800 150 voix

2024 04 22 PRF Robert Mayer 01

Je to takový klasický příběh audiofila – nejprve objevíte kouzlo hudby, pak šarm hi-fi a následně zjišťujete, že právě pro ten váš úplně specifický vkus (protože každý máme maličko jiný) by některé věci na světě mohly být jinak, hlavně lépe. A tak někteří z nás začnou experimentovat s výrobou vlastních řešení, tak jako Róbert Majerník z východoslovenských Košic, jenž pro čistou radost začal navrhovat a vyrábět „jiné“ gramofony pod značkou Robert Mayer.

Právě onen faktor „chtěl bych to jinak“ (kromě pocitu, že extrémně snadná „digitální“ dostupnost hudby vede spíše k přeskakování a nesoustředěnosti, na rozdíl od analogu, kde téměř jistě prosedíte v klidu a soustředěně celou stranu vinylu) vedl pana Majerníka k využití relativně neobvyklých materiálů u jeho individualistických konstrukcí – prim tu hraje kámen a kov, případně akrylát zejména pro základny masivních gramofonů. Nosným technickým principem je velká pozornost věnovaná uložení gramofonu, kdy se kupříkladu používají keramické kuličky, potlačující nežádoucí rezonující energii apod.

Značka začala svou genezi v roce 1995, kdy Robert Majerník poslouchal gramofon „tradiční značky“ za zhruba 15 000,- Kč a nebyl spokojen. Po nezbytném prozkoumání CD, SACD i streamingu ve vysokém rozlišení to pořád jaksi nebylo ono a protože podle jeho názoru byly víceméně všechny gramofony v zásadě stále variací na stejné téma, postavil si pro radost „ten svůj“.

2024 04 22 PRF Robert Mayer 02

Mezi roku 2020 a 2021 vznikl prototyp prvního modelu Max Bruch (dnes Max), zprvu se snahou aplikovat ideál magnetické levitace – což se však ukázalo neprůchodné. Během dalšího vývoje se však nápad podařilo rozpracovat a voilá – byl tu Hagerup (neboli Edvard Hagerup Grieg).

Protože jeho výrobky jsou individualistickými bonbónky, tak ač existuje nějaký základní vzor, tak typ kamene nebo třeba i barva akrylu jsou plně přizpůsobitelné, každý kus fakticky vypadá jinak. Osobitost je největší přidanou hodnotou gramofonů Robert Mayer.

Prvním vyrobeným gramofonem byl Max – akrylová základna, nerezová nosná konstrukce se silikonovým tlumením a jednoduchá elegance, nechávající vyznít hlavně kámen. Díky oddělené a natáčecí základně ramene můžete dobře instalovat všelijaká raménka.

2024 04 22 PRF Robert Mayer 03

Základní model Antonio zase sází na černou břidlici, poměděnou ocel a akryl – i tady však můžete přizpůsobovat, nač máte chuť.

Vrcholem je pak v současnosti masivní Hagerup – obří masa s dvěma motory a prostorem až pro dvě ramena se sendvičovou antibirační konstrukcí a magnetickým ložiskem. Celé řešení váží poctivých 60 kg!

Značka Robert Mayer sází na raménka Rega u nižších modelů, u top modelu sahá po vrcholném Jelco, ale protože jde o plně zakázkový produkt, může si majitel vybrat prakticky cokoliv – výrobce prostě připraví adekvátně dimenzovanou základnu. Právě v tom je obrovská deviza zakázkové výroby – cokoliv je možné.

2024 04 22 PRF Robert Mayer 04

A stejně tomu je u přenosek – firma doporučuje u středního modelu MM model Nagaoka JT-80, u základního MC Denon DL-103R a top verze zase používá Ortofon Cadenza Red. Stačí však slovo a můžete mít jakoukoliv jinou.

A slovo nakonec – můžete se těšit, protože firma vyvíjí a připravuje doposud nejambicióznější model s přiznanou magnetickou levitací!

 

Detaily o jednotlivých gramofonech si přečtete na https://www.robertmayerturntables.com/

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies