2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 1

Značka Lake People má za sebou dlouhou historii, sahající až do roku 1986, v „neprofi“ prostředí nicméně tuhle firmu z Kostnice zase tak moc lidí patrně znát nebude. Je to možná i proto, že jejich mottem je „Nástroje a ne hračky“, což není tak úplně přístup, jímž se vyznačuje dnešní hi-fi a high-end elektronika pro domácí poslech (tu mimochodem v hezčím a luxusnějším balení Lake People mají v nabídce také, ale pod jménem Violectric).

Nabídka Lake People sestává povětšinou z komponentů, které v běžném poslechu nevyužijete – mikrofonní předzesilovače, A/D převodníky nebo digitálně-digitální převodníky jsou skutečně hlavně doménou nahrávacích studií. V nejvyšší sérii Reference nicméně je i výrobek, který domů dobře zapadne – D/A převodník DAC RS 06.

Jde o puristicky pojaté zařízení v účelně provedeném šasi, které se nesnaží okouzlovat elegancí nebo luxusem, ale sází výhradně na přehlednost a bytelnost. Komponent je maličký, s šířkou 16,8 cm, výškou 4,9 cm (z čehož tak pětina připadá na nožky) a hloubkou 14,5 cm váží jen kousek přes 1 kg, takže snadno zapadne i na pracovní stůl.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 2

Čelní panel je poměrně zdobný, jsou tu popisky a nápisy v kombinaci klasického fontu a kurzívy, po krátkém zorientování nicméně zjistíte, že všechno důležité je vyrovnané do jedné linie a do prostředka. Jde zejména o sedm diod; čtyři indikují aktivní vstup, jedna případné chybové stavy a poslední aktivitu funkce resamplingu (k čemuž je tu samozřejmě příslušené tlačítko). Tlačítkem se pak přepínají vstupy, posledním zapnete a vypnete celý přístroj.

Na velmi malou plochu zadního panelu se vešlo mnohé, mimo jiné i klasická napájecí zásuvka. Konektory jsou rozdělené do dvou bloků, ohraničených tištěnou linkou. Čtyři digitální vstupy zahrnují AES/EBU, optiku a koax, hlavně ale USB (byť jen jako příplatkový modul), doplňuje je koaxiální digitální výstup. Zpracovaný analogový signál vychází z DAC RS 06 přes cinchové i XLR konektory.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 3

O vnitřní konstrukci toho v Lake People mnoho nezmiňují. Signál digitálního vstupu nejprve míří k převzorkování, pokud je tato funkce aktivní, jakýkoliv signál je normalizován na úroveň 96 kHz. Výrobce zmiňuje, že kvalita převzorkování je plně závislá na stabilitě zdrojového hodinového signálu – proto je tu zvláštní oscilátor s hodnotou fázového jitteru pod 1 ps, který má vlastní diskrétní napájecí zdroj.

Signál následně přechází do sekce D/A převodníku. Obvody jsou řešené jako poctivé dual-mono, na každém kanálu jsou použity dva delta-sigma čipy s rozlišením 32 bitů. Odtud je signál vedený plně symetrickými obvody, v signálových cestách jsou použity kvalitní operační zesilovače a MKP kondenzátory.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 4

Na vstupu DAC RS 06 přijímá signály s rozlišením až 24 bit / 192 kHz, pracuje ve frekvenčním rozsahu 4 – 53 000 Hz (-0,5 dB), odstup signálu a šumu je výtečných 120 dB, přičemž výstupní impedance se drží pod 1 ohmem.

DAC RS 06 jsme zkoušeli v redakčních sestavách – hrál spolu s OPPO UDP-205, kdy se srovnávalo právě s ním nebo s Métronome DSC1 při poslechu přes Xavian Quarta a Norma Revo IPA-140, hrál místo Teac NT-503 v sestavě s Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2, KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X, ale také hrál místo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII ve společnosti Grandinote Shinai a Fischer&Fischer SN-70. O používaných filtrech, antivibračním příslušenství nebo kabelech se dočtete více v pravém sloupci -->.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 6

Oproti třeba obdobně drahému modelu od ASUS ukázal DAC od Lake People výrazně solidnější basový základ, basová linka v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla pěkně sytá, mroukavá a čistě „zařezávající“, bez pocitu technické strohosti nebo přílišné utaženosti. Balanc je pěkný, energie je proporčně velmi „správně“ ke zbytku frekvenčního rozsahu, také váha zvuku je dobrá, žádná zbytečná opatrnost, stejně jako žádný přebujelý akcent. Je to přirozeně působící bas, dobře a samozřejmě propracovaný, rozhodně nad úroveň pořizovací cenovky.

Na zpěvu Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) bylo cítit, že zvuk Lake People inklinuje k lehounkému přídechu vřelosti, je spíše bohatší, barevnější, působí ale celkově pěkně přirozeně, s dostatečným množstvím detailů, je to prostě velmi vkusná úroveň rozlišení a přirozenosti. Nikde ani stopa tvrdosti, není to zvuk analytický, ale má spíše až „analogový“ feeling. Detailnost je pak odpovídající třídě, ale když sáhnete třeba po RME ADI-2 DAC FS (což není zase takový příplatek), dostanete výrazně hlubší vhled do světa mikrodetailů. Ale ta kombinace plnosti, příjemnosti a nenásilné čitelnosti u DAC RS 06 je v dané třídě rozhodně nadprůměrná.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 7

Činel v „La Rosita“ Colemana Hawkinse a Bena Webstera („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) byl veliký, konkrétní a jasný, i na ne úplně perfekcionistické nahrávce převodník excelentně rozkreslil jednotlivá cinknutí a udržoval samozřejmý pořád na úrovni. Přesnost a transparentnost se kombinují s opět trošku jemnější celkovou charakteristikou a precizním ohraničením, detaily plynou samovolně, nenásilně. Není to ten nejanalytičtější převodník na trhu, ale v dané ceně rozkrývá velmi příjemnou úroveň detailů, aniž by sahal k pocitu technicistní analytičnosti. Zvuk je kompaktní, nic z něj netrčí, nic v něm nechybí.

Navzdory své téměř „dlaňové“ velikosti, která svádí k podcenění, hraje DAC RS 06 s pěknou dávkou mohutnosti a velké bubny v „Rí Na Cruinne“ od Clanad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158). Zvuk působí relaxovaně, ale dynamicky je až překvapivě potentní, tam kde má být energie a razance, tam – byť v trošku měkčí podobě – spousta síly opravdu je. Dynamičnost působí přirozeně, samozřejmě a klidně, velký dynamický ráz bubnu je dostatečně pevný a konkrétní, dokáže zapružit a „dýchat“.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 9

Opravdu pěkně nahraná „Fortysomething“ zpěvačky Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) byla podaná zcela netechnicky, bez analytických tendencí, takříkajíc „na pohodu“. A přitom jsou rozlišení, čistota a transparentnost nad úrovní, kterou byste v hi-fi světě za dané peníze očekávali. Přesto dominantním pocitem je celková harmoničnost, zvuk je přirozený, kompaktní a jemný, přitom ale velmi důstojně organizovaný od nehučícího, pružného basu až k delikátnímu doznívání činelů. Hudba se netlačí dopředu na sílu, spíše vytéká a plyne, bez příkras a efektů.

Co je pak excelentní, to je skutečnost, jak všechno drží pohromadě z pohledu fáze a integrity, což ústí v parádní podání prostoru nahrávek. „Dream about you“ zpěvačky Evy („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla působivě vytažená z reprosoustav, vykreslená mezi nimi a za nimi, přednes převodníku je vzdušný a opravdu „prostorový“; většina řešení v této cenovce vedle toho působí staženěji a plošeji. Opravdu špičkové převodníky nabídnou lepší lokalizaci, stejně jako větší a realističtější proporce, nicméně ve třídě „za dvacet“ je výkon Lake People naprosto v pohodě.

2020 07 30 TST Lake People DAC RS 06 10

Zajímavé je rozhodně i to, že DAC RS 06 má spíše muzikální charakter, „Breaking Silence“ od Janis Ian („Breaking Silence“ | 1993 | Columbia | 519 614-4) zněla s takovou kultivovanou jemností, ale plnokrevnost a poddajná pružnost jsou úžasně neúnavné a hudba hraje bez námahy. Převodník je „propustný“, takže ukazuje i kvality nahrávek, případně připojeného zdroje, je ale také nezáludný, takže poslouchat bez únavy můžete v podstatě úplně cokoliv.

Kompaktní krabička DAC RS 06 od německých Lake People vybočuje ze zaběhnutých zvyklostí hi-fi světa (celkem logicky, když je určena profi světu, kde se kouká na výkony a ne eleganci šasi) – za férové a ještě zaplatitelné peníze získáte praktický půdorys, dostatečně verzatilní konektivitu a hlavně zvukový výkon, který je nad úrovní běžných dvacetitisícových hi-fi standardů. Parádní transparentnost, důstojná dynamika, dobré rozlišení a výtečné podání prostoru jsou zabalené v muzikálním, pohodovém, až trochu vřelém projevu. Malý převodník má z pohledu audiofila nedostatek v tom, že USB vstup je příplatkové zboží a DAC RS 06 neumí zpracovat MQA a DSD signály, které jakkoliv jsou velmi okrajové, tak jsou pro mnoho domácích uživatelů magickým zaklínadlem. Pokud se přes to nicméně přenesete a chcete velmi muzikální řešení v ceně kolem 20 000,- Kč, tak Lake People DAC RS 06 má vřelé doporučení pro svůj zábavný charakter.

Kč 20 590,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ resampling funguje a často má pozitivní vliv

+ spektrum konektivity je dobré

+ minimální šum a díky tomu působivé rozlišení a transparentnost v dané třídě

+ bytelná „profi“ konstrukce a malý půdorys

ZÁPORY

- z pohledu audiofila chybí podpora DSD či MQA

- USB za příplatek

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Disk | www.disk.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies