2020 01 30 TST Chord Qutest 1

Jen málokdo si vybudoval za poslední dvě dekády v segmentu D/A převodníků takové renomé jako britský Chord. Přitom značka zachovává (relativní) cenovou střídmost a své výrobky kompletně navrhuje i vyrábí v neošizené kvalitě ve své podmanivě britské továrně v jižní Anglii. Ačkoliv mobilní model Mojo je ještě dostupnější, nejsnáze finančně dosažitelným plnohodnotným stolním převodníkem je model Qutest.

Ten jen na poměry firmy poměrně usedlý, jde v praxi o kvádřík s rozměry 16 x 8,8 x 4,5 cm (š x h x v) a váhou zhruba tři čtvrtě kilogramu. Minimalistická pravoúhlá čerň krabičky je narušena na přední horní hraně jen dvěma proláklinami s umístěnými typickými firemními barvami zářícími kuličkami (Chord standardní nutná tlačítka prakticky neuznává) pro změnu vstupu a výstupního filtru, uprostřed horní plochy je také neméně charakteristické "okénko" s mírně zvětšujícím efektem, takže se můžete kochat vnitřkem přístroje - nehledě na to, že tudy dává barevnými odstíny přístroj najevo, jaký typ signálu právě zpracovává.

Robustní hliníkové šasi je pak prosté jakýchkoliv dalších prvků s výjimkou strany zadní - tam je napájecí konektor v podobě velmi univerzálního 5 V USB (takže napájet Qutest nemusíte jen přes zásuvku), jsou tu celkem čtyři digitální vstupy (optika, dvojice BNC s možností redukce na běžný koaxiál a jedno galvanicky pečlivě oddělné USB pro spojení s počítačem). Převedený signál můžete poslat ven přes jeden pár linkových cinchů.

2020 01 30 TST Chord Qutest 2

Quest je koncipovaný jako čistý D/A převodník - žádná regulace hlasitosti, žádný sluchátkový výstup, žádné baterie a navazuje tím na koncept předchozího modelu 2Qute. Tu zásadní část přebírá Qutest technologicky jen s nevelkými změnami z velkého modelu Hugo 2. Jde o programovatelné hradlové pole s vysokým výpočetním výkonem (FPGA) a vlastním sofistikovaným softwarovým vybavením z pera Roba Wattse. V Qutest tepe řešení Xilinx Artix 7.

Protože šasi je vyfrézováno z jednoho kusu hliníku, umožnilo vyrobit v základně prohlubeň, v níž se ukrývají obvody a tím jsou chráněny jak před elektromagnetickým zářením, tak před vibracemi. Tyto obvody, jak už bylo zmíněno, vychází z technologií navržených pro Hugo 2.

2020 01 30 TST Chord Qutest 3

To znamená, že k dispozici jsou čtyři různé filtry - neutrální, neutrální s jemnějšími výškami, vřelý a vřelý s jemnějšími výškami. Rozdíly jsou celkem zřetelně slyšet a je to zajímavá možnost doladit jemně výsledný charakter svého řetězce. Dodávaná brožurka vám vysvětlí, kterou barvou nastavíte který filtr.

Navolit můžete také jednu ze tří různých výstupních úrovní - na analogových výstupech může být 1 V, 2 V nebo 3 V, takže i to pomůže ideálně doladit projev v širokém spektru sestav.

2020 01 30 TST Chord Qutest 4

Chord Qutest podporuje PCM signály s rozlišením až 32 bit / 768 kHz (dokonce i přes BNC ve speciálním firemním duálním zapojení přes oba konektory), nativně přehrává ale i DSD512.

Převodník Chord Qutest jsme zkoušeli v prostorách pražského studia AV Center, kde hrála sestava v čele s přehrávačem (a v naší roli tedy i transportem) Chord One, řídícím zesilovačem Chord CPM 2650 a koncovým stupněm Chord SPM 1050 MKII. Poslouchalo se přes Sonus faber Olympica II nebo Audiovector R3 Avantgarde. Propojeno bylo kabely Chord Epic a Nordost Heimdall II.2020 01 30 TST Chord Qutest 5

Basové tóny v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) byly moc pěkně artikulované, bas jako takový je pěkně "prodýchaný" a přestože (bezmála čtyřikrát dražší) samotný přehrávač One působí o kousek odvážněji, klidně, samozřejmě prezentované tóny mají velmi solidní dávku konkrétnosti, mají váhu a dobrou konturu. Oproti One se liší hlavně tím, že Qutest hraje trošičku klidněji, ale až překvapivě přesně a jasně.

Vysloveně skvěle čisté bylo střední pásmo, zpěv Doris Day v "Penny from Heaven" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) byl překvapivě samozřejmě definovaný a jasný, prezentovaný pěkně transparentně a přitom bez analyticky zdůrazněných sykavek, artefaktů této přeci jen staré nahrávky. Chord nabízí vlastně pěkně netechnicky hladký a jemný zážitek, v němž nicméně zcela jistě nechybí detaily. Ani při vyšší hlasitosti se není třeba bát expresivnosti problematičtějších nahrávek a přitom dokáže Qutest vykreslit i opravdu jemné detaily, dosti podobně jako větší Hugo 2.2020 01 30 TST Chord Qutest 6

Dobře je to znát také na výškách, kde jadrný cinkot ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) nepřerost v přílišnou ostrost a Quetest udržel mezi tóny jasný pořádek, nabídl velmi pěkně vystižený charakter kovové plochy činelu, jasné textury a přestože přehrávač One má o kousek lepší jasnost a celkovou realističnost, Qutest rozhodně není v čistotě, organizovanosti a detailnosti nesrovnatelný.

Qutest se nesnaží ve svém zvuku nijak exhibovat a proto může dynamicky působit méně nápadně, než čekáte, nicméně třeba v "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901) bylo cítit, že v poklidnější zvukové charakteristice je kontrola a že když přijde na dynamický moment, hudba se dokáže vzedmout s důstojnou pevností. Převodník nicméně dobře vystihuje i mikrodynamické nuance a už v jeho zvuku najdete takový ten pocit vnitřního tepajícího života hudby, byť by možná mohl mít o něco větší odpich.

2020 01 30 TST Chord Qutest 8

Dvořákova "Symfonie č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) byla podaná s pěknou vzdušností, Qutest umí nabídnou celkově rozhodně solidní čitelnost a přehlednost, je cítit, že signál je kontrolovaný, byť třeba tak přesvědčivé strukturování ploch smyčců nebo jemné dozvuky tu ovšem nejsou tak jasné jako u přehrávače One. Pořád je to velmi slušná úroveň, kdy Qutest rozhodně obstojí ve své cenové úrovni jako plnohodnotný zdroj signálu a pořád má tu přirozeně působící firemní zřetelnost a přesnost.

Převodník se také vcelku jasně vyznačuje tím, že hraje právě to, co mu podsunete, aniž by se snažil to jakkoliv vylepšovat - na druhou stranu ona věrnost a jistá věcnost třeba v mohutné "Flight of the Cosmic Hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) ústí spíše v celkově urovnanou, čistou a přesnou, trochu hladší reprodukci, než ve vášnivě tučný zvuk. Je nicméně znát, že hudba hraje bez napětí, vyrovnaná a utažená, nikam netlačená.2020 01 30 TST Chord Qutest 10

Chord Qutest je pěkný (skutečně "qute") kompaktní převodník, který snadno - díky variabilitě vstupů, možnosti přizpůsobení úrovně výstupů i podpoře mnoha rozlišení - zapadne do každé sestavy, svým pojetím ale míří zejména k "rozsvícení" vlastně běžných sestav z kategorie vyššího hi-fi. Právě tam rozhodně udělá velkou parádu, však v některých aspektech jej lze částečně srovnat i čtyřnásobně drahým firemním CD přehrávačem One nebo "velkým" převodníkem Hugo 2 a to rozhodně není špatný výsledek. Pokud tak hledáte D/A převodník na úrovni, který má trochu prémiovou cenu, ale výtečné schopnosti, Chord svou reputaci výrobce výborných digitálně-analogových převodníků potvrdil právě i u modelu Qutest.

Kč 34 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost přizpůsobení poslechové úrovně

+ čistota a detailnost

+ šíře podporovaných rozlišení

+ možnost nekompromisního duálního zapojení

+ zvuk z modelu One se při použití Qutest rozhodně nezhoršil

ZÁPORY

- trochu svébytné ovládání přes barvičky

- přednes by mohl být o kousek živější

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz , AVITsmart | www.avitsmart.cz , Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz , HIFI SOUND BRNO | www.hifisound.cz , Luxusní Elektronika | www.l-e.cz , Oltech | www.elektrosafir.cz 

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies