HIFIStyl

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 1

Skotský Tannoy i přes jisté výkyvy v nedávných letech pořád patří mezi nejproslulejší jména v audio businessu a to navzdory tomu (nebo snad možná právě proto), jak svébytné reprosoustavy firma navrhuje po vizuální i zvukové stránce už více než 90 let. Nejnovějším přírůstkem nejvyšší série Prestige jsou sloupy GRF 90, u nichž číslovka v názvu prozrazuje, že jde o limitovanou edici k oslavě 90. narozenin společnosti.

Řada Prestige je známa svým velmi, řekněme, ortodoxním designovým pojetím, které spolu s rozlehlými dřevěnými plochami i dalšími fyzickými atributy budí dojem, že skrze reproduktory se nutně musí dát projít do Narnie. V kontextu tohoto "zámeckého" stylu působí GRF 90 (nebo oficiálně též Golden Reference 90, byť písmena jsou iniciálami zakladatele firmy Guye R. Fountaina) vlastně až moderně šik - mohou za to sice stejné základní designové postupy, zjemněné ovšem podstatně oblejšími konturami a také jaksi hladším a čistším pocitem z povrchového zpracování.

Ani optické zjemnění neubírá sloupům GRF na mohutnosti reálné - pořád je to 74 kg březové překližky kombinované s HDF deskami pro maximální tuhost kabinetů, což dále podporují několikeré vnitřní rozpěry a přisazená čelní deska o tloušťce 2,5 cm, vyrobená z masivního ořechového dřeva. Vnitřní pracovní objem poctivě tlumených kabinetů tvoří činí 210 litrů. To odpovídá výšce 124 cm, šířce 55 cm a hloubce 46 cm.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 2

Čelo GRF 90 působí vlastně velmi klasicky, je to jako skutečná skříň na tmavém podstavci. Zejména, když nasadíte obrovskou krycí mřížku, okrášlenou jenom specifickým firemním znakem. Ale i když ji sundáte, zůstávají tyhle Tannoy přes svou naprostou designovou svébytnost v reálu poměrně snadno vizuálně stravitelné. Na čisté a krásně zpracované ploše ořechového dýhování jsou vyvedené různé ornamentální linie, posouvající celý design do současnosti.

Horní části ozvučnice dominuje tlustým kruhem rámovaný a pro Tannoy charakteristický DualConcentric s již velmi působivým průměrem 30 cm. Na druhém konci, kousek od podlahy, se pak nachází destička se dvěma řadami otvorů a dvojicí pinů. Ty slouží k úpravě průběhu nejvyšších tónů - jednak můžete změnit energii vyzařování v pásmu 1 100 (to je dělící frekvence mezi oběma pásmy) - 27 000 Hz a to v rozsahu +/- 3 dB, jednak lze změnit strmost filtru v rozsahu +2 až -6 dB / oktáva a to mezi 5 a 27 000 Hz.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 3

Přes boční oblé hrany se dostanete k zadní desce, jíž dekoruje vkusný zlatý štítek, potvrzující název modelu a vyzařující dlouhý rodokmen firmy. Ve spodní třetině se nachází dva nad sebou umístěné bassreflexové nátrubky, připomínající hlavně houfnic. Úplně dole přechází tmavý podstavec skrze dýhu do čtvercové plochy, v níž je zasazena destička s pěti skvělými reproterminály WBT NextGen. Bi-wiringové / bi-ampingové uspořádání čtyř z nich je samozřejmé a běžné, pátý terminál slouží k přizemnění reprosoustav a měl by odvést nachytané radiofrekvenční rušení a tím zlepšit čistotu středního pásma.

Základem zvuku Tannoy je na GRF 90 12" DualConcentric měniče, přichycený k ozvučnici přes několik vrstev rozdílných materiálů pro co největší zamezení přenosu vibrací. Hlavní plochu tvoří 30 cm kónus z papírové drti, přichycený ke koši dvojitým závěsem z impregnované látky. V samém srdci je zlatavý zvukovod typu "pepřenky" (to proto, že jeho zužující se cesta je na konci uzavřena stěnou s množstvím otvorů, podobně jako u pepřenky). Za ním se skrývá tlakový měnič, konkrétně kopulka o průměru 5,2 cm (!), vyrobená ze slitiny hliníku a hořčíku. Oba reproduktory používají cívku z kulatého drátu, v případě většího z obou má průměr 5,2 cm. Systém DualConcentric pak sází na magnety Alnico (hliník + nikl + kobalt), které oproti populárními neodymu mají obdobnou sílu, ale zato téměř trojnásobnou tepelnou zatížitelnost.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 4

Velkou péči věnoval výrobce také provedení výhybky - ta je jednoduchá (a nastavitelná, jak už jsme říkali), používá třeba zakázkové kondenzátory ClarityCap, cívky s laminovaným jádrem nebo filmové odpory. Celý modul výhybky je po složení kryogenicky ošetřen, což by mělo zlepšit vodivost součástek.

Tannoy udává u GRF 90 působivý frekvenční rozsah 24 - 27 000 Hz (-6 dB), jmenovitou impedanci 8 ohm (byť s propadem na 5 ohm) a hlavně extra vysokou citlivost 95 dB / 2,83 V / m. Přitom umí reprosoustavy krátkodobě zvládnout až 560 Wattů a trvale stále velkých 140 Wattů.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 5

Výroční model Tannoy GRF 90 jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček - společnost jim dělal primárně systém Burmester 069 / Burmester 911 MK3, připojený na IsoTek EVO3 Titan, ale zkoušeli jsme také sestavu komponentů od PS Audio - pračku PowerPlant P20, transport DirectStream Memory Player a odpovídající DirectStream DAC, případně také monobloky Stellar M700 a stereo verzi Stellar S300. Pro zajímavost jsme pak také zapojili monobloky D´Agostino Progression Mono. Použité kabely byly Cardas Clear Cygnus, pro napájení pak PS Audio Power 3. Srovnávali jsme s Bowers&Wilkins 802 D3, GoldenEar Triton Reference nebo Bowers&Wilkins 702 S2.

Už od prvních tónů "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) bylo jasné, že GRF 90 hrají přeci jen trochu jinak, než je u Tannoy obecně i u série Prestige zvykem. Překvapilo nás, jak precizní a konkrétní je basová linka, jak utažená, rytmická a hlavně jak excelentně rychlá a přesná. Není to bas hřmotný a zaplavující, který byste možná od tak velkých reprosoustav i očekávali, ale jeho autoritativní důraznost a působivá samozřejmost a pevnost skvěle odkrajují tempo skladby, jedno každé brnknutí tlustých strun je fantasticky zaříznuté a nesmírně samozřejmé.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 6

Přednes Tannoy GRF 90 je obrovský co do proporcí, hlasy José Carrerase, Placida Dominga a Luciana Pavarottiho byly v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) až gargantuovsky nadživotní a pokud je ve zvuku něco pro skotskou firmu typického, je to expresivnost a energičnost právě ve středních frekvencích. Hlasy doslova překypují energií, jsou výrazné, razantní, parádně konkrétní a vytažené kupředu - je to nesmírně intenzivní, až koncertně přímý zážitek. Velmi svižný a transparentní přednes a schopnost membrány vykreslit kdejakou nuanci pak nabízí hlasové pásmo rozpracované jako pod drobnohledem.

I nejvyšší pásmo, konkrétně činely v "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) zněly výrazně a expresivně, ale ne přemrštěně co do energie. Činel byl veliký a plastický, byla to jednoduše velká plocha znělého kovu a každé cinknutí se rozplývalo do dlouhého, zřetelného dozvuku. Reprosoustavy zvládají vykreslit i delikátní detaily, drobné nuance v průběhu tónu, podtrhující realističnost, byť v trochu koncertně nadživotním balení.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 12

Jak se ukázalo na smyčcové jízdě "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02), GRF 90 umí jít za signálem s neuvěřitelnou dravostí a lehkostí, jejich dynamika, zejména když je napumpujete pořádnou elektronikou, je strhující. I tady se snadno na jazyk vkrádá slovo koncertní, protože ten drajv, výbušnost a celková expresivnost vytváří hodně intenzivní mix, přes vší dynamičnost ale nemáte pocit, že by Tannoy nějak příliš tlačily na pilu, zvuk je obrovský a přitom samozřejmý, nesnaží se vám na efekt rozklepat tlakem nohavice, ale jednoduše nedusit dynamiku nahrávky ať je jakkoliv náročná.

Zejména ve středním pásmu jsou pak Tannoy GRF 90 i velice analytické, jako kdyby této části spektra dodávaly výraznost a vytahovaly ho kupředu. V Claptonově "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) byly kytary a jeho zpěv "venku", ve výrazném zvuku byly skvěle oddělné tóny, vnímáte vibrace jednotlivých strun i rezonanci těla kytary, tu dřevěnou, teplou přirozenost nástroje a všechno je to propracované, čisťoučké a jasné, jako kdybyste skutečně seděli před kytarou, snad až poněkud zesílenou.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 13

Pokud je pak něco dalšího vedle dynamiky opravdu působivé, tak je to prostor. I v relativně velké místnosti bylo cítit, že GRF 90 umí být ještě větší, ještě širší a ještě hlubší, ale i tak byla scéna v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) prostě přítomná. Šířka sahala až za hranice ozvučnic a hloubka byla definovaná pocitově odstupem od zadní stěny, proporce nástrojů byly obrovské a hudba zaplnila celý prostor. Opět se sem vkrádá tak trochu "live" pocit, celá reprodukce se odehrává ve vzduchu, mimo korpusy reprosoustav, přehledná, organizovaná, vlastně až krystalicky čistá a snadno čitelná.

Tannoy GRF 90 dají také jasně na srozuměnou, jak se to má s kvalitou vašich nahrávek (respektive i řetězce) - ne přímo vulgárně, ale stejně intenzivně jako hrají. Třeba u předchozí zmíněné skladby bylo jasno, že mix má své výrazné limity, naopak z často ostré a ne úplně příjemné Cashovy "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) se stala nádherně zorganizovaná, prokreslená a snadno čitelná skladba, ze které přímo prýštila mrazivá temnota a pohlcující autenticita, přitom tu nebyla ani stopa po oné řezavosti, pouze syrovost a hloubka Cashova prožitku.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 14

Mohutné Tannoy GRF 90 jsou, zdá se, zmodernizovanou variací na klasické téma skotské řady Prestige. Už to nejsou tak trochu "hradní" nebo "zámecké" skříně, byť stále potřebují k plnému rozletu opravdu veliké prostory a spoustu, spoustu prostoru kolem sebe, aby vše vyniklo jak vyniknout má. Oproti svým kolegům mají GRF 90 nejen současnější fyzickou podobu díky všem těm jemným zakulacením a absenci vizuálních kudrlinek (byť to stále jsou zřetelně Tannoy Prestige), ale mají i současnější zvukový projev, jakkoliv na podobných základech, jako ctí zbytek prestižní série. Oceníte ty obrovské proporce zvuku bez pocitu těžkosti, oceníte transparentnost, bombastickou dynamiku a také excelentní detailnost, která jde ruku v ruce s expresivností, výrazností přednesu. Tak či tak, tyto výroční sloupy jsou excelentní, hledáte-li živelný až živočišný, živoucí a přitom všem pečlivě organizovaný, pevný zvuk s tahem na branku.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 m1

Na změřené křivce je vidět, že GRF 90 umí do místnosti pustit bez potíží už nějakých 25 - 30 Hz a i přes pokles na úrovni 40 Hz tu jednoduše jsou už i tyhle opravdu hluboké frekvence. Skutečně naplno pak reprosoustavy pumpují energii od 50 Hz, pásmo až do zhruba 800 Hz je pak energičtější, než zbytek frekvencí. Zvláštní je i opravdu rychlý pokles energie na výškách v pásmu od 12 kHz výše, zejména pak masivní propad kolem 17 kHz. Celkově nejsou GRF 90 zrovna hvězdou co do měření, nicméně je fakt, že DualConcentric koncept nebyl navržen tak, aby se poslouchal (a tedy ani měřil) z jednoho metru.

2018 07 17 TST Tannoy GRF 90 m2

Jakkoliv mají GRF 90 v zadní části bassreflexové porty a ty foukají, na naměřené impedanci (červená) se chovají mnohem spíše jako uzavřená ozvučnice. Impedance nikde neklesá pod 6 ohm a čistá linka nenapovídá nic o nežádoucích vibracích kabinetu. GRF 90 ale nebudou úplně snadnými partnery pro zesilovač, jednak je tu relativně komplikovaná pasáž kolem 60 Hz, jednak ale i chová na výškách, byť tam už by nemělo být složité dodat dost proudu - zejména pro elektroniku, která logicky k takovým reprosoustavám přísluší.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 539 800,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi konkrétní a důrazný přednes

+ celková spořádanost a utažená, pevná kontrola

+ krásné zpracování (byť v mírně svébytném kabátě)

+ excelentní podání prostoru

+ excelentní dynamika

+ nenáročné rozehrávání

ZÁPORY

- potřebují ještě větší prostor, než byste i podle velikosti čekali

- expresivní výšky jsou citlivé na charakter elektroniky

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies