2019 05 31 TST Focal Stellia 1

Francouzští specialisté na reprosoustavy z firmy Focal už dnes nemají v katalogu jen je (ačkoliv domácí i profi reprosoustavy - a samozřejmě ozvučení do aut - tvoří stále drtivou většinu nabídky) - logo Focal najdete dnes také třeba na sluchátkovém zesilovači nebo nejnověji také na A/V receiveru nejvyšší třídy. Za posledních několik let se však firma poměrně široce rozkročila také ve světě high-endového sluchátkového poslechu - začalo to ultimativním modelem Utopia, ale velkou hvězdou je dnes druhý nejvýše postavený model Stellia, jehož jméno odkazuje na pilíře.

Od prvního pohledu je jasné, že model Stellia je luxusní produkt - luxusní celým boxem i ochranným pouzdrem, luxusní příslušenstvím typu nádherně zpracovaných kabelů a luxusní je i volbou a zpracováním materiálů. Celá sluchátka jsou ponořena do medově hnědého odstínu, kombinace kovu a kůže je nádherná a komfort, který poměrně velké uzavřené mušle nabízí ve spolupráci s týlním mostem je fantastický. Ostatně právě tak, jak byste od sluchátek téhle cenové třídy čekali.

Když se tak vynadíváte a osaháte si skutečně precizní konstrukci sluchátek, můžete se zaměřit na detail. Základem sluchátek je oblouk týlního mostu, který vychází z konstrukce top modelu Utopia. Je velký, ale fantasticky robustní, kovové části jsou pevné a přitom i na velkou hlavu sednou sluchátka bez stresu. Mušle jsou zavěšené každá na dvou kloubech a snadno díky tomu přiléhají k uším. Týlní most je bohatě polstrovaný, horní stranu zdobí opět kůže koňakového odstínu, spodní je tmavší, perforovaná a pomáhající k dosažení komfortu při dlouhodobém poslechu.

2019 05 31 TST Focal Stellia 2

Samotné uzavřené mušle mají mírně oválný tvar, asymetričnost umístění kovového kruhu s logem na jejich vnější vypouklé straně naznačuje něco o celkovém natočení reproduktoru. Každá mušle má pak vlastní vstupní konektor ve spodní části.

Na ucho doléhá poměrně hluboká mušle měkounkou kůží a přimkne se moc příjemným způsobem díky dva centimetry tlusté vrstvě paměťové pěny pod ní. Polovina tloušťky náušníků je dle výrobce koncipována tak, že funguje jako difuzor, druhá půlka jako prvek pohlcující akustickou energii. Celkově jsou pak sluchátka excelentně izolující od ruchů okolí.

2019 05 31 TST Focal Stellia 3

Měnič samotný je skutečně lehce natočený a hlavně schovaný za bytelnou mřížkou. Je to proto, že membrána typu "M" s průměrem 4 cm je z čistého beryllia, které je relativně křehké. Membránu pohání velký magnet a cívka z čisté mědi, za membránou je prakticky celá klenutá vnitřní plocha mušle využita jako difúzní prvek, přímo za membránu je pak vrstva tlumící pěny.

Výrobce model Stellia označuje jako "mobilní", čemuž odpovídá i impedance pouhých 35 ohm i citlivost 106 dB / mW / 1 kHz. Frekvenční odpověď udává Focal mezi 5 a 40 000 Hz.

2019 05 31 TST Focal Stellia 4

Sluchátka Stellia jsme poslouchali v pražském studiu AVITSmart, kde jim dělala společnost ještě výše postavená sluchátka Focal Utopia, ale třeba i redakční AudioQuest NightOwl Carbon. Poslouchali jsme z foobar2000 přes USB kabely AudioQuest a přes systém Chord Hugo M Scaler a Chord Hugo TT2, propojené BNC kabely Chord Signature.

Pokud od poměrně velkých (a poměrně nákladných) dynamických sluchátek něco čekáte, je to důrazný bas - v "No Sanctuary Here" ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14) se Stellia působivě vytáhly. Notoricky známá basová linka byla pečlivě zaříznutá, každý tón byl perfektně konturovaný, pevný až tvrdý a přitom pružný jako napnutá struna. Cítíte to hutné, hluboké mručení, podané s naprosto precizně zaostřenou suverénností, je to pevný, razantní bas - přitom ale dokonale uměřený ve svém objemu, žádné efekty, žádný velký příval basové "tsunami", žádná nejistota, jen čistý, mimořádně konkrétní tón, precizně kontrolovaný a rychlý.

2019 05 31 TST Focal Stellia 5

Také střední pásmo vykazuje nebývalou přímočarost, rychlost a konkrétnost - v "How it feels" od Sophie Zelmani ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) bylo znát, že Stellia mají velký tah na branku, snad až trošku razantně tlačí na pilu, ale jsou přitom excelentně čistá, zvuk je transparentní jako pečlivě vypucované sklo a analytičnost sluchátek krásně rozebere hlas až k těm nejjemnějším nuancím. Nekompromisní je pak celková pevnost a pocit konkrétnosti, podstatnosti vokálu. Sluchátka si nehrají na žádnou "hezkost", je to velmi přímočaré, ale skvěle prokreslené a skvěle autentické podání, zvuk rychlý, razantní a s velmi realistickým objemem - výsledkem je vokál, kde limitem je pouze nahrávka.

Ani na nejvyšších tónech, třeba u činelů v "Hello Dolly" v podání Dutch Swing College Band ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166), neustupují sluchátka ze svého precizního analytického podání - skvostně tu tak vyznívá charakter jednotlivých činelů, jejich různorodost, textura a i ten nejjemnější detail dozvuku. Není to delikátně jemné podání, ale odvážné, energické a autentické cinknutí či zašustění. Přes vší důraznost a lehkou tendenci tlačit na pilu i zde ale nevnímáte žádnou agresivitu - pokud taková není nahrávka, jsou výšky krystalicky čisté, aniž by vybočily z mezí dlouhodobé snesitelnosti.

2019 05 31 TST Focal Stellia 6

Razantní a energický přednes Focal Stellia sebevědomě předal i ty nejnáročnější dynamické špičky v primárně perkusní skladbě "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost). Oceníte zejména rychlost, pevnost a jakousi konkrétní tuhost zvuku - není to žádné zahlcení obrovským objemem nebo pocitem mohutnosti, jsou to precizně srovnané, samozřejmé "šlehy", kontrolované, precizně ohraničené a stejně jako svižně vybuchují, tak okamžitě zastaví. Sluchátka umí skutečně pečlivě artikulovat.

Z všeho řečeného dozajista samo vyplývá, že rozlišení poskytované Focal Stellia patří na špičku dnešní nabídky, popohání je ještě trošku onen pocit jisté dopřednosti a naléhavosti jejich ladění. Jemnou "Nativity Carol" Johna Ruttera ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) sluchátka prokreslila vskutku excelentně - zaslechnete dokonce i jemné zašustění papírů otáčené partitury, vnímáte krásně oddělené vokalisty ve sboru či zakulacený, pevný tón varhan v pozadí. Všechno je jakoby vystouplé a skutečně skvěle čisté, zvuk vám do uší vtéká jakoby bez překážek a bez filtrů.

2019 05 31 TST Focal Stellia 8

Uzavřená koncepce mušlí u Stellia naznačuje také do jisté míry pocit z hudební scény - Stingova "Englishman in New York" ("Die Perfekte Räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10) měla jasně definovanou šířku, odehrávala se mezi ušima, ale s precizním pravolevým a dokonce i předozadním uspořádáním, s jasnou lokalizací jednotlivých nástrojů. Kázeň a organizace hudební scény, kdy si se zavřenýma očima snadno ukážete až na jednotlivé hudebníky, jsou působivé a Stellia jsou výtečně soustředěná a přesná.

S celkově skutečně špičkovým rozlišením, dynamikou a energičností je praktickým limitem výkonu Focal Stellia spíše elektronika a hlavně nahrávka. Je-li ale dobrá jako kupříkladu Smetanova "Má Vlast" v podání London Symphony Orchestra pro testovací disk Bowers&Wilkins Society of Sound, pak je to skutečně parádní hudební zážitek. Hudba plyne, nestěsnaná, dynamicky "neořezaná", hluboká, pečlivě ukázněná, čistá a dosažitelná doslova na dosah ruky. Je to precizní, brilantně vyvážená reprodukce bez příkras.

2019 05 31 TST Focal Stellia 18

Sluchátka Focal Stellia jsou možná mimořádně drahá, ale také toho skutečně hodně nabízí - od pohledného designu, přes luxusní feeling a bezchybné zpracování až po komfort nošení, který vás nechá poslouchat hudbu dlouhé hodiny. Pozici luxusního produktu podtrhují i detaily jako hezké kabely nebo cestovní pouzdro, Focal vám prostě dává vše, abyste si vlastnictví takového kousku vychutnali v každé chvíli. To podstatné je ale zvuk - a i ten je excelentní, bez debat high-endový a hodný zařazení do nejvyšší dnes dostupné ligy. Možná stojí zvuk Stellia tak trochu na té dravější straně, trochu tlačí na pilu a doslova hýří energií a agilně vám hudbu podsouvá, ale pokud není nějak problém v nahrávce či elektronice, není to rozhodně nepříjemné (a když je, dostane se k vám takříkajíc z první ruky, což je vlastně také pěkně autentické). Ohromující je pak rozlišení, dynamika, pevnost a razantnost, s nimiž Stellia ovládnou každý moment, který s nimi strávíte. Focal Stellia jsou perfektním ztělesněním toho, jak mají po všech stránkách vypadat luxusní high-endová sluchátka.

Kč 79 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ komfort nošení

+ kvalita provedení

+ mimořádná čistota

+ dynamika

+ výtečné oddělení od okolí

+ excelentní energie a tah na branku

ZÁPORY

- mohou být ve své razanci někdy až trochu na hraně

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Horn Distribution | www.horn.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies