ROTEL Michi zesilovače

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 1

Rakousko je země, která proslula mnohem více hudbou, sladkostmi a ideálními podmínkami pro lyžování, než výrobou špičkových audio přístrojů, ale přesto u našich jižních sousedů nějakou tu značku najdete. Jednou z nich je i Crayon, malá firma z jihorakouského Štýrského Hradce, jejíž technickou duší tvoří konstruktér Roland Krammer. Dnes má značka v nabídce dva zesilovače, z nichž menší a mladší se jmenuje CIA-1.

Jde o stroj nevelký, kompaktní, designově naprosto jednoduchý a přesto koncipovaný tak, že vypadá v záplavně klasických pravoúhlých krabic přeci jen něčím trochu jinak. Je to zejména tím, že exkluzivně zpracované šasi je krom absolutně čistých linek také mimořádně nízké – včetně (celkem robustních) nožiček má na výšku jen 6 cm. Přístroj stojí na jinak vcelku běžném půdorysu 43,9 x 31,2 cm, přičemž váží 10,5 kg, o něco víc, než byste intuitivně čekali.

Vizuálně se pak zesilovač liší třeba i tím, že používá výrazné fonty a velké prvky, což tedy nutně není nepohodlné. Nejvýraznější je trojúhelníkový ovladač hlasitosti, který má poměrně hlasitý motorek, ale zároveň skvěle plynulý chod a při každém vypnutí se pomalu stočí do nulové pozice. Je to efektní.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 22

Efektní je i blikání indikátorů vstupů při úvodní stabilizaci přístroje. Jsou čtyři a přepínat mezi vstupy lze pomocí velikého zapuštěného tlačítka, které je o něco menší variantou tlačítka spínacího.

Horní deska zesilovače s luxusně působícím vygravírovaným logem je vzadu na obou stranách perforovaná, je to ale jediný viditelný chladící prvek. Přesto má CIA-1 poměrně velký chladič, je ale v rámci estetiky namontovaný zespodu.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 5

Na zadní panel se navzdory jeho minimálním rozměrům vešlo i něco konektorů. Jsou tu čtyři cinchové vstupy, ten první je pro gramofony, pokud si zakoupíte příplatkový modul. Tedy docela drahý, ale cenou téměř k výkonu i adekvátní modul. Jeho nastavování pak probíhá přes dlouhou řádku maličkých přepínačů, jejichž kombinaci musíte naladit podle návodu.

Další trojice vstupů má čistou linkovou podobu (u jednoho můžete nastavit pomocí přepínačů zisk -6 nebo 0 dB). Další dva páry cinchů jsou výstupní, jeden pár je regulovaný a druhý pár linkový. Variabilita připojení je tedy poměrně široká. Je tu ještě páčka, kterou můžete přepínat mezi režimem integrovaného zesilovače nebo mezi funkcí čistého koncového stupně.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 12

Výstupní reproterminály mají běžnou podobu, i když jsou celkem blízko u sebe, takže na větší reprokabely to úplně není. Samozřejmě je tu pak běžná napájecí zásuvka s vypínací kolébkou.

Zajímavostí je, že výrobce umožňuje dokoupit sadu hrotů, kterými můžete doplnit nožičky přístroje pro minimalizaci mikrofoničnosti.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 16

Vnitřní konstrukce je pak také mírně neobvyklá. Začíná to u napájecího zdroje, který má spínanou podobu. Vstup i výstup vysokofrekvenčního zdroje je prý důsledně oddělený, každý modul uvnitř zesilovače pak má prý velkou banku kondenzátorů.

Obvodové desky jsou šestivrstvé, navržené pro přenos signálu ve třech dimenzích s ohledem na minimalizaci signálových drah. Výstup zesilovače má můstkové zapojení, reprosoustavy jsou spojené s dvěma výkonovými moduly.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 18

Regulaci hlasitosti zajišťuje běžný potenciometr ALPS, vstupy přepínají CMOS přepínače. Mezi vstupy je aplikované oddělení, které filtruje rušení na frekvencích mezi 1 a 300 MHz. Zásadní údaj, který výrobce udává, je výstupní výkon 78 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive 105 Wattů do poloviční zátěže.

Udávaný frekvenční rozsah činí 25 – 80 000 Hz (+/- 0,5 dB), odstup signálu a šumu dosahuje standardní hodnoty 90 dB a rychlost přechodu je přes 25 V / uS.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 11

Zajímavostí pak je, že zesilovač pro vás při zapínání i vypínání sehraje jistou show – kontrolky problikávají, relé cvakají, potenciometr se u vypínání stáčí zcela na ticho. Je to trochu efektní, ale neotřelé a máte minimálně pocit, že se něco děje a že stroj je zajímavý, aniž byste ho vlastně slyšeli.

Crayon CIA-1 jsme zkoušeli ve všech třech běžných redakčních sestavách a to s Emotiva ERC-4 a RME ADI-2 DAC FS na KEF LS50 Meta proti Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 na kabelech ZenSati Authentica a Cable4 Superblack, zkoušeli jsme jej s Cambridge CXC a Teac NT-503 místo Cambridge CXA81 na Fischer&Fischer SN-70 s kabely Dynamique Audio Horizon 2 a zkoušeli jsme jej místo Kinki Studio EX-P7 / EX-B7 na Xavian Quarta, kde zdrojem byl Métronome DSC1 a OPPO UDP-205, přičemž se napájelo přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Propojeno bylo kompletně přes Nordost Heimdall 2. Phono jsme zkoušeli v porovnání s Grandinote Celio na VPI Scout / Jelco SA-250 / Hana EH / VPI ADS. Více o jednotlivých sestavách viz pravý sloupec -->.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 3

Nejprve všeobecné slovo o vestavěném phono modulu – funguje jak má, s většinou vestavěných modulů se nemůže měřit, je jednoznačně lepší a zvuk z něho je skutečně hezký. I tak je ale v kontextu takového zařízení skutečně drahý a bohužel jeho zvuk nelez oddělit od projevu samotného zesilovače. Fakticky ale pro poslech i s gramofonem rozhodně lepším, než jaký má redakce k dispozici, bude pořád zcela ve správném poměru, což je na vestavěný modul výtečný výsledek.

Překvapil nás – s ohledem na to, že jde o štíhlý a vlastně konzervativně středně výkonný zesilovač – způsob, jakým si CIA-1 poradí s basovou složkou. I ne úplně jednoduché velké Quarta zvládl v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) poslat poměrně hluboko a ochotně, aniž by jejich basový měnič ztratil kontrolu. Zvuk je navíc tuhý a krásně šťavnatý, bas má až opulentní hustotu ve spodních oktávách, charakterem jde trochu do vřela a do „nadživotní“ plnosti, je to ale impresivní výsledek, zábavný a barevný. Informativnost je přiměřená třídě, ale i spodní tóny varhan mají prostě své kouzlo, cítíte, jak pumpují hektolitry vzduchu kolem vás, aniž by ale zvuk sklouzl k těžkosti nebo temnosti.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 23

Také na vokálu Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) bylo cítit inklinaci k plnokrevnějšímu, šťavnatějšímu projevu – jakkoliv byla ženskost hlasu zachována, byl tu vjem těla a robustnosti, takové pevné pružnosti, který zaujal. Zpěv ale zní s krásným nadhledem, s high-endovým klidem a jakousi celkovou elegancí, podpořenou vřelejším laděním. Pokud máte pocit, že takové hodnoty jsou neslučitelné s detailností a čistotou, CIA-1 vás přesvědčí o opaku; přestože má svůj lehounce teplejší charakter, tak čistota je výtečná a rozlišení tak nějak organicky „lidské“, plně adekvátní pořizovací cenovce.

Na švihu činelu s až agresivním záznamem v Davisově „So what“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) bylo cítit tu tvrdost a ráznost kovu, ale ostrá hrana byla zklidněná a činel sám prostě čistý a jasný, aniž by to znamenalo do ucha bodající průraznost. Možná nejsou výšky tak expresivní jako nízké tóny a proto působí o špetku jemněji a klidněji, ale jsou nenuceně pěkné, hladké a opět tak nějak navzdory sladce hezkému vyladění velmi snadno čitelné, lehké a čisté. Zesilovač zcela zjevně akcentuje zážitek z muziky nad zážitkem ze zvuku.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 9

Smršť sóla na bicí v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) byla vlastně opět parádně podaná, zesilovač má na své rozměry a udávané výkony energie dostatek (víc než to, popravdě) a umí tak nějak nenuceně každý úder pošťouchnout, plnost tu neznamená pomalost nebo těžkost a ta šťavnatost a objemnost je skvělá. I prudký úder do virblu má už velmi pěknou „okamžitost“, byť podanou bez hrubosti, bez suchosti. Dynamickou špičku má ale CIA-1 v reálných poslechových podmínkách pohodově pod kontrolou.

Pokud si potrpíte na vcelku moderní expresivní analytičnost zvuku, CIA-1 asi nebude úplně váš šálek kávy – přesto v „Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) slyšíte detaily už s žádoucí čistotou a nenuceností, celková čistota je velice dobrá a výměna zdroje signálu přinese slyšitelný vliv, takže zesilovač má dobrou transparentnost, ač zůstává svým charakterem také spolutvůrcem výsledného zážitku. Hraje tak trochu hladčeji, bez snahy vykreslit jasně i ten nejposlednější dozvuk, jde na to tak nějak nenuceně, uvolněně. Tak či tak, informativnost je prostě už velice dobrá a v dané ceně výtečně potěšující.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 17

Jak už bylo řečeno, CIA-1 má reprodukci dobře pod kontrolou, takže i hudební scéna dobře „funguje“ – „Wasser Musik“ Georga Friedricha Händela („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byla rozprostřená organizovaně v pravolevém směru a měla i zřetelný předozadní prostor, celkově je přednes ne snad přímo expanzivní, ale už pěkně velký, bez zřetelného těžiště mezi reprosoustavami a hudební těleso už má pěkné proporce i lokalizaci.

V čem je ale CIA-1 opravdu kouzelný, to je způsob, jakým šťavnatě a plně (byť s mírným akcentem na spodní oktávy) nechává muziku prostě doplynout k vašim uším. Cohenova „In my secret life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) byla tučná, ale ne těžká, plynulá, neuspěchaná a prezentovaná s velmi nadprůměrným objemem a váhou, s lehkým sametovým dotekem, ale ukázněně, čitelně a nekomplikovaně. Je to zvuk prostý mechaničnosti, snaživosti či jakékoliv konfliktnosti. Prostě hraje a hraje zábavně.

2021 01 31 TST Crayon CIA 1 13

Integrovaný zesilovač CIA-1 není puristicky audiofilský nástroj, ale přesto má spoustu zajímavostí – pro někoho může být překážkou limitovaná konektivita (navíc bez digitálního rozměru), jinak je ale nutno říct, že malý, velmi pěkně zpracovaný přístroj má neobvyklou, ale pro uši příjemnou zvukovou charakteristiku, která se vyznačuje zejména celkovou plností a pocitem hmatatelné sytosti hudebního zážitku. Z ostatních úhlů pohledu pak CIA-1 prostě funguje a usměrňuje to krásné v hudbě tak, aby to zábavně dorazilo k vašim uším a mohli jste to hltat libovolně dlouho – v klidu ukočíruje i větší a složitější reprosoustavy, nemusíte se příliš starat o hudební žánr nebo nastavenou hlasitost a pokud máte rádi v hudbě vřelost a ochotnou hudebnost, pak jste na správné adrese. Přidejte výtečné, byť v proporcích dosti drahé phono a máte ucelený „skutečně analogový“ zdroj zvuku pro svou potěchu – a že potěšit opravdu umí.

Kč 74 200,- - zesilovač

Kč 21 200,- - phono modul

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fortelné provedení

+ na tak maličký stroj famózní kontrola

+ příjemný, plný, barevný zvuk

+ celkově zábavný poslech bez starostí

ZÁPORY

- phono je výtečné, ale poměrově extrémně drahé

- konektivita je relativně limitovaná

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies