HIFIStyl

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 1

Více než padesátiletá stálice německého hi-fi – značka Magnat – přišla nedávno s doplněním své řady reprosoustavy Signature o modelové provedení 999, pasované na firemní top model. Vizuálně a na první pohled i technicky navazuje na sloupky Signature 909, ovšem nabízí tu a tam nějakou tu odlišnost a celkově modernější vzezření, ač to jde ruku v ruce s podstatným navýšením cenovky.

Esteticky pokračují Signature 999 v lince nastavené nedávnou reorganizací portfolia, jde tedy v podstatě o pravoúhlé sloupy, nicméně jak vpředu, tak vzadu jsou vertikální hrany trochu sražené a boky se zase lehounce směrem vzad zužují, což snižuje množství vnitřních paralelních ploch. Šik je také nové matné povrchové provedení, jakkoliv vysoký lak starších devítistovek možná působí luxusněji. Skříně z MDF profilů stojí na bytelném podstavci, jehož nožičky vykukují do stran v jakýchsi pacičkách.

Na čelní stěně napočítáte celkem šest měničů, na pohled hlavní změnou je grafitová barva membrán a modifikovaný výškový modul, kde jsou ne už dvě, ale rovnou tři kopulky. Do zadní plochy pak výrobce integroval dva veliké bassreflexové výdechy s geometrií Airflex ve spodní části (stejně jako u Signature 909), je tu však ještě jeden maličký, procházející do komory horního měniče. Vanička s terminály je klasická a nabízí díky dvěma párům konektorů možnost bi-ampingu / bi-wiringu.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 2

Největší technologickou změnou proti nižším modelům je trojice výškových reproduktorů, zanořených v kovové plaketě mezi nahoře uloženým střeďákem a dole napasovanými dvěma basáky. V zásadě jde o D’Appolito konfiguraci, tweetery fmax mají měkké kopulky a poměrně výrazné kroužky vlnek závěsů. Jsou tu dva větší měniče s průměrem 3 cm a super tweeter o průměru 2 cm, všechny membrány jsou zhotoveny z kompozitní měkké látky.

Středotónový a basové měniče se od sebe liší jen průměrem membrán (6,5 palce u středů, 8 palců u basů), kónusy samotné jsou vyrobeny z materiálu 3L, což znamená kombinaci vnějšího a vnitřního korpusu z keramiky, kdy je uvnitř slitina hořčíku a hliníku.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 3

4,5 pásmový systém spojuje dohromady výhybka s technologií APOC s fázovou a amplitudovou korekcí, filtry jsou nastaveny na 320, 2 200, 12 000 a 16 000 Hz. Firma udává frekvenční rozsah 22 – 55 000 Hz, po aplikaci tolerance -6 dB zůstává 31 – 42 000 Hz. Impedance je „německých“ 4 – 8 ohm, přičemž citlivost dosahuje 93 dB (ač výrobce neupřesňuje podmínky).

Signature 999 jsou reálně identické jako Signature 909, mají výšku 122,5 cm (včetně základny), šířku 26 cm a hloubku 42 cm (pouze ozvučnice). Váží pak podstatných 37,5 kg.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 4

Poslech probíhal v prostorách pražského studia HIFI CZ, kde jsme měli přistavenu zejména sestavu mbl c31 / mbl c51. Pro porovnání pak byly primárně Signature 909, ale i Heco InVita 3, InVita 9 nebo Aurora 1000 a Aurora 700.

„I Am No One“ od Gemini Killer („The Worst of Gemini Killer Vol. 8“ | 2012 | Army of Darkness) má tučný, mohutný bas a sub-bas, jdoucí díky své elektronické podobě téměř až k neslyšitelným hloubkám – a také na většině sestav samozřejmě adekvátně omezený. Signature 999 jdou poměrně hluboko, ačkoliv čím níž se nacházíte, tím měkčí bas nabízí i za pomoci předimenzovaného zesilovače. Objem není špatný, ačkoliv prezentace je spíše spořádaná a klidnější – jestliže od Signature 999 čekáte spíše mohutný objem (k čemuž by mohla svádět jejich fyzická velikost), tak na roztřásání podlahy úplně nejsou. Ve spodních oktávách nepanuje šokující temnota, ale spíše slušně konturovaný, klidnější a všeobecně „korektní“ bas.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 5

Při srovnávání středního pásma se Signature 909 bylo v „Pigeon“ od Cloth („Secret Measures“ | 2023 | Rock Action Records) dobře znát, že vyšší model je konkrétnější, čistší a čitelnější, ať už na kytaře nebo zpěvaččině hlasu. Charakterem nejsou Signature 999 nijak intenzivně analytické, ke skladbě přistupují spíše decentně, ale rozlišení není vůbec špatné. Přednes je nenačančaný, nesnaží se ze skladby dostat víc, než v ní je, ač detail je dobrý, je to výtečná hi-fi úroveň v dobrém standardu dané cenové relace.

Celkem dle očekávání docela výrazná změna proti Signature 999 probíhá na úrovni vysokých frekvencí, řekneme od vyšších poloh ženských hlasů výš. Ani tady – třeba na činelech v „The Look of Love“ Ronalda Isleyho a Burta Bacharacha („Here I Am“ | 2003 | SKG Music | 00600445050075) – necítíte žádnou přidanou intenzitu nebo snahu o efektnější projev, Signature 999 zůstávají decentně a klidně nohama na zemi, v hájemství co nejrealističtějšího projevu. Cinkot by snad i mohl být o něco znělejší, ale rozlišení je rozhodně lepší než u nižšího sourozence, aniž by panoval pocit nějakého vytržení výšek z kontextu.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 8

Energická a intenzivní, byť hudebně nekomplikovaná „Lamp Lady“ od Sevdalizy („Shabrang“ | 2010) ukázala, že Signature 999 jsou rozhodně též autoritativnější a napjatější, ráznější, než sourozenci. Zajímavé je, že nechrlí hudbu v nějakých dramatických objemech nebo koncertních podobách, to už mají blíže k monitorové filozofii a charakteristice. Zároveň ale oceníte, jak pevně drží tvrdý a průbojný beat skladby, je to prostě informativní, utažené a pevné, možná maličko směrem k analytičtějšímu a věcnějšímu stylu přednesu.

I z pohledu rozlišení jsou Signature 999 dál, než předchozí model – v „Hello“ Hanii Rani („Ghosts“ | 2023) bylo cítit lepší definici jednotlivých zvuků, i když možná skutečně v civilnějším hávu, s až lehce formální podobou. Kontrola a upřímnost jsou ovšem rozhodně dobré. Jestliže chcete nezabarvený pohled na zvuk, jakousi charakterovou střídmost a zároveň kompetentní prémiovou úroveň prezentace informací a detailů, tak tyhle Magnat mají velmi dobré kvality.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 15

Že reprosoustavy Signature 999 oproti svým nižším sourozencům zpřesnily a zkonkrétněly, to trochu paradoxně ukazuje o maličko menší stereofonní scéna v „Solkverv: I. Skrida“ z cyklu „BORDERS“ Henning Somerra (2023 | nahráno 2021 | 2L | 2L-173-SABD). Skladba byla nahrávána v kostele středně velkým orchestrálním tělesem a má proto prostor hezky vzdušný, Magnat z něj reálně ukážou víc – do hloubky i co do rozložení jednotlivých nástrojů po dostupné stereofonní bázi. Je to zvuk takový jaksi usazený, disciplinovaný a už solidně organizovaný – řekněme všeobecně úhledný.

Rocková „Number 149“ Rosalie Cunningham („Two Piece Puzzle“ | 2022 | Esoteric Antenna) byla rozhodně energičtější, než v podání Signature 909, tak nějak víc napjatá, víc „na špičkách“, živější a energičtější, přitom formálně uhlazenější a technicky přesnější. Úroveň zážitku tu ale bezpochyby stojí na samotné skladbě, její formě i obsahu, protože Signature 999 se jakoby do ničeho nepletou, nechávají vyznít víceméně neutrální zvuk a udržují jej vlastně v mezích dobré přesnosti a čitelnosti.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 14

Sloupky Magnat Signature 999 jsou evolucí nápadů a konceptů z nižších řad Signature a jakožto král současné nabídky německých Magnat samozřejmě také nejsložitějším a věřme, že tím pádem i nejpropracovanějším firemním modelem. Ač v matu, vypadají celkově designově nejaktuálněji z celého katalogu a jejich tlumený tón zvnějšku se tak trochu promítá i do jejich nevelkého vlastního charakteru, do vyrovnaného, čistého, přesného, ale nepronikavého, klidného stylu přednesu. Jsou schopné zahrát hluboko, umí udržet i složité tóny nebo zvládnout dost energie, nedávají to však v žádném okamžiku okatě najevo a snaží se držet maximálně ideálů „neutrality“ a „vysoké věrnosti“, což jim jde dobře. Jsou to velmi solidní prémiové reprosoustavy, byť za mírný posun vpřed oproti nižším modelům dáte v reálu docela dost peněz navíc.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 60 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, hodně polic s komponenty a několik akustických panelů) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Vezmeme-li v potaz, že většina zde viditelných propadů je nevyhnutelným důsledkem měření v reálném prostoru a ne bezdozvukové komoře, jsou Signature 999 úctyhodně vyrovnané. Jejich charakteristika začíná od cca 35 Hz a spadá víceméně rovnou křivkou volným tempem až na 20 kHz, což je solidní rozsah. Je vidět, že nasměrovány přímo na vás budou mít reprosoustavy trochu nadbytek výšek, pokud by měl být dodržen trend pozvolného klesání, měly by ozvučnice stát kolmo k zadní stěně, jak velí moderní designové trendy. Ale minimálně si můžete vybrat, kolik vysokofrekvenční energie chcete… Každopádně by dle naměřených hodnot mělo jít o skutečně věrnou reprodukci.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m3

Frekvenční odezva – Signature 999 (červená) vs. Signature 909 (zelená)

Je zajímavé, jak vnímané změny mohou být větší, než rozdíl na dvou křivkách – z takového grafu by spíše šlo vyčíst, že jde o jednu a tutéž reprosoustavu, snad jen jinak natočenou. A přesto v poslechových kvalitách pocítíte rozdíly. Prostě další potvrzení, že ani zpytování technických údajů, ani odhadování z grafů nikdy neposkytne kompletní obrázek.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m4

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (černá)

Mřížka sice vliv má, ale vlastně ne úplně dramatický a můžete tak případně klidně bez obav nechat nasazeno, vyhovuje-li to více vašemu estetickému cítění.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m5

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Zajímavostí v tomto spletitém grafu je snad hlavně práce malého bassreflexu v horní části zad ozvučnice, který vrcholí poměrně výrazně na cca 1 800 Hz a zjevně má za úkol nějaké vyrovnání, nečekaná je také relativně nízká úroveň nově přidaného výškáče (zelená křivka).

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m7

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m8

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m9

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m10

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m11

Waterfall

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m12

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m13

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m14

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Je vidět, že s celým návrhem frekvenční výhybky si autoři dali práci. Je tu patrná snaha o její vyrovnání pro co nejmenší zátěž pro zesilovače, i když se v průběhu reprosoustavy otřou i o úroveň 3 ohmů. Vzhledem k absenci prudkých změn by to však nemělo vadit. Také tu nikde nejsou stopy po nespojitostech a nejistotách, které by prozrazovaly nějakou nežádoucí rezonující energii. Ladící kmitočet celého systému leží v okolí 35 Hz a impedance i elektrická fáze prozrazují prostě celkový návrh na úrovni.

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m15

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 03 31 TST Magnat Signature 999 m16

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 119 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ působí reálně citlivým dojmem / snadno se rozehrávají

+ oproti Signature 909 rozhodně o něco konkrétnější

+ kultivovaný zvukový projev

+ vesměs nepřebujelý, ale plný zvuk

+ dokážou hrát energicky, nahlas a zůstat civilizované

ZÁPORY

- cenový nárůst za lehký progres a modernější design je opravdu velký

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies