ROTEL Michi zesilovače

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 1

Značka Musical Fidelity je možná dnes pod křídly obchodního giganta Heinze Lichteneggera a jeho firmy Audio Tuning namísto původního zakladatele a strůjce idejí Antonyho Michaelsona, přesto se ráda zná ke svým kořenům, ba co víc, dokonce se sem tam k nějakému prapůvodnímu modelu vrátí. To je případ i ve své době velikého hitu - zesilovače A1, který poprvé spatřil světlo světa v roce 1985 a nyní je k dispozici ve vizuálně téměř dokonale identické, ale technicky přeci jen lehce inovované podobě.

Designově je A1 rozhodně velmi specifickým zařízením. Opravdu nízké šasi je vyrobeno z bytelných kovových profilů, jejichž podstatná část je žebrovaná, protože slouží k chlazení celého stroje – i tak se ovšem nebývale zahřívá a je nezbytné dopřát zesilovač vzdor jeho kompaktnosti dost prostoru k dýchání.

Do lomeného čelního panelu je krom tyrkysových inskripcí vetknuto několik základních ovládacích prvků. Spínací tlačítko s dlouhým mechanickým chodem, překvapivě jemný otočný regulátor hlasitosti, přepínač Normal (což představuje zisk 42 dB) / Direct (to je 32 dB) a volič vstupů, vzhledem stejný jako volume.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 2

Zadní panel nastřádal celkem osm párů úhledně seřazených cinchů – jeden patří vstupu do MM / MC phono předzesilovače, jeden představuje linkový výstup a další výstup regulovaný. Zbylých pět jsou standardní vstupy linkové. Napájecí zásuvka má standardní podobu, stejně jako běžná sada reproduktorových terminálů pro jeden pár soustav.

Vnitřku dominuje relativně velký toroidní transformátor, osm středně velkých filtračních kondenzátorů a profil pro odvod tepla z tranzistorů.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 3

Co je tedy na A1 nejzajímavější? Rozhodně fakt, že nabízí svých skromných 25 Wattů v čisté třídě A (odtud tedy i ono výrazné ztrátové teplo) – a v tomto kontextu jsou vlastně malé rozměry i cenovka fascinující.

Obvodové řešení i technické parametry jsou plně identické původnímu „vydání“ z roku 1985, použité součástky ovšem logicky vychází z dnešní nabídky. Znamená to kvalitnější toroid (má nově dvojité a precizně oddělené vinutí), lepší napájecí zdroje nebo kritické součástky s nižším šumem či polypropylenové kondenzátory.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 4

Když říkáme, že obvodové řešení zůstalo, znamená to plně symetrické rozložení a diskrétní konstrukci. Chytrým řešením je pak to, že ačkoliv drtivou většinu času pracuje A1 v čisté třídě A, zatlačíte-li hlasitostí nebo komplexností zátěže příliš, napájecí zdroje automaticky přejdou do třídy B a krátkodobě dovolí vydat vyšší výkon, aby nedošlo k limitaci.

Řízení hlasitosti má na starosti potenciometr ALPS RK, je motorizovaný pro komfort ovládání na dálku. Výše popsaný přepínač zisku umožňuje vypnout část předzesilovače tak, aby rozsah regulace hlasitosti odpovídal vašim zdrojovým komponentům a / nebo velmi citlivým reprosoustavám.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 5

Nemalou péči věnoval výrobce (celkem tradičně) i modulu phono předzesilovače. Diskrétní vstup je koncipován na proudové bázi, následuje proudově napěťový převod a RIAA korekce s přesností +/- 1 dB. Chytré řešení navíc u MC přenosek automaticky přizpůsobuje vstupní impedanci.

Jak už bylo řečeno, nabízí Musical Fidelity A1 vlastně povětšinou dostačujících 25 Wattů do 8 ohm v čisté třídě A, maximální proud 25 A a napětí 42,5 V (oboje peak-to-peak) jsou též ok. To vše pochází z dvou tranzistorů na každém kanálu. Tlumící faktor dosahuje hodnoty 150. Zesilovač pracuje v rozsahu 10 – 40 000 Hz (0, -1 dB), odstup signálu a šumu je nijak závratných 82 dB a separace kanálů 85 dB – inu, standardy 80. let a navíc v kombinaci se značkou, která specifikace záměrně nepřehání.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 6

A1 je vlastně celkem drobný – 44 cm na šířku, 28,3 cm do hloubky a jen 6,8 cm na výšku. Váží ale přitom 10,5 kg, zejména díky toroidu a bytelnému šasi.

Malý zesilovač jsme mohli poslouchat v showroomu dovozce, kde proti němu stála velká konkurence – mimo jiné AVID Accent nebo Burmester 088 / 911 MK3. Spojeno bylo s Fyne Audio Vintage 15 nebo F501SP (oboje na Spike Shoe Extreme), propojeno kabely Nordost Tyr 2 a zdrojem signálu byl buď Burmester 089 nebo Accuphase DP-450.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 11

Basová složka, prezentovaná zesilovačem v čisté třídě A, má zřídka řekněme „moderní“ razanci a důraz, nicméně kontrabas Thomase Morgana v „Beyond Darkness“ („Trios: Chapel“ | 2023 | Blue Note | 0602445266494) – jakkoliv zesilovač překvapivě nabízel spíše kontrolu a přesnost kontur, nežli mohutný objem – byl poklidně broukavý, s dobře trefeným odstínem, neboli onou směsicí dřeva a kovu. Všechno je prezentované tak v klidu, bez nátlaku, měkčeji, v podstatě tak, jak byste si představovali zesilovač třídy A – je tu už nádech opravdové grácie a elegance, což je vzhledem k ceně super.

Zpěv Petry Haden byl v „I Don’t Want to Grow Up“ („Petra Haden & Bill Frisell“ | 2004 | Rykodisc | HNCD1472) zjemněný, přeci jen dobarvený trochou dodatečného tepla, ale zase zbavený nepříjemné hrany intenzivně namixovaných sykavek. Zdálo se, že právě střední frekvenční rozsah je pro A1 hlavním polem působnosti, že mu dává lehce vyniknout a „dělá ho hezký“. Plnost není nějak masivní, nicméně jak vokál, tak akustická kytara mají věrohodnou barvu a nadprůměrnou míru autentičnosti, váženo vlastně nevelkou cenovkou.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 17

Nicméně faktem je, že výšek bylo v poměru ke zbytku frekvencí ve „Virginia Moon“ (Norah Jones & Foo Figthers | „…featuring Norah Jones“ | 2010 | Blue Note | 50999 9196002 3) poněkud méně. Jsou lehce tlumené, ale to neznamená, že nějak špatně čitelné, naopak kontrola je v pořádku, stejně jako pocit kovovosti u činelů. Ztratí se nicméně jejich ostrost a říznost – nebo alespoň ta agresivnější část. Zrovna u jadrnějšího masteru tohoto typu to vlastně nevadí a snad právě nižší poměr energie nejvyšších frekvencí může za celkový pocit klidnosti.

Přestože papírových „pár Wattů“ nijak neoslní, s ohledem na to, kolik jich je pro reálný domácí poslech povětšinou potřeba, je výkon dostačující – to ostatně ukázala i „Basic Instinct“ od The Acid („Liminal“ | 2014 | Mute | 0724596960820), kde pulsující basový elektro rytmus možná neroztřásal sousedům základy, nicméně místnost byla naplněná energií v dobrém množství, stejně jako nechyběl důraz. Že bychom se – s pravda, nadprůměrně citlivými reprosoustavami – dostali k nějakému pocitovému limitu, to ne, to se dřív nasytily naše uši. Síla to nicméně je v každé úrovni hlasitosti spíše měkčí, poddajná a svého druhu možná i poklidněji prezentovaná, že zesilovač má vůbec ne špatnou kontrolu ale ukazuje třeba bezprostřední třesknutí rytmických tlesknutí.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 18

Je také fakt, že zvuk A1 jako kdyby se ideálně otevíral spíše při mírně vyšší hlasitosti, kde třeba velmi precizně sejmuté nástroje v „Copernicus in Tartu“ (Gabor Juhasz Trio | „Planets“ | 2022 | My Reel Club) s otočením kolečka hlasitosti rozhodně rozkvetly. Cítíte přehlednost již solidního hi-fi, v přirozenosti podání patří A1 na špičku své cenové kategorii či mnohem spíše ještě dost za ní. Objem nebo velikost instrumentů a celé nahrávky není nijak šokující, lehkost, s jakou lze hudbu číst ovšem působí moc příjemně. Není to zvuk analytický, leč organický a již solidně bohatý.

Symfonické těleso Academy of St. Martin in the Fields, řízené v Dvořákově „Serenádě pro dechy a smyčce v d moll, op. 44“ Nevillem Marrinerem („Serenades op. 22 & 44“ | 1983 | nahráno 1981 | Philips | 400 020-2), bylo prezentováno již s jistou dávkou plasticity, v menších, byť úhledně srovnaných proporcích, s obrazem přehledným a tak decentně jistým. Musical Fidelity A1 se nesnaží jít po moderním způsobu k nejjemnějším detailům a hrát analyticky, má usazený, už důstojně zralý a velmi přirozeně působící, homogenní přednes.

2023 12 31 TST Musical Fidelity A1 20

Vřeleji pojatá nahrávka „The Parting Glass“ Australana Vince Jonese („Moving Through Taboos“ | 2004 | Universal | 0602498245903) zněla tak klidně, elegantně, s dominantním, moc hezky prokresleným a jemně sametovým vokálem, s hudebností a vlastně mnoha typickými charakteristikami dobrého „áčkového“ stroje, akcentujícího lehounce teplo a příjemnost. Možná je to tím, že zvuk je libě plynulý, možná přesvědčivou „lidskostí“ zpěvákova hlasu nebo všeobecnou nonšalancí, v níž pocitově není nic, co by stahovalo pozornost od hudby samé, ale poslouchat A1 je jednoduché a komfortní.

Poctu své vlastní historii najdete v nabídce mnoha firem, v Musical Fidelity nicméně šli hodně daleko v podstatě vrátili jeden z pradávných modelů do života jen s málo změnami. Estetika je pak tedy silně individuální záležitostí, důležitější je spíše praktický fakt, že zesilovač enormně hřeje a přestože svádí díky mizivé výšce k zasunutí někam do poličky nedělejte to. Jinak je to výbavou vesměs standardní konzervativní integrovaný stroj, který by nebyl v ničem překvapující, nebýt toho, že vykazuje už ne úplně zanedbatelnou část signatury „velkých áček“, tedy zejména autentickou tonalitu a notnou dávku přirozenosti pro ucho. Dokonce ani papírově neoslnivý výkon neomezoval, byť alespoň mírně citlivější reprosoustavy a ne úplně obří místnost jsou jistě optimálními spojenci. A1 má svůj vlastní, jasně zřetelný charakter, nicméně vřelost, organičnost a dospělost podání, která nepotřebuje k zábavnosti lovit nejskrytější detaily nebo nabízet bombastickou dynamičnost, jsou osvěžující svou jinakostí ve střední kategorii hi-fi komponentů. Když nic (protože skutečně není pro každého), měli byste zkusit, jak moc jinou cestou lze jít a MuFi A1 si někde poslechnout.

Kč 39 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ za danou cenu báječně zábavný přednes

+ dobrá kontrola

+ překvapivě autentická barva tónů

+ celkově neefektní zvukové pojetí, ale vesměs dospěle klidné

ZÁPORY

- velmi, opravdu velmi hřeje

- estetika je uctivá k originálu, ale zřetelně nemoderní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies