Métronome referenční streamer

2023 12 31 TST Grimm MU2 1

Holandští Grimm Audio zaťali své první drápky do světa zvuku v profi oblasti, avšak zakladatel Eelco Grimm, profesí hlavně nahrávací technik a učitel na utrechtské univerzitě, se celkem záhy rozhodl zkusit štěstí i v segmentu domácího audia – a nutno říci, že velmi úspěšně. Obklopil se týmem špičkových techniků v čele s Guido Tentem (bývalým vysoko postaveným vývojářem Philips) a začal vyrábět nejprve reprosoustavy a posléze digitální zdroje – tím nejnovější je krabička s prostým označením MU2.

Na rozdíl od staršího modelu MU1 jde o komplexněji pojatý stroj, ač na první pohled je šasi téměř identické. To znamená nestandardní šířku 35,5 cm a hloubku 29,5 cm, tvořící s výškou 8,5 cm bezmála lifestylový objekt (váha 4,5 kg také není nijak extrémní). Čtyři radiální úzké nožičky, zaoblené vertikální hrany a celková až industriální čistota designu odlišují MU2 od většiny produktů na trhu.

Vpředu najdete vlastně jen malý, ale dobře čitelný obdélník displeje (nepočítáme-li firemní logo, kde je v tečce nad „i“ skryta stavová dioda), dominantní je rozhodně vrchní plocha. Ta totiž jako by vizuálně „vtékala“ do svého prostředku, čímž se vytváří místo pro zde zasazený disk, sloužící k ovládání, ale primárně pro regulaci hlasitosti.

2023 12 31 TST Grimm MU2 21

Šířku schopností naznačí pohled pod stříšku vzadu, kde se ukrývá plejáda konektorů. Při pohledu zleva doprava uvidíte napájecí zásuvku standardního provedení, nad ní neobvykle umístěné miniaturní spínací tlačítko a 3,5 mm jack pro připojení externího čidla dálkového ovládání. Následuje 6,3 mm výstup na sluchátka a pod ním jeden pár cinchů analogového vstupu a druhý analogového výstupu. Tatáž konfigurace je o kousek dál k dispozici v XLR podobě.

Tři konektory (AES, optika, koax) zastupují klasický digitální svět. Následují dvě poslední zásuvky – jedna pro připojení externích USB disků, druhá pro ethernetové spojení do sítě.

2023 12 31 TST Grimm MU2 2

Z výše popsaného lze logicky dovodit, že MU2 není pouze digitálním komponentem, ale kombinuje funkce streameru, D/A převodníku a plně analogového předzesilovače. Protože v Grimm věří, že čím více možností je v jednom šasi, tím lépe se dají skloubit (už kvůli minimálním signálovým drahám), najdete uvnitř MU2 také Roon jádro, ale i funkci Roon Endpoint. Zároveň můžete využít možnosti instalovat dovnitř SSD úložiště, takže MU2 pojme i vaše hudební data. Použitá streamovací platforma má integrované služby TIDAL a Qobuz, v každém případě ovšem musíte spoléhat na Roon – Grimm Audio nemají vlastní aplikaci, stejně jako nepodporují UPnP nebo DLNA a jiná kompromisní řešení. Protože jde fakticky o výkonný počítač, lze k MU2 přistoupit i pomocí prohlížeče a nastavovat jej „online“.

Modul analogového předzesilovače spoléhá na relátkovou konstrukci a plně symetrické rozložení obvodů, D/A převodník zase na kompletně vnitrofiremním řešení, zvaném Major DAC, u nějž výrobce tvrdí, že „podporuje všechny formáty a rozlišení“.

2023 12 31 TST Grimm MU2 10

Koncept je trochu neobvyklý. Jde vlastně o 1,5 bitovou architekturu, pracující relativně podobně jako pulsně-šířková modulace (ve smyslu kombinace jednobitového a multibitového zpracování). Prvotní zpracování signálu probíhá v FPGA procesoru a samotný převod následně v diskrétním hardwarovém řešení. Dle firemního tvrzení by mělo jít o řešení, které si bere to nejlepší ze všech dnes používaných alternativ a díky digitální filtru 11. řádu zajišťuje dokonalé odfiltrování vysokofrekvenčního rušení ze zpracovaného signálu, přičemž napříč celým procesem je signál převzorkováván pomocí Nyquist filtrů se 128násobnou frekvencí než je ta základní.

Takt udávají interní hodiny, postavené na technologii Grimm Audio a nabízí speciální obvody na odstranění jitteru a opravdu vysokou přesnost (jitter < 0,6 ps a chybovost +/- 50 ppm).

2023 12 31 TST Grimm MU2 15

Mimochodem, potenciál veškerých nastavení MU2 je tak široký, že Grimm Audio k němu dávají 37 stránek uživatelského manuálu. Jde v něm však primárně o dokonale srozumitelné návody pro úplné laiky, nemusíte se bát neadekvátní složitosti.

Grimm Audio MU2 jsme poslouchali v hlavní redakční sestavě, tj. s monobloky Norma Revo PA 160 MR, filtrem IsoTek V5 Sigmas, reprosoustavami KEF Blade One Meta a srovnávat jsme mohli s řešením vlastního Roon jádra / Métronome DSC / Norma Revo SC-2 LN. Propojeno bylo mixem kabelů Nordost Valhalla 2 / Heimdall 2, KrautWire Super Symetric Gold a VYDA Laboratories ORION. Ke srovnání jsme v danou chvíli měli ještě Moon 791 a 761.

2023 12 31 TST Grimm MU2 20

Na to, jak utažený, precizně disciplinovaný a snad laserovým řezákem opracovaný bas Grimm nabízí, tak vlastně v součtu všech funkcí působí i jeho cena atraktivně. Kontrabas Thomase Morgana v „Beyond Darkness“ („Trios: Chapel“ | 2023 | Blue Note | 0602445266494) není ani v samém živém záznamu nahraný nějak nafouknutě či na efekt, MU2 mu však dodá skvostnou brilanci a charakteristiku „nohama na zemi“. Vlastně se by se dalo říct, že Grimm Audio téměř dokonale propouští nahrávku a celý charakter udává zbytek řetězce, MU2 jako když neexistuje. Tóny tak jsou napjaté a jasné, ale ne hnané kupředu nějak technicky, stejně jako mají poctivou váhu, ale mnohem spíše ukazují razanci a důraznost velkého nástroje v dobrém záznamu, než že by ho efektně rozlévaly po místnosti. Je to velmi konkrétní, ale zároveň zcela decentní.

Protože je MU2 skutečně velmi detailní a nesmírně průzračný, vskutku na hranici zvukové neexistence, ukáže vám (vlastně asi v souladu se studiovými kořeny firmy) nahrávky takové, jaké jsou. Ale ne s krutou upřímností, měnící radost v neposlouchatelnost; tohle je upřímnost civilní a pramenící z velikého nadhledu (či chcete-li v tomto případě s excelentního rozlišení). Petra Haden tak v duetu s kytarou Brilla Frisella „I Don’t Want to Grow Up“ („Petra Haden & Bill Frisell“ | 2004 | Rykodisc | HNCD1472) prošla zřetelnou kompresí asi až zbytečně přísného nahrávacího řetězce a nahrávka sama inklinuje k jisté mírné nervozitě – spousta systémů to zahladí svou libozvučností, Grimm Audio říká pravdu. Otevřenou, čistou jako sklo, ba spíše dokonce čistou jako místo, odkud jste i to sklo odstranili.

2023 12 31 TST Grimm MU2 18

Puristicky jasné, konkrétní a naprosto ničím nerozptýlené, sebejisté je podání i na výškách. Cinkot či sykavky ve „Virginia Moon“ (Norah Jones & Foo Fighters | „…featuring Norah Jones“ | Blue Note | 50999 9196002 3) trpí stejným zpracováním jako bylo popsáno u středního pásma, takže buď máte štěstí a váš systém tyhle hrany zahladí, nebo budete vystaveni až otravnému „tsss tsss tsss“, které při vyšší hlasitosti prořízne nejbližší okno. Nicméně MU2 patří k těm nemnoha výjimkám, kde urputnější výšky mají až nepřirozený říz, ale podaný je do systému tak samozřejmě, že vlastně vyniká civilně – jde o informaci o úrovni nahrávky, která však nebrání do nahrávky vniknout a poslechnout si jí. Rozhodně pak minimálně kvůli tomu, jak fantastické rozlišení MU2 má. Práh šumu jako kdyby neexistoval a přístroj se noří do nejjasnějších hlubin, asi jako když stojíte na zamrzlé hladině Bajkalu a koukáte čistočistou vodou desítky metrů pod sebe – žádný detail se neztrácí.

Pokud něco MU2 nemá, tak je to masivní, rozmáchlý zvukový projev. Naopak je to soustředěné, atletické a velmi konkrétní přednášení – přesto stačí v pohodě svou dynamikou i moderní elektronice, třeba jako tepajícímu basu v „Basic Instinct“ od The Acid („Liminal“ | 2014 | Mute | 0724596960820). Ten není robustní, zaplavující, ale má páru pneumatického kladiva a třeba tlesknutí v pozadí švih jako prásknutí bičem. Autorita a kontrola jsou famózní, je to pevné jako pancéřová vrata a přesné jako laserový paprsek, takže tóny zařezávají s dokonalou brilancí, vykroužené, neomezené a pronikavé jako první zimní mráz. Přednes je velmi rychlý a energický, přesto působí „normálně“, klidně, bez nucené snahy, všechno se děje jednoduše.

2023 12 31 TST Grimm MU2 22

Jen máloco vám pak rozkryje nahrávku a zasadí ji do tak nádherně plastického obrazu, jako právě Grimm Audio MU2. Výtečný záznam „Copernicus in Tartu“ od Gabor Juhasz Trio („Planets“ | 2022 | My Reel Club) byl jako živý. Tedy ne v nějak obrovských proporcích, to zase byla scéna spíše kompaktní, ale jako kdybyste seděli v režii a koukali okénkem do studia, kde to všechno probíhá. Slovo šum patrně MU2 nezná a čistota stejně jako jistota přednesu jsou úžasné. Vzniká tak velmi autentický vjem – i když zejména proto, že tohle je skutečně vynikající nahrávka, která neprošla žádným kompresním stresem nebo snahou se zalíbit. Jste ve studiu s bezmála hmatatelnými lidmi a nástroji, slyšíte kdejaké zašustění, zavrtění a pohyb vzduchu. Míra transparentnosti je dechberoucí – tím víc, že ač je MU2 velice drahé zařízení, dnešní špičkový high-end se ohání ciframi ještě o dost většími a to za mnohem méně funkcí a možností.

Dvořákova „Serenáda pro dechy a smyčce v d moll, op. 44“ v podání symfoniků z Academy of St. Martin in the Fields z doby, kdy je řídil Neville Marriner („Serenades op. 22 & 44“ | 1982 | nahráno 1981 | Philips | 400 020-2), měla spíše maličko kompaktnější rozměry (v přímém porovnání s Moon a duem Métronome / Norma), zato famózní, skutečně fascinující perfekcionismus podání. Nastínění lokalizace je v praxi holografické, šířka a hloubka totiž definují organicky soudržný celek s mnoha individualitami, které rozlišíte jen jemně, ale přesto budí dojem oné „spousty nástrojů“, není to jen sekce ta a sekce tamta. Může za to patrně zmíněné excelentní množství detailů a mimořádně nízký, ba absentující šum. Lehkost akustických nástrojů a vzdušnost kolem nich jsou prvotřídní.

2023 12 31 TST Grimm MU2 11

Grimm Audio MU2 je jeden z nejautentičtějších a zároveň nejméně technicistních přístrojů, které jsme kdy zkoušeli. Je to zvláštní mix, ale atraktivní – když posloucháte kupříkladu „The Parting Glass“ Vince Jonese („Moving Through Taboos“ | 2004 | Universal | 0602498245903), vnímáte limity vesměs středoproudé hudby i záznamu, stejně jako pracující kompresory a limitéry, nicméně zároveň extrahuje MU2 tolik detailů, tolik informací, tolik podstaty, že i tak máte před sebou skoro hologram. Grimm Audio nepředvádí žádné okaté emoce, ani žádnou strohou odtažitost, zní brilantně přesně, leč s klidem a rezervou.

Grimm Audio mají výtečný vývojový tým, plný lidí, kteří pomáhali definovat „digitál“ a je to znát. Jejich nakládání s digitálním signálem je špičkové, navíc vlastně docela nepodobné práci nikoho jiného. Nový všeuměl MU2 je pak fascinující – má tolik funkcí a možností, je tak praktický a přitom tak kompaktní a snadno použitelný. Funguje výtečně jako Roon jádro s úložištěm, kam pohodlně naskládáte i velkou sbírku, má skvostný předzesilovač s přesností bezztrátových digitální regulací, ale bez jejich zvukové indiference (až nudnosti), převodník rozkrývá úžasné množství detailů a hlavně to všechno funguje přirozeně jako celek. Nevyznačuje se nějakou specifickou charakteristikou, naopak MU2 jako kdyby z vašeho systému odstranil cokoliv, co by jen trochu brzdilo samotnou nahrávku ve vyniknutí v jejím plném potenciálu (ať už ten je jakýkoliv). Je to mistr analytičnosti bez náznaku technicistní strohosti a toužíte-li se vypravit do bezprostřední blízkosti svých nahrávek (a fakticky tedy i k podstatě zbytku svého řetězce), funguje jako precizní zvětšovací sklo. MU2 je etalon toho, jak má vypadat opravdu a poctivě neutrální zdrojový / řídící komponent.

Kč 439 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ atraktivní a praktická kombinace funkcí

+ velmi solidní regulace hlasitosti

+ totální transparentnost, vycizelovaný, konkrétní, soustředěný zvuk

+ podpora skutečně všech formátů a rozlišení

+ originální šasi s velmi pěkným zpracováním

+ možnost integrace Roon i vnitřního úložiště

+ excelentní analytičnost bez pocitu „studenosti“

ZÁPORY

- velmi upřímný charakter může rozkrýt i to, co byste nutně nechtěli

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies