HIFIStyl

2018 09 30 TST Gradient 1 4 1

Ve Finsku sídlící značka Gradient je specialistou na výrobu od mainstreamu se odlišujících reprosoustav již od roku 1984. A od té doby až dodnes zůstává domov firmy ve středně velkém městě Porvoo asi 50 km východně od Helsinek, stejně jako zůstává společnost v rukou rodiny původního zakladatele - nejnovějším modelem je hodně atypický sloupek 1.4, u jehož popisu najdete velmi výstižnou první větu: "Před 35 lety jsme se rozhodli jít vlastní cestou a nenásledovat kohokoliv jiného."

A už při prvním pohledu na originální estetiku modelu Gradient 1.4, který jménem a trošičku i zjevem navazuje na první firemní model 1.0, je jasné, že tihle Finové to myslí vážně a jak sami tvrdí, sledují linky definované funkcionalismem. Reprosoustavy se skládají ze dvou částí - spodní má tvar komolého kužele, širší spodní základna stojí na poměrně vysokých a měkounkých nožkách, jež se snadno vypořádají s vibracemi; je to třeba, protože celý tento spodní kus slouží pro nejhlubší oktávy s tím, že na dolní ploše se našlo místo jednak na basový reproduktor, jednak na mohutný bassreflexový nátrubek.

Na vrchu, v mírné prohlubni, sídlí koule s mřížkami z obou stran. Krom toho, že z ní vede poměrně krátký signálový kabel s XLR koncovkou, kterou je třeba v prohlubni zacvaknout, můžete si "hlavu" modelu 1.4 natáčet a směrovat jak je vám libo. To může být geniální řešení, který vám dovolí ladit projev reprosoustav bez nutnosti s nimi nějak dramaticky šoupat - a opět to ladí s tvrzením výrobce, že jde o výsledek jejich snahy najít reprosoustavy, které budou fungovat v každém prostoru.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 3

Mimochodem, ve sférické horní ozvučnici se nachází na jedné straně za mřížkou pro firmu charakteristický koaxiální reproduktor (s první verzí přišli v Gradient v roce 1993). Co je zajímavé, to je mřížka na opačné straně koule - tam je totiž zdroj "anti zvuku", jak to výrobce pojmenovává, neboli výdech, odkud proudí zvukové vlny s obrácenou fází a tak se vyruší nežádoucí odrazy od zadní zdi. Jde o řešení, které zajišťuje, že drtivá většina zvuku je v pásmu 200 Hz a více pocházející výhradně z přímého (kardioidního) vyzařování a ne z odrazů. A tím pádem můžete samozřejmě 1.4 umístit i blízko zadní zdi.

Reprosoustavy vypadají díky svým tvarům bez jediného pravého úhlu vlastně menší než doopravdy jsou - v reálu totiž na výšku vyrostly na 88 cm, na šířku i hloubku jsou pak logicky díky kruhové podstavě stejné a mají průměr 32 cm. Při tom všem váží jen 15 kg - jde totiž o to, že místo klasických materiálů jsou obě části ozvučnice zhotoveny z technopolymeru vyvinutých v domácím Finsku. Povrch (buď v grafitovém nebo bílém dekoru dle RAL vzorníku - kombinovat mimochodem můžete rozdílné barvy pro každou část ozvučnice) je odolný, snadno čistitelný a pravděpodobně bude dlouho stejný, na druhou stranu je spíše moderní než luxusní a možná je to v téhle cenové třídě už trochu škoda. Alespoň terminály, nacházející se na zadní straně (nebo ji spíše svou přítomností definující), jsou pěkné a bytelné.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 4

Nejhlubším tónům ve velké ozvučnici slouží kónický woofer s průměrem 22 cm, vedle něj je velmi dlouhý bassreflexový nátrubek, který odspodu prochází téměř celou výšku pečlivě vytlumené ozvučnice. V kouli se pak nachází koaxiální středo-výškový reproduktor. Jeho šíři určuje průměr 17,6 cm středotónové membrány z rákosového papíru, ve středu pak sedí 2,5 cm kopulka ze slitiny hliníku a hořčíku.

Reprosoustavy jsou tak logicky třípásmové, dělené na úrovni 200 a 2 500 Hz. Hrají v požehnaně širokém rozsahu 45 - 20 000 Hz (+/- 2 dB) a sáhnout si s poklesem -6 dB až na 27 Hz. Jmenovitá impedance 4 ohmy se pojí s trošičku nadprůměrnou charakteristickou citlivostí 87 dB / 2,83 V / m.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 5

Gradient 1.4 jsme poslouchali ve všech běžných redakčních sestavách - hrály tak s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140 místo Harbeth Monitor 30, hrály s Cambridge CXC a Cambridge CXA80 místo Fischer&Fischer SN-70, ale také s Teac NT-503 a Emotiva XPA-DR2. Zkoušeli jsme také gramofon VPI Scout spolu s předzesilovačem Grandinote Celio a zesilovačem Grandinote Shinai. O použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství se vše potřebné dočtete v pravém sloupci -->.

V Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) vnesly nevelké "jedna-čtyřky" do místnosti basu tolik a v takové hutnosti, že se nutně začnete poohlížet po subwooferu nebo jiném zdroji hlubokých tónů. Hloubka je v jejich podání pocitově nelimitovaná a hutné tóny umí vyplnit prostor více než snadno. Bas je uvolněný a nadýchaný, potažení smyčce přes struny je nicméně temné, mručivé a mohutné jako přicházející letní bouře - je to nicméně snadné, lehké bručení, kulaté, tučné a "do hezka" směrované, není to bas drtivý nebo suchý, spíše naopak pěkně šťavnatě houpavý. Jeho objemem a hloubkou budete zajisté šokováni, také pak dozajista tím, jak snadno jej prakticky jakýkoliv zesilovač probudí a s jakou lehkostí zůstává bas "svůj", tedy vstřícný, poddajný a vláčný, aniž by ovšem postrádal sílu či kontury.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 8

Při zpěvu Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) doceníte celistvost a vyrovnanost projevu koaxiálního měniče, zpěvaččin vokál nicméně i zde zjevně inklinuje k vřelejšímu, "lidskému" a plnému, bohatému stylu. Zvuk je hebký a sladký, přitom však ve svém celkovém vyznění působí velmi uvěřitelně, není to totiž příjemnost umělá, jen jaksi ve své muzikálnosti zdůrazněná. Vokál je přirozeně velký, cítíte za ním hmotu těla a navzdory zjevné kulatosti a jemnosti mu neschází expresivita tam, kde zpěvačka trochu více sykne nebo zvýší hlas.

Mnohé perkuse v čele s jasnými činely ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) poukázaly na skvělé napojení výšek na střední kmitočty, není tu žádný pozorovatelný "zlom" v energii ani charakteru. I nejvyšší tóny tak sdílí onu klidnou, sladkou a jemnou náturu středního pásma a i nejvyšší tóny umí být razantní a jasné tam, kde je to žádáno. V doznění činelů pak ale přeci jen cítíte, že tweeter do své práce vkládá přeci jen více energie, že se snaží konec pásma "projasnit" a díky tomu právě kovové dozvuky zůstávají pocitově výrazně a dlouho ve vzduchu. Přes nesporný dostatek energie ale 1.4 kladou důraz na to, aby nebyly ani u problematičtějšího hudebního materiálu "jedovaté".

2018 09 30 TST Gradient 1 4 17

Stravinského "Ptáka Ohniváka" (Utrechtsch Studenten Concert + Bas Pollard | "Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) dokázaly Gradient 1.4 vzít pěkně od podlahy, jak se říká. Možná to není vyslovená zvuková stěna, ale zvuku je věru dost a je živý, přesto laskavě klidný. Není to nutkavá snaha napumpovat do prostoru co nejvíce energie, ale spíše ve správný okamžik vzedmout hudbu s klidem a nadhledem, dát vám pocítit její plnost a poddajně, pružně reagovat na dynamické špičky. Není to drtivý, tvrdý zvuk, ale dýchající svým tempem ve více než dostatečném objemu a dojmu tělesnosti.

Zejména "koule", tedy koaxiální středo-výšková sekce, je pak i velmi solidně informativní. Opět bylo cítit, že v "Pie Jesu" se zpěvačkou Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) to není závod o dokonalé vykreslení těch nejjemnějších nuancí a nejposlednějšího tónu v pozadí, ale že jde spíše o celkovou, chce se říci přirozenou či organickou prezentaci. Necítíte žádnou nutkavou potřebu vytahovat informace, žádné zdůraznění, přesto je hudba uspořádaná, snadno čitelná a nenásilně plynoucí. Je to opak suché studiové analytičnosti, zvuk bohatý a tak nějak zvláštně zjemněný, aniž by to však kompromitovalo jeho artikulaci a čistotu.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 12

Co pak jde Gradient 1.4 víc než dobře, to je podání prostoru nahrávky - zejména proto, že výsledek můžete velmi dobře ovlivnit díky volnému natáčení kulatých středo-výškových modulů. Stačí si chvilku hrát a docílíte ideální šíře, hloubky a také spojitosti scény - můžete snadno natáčením ovlivňovat třeba to, jak blízko u sebe bude kytara a hlas v "Dream about you" (Eva + Stevie B. | "STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134), nebo to, jak "soustředěně" či "vzdušně" bude zvuk působit. Je to vlastně velmi pěkný nápad, byť finální usazení a doladění reprosoustav vyžaduje trochu času. Pokud se vám ale podaří trefit to optimálně, scéna je semknutá, pevná, přehledná a nástroje mají excelentní lokalizaci. Také pak stojí za pozornost hloubka, kterou reprosoustavy dokážou scéně vtisknout.

Když pak pustíte nahrávku s mohutným basovým základem jako je třeba "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149), tah, síla a objem odspodu vás zajisté nadchne. Hudba je prezentovaná přes svou syntetickou tvrdost a suchost spíše klidnějším způsobem, ale velmi plynule, houpavě a s pocitem robustnosti a autority. Všechno je odvážně velké, uvolněné a pocitově nestísněné, bohaté a zřetelné, takže je velmi příjemné poslouchat jak potichoučku (kde ale objem není takový), tak nahlas, kdy si užijete řádné proporce a důraz.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 19

Originálně pojaté reprosoustavy Gradient 1.4 se vymykají běžné produkci a jejich největší silou (krom vzhledu, který vás prostě bude bavit nebo vás naopak odradí - objektivně vzato by snad v dané ceně mohly ozvučnice působit o kousek luxusněji, ale odolný a moderní materiál na jejich povrchu má zase jiné přednosti) je schopnost hrát snadno - snadno co do schopnosti zahrát prakticky s jakýmkoliv zesilovačem, ale snadno i v tom smyslu, že ani celodenní poslech neztrácí jiskru a motivuje vás užít si ještě kousek toho a tamtoho. Reprosoustavy možná mají trochu měkčí celkové ladění, ale když je v nahrávce skutečně hluboký bas, budete dozajista překvapeni, jak neuměle a nenašponovaně se dokáže z relativně kompaktních rozměrů vylít do místnosti a jak v klidu se vše dokáže poskládat do vpravdě plnorozsahové reprodukce. Gradient 1.4 jsou zábavným kouskem high-endu, který se sice pouští méně vyšlapanými cestičkami, ale přesto je snadné naladit se na jeho vlnu a užít si jeho dar harmonické hudebnosti.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 m1

Od 200 do 15 000 Hz, kde se "děje" drtivá většina hudby, jsou Gradient 1.4 velmi příkladně vyrovnané a je tu znát síla jejich koaxiálního řešení. Nad hranicí 15 kHz dochází k překvapivému zesílení nejvyšších kmitočtů, přírůstek energie svádí k myšlence, že moderní nahrávky s vysokým rozlišením a podílem obsahu právě v tomto spektru by mohly vyznít světleji. Poslechové zkušenosti o tom nicméně nevypovídají. Velký propad na 130 Hz je zjevně dílem místnosti, respektive toho, že měření probíhá ve standardní vzdálenosti 1 m, kde se reprosoustavy ještě korektně "nesečtou" - z naměřeného vyplývá, že 1.4 je dobré umístit i navzdory jejich nevelkým rozměrům spíše dále než blíže a to jak od sebe, tak od zdí. Vezmeme-li to ale jako fakt, pak je až s podivem, že Gradient 1.4 naplno zvládnou 45 Hz a jen s nevelkým úbytkem energie jdou až na 30 Hz, což už jednoduše stačí k označení "plnorozsahové". V poslechové vzdálenosti kolem 2 m pak dostanete v pásmu 30 - 20 000 Hz prakticky optimálně vyrovnané reprosoustavy.

2018 09 30 TST Gradient 1 4 m2

Impedance (červená) má poněkud netradiční průběh. Nikdy neklesá pod úroveň 5 ohm a i tam se zdrží jen krátce v basovém pásmu mezi 100 a 200 Hz, takže 1.4 jsou velmi "bezpečné" a vhodné i pro exotičtější lampové zesilovače kupříkladu. Patrně díky absenci rohů a souběžných stran tu není viditelné stojaté vlnění (jen snad velmi letmý náznak v oblasti 300 Hz) nebo jemné diskontinuity, které by napovídaly něco o rezonanci panelů. Snad jen vybočení elektrické fáze (černá) kolem 50 Hz, 1 000 Hz a 5 000 Hz si zaslouží drobnou pozornost v kontextu hledání optimálního zesilovače, ale jakýkoliv solidní tranzistor (protože k reproustavám této cenové třídy jistě nepřijde zesilovač za 5 ani 10 tisíc Kč) a vlastně ani lepší lampa nebudou neúměrně zatěžovány a Gradient 1.4 lze označit jako férově přátelské co do chování vůči zesilovači.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 159 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost přizpůsobení vyzařování

+ kompaktní stavba a přitom mocný zvuk

+ skvělý prostor

+ snadno "stravitelný" zvuk napříč žánry a hlasitostmi

+ lehký partner pro zesilovače

ZÁPORY

- zpracování by možná mohlo při dané ceně o kousek více evokovat luxus

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies