Solid Tech - referenční high-end audio racky

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 1

Britský IsoTek se na nějakou chvíli během posledních let v podstatě odmlčel, ale bylo to ticho dobře investované – bylo v něm totiž tolik práce, že se firma rozhodla inovované produkty nazvat rovnou jako V5 a přeskočit tak celou jednu původně zamýšlenou evoluční řadu. Skok od původní EVO3 generace je velký už na první pohled – stačí se podívat na „třetí“, dnešní optikou poněkud hranatý model Aquarius a na ten nový, který vypadá vlastně až trochu futuristicky.

Šasi modelů V5 je krásné – čisté, nikde žádný viditelný spoj a šroub, všechno k sobě krásně sedí a působí to lépe, než kdejaká elektronika, až vám přijde škoda filtr jen tak někam zasunout. Vlastně jedinými designovými prvky jsou čtyři gravírované linky po obvodu v horní části šasi a zaoblené přední rohy. Na přední stěně jsou dvě drobné indikační diody, spouštění filtru je realizováno pevnými přepínači pojistek pod boční hranou. To je lehce nepraktické, ale dá se s tím žít.

Zezadu se pak nový Aquarius oproti tomu staršímu proměnil mnohem méně – v červeném poli jsou dvě zásuvky pro výkonové komponenty (jinými slovy zesilovače), po pravé straně čtyři zásuvky pro zařízení s nízkým odběrem, typicky zdrojové komponenty. Každý segment má svou vlastní pojistku, jak už bylo řečeno.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 11

Hlavní přívodní zásuvka je standardu C20, oproti minulé verzi ale přibyl powerCON konektor po vzoru malých jednozásuvkových jednotek, jako je EVO3 Genesis One a EVO3 Titan One. Tímto způsobem lze třeba řetězit vícero filtrů nové generace a nemusíte mít tolik zásuvek ve zdi – je to tedy primárně praktické řešení.

V šasi s „komponentovou velikostí“ – šířka 45 cm, výška 11 cm a hloubka 35 cm při hmotnosti 9,5 kg – se ukrývají ochranné filtrační komponenty, jak už bylo řečeno v úvodu, tak „posunuté“ rovnou o dvě vývojové generace.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 2

Základní změny jsou třeba tlustší vrstva mědi na cestách desky plošných spojů (prý o 35%) nebo o čtvrtinu nižší odpor rozvodů. Změněna byla také kapacita ochranných řešení a to na 81 000 A.

Filtrační řešení tvoří oddělené moduly zvlášť pro každou zásuvku, IsoTek to prezentuje jako bezmála šest nezávislých filtrů v jednom šasi s tím, že je tu i filtrování pro zabránění vzájemného rušení mezi zásuvkami. Účinnost těchto filtrů na radiofrekvenční rušení je 60 dB. Zemnění je hvězdicové, tam kde nejsou použity plošné spoje jsou postříbřené měděné kabely s pevným jádrem, vyrobené tažením metodou doktora Ohna. Izolace je teflonová, ale před finálním „zabalením“ kabelu je vodič ještě omotán tenkou spirálou z teflonu, takže na většině plochy zůstává vzduchové dielektrikum. IsoTek říká, že důležité komponenty jsou vyráběné na zakázku s velmi nízkými tolerancemi.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 3

Zajímavostí je použití technologie Adaptive Gating pro čtveřici nízkoodběrových zásuvek – obvody se aktivně přizpůsobují úrovni odebíraného napětí a přizpůsobují tomu formu filtrace. V5 Aquarius využívá také firemní technologii Kirchhoff’s Equal Resistance Path, která zajišťuje identický odpor a přísun energie pro každou jednu zásuvku filtru.

IsoTek V5 Aquarius jsme zkoušeli v hlavní redakční sestavě, kde napájel jak monobloky Revo PA 160 MR od Norma Audio, tak předzesilovač SC-2 LN téže značky nebo Métronome DSC1 či jádro Roon, srovnávali jsme s GMG Power Harmonic Hammer 3000P, případně se zapojením do lišty Nordost Qb8 MKII přímo ze zásuvky. Zkoušeli jsme ho ale také s RME ADI-2 DAC FS a Grandinote Shinai místo dvojice IsoTek EVO3 Genesis One / IsoTek EVO3 Titan One. V první sestavě se poslouchá na Xavian Quarta Evoluzione, v druhé to bylo na LS50 Meta od KEF. O kabelech a všemožných používaných doplňcích se dozvíte víc v pravém sloupci -->.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 7

EVO3 Aquarius jsme nějakou chvíli v redakční sestavě měli, takže bychom si troufli říct, že změna, kterou tento model „obgeneračně“ prošel, je obrovská – když spustí John Harle Band basovou linku Ellingtonovy „The Mooche“ („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2), není to (oproti připojení čistě ze zásuvky) úplně daleko od toho, co zvládne zlepšit EVO3 Titan One. Mrouknutí se totiž zpevní a zklidní, nástroj víc „zabručí“ a získá na plnosti.

Morleyho „Now is the month of maying“ v podání King’s Singers („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) zazněla se zlepšeným pocitem čistoty pozadí a tím pádem i s jasnějšími, zřetelnějšími hlasy. V5 Aquarius funguje i tady (soudě tedy skutečně jen po paměti) lépe než minulá generace a pocit čistoty hlasů a míra zlepšení jejich srozumitelnosti jsou zcela v poměru k ceně filtru, dost možná je to vyčištění dostatečně dobré, aby jej šlo srovnávat třeba s výsledky modelu Sigmas z předchozí generace filtrů.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 12

Činely v „Blowin’ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) neztratily po zapojení V5 Aquarius svou jiskru a tu kovovou tvrdost, ale z jednotlivého zaznění se vyrojily jemnější detaily, lépe propracované a jednoznačně podtrhující dobrý pocit živosti a znělosti. I tady se výsledek nové generace filtru mnohem víc blíží jednotce EVO3 Genesis One, než EVO3 Aquarius.

Oproti všem redakčním řešením, pravda, byla nadupaná nahrávka Händelovy „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No. 2“ (Jacques Loussier Trio | „Baroque Favorites“ | 2001 Telarc | 0089408351624) podána přeci jen krotčeji (a v porovnání třeba s V5 Titan nebo dokonce GMG Power byl ten dojem samozřejmě ještě zřetelnější), ale na druhou stranu ne zase tak klidněji, abyste řekli, že místo V5 Aquarius budete chtít investovat dvojnásobek třeba do EVO3 Genesis One / EVO3 Titan One. Určitě to pak není tak, že by se dynamika hudby po zapojení „vypnula“ a v kombinaci s potěšujícím zlepšením čistoty je to víc než dobrý výsledek.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 9

Ve srovnání s čistým vedením ze zásuvky (a to je o oddělený přívod, který sám o sobě pomáhá) zněla Rossiniho „Finaletto: Di si felice innesto“ z „Il barbiere di Siviglia“ (Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | 1995 | Philips | 446 448 2) dobře čistá, V5 Aqurius zdůrazní pocit konkrétnosti orchestru a jako kdyby pomohl rozplést výrazné a intenzivní momenty, takže celkový dojem působí čistěji a jasněji.

I když Gibbova „Christmas Day“ z „Titanic Requiem“ (2012 | Rhino | 2564661065) byla objektivně klidnější a ne tak parádní jako při zapojení hlavní sestavy do ultimativního filtru GMG Power, je neuvěřitelné, kam až se Aquarius mezigeneračně posunul – hudba je pevná, koncové zesilovače netrpí „podvýživou“ a všechno do sebe příjemně zapadá jak má. Když pak filtr z řetězce odstraníte a přepojíte vše přímo do zásuvky bez jakékoliv úpravy, tak úbytek energie i přitažlivosti je víc než značný.

2022 01 31 TST IsoTek V5 Aquarius 8

Nová generace V5 napájecího filtru Aquarius prodělala technicky stejně atraktivní vývoj jako proběhl na exteriéru filtru. Zapomeňte na původní EVO3 Aquarius, krom základní koncepce (včetně tedy jediné nekomfortní věci, kterou je spínání zespodu) a jména totiž nový model s tím starým nemá nic společného, mnohem spíš funguje jako EVO3 Sigmas nebo dokonce EVO3 Titan a EVO3 Genesis One a to už je něco – zejména proto, že v poměrně kompaktním těle je dostatek zásuvek pro zdrojové i výkonové komponenty a tak i pro sestavy v řádech stotisícových bude IsoTek V5 Aquarius dobrým, spolehlivým řešením. Pokud tak máte doma nedokonalé napájení (a těch, kdo nemají, je poměrně málo) a hledáte ještě finančně akceptovatelnou, ale přitom už dospělou formu napájecí filtrace, s IsoTek V5 Aquarius ve třídě mezi 50 a 100 tisíci chybu neuděláte.

Kč 55 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ není v některých ohledem daleko „One“ jednotkám

+ vypadá pěkně

+ možnost řetězení

+ zřetelně lepší, než původní model, až by možná nemuseli sdílet jméno, aby to nebylo matoucí

ZÁPORY

- nepraktické zapínání „v podpalubí“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz / VOIX | www.voix.cz / basys.net | https://basysnet.cz / HiFI Morava | www.hifimorava.cz / Nisel | www.nisel.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies