ROTEL Michi zesilovače

2019 10 25 TST Hegel H390 1

Značka Hegel pojala své jméno na počest německého idealistického filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela, žijícího na rozhraní 18. a 19. století. Hegel Music Systems ovšem svými přístroji míří spíše k modernímu minimalismu a puristické dokonalosti, ať už pojetím vnější podoby svých přístrojů, tak třeba i jejich konektorovou výbavou a samozřejmě v prvé řadě zvukovým pojetím, kde je cílem "nebýt slyšet" v tom pravém audiofilském slova smyslu.

Jistou nápovědou k tomu, jak Hegel pracuje se zvukem by snad mohlo být i vnější pojetí přístrojů, již léta se nesoucí v duchu severské jednoduchost, vlastně až strohosti. Čelní panel je totiž matně černý, mírně klenutý obdélník s pouhými třemi dokonale symetricky umístněnými prvky. Displej vám sdělí co odkud hrajete a jak nahlas, dva otočné ovladače vám pak pomohou změnit jedno i druhé - více na předním panelu není, v rámci čistoty se i spínací tlačítko nastěhovalo dospod, pěkně doprostřed a přímo na hranu panelu. Díky robustním poddajným antivibračním nožkám k němu ale je dobrý přístup.

Jako už tradičně - a vlastně logicky s ohledem na vývoj ve světě reprodukce zvuku - nabízí Hegel více digitálních než analogových vstupů. Analog je tu vlastně jen třikrát, dva vstupy jsou klasické cinche, jeden pak symetrické XLR. Digitální rozhraní je požehnaně univerzální - hned trojice optických vstupů a jeden vstup koaxiální jsou ještě běžné, je tu ale velmi přesný BNC vstup pro precizní zdroje signálu. Další v řadě je USB port pro spojení s počítačem, díky němuž si užijete prakticky všechna dostupná rozlišení a formáty, snadný přístup ke streamovacím službám nebo hudebním datům v síti obecně nabízí ethernetový konektor, kde H390 funguje jako UPnP renderer, do kterého libovolnou aplikací pošlete prakticky jakýkoliv stream, stejně jako zvládá AirPlay protokol nebo systém Roon. Krom PCM signálů zvládá Hegel též DSD (DSD64, u USB je to dokonce DSD256) a dokonce i MQA a to na všech vstupech. Může za to využití DSP procesu USB portu pro všechny digitální vstupní signály, což je skvělá a netradiční idea.

2019 10 25 TST Hegel H390 2

Dalším rozšířením univerzálnosti zesilovače jsou také přítomné signálové výstupy - samozřejmě teď nejde o pěkné, robustní reproduktorové terminály na krajích zadního panelu, ale o dva páry analogových cinchů (jeden pár má stabilní linkovou úroveň, druhý pár - vhodný třeba pro subwoofer - je variabilní), doplněné o digitální výstup v podobě BNC konektoru.

Přestože Hegel vypadá na první pohled jednoduše, uvnitř šasi zesilovače se ukrývá celá řádka firemních technologií. Zásadní je SoundEngine 2, koncept zesilovače s integrovanou sofistikovanou opravou chyb, které nutně v zesilovacím procesu vznikají. Krátce řečeno, mikroprocesor porovnává vstupní signál s tím na konci obvodové trasy a zjištěné rozdíly v tomto bodě "přimíchá", jen v opačné fázi, takže se vyruší. Tím by mělo téměř úplně zmizet zkreslení - jak přechodové zkreslení, typické pro A/B zesilovače, tak jakákoliv jiná nepřesnost. Zesilovač tak nemá ani korekci celkovou nebo lokální zpětnou vazbou a korekce probíhá právě až na konci procesu.

2019 10 25 TST Hegel H390 3

V zesilovací sekci je pak aplikována i technologie DualAmp, což v podstatě označuje fyzické oddělení napěťové a proudové zesilovací sekce, kdy citlivá napěťová část nepodléhá ovlivňování z výkonné proudové části. Řešení opět pracuje bez zpětné vazby.

Jako DualPower pak Hegel označuje skutečnost, že na rozdíl od většiny zesilovačů využívá H390 oddělené napájecí zdroje. Konkrétně je tu jeden zdroj pro vstupní a napěťovou část a druhý s pro koncovou část. Když se podíváte dovnitř zesilovače, jsou vidět dva toroidní transformátory, navíc Hegel užívá dvojitá vinutí pro ještě lepší oddělení.

2019 10 25 TST Hegel H390 4

Poctivě provedená je i digitální část. Jednak je tu obvod LineDriver, který minimalizuje vliv kabelů tím, že je zatěžuje extrémně nízkou impedancí, jednak je tu řešení SynchroDAC - jde o vlastní návrh Hegelu, který doplňuje i vlastní konstrukce "hodin" Direct MasterClock. Díky zpracování signálu se synchronním upsamplingem by se jakákoliv časová chyba neměla proměnit v nepřesnost výsledné amplitudy. K přesnosti přispívá i plně symetrické zpracování signálu. K samotnému převodu je použit čip AK4490.

Rozhodně stojí za to zmínit, že celý zesilovač je koncipovaný jako Dual Mono, tedy s pečlivě oddělenou částí, zpracovávající levý a pravý audio kanál.

2019 10 25 TST Hegel H390 5

Zesilovač H390 je více než solidně dimenzovaný - jeho tranzistory umí dodat tučných 250 Wattů do 8 ohm na kanál. Výrobce udává, že elektronika zůstává stabilní až do zátěže 2 ohm, kam dodá něco přes kilowatt. Pracovní frekvenční rozsah 5 - 180 000 Hz napovídá o pravděpodobně slušné rychlosti obvodů, odstup signálu a šumu přes 100 dB je pak excelentní, stejně jako hodnota tlumícího faktoru přes 4 000.

Hegel H390 jsme poslouchali v rámci redakčních sestav - hrál místo Norma Revo IPA-140 spolu s Harbeth Monitor 30 a OPPO UDP-205, hrál s Teac NT-503 (i bez něj) s KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X na místě Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 a hrál s Fischer&Fischer SN-70 ve společnosti Cambridge CXC na místo Grandinote Shinai. Poslouchalo se také s některými zapůjčenými komponenty, namátkou třeba Hegel H120, GMG Power Harmonic Hammer 3000PS nebo Xavian Premio Esclusivo. O použitých filtrech, kabelech a dalším příslušenství více viz pravý sloupec -->.

2019 10 25 TST Hegel H390 12

Svižný energický bas v "Power" Marcuse Millera ("M2" | 2001 | Telarc | CD-83534) měl zesilovač pod kontrolou, basa měla puls a excelentně přehlednou, čitelnou různorodou strukturu, skvělou texturu. Je to bas maličko měkčí, pružný a jaksi "hmatatelný", plný, nicméně naprosto nepřehnaný. Není to takový ten moderní nadupaný, napnutý zvuk, ale uvolněný, decentní, naprosto neefektní přednes, kultivovaný a nevkládající vlastně téměř nic ze sebe sama do zesilované nahrávky. Je to vlastně trochu nenápadné a chce to čas docenit tu nepřikrášelnost a nepřehnanost ze všech úhlů pohledu.

To samé platí i ve středním pásmu, vokál Bobbyho McFerrina v jeho "Hush Little Baby" ("Hush" | 1992 | SONY Masterworks | SK 48177) byl rozlišený až na drobounké nádechy, přesto byl zvuk naprosto přirozeně uvolněný, bez tlaku a s uvolněným nadhledem vyznívající. Opět cítíte lehounce měkčí, kultivované ladění, ale není v něm ani stopy po techničnosti, tvrdosti nebo nějakém přibarvení. I soustředěnost a konkrétnost jsou vlastně velmi přirozené, vyniká sama nahrávka taková jaká je a zesilovač jí v ničem nepomáhá ani nebrzdí.

2019 10 25 TST Hegel H390 8

Cinkot tak typického činelu v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl jemný, klidný a přesto schopný nabídnout spousty a spousty jemných nuancí, dlouhý dozvuk a vskutku nepřibarvenou tonalitu, kov je ve své barevnosti velmi přesvědčivý. A opět není ani stopy po nějakém ovlivňování, zesilovač v naprostém klidu nechává signál "proplouvat", aniž by v oné tekuté uvolněnosti schovával detaily - delikátní zvuk dopadnuvší paličky i následné bohatě strukturované doznění činelu tu prostě jsou, bez akcentu, s dostatečným prostorem a s moc pěknou autenticitou.

Ani dynamicky rozhodně H390 nepokulhává, navzdory celkově jaksi poklidněji vyznívajícímu zvuku nebyla razance a výbušnost nástrojů v dynamických špičkách "Two Bass Hit" Dizzy Gilespieho ("Night in Tunisia" | 2006 | Bluebird | 82876 84866 2) nijak pocitově zkrocená. Zesilovač neplýtvá efekty,, jako kdyby prostě "v klidu stíhal". Onu neokázalost možná nedoceníte hned na první poslech, zejména ne vedle takových těch moderně napružených přístrojů, které mají velký tah na bránu. Hegel se nepředvádí a s obdivuhodnou lehkostí ševelí v tiché pasáži, stejně jako pevně a konkrétně ustojí dynamický ráz.

2019 10 25 TST Hegel H390 11

Bez tlaku, zato s plynulostí a samozřejmou čitelností nabízí H390 kompletní zážitek při poslechu "Tribal Dance" Peter Green Splinter Group ("Destiny Road" | 2010 | Snapper Music | SBLUECD055). Je tu snadno slyšet všechno od plnokrevné mroukající rytmické basy vespod až po jasný, zřetelný a znělý cinkot činelu úplně nahoře. Reprodukce plyne bez zádrhelů, skvostně vyvážená, s přirozenou tonalitou a celkovou bezprostředností. Zesilovač hraje uspořádaně, všechno drží pohromadě a zvuk neupozorňuje na nějaké mikronuance v kompaktním celku a přesto, přesto je hudba nádherně čitelná, nástrojové linky jsou excelentně separované, zvuk je přesný, rychlý a disciplinovaný v té míře, že téměř nezanechává stopy.

Hudební scéna "Allegro Moderato" ze "Symphony No. 9" Ralpha Vaugahn Williamse (1994 | Everest | EVC 9001) byla roztažená kolem reprosoustav a tak pěkně spojitá, že pocitově nebylo v reprodukci ani stopy po přítomnosti reprosoustav. Hegel se opět nepředvádí, ale čím déle posloucháte, tím více vnímáte hloubku, vnímáte skvělou lokalizaci nástrojových sekcí a vnímáte, jak neanalyticky a přesto se skvělou přehledností zesilovač hudbu servíruje.

2019 10 25 TST Hegel H390 10

Ani velký, robustní a energický zvuk "Please Read the Letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) Hegel H390 v žádné kombinaci nezaskočil, reprodukce zůstává klidná, důstojná a plynoucí, energie nesrší v okázalých ohňostrojích a přesto nikde nechybí. Zvuk je klidný, vyzrálý a mimořádně vyrovnaný, prakticky prostý výraznějšího vlastního charakteru. Je to vyzrálá, klidně důstojná reprodukce pro toho, kdo má čas si vychutnat hudbu v její přirozenosti.

Hegel H390 je minimalistickým přístrojem nejen navenek, ale také po stránce zvukové. Široké spektrum konektivity nemyslí snad jen na čím dál větší skupinu milovníků vinylů, ačkoliv H390 patří už do kategorie, kde externí pořádné phono bude samozřejmostí. Oceníte rozhodně naopak to, jak snadno Hegel funguje i v roli streameru. Nejsilnější devizou je pak ovšem komplexní vyzrálost reprodukce, stavící zejména na precizní frekvenční vyrovnanosti, kde ničeho není moc a ani nic nechybí. Nechybí ale ani výkon a schopnost kontrolovat reprosoustavy i v náročných pasážích mnohovrstvých skladeb, stejně jako neschází prokreslenost a přesnost, byť prim hraje hudební celek, u nějž technický rozměr reprodukce vlastně vůbec nechcete řešit, jelikož hudba hraje s lehkostí a samozřejmostí, které nepoutají pozornost k ničemu jinému, než právě a jenom k hudbě samotné. Hegel H390 určitě není pro každého, ale ten, kdo ocení přirozenost bude nadšený tím, jak autenticky může integrovaný zesilovač s vlastně nijak drastickou cenovkou hrát.

Kč 156 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ univerzální (zejména digitální) konektivita

+ dostatečná výkonová rezerva

+ příjemně plynulá hlasitost

+ tonální čistota

+ frekvenční vyrovnanost

+ celková věrnost a přirozenost

ZÁPORY

- nenabízí phono vstup, byť v této třídě už přijde ke slovu stejně externí zařízení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HiFi Styl | www.hifistyl.cz 

DOVOZCE: Image Audio | www.imageaudio.sk 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies