2021 01 31 TST Focal Arche 1

Francouzský koncern Focal, produkující ozvučení pro domácnost, studia i automobily, má dnes ne úplně zanedbatelnou divizi věnovanou také sluchátkovému poslechu – krom velmi dobrých až skutečně excelentních sluchátek nabízí ale také adekvátní elektroniku. Konkrétně jde o stolní zesilovač Arche, což ve francouzštině znamená „archa“, který vyrábí jedna z dceřiných společností Focal – nejde o slovutnější britský Naim, ale o francouzskou značku Micromega.

Arche vypadá upřímně řečeno dosti jednoduše a spíše sází na účelnost než na eleganci (což mimo jiné chvíli trvalo Focalu i u sluchátek) – kovové tělo zesilovače je robustní a poměrně velké, na šířku má 20 cm, do hloubky 29,7 cm, takže si o svůj prostor řekne. Na výšku má ale jen 6 cm, takže na pracovním stole nebude vysloveně trčet – praktický je dodávaný stojánek na sluchátka, který lez uchytit do větracích mřížek na horní straně přístroje.

Zepředu je přísroj maximálně jednoduchý – je tu regulace hlasitosti (slouží také k procházení poměrně košaté nabídky a nastavení), je tu obdélníček displeje s pěkně jemnou kresbou a je tu dvojice výstupů, jak 6,3 mm jack, tak symetrický XLR konektor.

2021 01 31 TST Focal Arche 5

Zadní panel Arche je téměř bezezbytku zaplněný konektory. Je tu velká napájecí zásuvka, vypovídající o tom, že napájecí zdroj je uvnitř přístroje (pokud by vám na to neupozornilo zhruba 5 kg hmotnosti), je tu ale i pěkná skladba konektorů, která by měla pokrýt prakticky jakékoliv nároky milovníka sluchátek.

Na vstupu najdete USB, kaoxiální i optický konektor z těch v digitální doméně, najdete tu ale naštěstí i analogový pár cinchů, takže třeba poslech gramofonu není zapovězený. Jsou tu také regulované analogové výstupy a to jak symetrické XLR, tak nesymetrické cinche.

2021 01 31 TST Focal Arche 4

Základem je modul D/A převodníku. V dual mono konfiguraci tu pracují čipy AK4490 s rozlišením až 32 bitů / 768 kHz u PCM signálu a také s podporou DSD256. Dual mono konstrukce pak pokračuje až k výstupním konektorům (ať už sluchátkovým nebo těm vzadu). Jsou tu dokonce dva zesilovače, jeden pracující na napěťovém principu a durhý kombinující napěťový a proudový princip. Můžete si v menu vybrat ten, který lépe sluší právě vašim sluchátkům, jakkoliv žádná úplně dramatická změna při přepínání nenastávala. Zesilovače dokáží dodat v čisté třídě A až 1 Watt do 32 Ohm a zvládnou bez potíží sluchátka s impedancí kdekoliv mezi 16 a 600 Ohmy.

Pokud by vám ještě nestačila možnost volby mezi zmíněnými typy zesilovačů, je v přístroji nahraná sada profilů pro všechna sluchátka Focal (s možností aktualizace přes USB paměť), takže Arche sám zvolí optimální zisk a další provozní parametry.

2021 01 31 TST Focal Arche 9

Focal udává u Arche provozní frekvenční rozsah mezi 10 a 100 000 Hz, celkové harmonické zkreslení nepřekračující 0,001% a odstup signálu a šumu lepší než 116 dB při 32 ohmech.

Focal Arche jsme poslouchali jak s AudioQuest NightOwl Carbon, tak s Focal Clear a Focal Stellia. K porovnání jsme měli Teac NT-503 nebo Moon MiND 2 + 230HAD. Primárním zdrojem bylo USB, ale také Cambridge CXC nebo OPPO UDP-205 (pro analogový vstup).

2021 01 31 TST Focal Arche 15

Do basové linky ve „Twist in my sobriety“ od Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) se zesilovač pustil s velkou chutí, spodní tóny jsou utažené, pevné, přesné a konkrétní, přitom ale nejsou suše vyřezané, ale mají zároveň plnost a tučnost, žádoucí pro pocit robustního basového základu. Je cítit, že Arche má dost síly a dost výkonu, aby probudil prakticky jakákoliv sluchátka. Když zkusíte aplikovat jednotlivé přednastavené profily nebo vybírat ručně mezi typem zesílení, změny jsou slyšitelné, ale fakticky poměrně drobné. Stále zůstává dominantní pevnost a průbojnost.

Arche neměl problém ani s reprodukcí vokálů, Sinatrův hlas v „Somethin’ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) nebyl sice možná úplně dominantní v tom smyslu, že by seděl v popředí nahrávky, zato byl ovšem poměrně expresivní, energický a pěkně detailní, takže zněl zřetelně, jasně a čistě, jak si high-endová sféra žádá.

2021 01 31 TST Focal Arche 6

V Methenyho „On her way“ („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) byly činely opravdu výrazné jasné a zdravě agresivní. Arche je rychlý a přesný, takže ani vysoká hlasitost a jadrný kov nejsou agresivní. Rozlišení je pak velmi dobré, opět zcela v mezích high-endové sféry.

Víc než dostatek energie je prakticky zásadním parametrem sluchátkových zesilovačů, právě odtamtud pramení kontrola a jistota reprodukce. Arche rozhodně má výkonu na rozdávání a dravé perkuse v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) podal s úderností, sebevědomou kontrolou a jistotou a dynamická špička, která je v signálu, bude přenesená do vašich sluchátek – je to pak na nich, zda ji zvládnou, zesilovač tu limitujícím faktorem nebude.

2021 01 31 TST Focal Arche 17

Velká kontrola je dobrá také z pohledu vnímání detailů a celkového rozlišení – aniž by zesilovač sahal ke zdůrazňování, nabídl jemnými nuancemi až „přecpanou“ „My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) s jistotou a jakousi taktilní soustředěností. Není to takový ten vzdušný, lehký, hravý projev, Arche hraje zpříma, energicky a rázně, v některých momentech až tvrdě, ale s tím výraznější kontrolou a autoritou. Jsou-li k tomu stavěna sluchátka, uslyšíte své nahrávky opravdu dopodrobna.

„My Romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) měla vlastně velmi pěkný prostor, byla v pravolevé ose roztažená až „za uši“, přehledná, čistá a organizovaná. Je cítit, že Arche drží signál pevnou rukou.

2021 01 31 TST Focal Arche 10

Ostrá a řízná „Heathen Child“ od skupiny „Grinderman“ („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) působila lehce uhlazeným dojmem, byla trochu zkrocená a hladší (takže ty nejostřejší, až za hranou zprodukované pasáže nezní jako vrtačka do uší, což je vlastně dobře), ale plná síly. Masivní basová rytmika měla drajv a skvělý timing, bas byl pružný a úderný, hlas dravý a kytary řádně nabroušené – vlastně byla nahrávka podaná s excelentní autenticitou.

Sluchátkový zesilovač Focal Arche je poměrně drahé zařízení, ale pod konzervativním až nenápadným zevnějškem skrývá výbavu a funkčnost, která tu vysokou cenu vlastně docela ospravedlňuje. Líbila se nám možnost lehce doladit zvuk pomocí profilů pro jednotlivé modely Focal, líbila se nám příjemná regulace hlasitosti a líbila se nám i možnost použít analogový vstup (byť kvalitativně hraje prim sekce digitální). S jinými sluchátky, než jsou Focal, pak navíc Arche nepůsobí TAK parádně, jako s Focaly – pokud ale jste vlastníci sluchátek této značky a chcete z nich vymáčknou maximum (a máte na to rozpočet), je Arche výtečným sluchátkovým zesilovačem a možností fungovat třeba ve stolním systému i v roli předzesilovače.

Kč 64 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ konektivita

+ solidní možnosti přizpůsobení

+ výtečná jemnost hlasitosti

+ dostatek energie pro dynamický a úderný zvuk

ZÁPORY

- s jinými sluchátky než Focal je působivost z nějakého důvodu menší

- cena už je poměrně vysoká

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies