přirozeně se nesl a jak působil autenticky, jak zněl "snadno". Detailů je právě akorát a vůbec - vše působí moc příjemně harmonickým, laskavým a muzikálním dojmem, kdy je jednoduše radost poslouchat.

Nejvyšších tónů v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) bylo mírně nadprůměrně co do objemu i energie, zejména vibrafon pak byl živý a agilní, jasný, dalo by se říci kultivovaně zvonivý. Oddělení jednotlivých cinknutí je více než dobré, celé dění působí velmi nenásilně a kov je dobře, věrohodně podaný. V kontextu cenové třídy kolem 30 000,- jsou to jemné, svižné a barevné, lehce znějící výšky, ke kterým nelze vůbec nic říct. Nejsou zapadlé, nejsou dominantní a ani hodně nahlas nemají tendenci tvrdnout, naopak zůstávají živě zábavná.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 6

Dynamické rázy v "Thieves and Poets (Part 2)" z McLaughlinova alba "Thieves and Poets" (2003 | Glenray" | 0602498010754) byly podány se solidním drajvem a energií, Deliziosa jdou za signálem snadno a vášnivě, nekomplikovaně a bez jakékoliv těžkosti zvládnou i výbušnou pasáž, dají vám pocítit její energii a i když samozřejmě nezpůsobí zrovna domácí zemětřesení, ale Deliziosa jsou plnější a údernější i živější, než byste od jejich proporcí na první pohled čekali.

Rozlišení v "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) bylo také výtečné - zejména, jak už bylo řečeno, ve středním pásmu kolem vokálu a většiny nástrojů; tam je přehlednost, organizovanost a čitelnost hodná reprosoustav ve třídě 30 - 40 tisíc, tedy s přihlédnutím k aktuální cenovce opravdu excelentní. Ale ani výšky, díky své živosti, vůbec nejsou špatné, stejně jako je solidní i definice basového pásma. Celkově je zvuk velice nenásilný, velice snadno přístupný a i když nejde o studiový monitor, prokreslení celého pásma je jednoduše fajn...

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 7

Podání prostoru hudební scény v "Roxanne" ze Stingovy desky "Symphonicities" (2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) bylo uvolněné, vzdušné, vzduch mezi ozvučnicemi byl naplněný hudbou, spojitý a smysluplně přehledný v pravolevém směru, s nástroji již dobře oddělenými a dobře zakotvenými v šíři scény. Hudba možná není stoprocentně holografická, avšak rozhodně je velmi nenásilně servírovaná a bezproblémově přístupná a organizovaná. Vše se děje jaksi přirozeně a v pohodě, bez násilí, bez pocitu, že by mezi vámi a hudebním děním ležela nějaká překážka. Za své peníze tak budete doslova obklopeni hudbou.

Xavian Deliziosa jsou pak mile univerzální - je trošku jedno, zda si na nich pustíte "Hail to the King" od Avenged Sevenfold (FLAC | 24 - 96), nebo Lisztova "Mefistofela" v podání Eliahu Inbala a RSO Berlin ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826). Je ale fakt, že cit pro akustické nástroje a akustickou hudbu je Deliziosa o kus vlastnější, než dravá údernost, vyžadovaná metalem. Obojí nicméně funguje a to se stejnou grácií a pohodou, možná by se dalo říci libozvučností s dotekem dospělé harmonie. Cokoliv si pustíte, dáte-li k Deliziosa alespoň trochu solidní zesilovač, poslouchá se bezkonfliktně, zábavně a dospěleji, než byste se napoprvé nadáli.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 9

Reprosoustavy Xavian v posledních generacích mají tu výjimečně příjemnou vlastnost, že je - jednoduše řečeno - čistá radost je poslouchat bez ohledu na jejich cenu nebo jejich formu. Že se liší velikostí, detailností, dynamičností poplatně svým cenovkám je fakt, ale ta harmonie, bezprostřednost a nadšení pro hudbu je zakódované v jejich nejzákladnější DNA, stejně jako výtečné zpracování - to vše platí i pro nejnovější sloupek Deliziosa, který přetvořil velice dobrý model Delizia na vysloveně excelentní, velmi současnou a až nečekaně dospělou reprosoustavu s odzbrojující lehkostí přednesu. Pokud tak hledáte skladné, elegantní sloupové reprosoustavy s dostupnou cenou, které hrají snadno a v tom nejlepším slova smyslu nekomplikovaně prezentují hudbu a ne jen suchý zvuk, pak Deliziosa mají kouzlo, které stojí za to prožít.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa m1

Slibovaných 47 Hz nástupu je velmi oprávněně udávaná hodnota, dokonce se zdá, že Deliziosa bez problémů zvládají i 45 Hz, tedy téměř "kontrabasovou" hloubku. Pásmo od 60 do 200 Hz je pak energicky výraznější, takže i z menších sloupků máte pocit hutnosti a hloubky spodních oktáv. Přídech vyššího basu reprosoustavám sluší a "nezamazává" vyšší frekvence. Od 300 do 20 000 Hz jsou pak Deliziosa v reálných podmínkách naprosto spořádané a vyrovnané, zejména s ohledem na jejich pořizovací cenu.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa m2

Impedanční charakteristika (červená) ukazuje, že Deliziosa nejdou pod úroveň 4 ohm a jsou tím pádem "bezpečné". Naladění bassreflexu lze odhadnou někde kolem 45 Hz, křivka je pak prostá nesrovnalostí a problémů, které by ukazovaly na jakékoliv nežádoucí rezonance. I když zátěž v basovém pásmu pod 100 Hz se zdá vyžadovat alespoň solidně stabilní elektroniku, neměly by Deliziosa představovat pro dostupnou elektroniku žádnou nepřiměřenou zátěž.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 22 017,- - bílá, černá nebo šedivá

Kč 24 017,- - přírodní nebo tmavý dub

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečné zpracování

+ v dané kategorii skvělé, otevřené střední pásmo

+ dost basu na tak kompaktní sloupek

+ čitelnost a uvolněnost

+ zdá se, že se nekomplikovaně rozehrávají

ZÁPORY

- realisticky nemůže za dané peníze být nic k vytýkání

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: XAVIAN | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz/ 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies