Métronome referenční streamer

2019 12 20 TST Métronome DSC1 1

Jihofrancouzský Métronome je takovým vlastně až butikovým výrobcem high-endové audio techniky, můžeme-li si půjčit termín z hotelové branže. Je to značka malá, osobní a zaměřená na prémiový, možná až luxusní segment trhu, kde se počítá jak velký podíl ruční práce, tak materiály a součástky (téměř) výhradně získané ve Francii; že to je životaschopný koncept prokazuje fakt, že značka tak činí už od roku 1987.

Přestože firma je zaměřená primárně na CD přehrávače a D/A převodníky (včetně své ještě luxusnější a prestižnější sesterské značky Kalista), má v portfoliu také jeden atypický produkt (dobrá, dva - v řadě DS je ještě síťový transport (či chcete-li síťový most) DSS), nazvaný DSc1 - to je zkratka pro Digital Sharing Center, což zase dost dobře popisuje funkční zaměření tohoto komponentu.

DSc1 je atypický vlastně i svým vzhledem - přední panel mohutného a výtečně zpracovaného přístroje (s půdorysem 43,5 x 43,5 cm a výškou 11 cm váží 17,5 kg také díky konstrukci z leteckého hliníku o tloušťce 2,4 cm vpředu a 0,6 cm na všech ostatních stranách) připomíná tak trochu klaviaturu, přerušenou poblíž pravého konce na šířku pěti "kláves" velkým barevným displejem s krásnou čitelností. Jednotlivé "klávesy" jsou z větší části jen estetickou záležitostí, jakkoliv čtyři slouží jako nenápadná tlačítka, jejichž funkci indikuje pouze jemně vygravírovaný symbol.

2019 12 20 TST Métronome DSC1 2

Primární ovládání je ale realizováno přes aplikaci - Métronome nenabízí vlastní, ale lze využít jakoukoliv standardní UPnP / DLNA aplikaci pro iOS (tam funguje ale i AirPlay) i Android. Doporučit lze třeba mConnect Player, který integruje pohodlné ovládání lokální, síťových, internetových i cloudových zdrojů hudby. Využít ale můžete kupříkladu i Roon.

Na zadním panelu se ukrývá celá plejáda konektorů, kdy samozřejmým základem je napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem. Vedle ní je baterie konektorů digitálních - samozřejmě je tu ethernetový port, který je jediným spojením do sítě (žádná Wi-Fi ani Bluetooth), je tu asynchronní USB typu B pro spojení s počítači a pak sada konektorů klasických. Jeden optický, dva koaxiální a jeden AES/EBU. Jak vidno, DSc1 není pouhým streamerem, ale možná spíše streamujícím D/A převodníkem.

Analogový signál je možné vést jak symetrickými XLR konektory, tak nesymetrickými RCA. Ty mají nestandardně vysoké výstupní napětí - respektive jak XLR, tak RCA konektory nabízí výstupní úroveň 3 V. Nic dalšího na první pohled DSc1 nenabízí - to důležité se totiž ukrývá uvnitř.

2019 12 20 TST Métronome DSC1 3

Všechny digitální vstupy umí přijmout PCM signály s rozlišením až 24 bit / 192 kHz, samozřejmě krom USB a streamingu, kde zvládnete přehrát až 32 bit / 384 kHz nebo DSD512, převodník ale zvládne i MQA signály.

Obvodové desky jsou kompletně navrženy a osazovány přímo v Métronome v jižní Francii, jednotlivé části přístroje jsou na samostatných deskách - streaming je tak fyzicky oddělený od streamovací části apod. Důležitá je samozřejmě část D/A převodníku. Té vládnou dva převodníky AK4497 v dual-mono zapojení.

Stejnou péči jako samotnému návrhu D/A převodu podle své tradice v Métronome věnují i napájecí části - dokonce snad i větší, však se stačí podívat na velikost samotného napájecího zdroje. Zabírá totiž většinu vnitřního prostoru přístroje. Má plných deset nezávislých regulovaných zdrojů pro každou z oddělených částí přístroje, stojí na čtyřech zapouzdřených toroidních transformátorech a je to vše doplňuje celkem 93 filtračních kondenzátorů, každý s kapacitou 25 uF.

2019 12 20 TST Métronome DSC1 4

Jen pro zajímavost - díky ruční práci trvá sestavení jediného DSc1 plných 36 hodin a poté se ještě 48 hodin "prohání" u výstupní kontroly, aby byla zjištěna každá případná chyba. I to podtrhuje poctivě high-endový přístup v Métronome.

DSc1 má také působivé technické parametry - hladině THD+N je -140 dB, vnitřní pracovní dynamický rozsah je 175 dB a veškeré zpracování signálu probíhá v hloubce 32 bitů. Výstupní analogová část pracuje v čisté třídě A mezi 10 a 20 000 Hz (+/- 0,1 dB) s dynamikou 140 dB.

Métronome DSc1 jsme mohli poslouchat v kopřivnickém showroomu dovozce v adekvátní společnosti - srovnávat jsme mohli s Naim ND555 nebo Métronome LeDAC, kompaktní disky nám roztáčel Métronome AQWO a poslouchalo se přes systém s Pass Labs XP-30, Pass Labs X350.8 a Rockport Avior II. To vše bylo doplněno o napájení Accuphase PS-530 (switch a NAS byly napájeny přes zakázkový lineární zdroj) a kabely Nordost Valhalla 2. Optimální podmínky zajišťoval zemnící systém QKore a filtry Qx2 a Qx4 spolu s jednotkami QPoint. Zakázková akustika místnosti používala štědrou paletu laditelných rezonátorů, basových pastí, akustických panelů a difuzérů a byla také osazena rezonátory ASI.

2019 12 20 TST Métronome DSC1 5

Komponenty Métronome a Kalista jsou známé tím, jak velké proporce reprodukci oproti konkurenci dodávají a DSc1 rozhodně z řady nevybočuje - akustická kytara v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) byla nadživotně velká a přesto přítomná. Ťuknutí do jejího korpusu, nahrané pěkně zblízka, bylo mimořádně šťavnaté, hutné, hluboké a rezonující mocnou, medovou temnotou. Bas je fyzicky mocný, silný, barevný a samozřejmý, doslova jako živý. Cítíte tu obrovskou, obrovskou rezervu, tu schopnost se nadechnout (což koreluje s obrovskou rezervou napájecího zdroje a možná právě tam tkví to zásadní kouzlo). Bas je nádherně sametový, pravda vřelejší, nicméně jeho schopnost okouzlit je (téměř) bezkonkurenční.

DSc1 má v sobě zabudováno těžko popsatelné kouzlo, které dokáže zastavit čas i váš dech. Když tak začala zpívat Doris Day svou "Penny from Heaven" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140), jako kdyby se svět rozpustil a zůstal jen její hlas a hudba okolo. Famózní plnost a bohatost jako kdyby vás posadila na špičku mikrofonu v podobu malé zlaté mušky, jako kdybyste byly přímo "na dotek" se zpěvačkou, z jejíhož hlasu už vnímáte prakticky všechno, každý nádech, každý výdech, každou zaznamenanou jemnou nuanci a to právě i díky tomu, jak velké proporce vokálu Métronome udělil. Je to šťavnaté, nádherně otevřené střední pásmo, tělesné a úchvatně bezprostřední.

Výjimečnou jiskru nabídl DSc1 také v nejvyšším pásmu, vysokofrekvenční cinkání ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) bylo fascinujícím, hypnotizujícím způsobem čisté a intenzivní. Žádná zjemnělost, nýbrž jen konkrétnost, zaostřený, jasný a znělý zvuk kovu, dokonale artikulovaný, nepodbízivý a přesto energický, klidný a přesto energický, skvěle zasazený do kontextu hudebního celku a přesto famózně separovaný, ať už na úrovni nástrojové linky, nebo i mezi samotnými jednotlivými tóny. Přístroj má také fantasticky přirozené rozlišení a bez pocitu akcentování vám předestírá realisticky znějící, velkou plochu činelu, který je prakticky hmatatelný.

2019 12 20 TST Métronome DSC1 6

Mimořádně živoucí byla reprodukce z pohledu dynamiky - s DSc1 se rozhodně nemusíte bát nějaké nedostatečnosti, ani vášnivé přechody v "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901) nebyly kdekoliv poblíž dynamických limitů přístroje. Dynamika je vpravdě fantastická, graduje, graduje, graduje a v žádném okamžiku nemáte pocit přesaturování nebo komprese. Zvuk je velký, je odvážný, je mimořádně samozřejmý a je sebejistě dospělý. Není to takový ten moderní, napjatě razantní zvuk, ale poklidný, tučný, sytý a valící se zvuk, který ovšem není pomalý nebo těžký. V dynamických okamžicích je nicméně cítit dostatečně sebevědomou rezervu.

Vlastně neuvěřitelně přirozené je také rozlišení, DSc1 zvládá proniknout skrz naskrz jakoukoliv nahrávkou a ve své hudební krásnosti nenechá zaniknout ani ty nejjemnější nuance. Dvořákova "Symfonie č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) byla výjimečně prokreslená, slyšíte nahrávku až na úroveň mnohočetných nástrojů v každé sekci, vnímáte ozvěny nahrávacího prostoru i všelijaké ambientní drobnosti, dohromady podtrhující autentičnost velkého orchestru, hrajícího v prostoru s obrovským množstvím hýbajícího se vzduchu. Je to bezprostřední vjem, naprosto netechnický a překračující i pocit "reprodukovanosti". Navíc tak Métronome činí s lehkostí, se snadností a přirozeností, která bere dech.

Opravdovou lahůdkou při poslechu jihofrancouzských komponentů je vždy podání prostoru nahrávek. Porovnejte zvuk Métronome a Kalista s čím chcete, vše ostatní při přímém srovnání bude malé a pocitově ploché, ať už to Métronome dělá jak chce. "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) byla rozprostřená prakticky po celé poslechové místnosti, mohutná až koncertním způsobem, což jako kdyby přeměnilo poslechovku na skutečný hudební klub, kde kapela hraje právě pro vás. Přestože Métronome pak informoval také o limitech, jisté plochosti a zašmodrchanosti nahrávky, nebyl problém se separováním jednotlivých nástrojů a dokonce ani s jejich pečlivým rozmístěním nejen v pravolevém, ale i předozadním směru a to v tak suverénním stylu, že prostě cítíte i spoustu, spoustu vzduchu okolo nástrojů. Cítíte se být přímo uprostřed plasticky vykresleného, trojdimenzionálního prostoru, rozpínajícího se všemi směry daleko za hranice očekávání.

2019 12 20 TST Métronome DSC1 7

Zvuk Métronome DSc1 má také výjimečnou sílu, má tah na branku, kterým vás posouvá napříč hudebním zážitkem s nezastavitelnou monumentálností tektonických pohybů. "Flight of the Cosmic Hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) byla nádherně šťavnatá, vláčná a vřele barevná. Byla tu nádherná fluidnost, ve své velikosti fascinující zvuk, který dokáže zaplnit okolí i vás, který má váhu, má tělo a přitom má disciplínu skutečného "velkého" high-endu. Nádherná čitelnost a absolutní samozřejmost nekladou mezi vás a podstatu hudby žádnou překážku a DSc1 je výjimečně muzikální.

S Métronome DSc1 nepotřebujete speciální hudbu, protože sám streamer / převodník zvláštní příležitost udělá z poslechu čehokoliv a kdykoliv. Streamující převodník by možná mohl mít možnost přímého připojení datových pamětí, možná by mohl Métronome mít i vlastní aplikaci (jakkoliv to je jen pro pocit, protože třeba mConnect funguje zcela bez potíží), jinak ale DSc1 představuje moderní digitální high-end v jedné z nejnádhernějších podob. Záměrně říkáme, že "nejnádhernějších" a nikoliv nejlepších, protože DSc1 má svou barvu zvuku a na trhu najdete (byť dražší) přístroje s ještě filigránštějším detailem a větší technickou precizností. Ale ta schopnost uchopit a zreprodukovat nejen technickou stránku nahrávek, ale i jejich podstatu, jejich jiskru, barvu a vášeň, to je něco, v čem patří DSc1 hodně vysoko v žebříčku audio komponentů. Nádherná sytost a bohatost vytváří jakési vlastní hudební gravitační pole, které vás prostě pohltí a nepustí a vaše nahrávky doslova rozsvítí tak, že hudba je "více hudbou". DSc1 je převodníkem, který mění technické prostředky na čistou srdeční záležitost a je to mimořádná nádhera.

Kč 499 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nádherně muzikální zvuk

+ výjimečné podání prostoru a proporce zvuku

+ fluidnost reprodukce

+ perfektní kontrola a přitom šťavnatá uvolněnost

+ pocit váhy a plnosti nástrojů i hlasů

+ návyková hudební vášeň, která neunavuje

ZÁPORY

- chybí USB port pro přímé připojení disků

- chybí vlastní aplikace (jakkoliv mConnect nebyl žádnou překážkou, snad jen "pro pocit")

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies