ELAC hi-fi reprosoustavy

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 1

Mladá čínská značka Zidoo roste tempem, které by jí mohl leckdo závidět a kopíruje tak obrovskou dynamiku růstu asijských trhů prakticky s čímkoliv. Během jednotek let se Zidoo posunulo z poloanonymního výrobce tuctových multimediálních center na producenta propracovaných a prakticky čemukoliv konkurenceschopných řešení v bezmála evropském duchu.

Dokazují to zejména nejnovější přírůstky do katalogu, jimž vévodí modely NEO – flexibilnější, modulárnější a dražší NEO X a novější, dostupnější a jednodušší NEO S, který má za úkol prakticky v též úrovni oslovit každého, kdo nevyužije tak široké možnosti, jako nabízí model X.

Ačkoliv NEO S připomíná svým stylem NEO X, je vidět, že i v rámci cenové šetrnosti se ubralo na luxusu, byť zpracování zůstává na solidní úrovni. Komponent má pěknou čelní stěnu s velikým barevným displejem, kolem kterého našel místo ovladač hlasitosti, dva výstupy na sluchátka (starosvětský velký jack a symetrická verze 4,4 mm), vešly se i dva USB porty pro datové paměti a samozřejmě spínací tlačítko. Víc netřeba, buď to zvládnete dálkovým ovladačem přes rychlé a komfortní rozhraní, přes aplikaci nebo prostě přes dotykový OLED displej.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 2

Zbytek relativně kompaktního šasi je materiálově slušný, ale pocitově prostě jednoduchý, nic nač byste si ovšem ani v rámci cenové úrovně stěžovali. Zadní panel má také kompozici, v níž běžnému neexperimentujícímu uživateli nic nechybí – tři anténky zajistí komfortní stabilitu Wi-Fi i Bluetooth, případně máte ethernetový konektor. NEO S umí zpracovat digitální signály také z koaxiálního, optického a AES/EBU vstupu, o USB pro připojení počítače nemluvě. Ven naopak signál dostanete digitálně přes koax. Analogově pak přes symetrické XLR nebo nesymetrické cinche. I vzadu jsou k dispozici dva USB porty pro datové paměti. Protože jde o multimediální přehrávač, nesmí chybět HDMI výstup.

Poctivá výroba je vidět i uvnitř, kde jsou dokonce citlivé komponenty zapouzdřené a oddělené přepážkou, je tu malý toroid pro s poměrně velkými filtračními kondenzátory. Skvělé je oddělení napájecího zdroje pro analogovou a pro digitální část – pro tu první je poctivé lineární řešení, pro tu druhou je zdroj spínaný. Na rozdíl od vyššího modelu tady nemůžete experimentovat s vlastními úložišti, 256 GB SSD disk je ale uspokojivý jak co do rychlosti, tak co do prostoru.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 3

Přestože celkově prošel přístroj oproti verzi X zjednodušením, audio část se zdá být stále pojatá poctivě – sází na dvojici čipů ES9068 s možností výběru výstupního filtru, díky nimž zvládá ve stereu až 32 bit / 768 kHz nebo DSD512 nebo plné hardwarové dekódování MQA. USB rozhraní využívá XMOS řešení s asynchronním přenosem. Přesnost zpracování zajišťují dvojité hodiny, nativně tikající pro obě základní frekvence (48 kHz a 44,1 kHz).

Analogové signálové obvody jsou navržené jako plně symetrické, podle specifikací by měly být bez zpětnovazebních obvodů. Signálové cesty jsou zlacené a používají komponenty značek Nichcon, WIMA nebo ELNA.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 5

Sluchátkovému výstupu byla také věnována dostatečná pozornost – má vlastní modul se symetrickým návrhem a můžete si vybrat jeden ze dvou stupňů zisku pro přizpůsobení se právě vašim sluchátkům.

Softwarová část – zůstaneme-li u audio světa – nabízí krom všech běžných formátů od MP3 přes FLAC po APE či NRG také rozkódování SACD ISO souborů. Součástí rozhraní je také poměrně šikovná knihovna, která projde vaši hudební sbírku a doplní ji třeba o pěkné obrázky alb a podobně. Pokud nestačí lokální sbírka a DLNA protokol, spolehnout se můžete na streaming přes AirPlay či Spotify. Zajímavostí je to, že pokud připojíte přes USB port nějakou mechaniku, umí NEO S fungovat také jako rippovací zařízení a uloží vaše CD do interního disku.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 6

Důležité ale je, že NEO S neakcentuje pouze zvuk, umí stejně dobře zpracovávat i video – jak se asi dá čekat od firmy specializované právě na to. Díky čipsetu Realtek RTD1619 DR a šestijádrovému 64bitovému procesoru A55 je tu dost výkonu pro jakýkoliv 4K obraz (až 3 840 x 2 160 px / 60 Hz), samozřejmostí je podpora HDR (HDR10+, Dolby Vision,…) nebo BT.2020 – seznam podporovaných standardů je vyčerpávající a dal by se shrnout jako „všechno, v čem je dnes video obsah k dispozici“ (samozřejmě vyjma 8K).

NEO S umí automaticky přepínat podle zdrojového souboru a zvládá i „kino“ vzorkovací frekvenci 23,976 snímků za sekundu, umí samozřejmě YUV4:4:4 a vlastně zvládá jakékoliv reálně dostupné barevné prostory.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 10

U uložených obrazů Blu-ray disků zvládá NEO S rozklíčovat i menu, takže nebudete u svých poctivých kopií o nic ochuzeni.

NEO S jsme zkoušeli vedle NEO X a OPPO UDP-205 v poslechové místnosti dovozce, kde zařízením dělal společnost procesor Storm Audio s kalibrací Dirac (pro stereo i pro 7.1.4) a konečnou sílu mixu reprosoustav Emotiva dodávaly koncové stupně této americké značky.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 7

V obrazové části je nejsnáze vidět, kam až se dostal pokrok v oblasti mikročipů – jakýkoliv UHD sampler i vlastně jakýkoliv moderní film, který jsme si pustili, byl ostrý a brilantní, už v továrním nastavení pak působil obraz pěkně barevně, bez efektních excesů a přesto sytý a také se nám líbila plynulost obrazu. Ještě před pár lety v zásadě referenční přístroj UDP-205 má najednou v přímém srovnání citelné rezervy. Výtečné je i podání materiálu s vysokým dynamickým rozsahem, i tady zůstává pěkný pocit sytosti a zaostřenosti bez technicistního podtónu umělosti. Obraz vysokého standardu se v reálu nijak neliší od výstupu NEO X.

V čem se ale „xko“ od „eska“ liší, to je dozajista zvuková stránka věci. NEO X přeci jen nabízí hutnější, hlubší a celkově vůbec takový učesanější a dospělejší zvukový projev, ovšem zcela v proporci k příplatku.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 9

Vynikající je také podání prostorových formátů – sampler od Dolby se vzorem opravdu pěkných Atmos záznamů se ozýval (samozřejmě i díky kalibraci ve špičkovém procesoru Storm Audio) poctivě a snadno ze všech směrů, homogenní a bez lokalizování jednotlivých reprosoustav, takže jste opravdu „uvnitř“.

Na multimediální centrum (i když samozřejmě s prémiovou cenou) si umí NEO S poradit pěkně i se zvukem klasických stereofonních záznamů (jakkoliv opět nutno přiznat, že dvoukanálová kalibrace rozhodně nemá malý vliv – ale zase je dobré, že NEO S v praxi už „stíhá“ i multikanálovou elektroniku kategorie stovek tisíc). Plantova „Cary Fire“ ze stejnojmenné desky měla už pěkně sytý kopák, i když celkově zvuk působí lehounce měkčím, sametovějším dojmem, čistota na analogovém výstupu ovšem není vůbec špatná a splňuje hi-fi standardy.

2022 04 30 TST Zidoo NEO S 8

Zidoo NEO S je všestranný přístroj, který výtečně poslouží jako zdroj signálu s jen mírným akcentem na video – rozhodně to není přehrávač filmů, který jako doplněk umí přehrát i nějaké ty zvukové soubory. Ba naopak, je to plnohodnotný hi-fi komponent, který snese srovnání se zařízeními dvacetitisícové třídy a přidává k tomu komfort skutečné multimediálnosti – co a odkud si budete přát, to Zidoo překouše a přehraje. A přehraje to ve víc než důstojném standardu, rychle a tak, abyste si svoje soubory či streamy užili. Možnosti nastavení a softwarová rozšiřitelnost jsou příjemný bonus. Zidoo NEO S nabízí velmi dobré výkony za férové peníze.

Kč 39 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ v praxi skoro stejné výkony jako NEO X

+ ovládací rozhraní – rychlost i intuitivnost

+ rychlost reakcí obecně

+ možnosti nastavení

+ dotykový displej je pěkný i praktický

ZÁPORY

- v porovnání s NEO X omezená rozšiřitelnost, ale to je vlastně cílem

- pocitově trochu účelnější vzhled na danou třídu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies