2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 1

Značka Mobile Fidelity Sound Lab, to je něco jako pečeť kvalitního zvuku. Už od roku 1977 rozmáchlé logo MoFi a označení Original Master Recordings znamená, že si na své aparatuře vychutnáte velmi až výjimečně dobrý zvuk nahrávky. A i když od uvedení stříbrných kotoučků firma nabízí své umění právě i na kompaktních discích, stále zůstává stejnou měrou producentem vinylů, v práci s nimi tak má přes 40 let tradice. A kdo jiný než právě výrobce špičkových vinylů by měl vědět, jak je správně přehrát?

Dost možná právě s takovou ideou uvedla firma novou divizi, nazvanou prostě MoFi Electronics a která aktuálně nabízí dva gramofony, dva phono předzesilovač a tři přenosky, navíc všechno v až neočekávaně příjemných cenových relacích a to zejména s ohledem na to, že vše je vyráběno ve Spojených státech.

Nejvýše postavenou firemní kombinací je ta s větším, robustněji postaveným a lepšími komponenty osazeným gramofonem UltraDeck, na konci jehož raménka trůní přenoska výmluvně nazvaná MasterTracker.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 2

Gramofon UltraDeck patří mezi jednoduše vypadající přístroje, na poměry gramofonů je ale poměrně velký. Základna z MDF desky je bytelná i díky vyztužení třemi hliníkovými deskami, usazená je na nožkách od firmy HRS, které nenápadně, ale nesmírně účinně absorbují jakékoliv vibrace. Dokonce i základna samotná svou hmotností a rigiditou funguje jako efektivní tlumič vibrací a můžete klidně za chodu kamkoliv ťukat a nic se nepřenese do zvuku.

Jakkoliv gramofon jako celek vypadá poměrně jednoduše, skrývá se v něm spousta času stráveného poctivým návrhem. Základem tu je pohonný systém kolem integrovaného 300 otáčkového motoru, ten je téměř plně ponořený do šasi a má klasické řešení s pozicí pro 33 1/3 nebo 45 otáček za minutu. Celý motor je pečlivě izolovaný, takže z něj žádná vibrace nepřechází dál.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 3

Síla motoru se po stisknutí starosvětsky žlutě svítícího spínacího tlačítka přenáší přes pružný kulatý přenáší na robustní tříkilový talíř z Delrinu (z toho jsou ostatně i součástky motoru) - to je polymer nové generace od specialisty, firmy Dupont. Materiál má krystalickou strukturu a i díky tomu funguje jako optimální tlumení, které k vinylům a hrotům nepropustí žádnou vibraci.

Talíř se otáčí na inverzním ložisku z tvrzené oceli, bronzu a safíru a díky perfektnímu zpracování vydrží v pohybu snadno a dlouho.

Na druhé straně talíře trůní klasicky vypadající přímé raménko s názvem Ultra, i to si firma vyrábí sama. Má délku deset palců, je hliníkové a signál vedou kabely od Cardas a to od přenosky až k výstupních cinchům na zadní straně. Tak jako celý gramofon, i raménko trochu klame tělem, přes vší jednoduchost má působivě hladký pohyb ve všech osách.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 5

Na konci ramene jsme měli přichystanou přenosku MoFi Master Tracker, tu nejvyšší, kterou firma nabízí. Jde o MM přenosku s váhou bezmála 10 gramů, robustní tělo je vyrobené z hliníku. Uvnitř se nachází do tvaru V uspořádaná dvojice magnetů, cívka je navinutá velmi čistou mědí, vyrobenou Ohnovou technologií.

Chvějka je zakončená diamantovým hrotem typu Micro-Line (který prý používá i výroba firemních masterů pro lisování vinylů).

Výrobce udává výstup 3 mV, frekvenční pracovní rozsah 20 - 25 000 Hz, kapacitu 100 pF a doporučený přítlak 1,8 - 2,2 gramu.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 6

UltraDeck má šířku 42,4 cm, výšku 15,2 cm (počítáme-li zavřený kryt) a hloubku 36,2 cm, přičemž se to nezdá, ale v celkově lehce působícím gramofonu dřímá přes 10 kg hmoty. Na poměry gramofonů nabízí tento velmi pěkný odstup signálu a šumu 74 dB.

Nejlepší na celém gramofonu je ale to, jak strašně málo musíte udělat, abyste z něj dostali vše co nabízí. Vlastně jen správně připevníte závaží a je hotovo...

Gramofon MoFi UltraDeck jsme měli možnost poslouchat v redakčních prostorách, kde alternoval VPI Scout - poslouchalo se přes phono Grandinote Celio a poté přes zesilovače Grandinote Shinai, Norma Revo IPA-140 nebo také přes Cambridge CXA80, alternativně jsme měli k dispozici phono MoFi StudioPhono, případně Pro-Ject Phono Box. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30 nebo Fischer&Fischer SN-70, použité kabely měly široký záběr - více o nich a napájecích filtrech a dalším příslušenství v pravém sloupci -->.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 7

Basovou linku v titulní skladbě desky "Skala" Mathiase Eicka (2011 | ECM | 276 3107) gramofon zvládl vykouzlit nádherně kulatou, objemnou a příjemně, ale ne uměle vřelou, bylo cítit teplo dřeva kontrabasu a jeho mohutné tóny odkapávaly, jak už to u skvělých instrumentů cítíte. Skvěle zpevněné a konturované tóny jako kdyby dýchaly, pružné a razantní, přitom ale stále klidné a vrcholně "analogové", podané přitom ale konkrétně a přirozeně, bez nějaké podbízivosti. Je až neuvěřitelné, jaký pocit hloubky vám gramofon dá a jakou autoritu umí basu naložit.

UltraDeck, respektive celý systém od MoFi Electornics, neváhá s energií ani ve středním pásmu. Hlasu Cassandry Wilson v "Run the voodoo down" ("Travelling Miles" | 1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) bylo stěží co vytýkat. Jednak měl vokál velmi odvážně velké proporce, jednak tu byla záviděníhodná energie a tah na branku a to vše při respektování té "vinylové" něhy nahrávky. Zpěv byl velmi čistý, krásně srozumitelný a bezprostřední, žádná kouzla s barvami, nafouknutým nebo ohlazeným zvukem - prostě vokál, čistý a přirozený.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 12

Gramofon s přenoskou pak dokážou vdechnout až překvapivou živost a hloubku i tam, kde nahrávka leckde jinde působí trochu obyčejně. Příkladem budiž činel v Harrisonově "Got my mind set on you" ("Cloud Nine" | 1987 | Dark Horse Records | 9 W1 25643), která není zrovna zvukařskou perlou a mnohdy máte co dělat, abyste vůbec činel ve vší té skrumáži našli. A když už ho najdete, častokrát máte neodbytný pocit "plechovosti". A ono to tak asi je správně - UltraDeck nicméně linku objemově vytáhl tak, že byla dostatečně zřetelná a i když upozornil ve své přímosti a čistotě na limity, ostrosti nebo právě nádech plechovosti činelů, nebylo to vulgární, nepříjemné nebo jakkoliv ukřičené, naopak klidně a neúnavně jasné.

Na to, že gramofon UltraDeck ani přenoska MasterTracker nepatří do nějaké zběsilé cenové hladiny, poskytují úžasně dynamický zvuk. Snad to hodně souvisí i se schopností gramofonu nepřenášet k přenosce prakticky žádné nežádoucí vibrace a zvuk tak působí "kontrastněji", než je u gramofonů zvykem. Když třeba v úvodu skladby "Lion in Winter" od Bee Gees ("Trafalgar" | 1971 | MFSL | MFSL 1-263) zazní rány do velkého bubnu, není to dutý a opatrný zvuk, ale pořádná "ďaha", která rozhýbává blánu opravdu velkého nástroje a vy to všechno vnímáte, protože je to pevné, jasné, energické a živé. Není to žádný opatrně zakulacený zvuk, který má působit vřele, je to plnokrevný, jadrný a razantní úder, který ovšem nepůsobí tvrdě, není zbytečně sešněrovaný.

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 15

Právě tak rozlišení je na danou kategorii vysloveně skvělé, v Caveově "People Ain´t No Good" ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) vnímáte to na gramofonové poměry úžasně čisté a nešumící pozadí, vnímáte ty chvilky ticha a tu a tam se z nich snadno vynoří i maličký detail. Všechno je precizně organizované, drží to a snadno se to čte, zvuk je přehledný a komplexní, organický - gramofon má parádně informativní a transparentní přednes, nic se neztrácí za nějakou oponou "hezkosti", ale je to krásně přirozené, uvěřitelné, čisté a věrné.

Na to, že gramofon z principu nabízí oproti digitálu až směšně malou separaci kanálů a u leckoho může vzbuzovat pocit, že je to "prakticky mono", MoFi zvládá udržet - snad díky své celkové pevnosti a čistotě - výtečný dojem prostoru. V Gaucherově verzi Zappovy "Heavy Duty Judy" ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) je to jednak celkový objem a velikost zvuku, jednak ale i jasně ukotvení hráči, kteří mají na scéně prostor a snadno je lokalizujete, co dohromady funguje a dává vám pocit, že hudba není "někde tam", ale "tady kolem".

2018 06 15 TST Mobile Fidelity UltraDeck 14

Co je ale úplně nejlepší, to je nadšení, s jakým budete brousit další a další vinylovou drážku, protože UltraDeck a MasterTracker je radost poslouchat a ani tak nějak obyčejně slušná nahrávka jako "You Win Again" od Bee Gees ("E.S.P." | 1987 | Warner Bros. | 925-541-1) není v ničem nudná. Naopak, zvuk gramofonu se neuvěřitelně snadno poslouchá, protože v něm není žádný kaz, žádná nekázeň a žádná umělost. Navíc zvládá hrát s až "negramofonovou" energií, rytmem a všechno šlape jako hodinky.

Možná, že nakonec ono lehce marketingové heslo "Kdo jiný než právě výrobce špičkových vinylů by měl vědět, jak je správně přehrát" doopravdy platí. MoFi Electronics totiž ve svém vrcholném gramofonu, vrcholném raménku a vrcholné přenosce představuje soustavu, která za ne malé, ale na poměry high-endu rozhodně nijak dramatické peníze představuje něco, co tu doposud nebylo. Nenecháte-li se oklamat lehce účelným designem a provedením, dostanete parádně vyvážený gramofon, který se snadno používá, je pečlivě promyšlený (třeba celkové odpružení a absorpce vibrací jsou famózní) a nabízí zvuk, k němuž se ostatní v této cenové hladině sotva přibližují. Za své peníze totiž dostanete skutečně dospělý, živý, energický, organický a hlavně úžasně autentický zvuk, který vás prostě pohltí. Tohle je stroj, který vám ukáže, zač je toho vinyl...

Kč 64 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně přirozený a pevný zvuk

+ skvělá čistota

+ jednoduché složení i použití

+ živý, energický zvuk

+ zvuk, který v kategorii "do sta" a možná i výš nemá moc obdoby

ZÁPORY

- vzhled ne zcela reflektuje úroveň gramofonu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies