HIFIStyl

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 1

Jeden z nejpopulárnějších německých výrobců reprosoustav - již 46 let fungující značka Magnat - pomalu reorganizuje svoje výrobní portfolio. Prvním krokem je vytvoření základní hi-fi série, kterou výrobce nazval Signature 500 a tvoří tak protipól topmodelů Signature 1000; již brzy katalog doplní ještě Signature 900 a Signature 700, vše navržené ve stejném duchu, samozřejmě přizpůsobeném té které cenové úrovni. Důležité je, že všechny nové řady mají společného jmenovatele - charakteristický dvojitý tweeter.

Ačkoliv Magnat pasuje řadu Signature 500 mezi své "audiofilské", tedy na stereo zaměřené, řady, sestává tato z dvou sloupků různých velikostí, jedné regálovky, centru a subwooferu, takže se rozhodně nezříká ani multikanálového nasazení.

Na vrcholu nabídky je Signature 507, středně velký sloupek, který ale ani tak nevybočuje z ranku dostupného hi-fi. Ozvučnice mají naprosto klasické pravoúhlé tvary, oživením standardního provedení s vinylovým povrchem je přisazený kontrastní čelní panel - u černého dekoru je to černý lak, u hnědé verze antracitový mat. Působí to dobře a moderně, taktéž zpracování není na danou cenu špatné, byť třeba uchycení mřížky přes trny místo magnetů už není dnes úplně standardní.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 2

Ozvučnice stojí na dvou příčně umístěných nosných prvcích, zakončených nožičkami, ať už měkkými kopulkami nebo klasickými hroty. Samotné nosné prvky jsou černé a nožičky kovově lesklé, což vytváří další kladný estetický bod pro Signature 507.

Zepředu má sloupek osazenu celkem pětici měničů, nahoře je středotónový reproduktor, pod ním v obdélníčku dva rozdílně velké tweetery a ještě kousek pod nimi dvojitý basák. Na zadní stěně je vespod dvojice úzkých bassreflexových nátrubků klasického plastového provedení a neméně obvyklá vanička s dvěma patry reproduktorových terminálů pro případný bi-amping / bi-wiring.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 3

Kabinety jsou vyrobeny z MDF profilů typ, váží 18,8 kg při výšce 103 cm, šířce 20,5 cm a hloubce 33,2 cm.

Signature 507 jsou označeny jako čtyřpásmové. O nejnižší frekvence pečuje dvojice reproduktorů s kónickými membránami o průměru 16,5 cm, střední pásmo zajišťuje prakticky identický reproduktor, tedy opět s membránou z potaženého papíru, a nejvyšší frekvence jsou pak rozděleny do dvou pásem - je tu větší měkká látková kopulka o průměru 3 cm s výraznou obrubou doplněná o 2 cm širokou kopulku super tweeteru - taktéž z měkké látky.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 4

Oba vysokotónové reproduktory používají neodymový magnetický systém a jsou zapuštěny do poměrně ostře tvarovaných zvukovodů. Středotónový a oba basové měniče používají větranou cívku a ferritový magnetický systém, který firma označuje jako FE Driver Dynamics.

Magnat udává pracovní frekvenční rozsah 23 - 53 000 Hz (ač bez udané tolerance), charakteristickou citlivost 92 dB (opět nicméně bez kontextu) a jmenovitou impedanci "4 až 8 ohm", což je zvláštně definovaný rozsah, často se vyskytující u německých výrobců.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 5

Magnat Signature 507 jsme poslouchali v pražském studiu HIFI CZ, kde jim společnost dělal přehrávač Magnat MCD 850, streamer Audio Pro Link 1 a zesilovač Magnat RV 4, oboje napájené přes ISOL-8 Substation Integra. Porovnávat jsme mohli s Q Acoustics 3050i, Monitor Audio Bronze 6 nebo třeba PSB Alpha T20, stejně jako se zbytkem řady Signature 500. Propojeno bylo kabely WireWorld a Oehlbach.

Když uslyšíte zblízka sejmuté klepnutí do ozvučnice kytary v "Let it rain" od Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023), Magnat nabídnou vlastně nepřehnaný, neefektní objem se zjevnou snahou o plnost. Není to suchý, zaříznutý zvuk, ale ani předvádějící se opulentní basový efekt. V rámci segmentu je čitelnost a spořádanost basu výtečná, stejně jako je dobrá kontrola, takže bas zarezonuje, aniž by hučel. Signature 507 nabízí důstojnou hloubku, energii i konkrétnost basu dle standardů solidního hi-fi.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 6

Na vokálu Doris Day v "Penny from heaven" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) se ukázalo, jak opravdu pěkně otevřené a čisté středy Signature 507 nabízí, rozhodně více, než by napovídala cena u takhle velkého sloupku. Vokál zněl hezky, v horní části spektra byly jasné, ale ne agresivní sykavky, hlas měl své místo i dobře definované kontury a už takovou tu samozřejmost, s níž zpěv kultivovaně vede nahrávku. Zvuk měl o něco větší než obvykle slýchané proporce a ačkoliv Signature 507 nemají "monitorový" charakter, detailnost a čitelnost patří ve třicetitisícové sféře k tomu výtečnému.

Cinkot a další zvuky z nejvyššího konce spektra ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) byly jasné, v požehnaném objemu a bez sebemenšího náznaku vadnutí. A přesto se jaksi Magnatům daří nepůsobit vysloveně nacinkaně nebo nepřiměřeně energicky, je to prostě jen jako kdyby Signature 507 zajistily, že i jemné tóny dostanou dostatek prostoru. Je ale fakt, že ostřejší hrany na výškách (ať už u nahrávek nebo elektroniky) se tu výrazně projeví. Na to, že jsou tu dva reproduktory, tak jejich práce je precizně sladěná a není mezi nimi slyšet nějaká mezera.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 17

Na orchestrální a výbušné "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901) bylo znát maličko měkčí a klidnější charakter Signature 507, ale přestože zvuk se nesnaží nějak efektně akcentovat energii nahrávky, v dynamickém momentu vám dá pocítit "dýchání", tj. ten moment, kdy dynamika skutečně zabere, kdy je cítit solidní tlak a solidní rychlost. Magnat drží pohromadě i při vyšší hlasitosti a přenesou už velmi solidní část dynamických špiček, v rámci své kategorie nabízí prostě velmi solidní a jistou dynamiku.

Zejména neuvadající zřetelnost výškového pásma (ale rozhodně i velmi pěkná otevřenost pásma středního) má za následek pocit, že v "Symfonii č. 8 v G-dur op. 88" Antonína Dvořáka ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) je hudební dění dobře organizované a slušně čitelné. Ne snad, že by zvuk patřil mezi analytické, ale čistota je velmi dobrá a reprosoustavy už hrají ve standardu opravdového hi-fi, s více než dobrou jistotou, pevností a konkrétností.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 14

Opět patrně kvůli zdvojenému systému vysokotónových reproduktorů se Signature 507 ukázaly v praxi jako trošku (ale nijak kriticky) směrové. Po troše natáčení ale byla hudební scéna v "Quiet corners and empty spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) dobře rozložená v pravolevém směru, bylo cítit zafixování trošku do středu scény, ale ta byla dobře přehledná a s nástroji solidně lokalizovanými, bez pocitu zmatečnosti. Jednoduše opět solidní hi-fi úroveň.

Pokud si chcete užít schopnosti Signature 507 na maximum, stojí za to je trošku "přitlačit", respektive nehrát úplně potichoučku. Jednak to Magnaty nerozhází a jednak ze sebe vydají pěknou porci energie v solidně kontrolovaném celku a tak si užijete jak basové hřmění ve "Flight of the cosmic hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145), tak pěkně definovaný zvuk banja, aniž by se jedno nebo druhé ztrácelo či dominovalo. Magant hrají již se slušnou plností a přitom neztrácí čistou lehkost.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 12

Všeobecně lez říct, že nová řada Signature 500 se povedla a vlajková loď Signature 507 to jen potvrzuje. V rámci cenové kategorie nabízí tento sloupek velmi solidní úroveň z každého úhlu pohledu - kombinuje klasickou a moderní estetiku, materiály vypadají solidně a navíc se výrobci povedlo zvládnout i potenciálně problematický systém dvojitého vysokotónového reproduktoru, takže zvuk je dobře integrovaný, pěkně vyrovnaný a zřetelný, aniž by se ale tlačil kupředu takříkajíc "na sílu". Patrně by se dalo říct, že jde o klasické hi-fi reprosoustavy v tom smyslu, v jakém byste to chápali před 15, 20, 30 lety. Je to tedy zvuk zaměřený na čistotou, vyrovnanost a nepřikrášlenou autentičnost tak moc, jak jen si to lze v kategorii do 30 000,- Kč přát, aniž by to ale znamenalo nějakou inklinaci k technicistnímu nebo efektnímu přednesu.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 60 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, hodně polic s komponenty a několik akustických panelů) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

S ohledem na cenovou kategorii je působivé, že Signature 507 skutečně nabízí frekvenční rozsah sahající bez omezení až ke 40 Hz, na slíbených 23 Hz se pak skutečně nachází jakýsi první záchvěv energie, jakkoliv na úrovni cca -15 dB. Propad na 180 - 200 Hz je charakteristikou místnosti, jinak je ale frekvenční pásmo rozumně vyrovnané. Je tu vidět přídech na "hezkých" vyšších basech, stejně jako zřetelný nárůst energie v pásmu výšek nad 3 000 Hz, oboje je ale v míře naprosto přiměřené. Vzhledem k cenové kategorii vlastně není žádný důvod ke stížnostem a zejména práce středotónového měniče je skvěle vyrovnaná, mírný zdvih na obou koncích pásma by neměl vést k pocitu nacinkanosti nebo basové těžkosti.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Na průběhu impedanční křivky je vidět první sedlo, naznačující naladění bassreflexu na cca 40 Hz, následuje ho relativně výrazný propad k úrovni cca 3 ohm, který by mohl být poměrně náročným oříškem pro základní zesilovače - je proto dobré na elektronice nešetřit. Na impedanci není vidět žádná nespojitost nebo jiné známky potenciálně rušivého chování typu rezonancí či stojatého vlnění. Elektrická fáze má klidný průběh, nevybočující z "bezpečných" mezí, ani tady není vidět nic, co by mohlo být nepřiměřenou zátěží pro elektroniku.

2019 10 25 TST Magnat Signature 507 m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 27 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ celkově uhlazený, vyrovnaný zvuk

+ pěkný pocit čistoty a čitelnosti

+ pěkné fyzické zpracování

+ atraktivní cena za plný zvuk

ZÁPORY

- výšky mohou být na některých nahrávkách poměrně dost výrazné

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

PRODÁVÁ: Lepší Zvuk | www.lepsizvuk.cz 

PRODÁVÁ: Viki | www.iviki.cz 

PRODÁVÁ: Hifi Sound | www.hifisound.cz 

PRODÁVÁ: HiFiStyl | www.hifistyl.cz 

PRODÁVÁ: HiFi Morava | www.hifimorava.cz 

PRODÁVÁ: AuVa | www.auva.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies