Métronome referenční streamer

2021 12 31 TST Grimm MU1 1

I v holandské značce Grimm Audio má do jisté míry prsty Bruno Putzeys, člověk známý pro své inovativní nápady a bez přehánění revoluční řešení (však to byl on, kdo pro svět objevil třídu D a následně z ní udělal dokonce i plnohodnotnou high-endovou alternativu) – nakonec se podívejte na produkci značek Hypex, Purifi nebo Kii Audio, za všemi stojí právě jeho génius. Trochu v pozadí za těmito velkými jmény stojí projekt Grimm Audio, původně cílený spíše na studiovou sféru.

Spoluprací se značkou Grimm Audio ale Putzeys strávil dlouhých devět let a ta dodnes staví na jeho nápadech a vizi. Nejnovější přírůstek v portofliu značky sice už není dílem Putzeysovým, nicméně stále je v něm cítit jeho rukopis.

MU1 je „hudební přehrávač“, což je poměrně skromné označení pro krabičku, která se může stát jádrem vaší audio sestavy. Doslova – jde totiž primárně o jádro systému Roon, které v sobě ale má rovnou i endpoint. Jenže v malém těle se může ukrývat rovnou i datové uložiště pro hudbu a slouží také jako D/D převodník s úkolem vyčistit digitální signál z libovolného zdroje.

2021 12 31 TST Grimm MU1 2

Grimm Audio MU1 je pěkný kousek techniky – šasi „polovičních rozměrů“ (35,5 cm na šířku, 29,5 cm do hloubky a 8,5 cm na výšku) je pěkně zpracované, trochu technicistní, ale zároveň dostatečně elegantní. Vpředu na čisté stěně najdete jen nijak velký displej, na který se ale vejde mnoho informací a díky jemné kresbě a barevnému provedení je dobře čitelný.

V organické prohlubni veprostřed horní plochy leží multifunkční talíř, kterým se lze pohybovat v nabídkách či ovládat reprodukci. A konečně vzadu, pod „stříškou“ z přesahů bočních ploch a horního panelu jsou vyskládány konektory.

2021 12 31 TST Grimm MU1 3

Vlevo jsou to dva AES/EBU digitální výstupy, vedle nich je v ethernetové podobě konektor vyhrazený čistě pro komunikaci s firemními aktivními reprosoustavami LS1 (společně pak MU1 / LS1 vytvoří kompletní systém velmi lákavých kvalit), pak následují digitální vstupy – klasické zastupují AES/EBU, koaxiál a optika, samozřejmě je tu ale i ethernet a dva USB porty pro digitální paměti, které mohou rozšířit obsah volitelného vnitřního úložiště. Napájení probíhá přes klasickou zásuvku. Dosti netypickým zjevem mezi vší tou digitální konektivitou je konektor pro FM anténu – v době testu nicméně přístroj ještě čekal na softwarový update, aby funkce byla zprovozněná. Vstupy jsou vybaveny oddělovacími transformátory.

Grimm Audio říkají, že lidské ucho je nepředstavitelně citlivé na anomálie a i téměř neměřitelné odchylky jsou pro nás vnímatelné – proto se prý snažili o dosažení co nejpřesnějšího transportního systému pro digitální data. Přestože říkají, že digitální data jsou teoreticky perfektní, jakákoliv změna formátu (převzorkování, přečasování, změna digitálního rozhraní,…) s sebou nese riziko degradace při nedokonalé implementaci.

2021 12 31 TST Grimm MU1 4

Uvnitř MU1 tepe v zásadě počítač na bázi zjednodušeho a na míru „ohnutého“ linuxového jádra, veškerá práce s digitálními audio daty stojí na FPGA rozhraní vlastní konstrukce a s vlastním programováním. Hradlové pole s často aktualizovaným softwarem pak řídí firemní implementaci hodinového systému s velmi nízkým jitterem – Grimm Audio říkají, že právě jejich systém patří mezi ty s nejnižší úrovni jitteru na světě, v manuálu hovoří o chybovosti pod padesát částí z milionu, což je slušné.

Grimm Audio o MU1 vlastně z technického pohledu téměř nemluví – krom toho, že v sobě může rozběhnout Roon zvládá také Tidal a Qobuz, brzy je přislíbeno rozšíření o Spotify. V kolonce zpracovávaných signálů se dočete suché „všechny formáty a vzorkovací frekvence jsou podporovány“, což je dosti odvážné tvrzení. Na druhou stranu nic z testovacích PCM a DSD souborů MU1 neodmítl, stejně tak nebyl problém s Master Audio skladbami na TIDAL.

2021 12 31 TST Grimm MU1 5

Velkou silou FPGA řešení je pak možnost upsamplingu veškerých příchozích signálu (streamovaných nebo klasických) – všechny PCM lze převést až na čtyřnásobek základního taktu (176,4 kHz, respektive 192 kHz) za pomoci „Pure Nyquist“ filtru, do PCM jsou stejným principem převáděny i signály DXD až DSD256. FPGA je také řešení zodpovědné za interní regulaci hlasitosti – ta by díky digitálnímu principu měla být ultra čistá a nabízí 63 kroků po 1 dB.

Grimm Audio MU1 jsme poslouchali v ostravském showroomu dovozce, kdy jako alternativní endpoint sloužil Mola Mola Tambaqui (jinak byl pouze jako DAC) a poslouchalo se přes dělený zesilovač Gryphon Essense na Vivid Audio G1 Spirit s kompletní sestavou kabelů Gryphon Vanta.

2021 12 31 TST Grimm MU1 6

Protože funkčnost MU1 v roli Roon jádra je naprosto bezproblémová (žádné vnímatelné prodlevy, dobrá rychlost indexace knihovny,…), zaměřili jsme se na roli MU1 jakožto digitálního transportu. Nastavení převzorkování je věcí osobních priorit, faktem ale je, že jsou mezi nastaveními slyšitelné rozdíly.

Na hlubokých tónech v „The Mooche“ Dukea Ellingtona („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) se bas po vložení MU1 do signálové cesty lehce nadechl, byl nejen větší co do propocí, ale také plnější, tužší. Ze zvuku se nevytratil přirozený a přesný charakter Tambaqui, naopak jako kdyby rozkvetl. Charakter samotného MU1 je nijaký, jen zpřesňuje a precizuje ducha vaší sestavy. Po odpojení se najednou jinak vynikající zvuk Mola Mola poněkud „vyfoukl“, nebyl tak podmanivý a tak intenzivní.

2021 12 31 TST Grimm MU1 14

Ke zvětšení celé reprodukce došlo také v Morleyho „Now is the month of maying“ v podání pětice zpěváků z King’s Singers („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) – hlasy jsou barevnější, lépe oddělené, pevnější a soustředěnější. Více tak vyniká pocit „lidskosti“ v tomto moc pěkně nahraném záznamu – opět prostě víc, jasněji vynikne celý zvukový charakter, který MU1 nemodifikuje, ale jen nechává rozkvést. Mola Mola pak působí bez MU1 tak, že více vypichuje jednotlivé detaily, ale zároveň je zvuk o krůček plošší – Grimm se jednoznačně o kousek lépe poslouchá.

V „Blowin‘ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | MCA | MCAD 10234) bylo po vložení MU1 o příjemný kus snazší zaslechnout doševelení úderu do činelu, jako kdyby nejjeměnjší tóny zněly hlasitěji či jim pozadí méně překáželo ve vyniknutí. Faktem je, že rozdíl není dramatický, ale přitom máte jasný a neodbytný pocit, že zvuk je živější a otevřenější, Grimm rozkryje další patro poznání už tak famózně analytické sestavy. Tonalita a celkový charakter opět zůstávají neměnné, těžko identifikovat nějakou vlastní charakteristiku MU1 vyjma toho, že ty nejkřehčí nuance jsou jednoduše jasnější a objemnější.

2021 12 31 TST Grimm MU1 10

Mocný zvuk nástrojů rytmické sekce Jaques Loussier Trio v Händelově „Suit efor keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No.2“ („Baroque Favorites“ | 2001 | Telarc | 0089408351624) zůstal po gryphonovsku tučný a po vividovsku organizovaný, přitom ale MU1 vnesl do reprodukce jakýsi pocit zklidnění, aniž by ovšem omezil pocit dynamické výbušnosti systému. Je to sebevědomější, bohatší reprodukce, přísahali bychom i na to, že má větší dynamický rozsah, jako kdyby se zvuk více nadechl. Není to dechberoucí efekt – dokud MU1 ze sestavy neodpojíte a všechno se tak nějak vyfoukne. S MU1 totiž i lépe slyšíte drobné informace, stejně jako působí suverénněji reprodukované makrodynamické napětí, všechno je lépe kontrolované.

Protože Grimm MU1 zjevně umí audio signál zpracovat velmi dobře, nebylo už překvapení, že ve „Finaletto: Di si felice innesto“ z Rossiniho „Il barbiere di Siviglia“ (Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | 1995 | Philips | 446 448 2) bylo lépe slyšet…no vlastně všechno. Je to takový ten pocit ztišení jakési nervozity v pozadí, hudební obraz je jasnější a v hudbě také trochu povolí jakési napětí (a o to více vynikne vnitřní energie a dramatičnost v dobrém slova smyslu). Zejména lidské hlasy zní srozumitelněji, v intenzivních momentech s naplno hrajícím orchestrem a vícehlasým zpěvem se lépe soustředilo na jednotlivé vokalisty. Také se v nahrávce lze lépe orientovat při velmi nízké hlasitosti či můžete hrát hlasitěji bez pocitu dotěrnosti. Kdybychom to museli nějak kvantifikovat, posun v čitelnosti, kontrole a srozumitelnosti je klidně takových 10%.

2021 12 31 TST Grimm MU1 8

O kousek se také zvětšil prostor v hudební scéně Mussorgského „Noci na Lysé hoře“ (Moscow Radio & TV Symphon Orchestra | „Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502), kde orchestr zasahoval o zřetelný kousek mimo osy reprosoustav a stejně tak byly jednotlivé nástrojové sekce oddělené v předozadní ose. Změna byla subtilní, ale velmi smysluplná a když už v systému ladíte každou drobnost, takovou proměnu si nechcete nechat ujít.

Všechna ta drobná zmíněná vylepšení se nakonec sečtou do příjemně znatelné změny – Gibbova „Christmas Day“ („Titanic Requiem“ | 2012 | Rhino | 2564661065), celkově pěkná a dobře znějící nahrávka, byla přes MU1 promítnuta klidnějším, samozřejmějším způsobem a ve finále máte pocit, že se všechno lépe poslouchá. Je to jako poposednout si v koncertním sále na prémiová místa, kde jste nejen blíž celému dění, ale zároveň právě tam funguje akustika – všechno do sebe „víc zaklapne“.

2021 12 31 TST Grimm MU1 11

Přestože Roon jádro si dnes můžete postavit za pár korun a bude vám fungovat dobře, pokud už jste pronikli do světa nejvyššího high-endu, každá drobnost ovlivňuje celek a MU1 umí do špičkových sestav přinést další přidanou hodnotu. Pokud přes vstupy tohoto zařízení proženete jakýkoliv svůj digitální výstup (CD transport, ale klidně i televizi,…), průchozí digitální signál bude „vypucován“ a to nejen pro formu, ale se skutečně slyšitelnými pozitivními výsledky. Respektive s tím, že MU1 zdůrazní a projasní to, co mu dáte, takže více uslyšíte svou nahrávku a jasněji uslyšíte svůj systém. Každopádně je třeba říct, že Grimm MU1 je pro nás velké a velmi příjemné překvapení. Elegantní komponent totiž umí i vyladěné špičkové sestavy posunout ještě o kousek dál a nabídnout vám tak ještě o kousek víc zábavy.

Kč 270 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ slyšitelné zlepšení kvality digitálních výstupů

+ rychlé a dobře fungující Roon jádro

+ možnost vložení úložiště pro hudbu

+ upsampling průchozího signálu podle chuti

+ možnost konstrukce minimalistického Grimm systému

+ zajímavá konektivita včetně FM rádia

ZÁPORY

- mnozí budou jistě namítat, že je to za tu cenu „jen transport“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies