2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 1

Značka Care Orchestra vznikla ve městě módy, italském Miláně, v roce 2010. Jejím cílem je nabídnout audio techniku v originálním balení a dělanou na zakázku, což se projevuje hlavně možností nechat si oživit vlastně poměrně fádní věc jako je ozvučnice reprosoustav třeba koženým potahem, látkou nebo neobvyklými barvami (nebo si nechat třeba vyrobit ozvučnici z mramoru). Firma říká, že aspiruje na to ozvučit luxusní společenské prostory, hotely, jachty, ale i domovy náročných klientů.

Hierarchie produktového katalogu značky zahrnuje primárně reprosoustavy, ale třeba také zesilovač, D/A převodník nebo napájecí filtr. Prim hraje nicméně skutečně pětice dostupných modelových řad, základem je velmi kompaktní dvoupásmová regálovka Divina Minor, o které výrobce říká, že „je určena pro ty, kteří mají málo místa, ale stále chtějí to nejlepší“ a že „jde o reprosoustavy navžené s ohledem na maximální poměr velikosti a výkonu“.

Ozvučnice z MDF profilů má téměř tvar kostky a s šířkou 17,6 cm, výškou 23,8 cm a hloubkou 22,3 cm jsou skutečně kompaktní. Pracovní objem tlumený velmi netypicky korkem o tloušťce 6 mm v kombinaci s pěnovými jehlánky činí čtyři litry, je to tedy skutečně reprosoustava do těsných míst.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 3

Vnější design je lehce netypický, hrany jsou zakulacené, v základu je ozvučnice lakovaná (matně či leskle) a může být doplněna o příplatkové detaily z kůže, stejně jako si můžete vybrat různé kožené podoby krycí mřížky s magnety. Definujícím prvkem vzhledu je vyosené umístění vysokotónového reproduktoru – u každého kusu je pak tweeter na jiné straně, takže můžete reprosoustavy umístit s reproduktory „ven“ nebo „dovnitř“. Má to drobný vliv na podání prostoru, ale není to nijak kritické.

Zadní stěna je zcela jednoduchá, je tu nenápadný, poměrně úzký zapuštěný bassreflexový výdech a jeden pár až neproporčně obrovských reproduktorových terminálů. S těmi se alespoň dobře pracuje.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 4

Na výškách pracuje solidní textilní ScanSpeak Illuminator o průměru 1,9 cm, který má neodymový magnet v patentovaném symetrickém motoru SD-2, vlastní hliníkovou pracovní komoru a výrazný závěs, který má pomáhat s linearizací odezvy.

Doplňuje ho středobas Seas Excel s papírovou kónickou membránou a výrazným fázovým nástavcem. Tlumení membrány zajišťuje vrstva materiálu Nextel.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 5

Vnitřní kabeláž dodala značka Van Den Hul, jde o vodič z mědi s velkými krystaly a silnou vrstvou povrchového postříbření. Vnější izolant je proprietární materiál Hulliflex 3.

Frekvenční výhybka na plošném spoji má přechodovou frekvenci 2 100 Hz a používá dvě měděné cívky, dva kondenzátory s tolerancí +/- 5% a odpor s toleranci +/- 2%.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 7

Výrobce udává ambiciózní frekvenční odezvu 57 – 40 000 Hz (+/- 3 dB), jmenovitou impedanci 8 ohm a charakteristickou citlivost 85 dB / m / 2,83 V.

Divina Minor jsme poslouchali v pražském studiu Voix, kde jim byl poskytnut mimořádně naddimenzovaný systém – jako zdroj byl PS Audio DirectStream Memory Player a DirectStream DAC, podpořený předzesilovačem PS Audio BHK Preamplifier a monobloky BHK Mono 300, ale hráli jsme také na D’Agostino Classic 2 nebo integráč Atoll INT300. Propojeno bylo kabeláží Audio Art, napájeno kabely PS Audio a filtrováno přes PS Audio Power Plant 20. Porovnávali jsme třeba s Wilson Audio Sabrina, KEF R3, KEF R11 nebo třeba Care Orchestra Spiritual Violet.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 9

Když spustily varhany v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-121), bas tam prostě fyzicky nebyl, přisunutí blízko ke stěně to trochu zlepšilo, i když se adekvátně zmenšila čitelnost spodního pásma. Z basů tu zůstávají obrysy, energie v nějaké citelné formě je dostupná až od vyšších basů. Projev v basech zůstává identický s jakýmkoliv zesilovačem.

Snad právě i díky absenci spodních oktáv působí střední pásmo soustředěně a čistě – zpěv Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) působil slušně čistým dojmem, pokud byste ale čekali třeba minimonitorovou soustředěnost, k níž nabádá zkušenost s podobnou velikostí a konceptem reprosoustav, tak to tady úplně není. Zvuk reprosoustav jako kdyby byl také „vypuštěný“ a málo krocený, jisté tvrdší aspekty nahrávky se projevují celkem zřetelně, byť ne ukřičeně nebo únavně. Detail je ale díky jisté expresivitě dobrý, zřetelný.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 16

Nejvyšší tóny jsou klidné, řízný a až drze agresivní říz činelu v Davisově „So What“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byl zjemněný, měl docela příjemně kultivovaný charakter, kombinující dostatečnou živost s hladkostí a čistotou. Poznáte charakter činelu, vnímáte jeho texturu a přestože je lehce tenčí, tak už má i docela solidní tělo a přirozeně působící tón. Rozlišení by v rámci ceny asi mohlo být větší, ale stylem v podstatě navazuje na středobas.

Vzhledem k praktické nepřítomnosti basu a velikosti asi není divu, že pocity dynamiky skvěle nahraných bubnů v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) byl poněkud limitovaný, trochu tu chyběl drajv a síla. Na druhou stranu zvuk je docela svižný a nepůsobí ploše, byť jeho proporce jsou prostě poněkud menší. S naddimenzovanou elektronikou se zdálo, že zvuk je vcelku snaživý, agilní a není špatně kontrolovaný, ohraničení je dobré.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 12

Na středním pásmu postavené skladby jako „Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) pak působí docela pěkně, zejména díky výraznějšímu podání jak kytary, tak hlasu, aniž by ale u obojího byla nějak zneklidňující přítomnost ostřejšího tónu na strunách a sykavkách. Hlas je vcelku posazený vpředu a i když to není monitor, v rámci lifestylového hi-fi je to dobrý výkon – samozřejmě ale nároky této cenové třídy leží přeci jen jinde. Je také dobré udržet hlasitost pod rozumnou kontrolou, vysoká poslechová úroveň už vede k znervóznění.

V malých prostorách a středním či spíše menším rozestupu (do dvou metrů dejme tomu) a blízko posluchače (také dejme tomu do dvou metrů) je podání prostoru solidní, byť proporčně zmenšené. Ale v Händelově „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byla lokalizace jednotlivých nástrojových sekcí orchestru slušná, vlastně přímo dobrá.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor 15

Na písničky, jako je Cohenova poklidná „In My Secret Life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) se Divina Minor vcelku hodí a dokonce ani absence basového základu neznamená, že by poslech byl nudný. Snad za to může hezké podání hlasů, snad celková klidná bezkonfliktnost, ale hudba docela pěkně plynule a zážitek byl na úrovni dobrého hi-fi, tak jak by měl být.

Maličké Divina Minor od italských designérů Care Orchestra jsou rozhodně originální – jejich hlavní předností je kompaktnost, ale i možnost přizpůsobit si design téměř na míru. Ze zvukového pohledu mají docela hezké střední pásmo, které vyniká o to víc, že tu chybí basová složka. Ne že by byla potlačená nebo menší, ona prostě chybí. Stejně tak cenovka – jakkoliv za zakázkovou práci, jakousi exkluzivitu a možnost přizpůsobení se prostě platí – je poněkud odvážná a vysoko nastavená. Obecně jde o drahé a malé reprosoustavy, které uspějí u klidné, zejména akustické komorní hudby pro ty, cenící si estetiky a nekonfliktnosti. Že by ale měly nabízet za dané peníze víc, to je nezpochybnitelné.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, výrazným zatlumením tlustým kobercem a těžkými závěsy v kombinaci s akustickými stavebními úpravami na míru.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Přestože jsou Divina Minor maličké, přeci jen je překvapující praktická absence basu pod úrovní 150 Hz, kterou jen lehce vyplňuje (snad) bassreflexový výdech na 80 Hz. I tak je ale jasné, že plnohodnotně je třeba mít reprosoustavy buď u zdi, nebo v kombinaci se subwooferem a že specifikované hodnoty jsou nereálné. Dále je tu poměrně těžko vysvětlitelný veliký nárůst energie v oblasti 1 kHz, kde je ucho poměrně dost citlivé. Nebýt toho, energie by ale byla v přímé ose poměrně vyrovnaná mezi 200 a 16 000 Hz. Mimo osu ale zase energie od 1 kHz celkem výrazně uvadá.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m2

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (černá)

Vliv mřížky je vidět v nejhlubších reprodukovaných oktávách (zakrývá bassreflex) a pak jako drobný rozdíl v energii mezi 700 a 7 000 Hz, byť reálně teoreticky slyšitelný může být jen mezi 5 a 6 kHz.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m3

Frekveční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m5

Waterfall

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m6

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m7

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

První sedlo na křivce impedance naznačuje ladění bassreflexu na cca 75 Hz. Na 150 Hz je vidět lehký náznak rezonance, silnou rezonanci je vidět na 1 200 Hz. Pozitivní je, že impedance neklesá pod 6 ohm, v kritických místech je spíš plnohodnotně osmiohmová, relativně klidná a prostá prudkých přechodů. Elektrická fáze má také v praxi bezproblémový průběh s tím, že jediný výkyv do negativních hodnot není nijak dramatický. Celkově patrně nebudou Divina Minor nijak dramaticky náročnými partnery pro zesilovač.

2020 12 31 TST Care Orchestra Divina Minor m8

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 106 490,- - základní provedení (kůže apod. jsou za příplatek)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost přizpůsobení designu

+ docela čisté střední pásmo

ZÁPORY

- cena neodpovídá

- absence basu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: VOIX | www.voix.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies