ROTEL Michi zesilovače

2019 12 31 TST Hegel H120 1

Když se v roce 1988 rozhodl Bent Holter, tehdy student Technické univerzity v Trondheimu, pro vypracování teze na téma tranzistorů v zesilovačích, patrně netušil, že tím definuje svou cestu zbytkem života. Holter nechtěl přijmout fakt, že zesilovač vždy ke vstupnímu signálu přidá i nežádoucí zkreslení a začal se zabývat tím, jak k problému přistoupit jinak. Vyšlo to a jeho nápad se dodnes používá v zesilovačích Hegel (pojmenovaných podle metalové skupiny, ve které Holter v té době hrál a pro níž dělal kytarové zesilovače) jako ona zásadní technologie SoundEngine.

Ta je základem i pro model H120, vlastně prostřední model firemní nabídky. I ten zapadá do portfolia přesně v duchu Hegelu, minimálně co se týká designu, který během posledních dvou dekád prošel jen decentním, modernizujícím evolučním procesem bez revolucí. Na minimalistické tváři elektroniky Hegel ale dost možná není co měnit.

H120 má štíhlý profil a čelní lehce klenutý panel nese pouhé čtyři prvky v duchu dokonalé severské čistoty. Přímo uprostřed je tu obdélníček dvouřádkového, perfektně čitelného displeje, vlevo a vpravo od něj jsou krásné kruhové ovladače pro výběr vstupu a pro regulaci hlasitosti. Dokonalou symetrii narušuje jen v pravé části umístěný 6,3 mm sluchátkový výstup.

2019 12 31 TST Hegel H120 2

V rámci příkladné čistoty je i spínací tlačítko umístěno vespod přístroje - nemusíte mít strach, dostat se k němu je díky vysokým gumovým nožkám velmi snadné. Snadné to tak bude mít i chladící vzduch a to také díky bohatému perforování horní plochy.

Pěkně uhlazená je také zadní strana. Zhruba uprostřed jsou do tvaru písmene V rozprostřené reproduktorové terminály (jeden pár pro každý kanál), vlevo od nich je sada analogových konektorů, vpravo sada těch digitálních a napájecí zásuvka - Hegel totiž patřil a patří mezi průkopníky seriózní modernosti, kde digitální konektivita je nedílným prvkem zesilovače.

2019 12 31 TST Hegel H120 3

Digitální doménu zastupuje koaxiální a tři optické vstupy, doplněné o USB pro spojení s počítačem a ethernetový konektor, díky němuž funguje H120 jako koncový bod, do nějž lze hudbu snadno poslat z prakticky jakékoliv aplikace. Navíc H120 disponuje funkcemi AirPlay, podporuje Spotify Connect, ovládání po IP nebo integraci se systémem Control4.

Analogový svět je čistě linkový, je tu jeden pár symetrických XLR konektorů a dva páry klasických cinchů. To vše doplňuje variabilní cinchový výstup, takže výbava zesilovače je v praxi dostatečná. Navíc lze vstupy individuálně nastavit jako průchozí přímo do koncového stupně, takže se H120 uplatní i v instalaci domácího kina, multiroom apod.

2019 12 31 TST Hegel H120 4

Hegel klade velký důraz právě na digitální část, která je prakticky identická s tou ve vyšších firemních modelech a celý blok D/A převodníku je navržený kompletně v Hegelu a používající technologii SynchroDAC. Ta sází nikoliv na dnes běžný asynchronní upsampling, ale naopak na synchronní zpracování v plně symetrických obvodech v kombinaci s hlavními hodinami vlastní konstrukce.

H120 používá druhou generaci technologie SoundEngine. Jde o chytrý systém, který kombinuje výhodu rychlé dodávky velkých výkonů třídy A/B a nezkreslenou reprodukci třídy A, přičemž dokáže díky neustálému srovnávání vstupu a výstupu signálu minimalizovat množství chyb, které s sebou nutně nese proces zesílení audio signálu. SoundEngine 2 prý zcela eliminuje přechodové zkreslení a také vysokofrekvenční artefakty. Obvody v zesilovači nemají žádnou celkovou zpětnou vazbu, ale pouze lokální adaptivní dopředné řešení.

2019 12 31 TST Hegel H120 5

Zesilovač má také dvojitý napájecí zdroj - jeden větší pro proudovou zesilovací část, druhý menší pro vstupní a napěťovou část. To poskytuje lepší oddělení citlivých obvodů s nízkou úrovní signálů. Větší z dvou toroidních transformátorů má dvojité vinutí. Celková kapacita filtračních kondenzátorů dosahuje 40 000 uF.

Hegel H120 zůstává - přesto, kolik technologie najdete uvnitř - kompaktním integrovaným zesilovačem. Se svou standardní šířkou 43 cm, nízkou výškou 10 cm a akceptovatelnou hloubkou 31 cm snadno zapadne do jakékoliv domácnosti a ani váhou 12 kg nezatíží sebemoderněji koncipovaný nábytek.

2019 12 31 TST Hegel H120 6

Tranzistory H120 nabízí solidně dimenzovaný výkon 75 Wattů na kanál do osmiohmové zátěže. Zesilovač má udávanou minimální zátěž, při níž zůstává stabilní, na neobvykle nízké hodnotě dvou ohmů. Obvody pracují v pásmu 5 - 100 000 Hz a také další papírové parametry patří k úctyhodným v rámci cenové třídy - vyčnívá zejména tlumící faktor s hodnotou 2 000. Odstup signálu a šumu přes 100 dB nebo celkové harmonické zkreslení jen 0,01% (50 W / 8 ohm / 1 kHz) či intermodulační zkreslení pod 0,01% (19 + 20 kHz) patří k solidním.

Hegel H120 jsme poslouchali v rámci běžných redakčních sestav - s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30 místo Norma Revo IPA-140, s Teac NT-503, KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X místo Emotiva XSP-1 a XPA-DR2 nebo s Cambridge CXC místo Cambridge CXA80 ve společnosti Fischer&Fischer SN-70. Poslouchali jsme také ve společnosti filtru GMG Power Harmonic Hammer 3000P, reprosoustav Xavian Premio Esclusivo a dalších komponentů. O kompletním složení sestav, kabelech, filtrech a dalším příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->.

2019 12 31 TST Hegel H120 7

Svižná baskytara Marcuse Millera v "Power" ("M2" | 2001 | Telarc | CD-83534) měla měkčí, ale dostatečně kontrolovaný zvuk, zesilovač má klidnější přednes, ale už dokázal dobře naznačit strukturu basového pásma. Hlubokých tónů není nějaká obří porce, netlačí se nějak drasticky kupředu ani nesází na efekt. V rámci kategorie je bas naopak pěkně zakulacený, čistý a umí už i brouknout, navíc svou jistotu udržuje napříč všemi připojenými reprosoustavami.

Zpěv Bobbyho McFerrina v "Hush Little Baby" ("Hush" | 1992 | SONY Masterworks | SK 48177) byl podaný vzdušně, lehce a s jakousi velmi klidnou, čistou přirozeností. Celkové ladění je mírně jemnější, nechybí ale přesnost, díky níž je srozumitelnost nekomplikovaná, vnímáte, že hlas má za sebou decentně načrtnutý hrudník a tělo a přitom Hegel nesahá k žádnému přibarvování, naopak je to mimořádně solidní, neutrální zvuk, vyrovnaný, byť v některých kombinacích snad až příliš opatrný.

2019 12 31 TST Hegel H120 15

Také nejvyšší frekvence, reprezentované kupříkladu cinkotem činelů v "Take Five" (Dave Brubeck, "Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2), měly dobré rozlišení, Hegel má úpravný, čistý a vzdušný přednes, který je trochu jemnější, ale nijak neinklinuje k přibarvování nebo naopak zahlazování - čitelnost je dobrá, kov je znělý a jasný a můžete v klidné formě vnímat tón od ťuknutí dopadu paličky přes jeho vznik až po dozvuk. Hegel hraje s lehkostí a jemností.

V "Two Bass Hit" Dizzy Gilespieho ("Night in Tunisia" | 2006 | Bluebird | 82876 84866 2) ukázal Hegel, že ani z pohledu dynamiky nesahá k nějakým dramatickým efektům, zůstává velmi klidný a spíše jemnější, aniž by tím ale nějak "uplácl" živost reprodukce. Kontrola reprosoustav působila v rámci třídy dostatečně suverénně, dynamické špičky pak nemají nedostatek dechu - H120 jako kdyby dynamice spíše "nepřekážel", než že by ji hnal kupředu, ale to je v pořádku.

2019 12 31 TST Hegel H120 11

Přes maličko sametový styl reprodukce dokázal H120 v "Tribal Dance" od Peter Green Splinter Group ("Destiny Road" | 2010 | Snapper Music | SBLUECD055) udržet pořádek, živé nástrojové linky už nejsou propojené v celku, ale zřetelné každá sama o sobě a i basová linka má různorodost a strukturu. Všechno nicméně plyne měkce, klidně a bez okázalosti, dostatečně přesně a čistě.

Líbilo se nám, jak kompaktní Hegel H120 dokázal rozprostřít hudební scénu v "Allegro Moderato" ze "Symphony No. 9" Ralpha Vaughan Williamse (1994 | Everest | EVC 9001). Stereo báze je v pravolevém směru pěkně spojitá a scéna má i protažení do hloubky, je tu patrné v rámci třídy nadstandardní množství vzduchu a vůbec si zesilovač drží vysokou laťku v tom, jak nestísněný, jak super přehledný zvuk je.

2019 12 31 TST Hegel H120 13

Snivá "Please Read the Letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) zněla s pěknou, ale stále umírněnou šťavnatostí, měla plynulost, ale ne zběsilý drajv, měla váhu, ale ne efektnost. Poslech je - chce se říct - krotký, jemný, přitom ale hezký, plný a snadno čitelný. H120 hraje s klidem, bez stresu a s kultivovanou decentností, kterou doceníte, pokud nebudete nikam spěchat.

Integrovaný zesilovač Hegel H120 je příjemným strojem, který si na nic nehraje a má ze všech pohledů reálně všechno, co si můžete v této cenové třídě přát. Má širokou konektivitu, má možnost streamovat ze sítě i z různých služeb a ovládne s klidným nadhledem širokou škálu reprosoustav, aniž by mu došel dech. Hraje vzdušně, lehce, klidně a s příjemnou nenásilností, hraje bez efektů, s důrazem na přesnost, čistotu a nepřehnanost. Hraje ale i tak, že horší nahrávky nejsou surové a dají se poslouchat, hraje jednoduše tak, že s ním můžete trávit dlouhé hodiny a zabývat se prakticky výhradě jen tím, co a odkud si pustíte dál. H120 je velmi solidní all-rounder střední třídy, který vlastně nemá žádnou reálnou slabinu.

Kč 65 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobrá výbava

+ příjemný zvukový charakter Hegel

+ dobré rozlišení s celkově snadnou čitelností

+ lehkost reprodukce

ZÁPORY

- v některých kombinacích vyzněl H120 trochu měkce

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Image Audio | www.imageaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies