HIFIStyl

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 1

Jen málo výrobců v oboru audio techniky si dává TAK moc záležet na TAK malých konstrukčních detailech, jako američtí Wilson Audio, jedna z nejrespektovanějších, nejdražších, nejambicióznějších a také nejsnáze rozpoznatelných značek na trhu a to vlastně už od založení v roce 1974. V podstatě rodinnou firmu převzal syn nedávno zesnulého zakladatele a je-li to vůbec možné, ještě více zatlačil na onu originální koncepci „technická brilance především“. Jedním z nejméně technicistních modelů je kompaktní, základní (byť v podání Wilson Audio ve velkých uvozovkách) sloupek Sabrina.

Důležité je zdůraznit tu slovo kompaktní, protože Sabrina se snadno vejdou do každé místnosti – základna zabere v prostoru jen 30,5 cm na šířku a 38,5 cm do hloubky, na výšku mají sloupky 96,5 cm a co víc, až tekuté tvary ozvučnic skutečné rozměry jakoby ještě trochu zmenšují. Neproporční je pak váha, neb i v této „snesitelné“ velikosti váží Sabrina bezmála 43 kg.

Přestože Sabrina patří k nejméně „sci-fi“ designům firmy, jejich ozvučnice jsou stále zjevně podřízeny svému účelu a firemní filozofii dokonalé optimalizace vyzařování měničů z časového pohledu. Celá ozvučnice je tak mírně zakloněná, její stěny se pak zhruba ve dvou třetinách výšky lomí a zužují se jak na pravolevé, tak na předozadní ose. Svým způsobem trochu připomínají malé menhiry. Na rozdíl od nich jsou ale velmi pečlivě posazeny na vysokých, velmi ostrých hrotech, jejichž úkolem je zvednout skříň od podlahy (čímž se sníží zkreslení zejména nejnižšího pásma) a také možnost perfektního doladění vodorovné polohy – Wilson Audio doporučují věnovat při instalaci pozornost i těm nejjemnějším odchylkám od ideálu.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 2

Čelní plocha je z velké části potažena měkkým filcem, sloužícím pro zklidnění odrazů měničů, v černé ploše najdete zapuštěné celkem tři reproduktory, všechny vyrobené dle firemního návrhu. To poznáte zejména podle vysokotónové kopulky s „hvězdicovým“ orámováním měkkým materiálem.

Zadní stěna je osazena dvojicí bassreflexů s neuvěřitelně masivních hliníkových trubek, ta horní má velmi malý průměr, ta spodní naopak velikánský. Úplně dole je hliníkový panýlek s jediným párem reproduktorových terminálů.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 3

Wilson Audio tvrdí, že Sabrina je výsledkem nápadu vzít technologie a postupy velkého modelu Alexandria XLF a „destilovat“ z nich jejich esenci v co nejmenší možné podobě. Ačkoliv základní strukturální prvky jsou vyrobeny z MDF panelů, nejvíce namáhané čelní a boční stěny jsou naopak z proprietárního firemního materiálu X, což je pod vysokým tlakem slisovaná vrstva minerálů, polymeru, uhlíkových a papírových vláken.

Kabinety jsou vyráběny ručně, slepována speciálním lepidlem (i to si Wilson Audio vyvinuli sami), následně je na ozvučnice nanesena gelová tlumící vrstva a po sbroušení se natírá zakázkovými automobilovými laky v několika vrstvách.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 4

Použité měniče – jak už bylo řečeno – jsou dílem vývojového týmu firmy. Vysokým tónům je vyhrazena klasická měkká hedvábná kopulka o průměru 2,5 cm, která pod ordinérním vzhledem skrývá high-endové materiály. Jde totiž o 1:1 převzatý reproduktor z modelu Alexandria XLF s názvem Convergent Synergy Tweeter.

Středotónový kónus s prořezáváním zpevněnou membránou evokuje intenzivně lehce poupravené reproduktory dánských Scan Speak, průměr membrány je 15 cm a materiál papírová drť. 20 cm basák vychází z modelu Alexia, jeho magnet i cívky byly ale přizpůsobeny pro menší pracovní objem v Sabrině, čistě papírová membrána zůstala.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 5

Wilson Audio se sice chlubí mimořádně pokročilými výrobními technologiemi i onou již zmiňovanou až absurdní péčí o každý detail, nicméně své know how naopak vlastně nerozkrývá. Dozvíte se tak jen o frekvenčním rozsahu 31 – 21 000 Hz (+/- 3 dB – s poznámkou „v typické místnosti“), dozvíte se o jmenovité impedanci 4 ohmy s přiznaným poklesem na ultra nízkých 2,5 ohmu u 139 Hz a dozvíte se i o charakteristické citlivosti 87 dB / W / m, která je v podstatě běžným standardem.

Model Sabrina jsme poslouchali v pražském showroomu Voix, kde hrál na řádce sestav i ve vícero prostorách. Zdrojem signálu byl buď set PS Audio DirectStream Memory Player / PerfectWave DirectStream DAC nebo Acoustic Signature Primus či Oracle Origine, zkoušeli jsme poslech přes Rogue Audio RP-5 / M-180 i Parasound JC 2 BP / JC 5. Propojeno bylo komplet kabeláží MIT. Porovnávat jsme mohli s GoldenEar Triton One.R, Triton Reference nebo třeba OceanWay Eureka, ale i Wilson Audio Alexx nebo Sasha DAW.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 6

Už od prvního zamručení strun kontrabasu v „I can’t stop loving you“ Madeleine Peyroux („The Blue Room“ | 2012 | Universal | 0602537242689) cítíte, že bas je doslova ušlechtilý, že má v sobě geny ultra drahých systémů. Je nádherně, sebevědomě artikulovaný, ohraničený mimořádně pevně vedenou rukou, na rozdíl od svých firemních sourozenců je proporčně a objemově výrazně menší, ale rozhodně ne nedostatečný – Sabrina stále nabízí bas výraznější, než by proporcím skříně odpovídalo. Každý tón má temnou, hustou, hutnou váhu a i když Sasha DAW nabízí mnohem ráznější a přímočařejší definici, způsob, jakým Sabrina bas ukrajuje jako plátky luxusního másla je vlastně fascinující. Sabrina už v podstatě dokáže také nabídnou neošizenou energii fyzicky citelného impulsu mocného kontrabasu.

Slovo luxusní se hodí i k popisu středního pásma, jeho transparentnosti a brilantní autoritě, projevující se třeba na vokálu Renée Fleming v „Mandoline“ („Night Songs“ | 2001 | Decca | 467 697-2). Pocit zpacifikovanosti a kontroly je charakteristickým stavebním prvkem zvuku Wilson Audio, na rozdíl od vyšších modelů ale Sabrina nezní tak technicky, tak tvrdě a nekompromisně – vokál zněl sladce, vlastně neanalyticky, jakkoliv množství detailů a plasticita jsou působivé. Čistotu a konkrétnost můžete bez uzardění srovnat s patně jakoukoliv půlmilionovou konkurencí, přednes je kompaktní a zůstává výrazně klidnější, jemnější a chce se říct organičtější, než u vyšších modelů (ač Sabrina zase nemá jejich průbojnost a hmatatelnou přítomnost).

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 7

Cinkání činelu v „Midnight Voyage“ Michaela Breckera („Tales from the Hudson“ | 1996 | Impulse | 051 191-2) bylo výtečné, na pomezí opravdové excelentnosti – kolem činelu je spousta, spousta prostoru, jsou jako vyfrézované, pevné a mimořádně transparentní. S elektronkami byl cítit teplější tón, s Parasound zase perfekcionistické prokreslení. Opět se tu projevuje menší tvrdost, než je „v rodině“ zvykem, působivá je svižnost, výbušnost tweeteru, jeho čistota a analytické schopnosti patří do sféry opravdového, dospělého high-endu.

Ani dynamika u „Piano Quintet in E-Flat major op. 44“ Roberta Schumanna („The Complete Piano Trios“ | 1997 | Philips | 456 323-2) nebyla tak „našponovaná“ jako u vyšších firemních modelů, ale i tak patří kompaktní Wilson Audio k sebevědomým prezentátorům. Komplexní mikrodynamické kontrasty klavíru zvládá možná v umírněně „normálním“ stylu, ale bez pocitu nějaké komprese nebo nedostatečnosti. Tichoučký zvuk i promptní následný výbuch energie těží z mimořádně kontrolované reprodukce, z té schopnosti zahrát libovolný tón o libovolné amplitudě zahrát s lehkostí, rychle, bez ztráty energie nebo definice. Sabrina tak činí méně okatě, méně pompézně než její sourozenci, ale umí mocně zahřmít i briskně švihnout, oboje se stejnou suverenitou (tedy máte-li adekvátní elektronickou výbavu) a to je vzácná směska vlastností.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 9

Ve „Feeling yourself disintegrate“ od The Bad Plus („For All I Care“ | 2008 | Emarcy | 0602517821644) panoval vysloveně suprový pořádek. I v nejhlubších polohách kontrabasu je definice a rozmanitost neošizeném rozsahu, Sabrina již zvládá hrát s graciézním nadhledem a hudba tak plyne, ani vlastně nevnímáte jak, je to primárně harmonicky koherentní zvuk, není to takový nápor detailů, jako u větších modelů, ale přesto je tu požehnané prokreslení, intenzivní a samozřejmý vhled do hlubin nahrávky, v němž už máte pocit, že „je tam všechno“. Je to technicky brilantní, ale zároveň muzikálně extatická reprodukce.

Že hudební scéna v „Over the rainbox“ od The Modern Jazz Quartet (1956 | Atlantic Masters | 81226 3687-2) byla spojitá a pevná, o tom v této ceně asi není žádných pochyb (a opravdu byla). Zajímavé je spíše to, že Wilson Audio Sabrina hudbu posadí netypicky daleko / hluboko za své ozvučnice, tak trochu bez ohledu na zdi v místnosti. Plasticita jednotlivých nástrojů i celého dění je prvoligová, cítíte, že měniče jsou dokonale fázově sladěné a reprodukce si nezadá svou soustředěností s „bodovým“ vyzařováním. Instrumenty jsou bez problémů posazené nejen na pravolevé, ale i předozadní ose. Všechno „drží“, všechno je tam, kde má být, Sabrina jsou (na svou cenu) působivě přesné. Fokus reprodukce se přibližuje takovému tomu „minimonitorovému“ dojmu, i když tady není ten citelný limit basu a tím je všechno ještě přehlednější a věrohodnější. Působivé, věru působivé.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina 16

Zajímavé je také to, s jakou lehkostí si reprosoustavy poradí i s kompromisnější nahrávkou typu „Champs Elysées“ od Zaz („Paris“ | 2014 | Warner Music | 0825646149216). Tedy – základní charakteristika odvisí hodně od připojené elektroniky, Sabrina snadno přejímá pohodovost Rogue Audio i nekompromisně tvrdou přesnost Parasoud. Samotné reprosoustavy ale vždy hrají s nonšalantní samozřejmostí, bez agresivity, s mohutným zátahem odspodu až po frekvenční vrcholek a s klidem – není to ten „firemní“ nadupaný styl, je to – v souladu se jménem – až trochu žensky elegantní reprodukce. Je fuk, jestli necháte reprosoustav jen tak ševelit, nebo jim naložíte koncertní tlak, neztrácí čitelnost, jistotu ani přesnost.

Nutno říct, že k Wilson Audio Sabrina jsme přistupovali jako „k těm malým“, jako k něčemu, co bylo stvořeno jako kompromis tam, kde „opravdové“ Wilson Audio neobstojí kvůli své (logické) velikosti. Ale ouha – kompaktní sloupek Sabrina rozhodně nejsou jen drahou ozdobou skvostných interiérů. Jsou to plnokrevné, agilní, technicky dotažené a smysluplné reprosoustavy, které dostojí vysoko nastavené firemní laťce. Můžete mít výhrady k designu, jen málo jich ale vzhledem k velikosti najdete na zvukové stránce věci – dynamika, detail, energie, ale i celkový nadhled a kultivovanost jsou z jasně high-endové sféry, že i tam volí Wilson Audio prémiově nasazenou cenovku je v pořádku, jde celkově o exkluzivní, pracně vyráběné zboží se vším všudy. Ale i pro zvukové puristu, pro náročného audiofila, který nebude řešit cenu, zůstává ten autentický, transparentní zvukový zážitek, který rozebere vaše nahrávky i vaši sestavu až na její podstatu. Sabrina jsou rozhodně pozoruhodné reprosoustavy.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, stavebně upravenou akustikou a dotlumením hustým kobercem a těžkými závěsy.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Ať už je to z jakého chce důvodu, reprosoustavy Wilson Audio „měří“ většinou mnohem hůře, než se poslouchají (minimálně vzhledem k pořizovací ceně). Sabrina nabízí v reálné místnosti využitelných cca 35 Hz, na grafu je pak vidět zdůraznění energie v pásmu 65 – 170 Hz, které podtrhuje dojem „velkých“ reprosoustav. Propady na 400 a zejména na cca 2 – 4 000 Hz jsou značně zvýrazněné měřící vzdáleností, kdy koncepce časového sladění vyzařování měničů prostě nepočítá s poslechem z 1 metru. Překvapivější je ubývání energie v pásmu nad 17 kHz. Obecně jde o – v reálné akustice – přijatelné výsledky s dobrou vyrovnaností, nicméně u reprosoustav s tak vysokou cenovkou by mohla být frekvenční odpověď jistě lineárnější.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Charakteristickým rysem Wilson Audio je také malý ohled, který konstruktéři berou na zesilovače – buď reprosoustavy „nakrmíte“ čím máte, nebo nebudou dobře fungovat. Propad impedance až k hranici 2,5 ohmu na 150 Hz (víceméně podle slibů v technických parametrech, to je nutno přiznat) je tak symbolický. Impedance ukazuje také ladění bassreflexu na hodnotu kolem 33 Hz. Celkově je impedance velmi čistá, prostá nespojitostí nebo prudkých změn, které by signalizovaly přítomnost vibrací či stojatého vlnění s potenciálním rizikem zkreslení. Průběh elektrické fáze se od úrovně cca 100 Hz drží v bezproblémových mantinelech, pod touto hranicí ale najdete poměrně výrazný výkyv do záporných hodnot a jen nepatrný impedanční peak, takže náročnost na zesilovač nebude rozhodně nijak malá, zejména máte-li rádi dynamičtější hudbu v ráznější hlasitosti.

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina m3

Waterfall

2020 04 30 TST Wilson Audio Sabrina m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 545 100,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ až holografická prostorovost

+ parádní koherence pásem

+ údernost a dynamičnost

+ mimořádně disciplinovaný zvuk

+ pocit velkého zvuku z malého objemu

ZÁPORY

- cena ani design nejsou pro každého

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voix | https://www.voix.cz/

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies